«Στον αέρα» είναι απ’ τις 30 Απριλίου, οπότε κι έληξε η «τελευταία» παράταση που είχε δοθεί απ’ τη Λιμενική Επιτροπή, η εκφόρτωση καυσίμων στο νησί της Λέσβου. Η χωρίς καμμία ασφάλεια διαδικασία εκφόρτωσης στο λιμάνι της Μυτιλήνης πλέον είναι και παράνομη.
«Στον αέρα» είναι απ’ τις 30 Απριλίου, οπότε κι έληξε η «τελευταία» παράταση που είχε δοθεί απ’ τη Λιμενική Επιτροπή, η εκφόρτωση καυσίμων στο νησί της Λέσβου. Η χωρίς καμμία ασφάλεια διαδικασία εκφόρτωσης στο λιμάνι της Μυτιλήνης πλέον είναι και παράνομη, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ενέργειες που οφείλουν να κάνουν οι αρμόδιες λιμενικές αρχές, έως και διακόπτοντας την προμήθεια καυσίμων, αν δε θέλουν να κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος. Δυστυχώς, όμως, ο παραλογισμός ανοχής της παρανομίας δεν είναι η μόνη διάσταση αυτού του παρατεινόμενου διαρκώς εγκλήματος εις βάρος του περιβάλλοντος και της ασφάλειας ολόκληρης της Μυτιλήνης. Όπως διαπιστώθηκε, κανείς δεν τηρεί τα όποια μέτρα είχαν ληφθεί από πέρυσι για την προστασία του κέντρου της πόλης, επιβεβαιώνοντας ότι για ακόμη μια φορά από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα από έκρηξη ή τη ρύπανση από κάποια τεράστια πετρελαιοκηλίδα.
Απ’ το Νοέμβριο του 2002, δηλαδή επτάμισι χρόνια από τότε που έκλεισαν οι εγκαταστάσεις Μαμιδάκη στη Σκάλα Λουτρών, το λιμάνι της Μυτιλήνης έχει μετατραπεί σε υποδοχέα του μεγαλύτερου μέρους καυσίμων του νησιού. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οπότε και σταμάτησε η εκφόρτωση καυσίμων στο λιμάνι του Σιγρίου, η Μυτιλήνη και ειδικά το κέντρο της είναι διαρκώς εκτεθειμένα στους κινδύνους που απορρέουν απ’ την όλη διαδικασία αδειάσματος δεξαμενόπλοιων σε βυτιοφόρα οχήματα.
Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ιδιαίτερα απ’ την παρούσα δημοτική αρχή, και σε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία χωροθέτησης εγκαταστάσεων αποθήκευσης υγρών καυσίμων στο νησί της Λέσβου, η Λιμενική Επιτροπή Λέσβου αποφάσισε πριν ένα χρόνο να δώσει την «τελευταία» - όπως είχε αναφερθεί στη σχετική απόφαση - παράταση για τη χρήση του λιμένος Μυτιλήνης από δεξαμενόπλοια. Έτσι και αποφασίστηκε το λιμάνι Μυτιλήνης να λειτουργεί, με ό,τι κινδύνους αυτό εμπεριέχει, ως χώρος εκφόρτωσης έως τις 30 Απριλίου 2010.
Νίπτουν τας χείρας τους…
Με δεδομένη την προηγούμενη απόφαση, ίσως και να μην έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι δεν έχει συνεδριάσει η Λιμενική Επιτροπή για να εξετάσει το θέμα, αφού θεωρητικά δε θα έχει δικαίωμα να δώσει άλλη παράταση, παρά μόνο να εξετάσει άλλες εναλλακτικές λύσεις λιμένων στους οποίους θα μπορεί να προσεγγίσει δεξαμενόπλοιο, ή άλλους τρόπους προμήθειας του νησιού. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Πέλλα Ανδριώτου, τελεί υπό παραίτηση, ενώ όπως μας είπε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Σοφία Θεολογίτου, ο ορισμός νέου προέδρου επίκειται εντός των ημερών, πιθανόν και σήμερα. Η κ. Θεολογίτου ανέφερε ότι έως τώρα δεν είχε γίνει αποδεκτή η παραίτηση που υπέβαλε η κ. Ανδριώτου, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στη Λιμενική Επιτροπή να συνεδριάζει και να αποφασίζει για θέματα άμεσης προτεραιότητας. Θα ζητήσει, μάλιστα, απ’ το νέο πρόεδρο να συγκαλέσει συνεδρίαση για το θέμα των καυσίμων μόλις αναλάβει.
Σύμφωνα με μέλη της Λιμενικής Επιτροπής, τη συνεδρίαση, απούσης της κ. Ανδριώτου, θα μπορούσε να συγκαλέσει ο λιμενάρχης και αναπληρωτής προέδρου Λιμενικής Επιτροπής, Μανώλης Βόμβας, ο οποίος όμως δεν έχει συγκαλέσει συνεδρίαση.
Ο κ. Βόμβας, μιλώντας στο «Ε», ανέφερε επί λέξη ότι «δε χάλασε κι ο κόσμος», αφού όπως τόνισε τηρούνται τα ίδια μέτρα που ίσχυαν και πριν. Με τη διαφορά, να προσθέσουμε εμείς, ότι τυπικά τα δεξαμενόπλοια δεν έχουν την έγκριση του κυρίου του λιμένα - δηλαδή της Λιμενικής Επιτροπής - να ξεφορτώνουν καύσιμα, οπότε και το λιμεναρχείο, που θεσμικά ελέγχει το λιμάνι, θα έπρεπε να απαγορεύσει εδώ και μερικές μέρες την προσέγγιση των δεξαμενόπλοιων και τη χρήση του εμπορικού λιμένα ως χώρου εκφόρτωσης.
Το μπάχαλο…
Κατά τη συζήτηση, όμως, με το λιμενάρχη, προέκυψε ότι δεν τηρούνται ούτε τα βασικά μέτρα που είχαν ληφθεί για την προστασία της πόλης, όπως για παράδειγμα το πότε θα διέρχονται τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα απ’ το κέντρο της Μυτιλήνης.
Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Μυτιλήνης και πρόεδρος της Επιτροπής Κυκλοφοριακού, Παντελής Πατερέλλης, «στη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 22 Απριλίου 2009, παρόντος και προεδρεύοντος του δημάρχου Νάσου Γιακαλή που εισηγήθηκε το θέμα, αποφασίστηκε να επιτραπεί η διέλευση των βυτιοφόρων απ’ την πόλη μόνο συγκεκριμένες ώρες, ώστε να περιοριστεί η επιβάρυνση της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης και βεβαίως οι όποιες πιθανότητες ατυχήματος».
Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κυκλοφοριακού της πόλης, η κυκλοφορία των βυτιοφόρων στο κέντρο επιτρέπεται απ’ τις 21:30 έως τις 08:30 και απ’ τις 15:00 έως τις 17:00.
Σύμφωνα όμως με το λιμενάρχη, που επικαλέστηκε σχετική έγγραφη ενημέρωση απ’ τη Λιμενική Επιτροπή, με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2009, δυο μήνες δηλαδή μετά την απόφαση του δήμου, η έξοδος των οχημάτων μεταφοράς καυσίμων απ’ το λιμάνι και η διέλευσή τους απ’ το κέντρο της πόλης επιτρέπεται απ’ τις 06:00 έως τις 12:00 και απ’ τις 12:30 έως τις 17:00 και απαγορεύεται τις νυχτερινές ώρες.
Ουσιαστικά η μία απόφαση είναι το ακριβώς αντίθετο της άλλης, αλλά το αποτέλεσμα είναι ένα, ότι τις ώρες αιχμής της κυκλοφορίας, ένα χρόνο τώρα, το λιμεναρχείο, παρά και τις σχετικές επισημάνσεις του Τύπου, δε μερίμνησε για την εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής Κυκλοφοριακού, έχοντας την ακριβώς αντίθετη ενημέρωση απ’ τη Λιμενική Επιτροπή.
Όλη αυτή η κατάσταση, που βεβαίως διευκολύνει μόνο όσους έχουν οικονομικό συμφέρον να διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη κι εξόχως επικίνδυνη για ανθρώπους και περιβάλλον κατάσταση, επείγει να σταματήσει. Κι οφείλει η Πολιτεία να κάνει σε κάθε κρίκο της αλυσίδας ό,τι είναι δυνατόν για να πάψει το κέντρο της λεσβιακής πρωτεύουσας να είναι ταυτόχρονα και η «πυριτιδαποθήκη» του νησιού εξ αιτίας της εκφόρτωσης από πλοία σε βυτιοφόρα οχήματα τεράστιων ποσοτήτων χύμα καυσίμων.