Αναστάτωση στο χώρο της οικοδομής, έχουν επιφέρει οι πληροφορίες ότι νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους δόμησης, που έτυχε της έγκρισης ήδη του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβλέπει σοβαρή μείωση στη συνολική κάλυψη οικοπέδων εντός οικισμών με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκων.
Αναστάτωση στο χώρο της οικοδομής, και πρώτα απ’ όλους στους μηχανικούς, έχουν επιφέρει οι πληροφορίες ότι νέο Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους δόμησης, που έτυχε της έγκρισης ήδη του Συμβουλίου της Επικρατείας, προβλέπει σοβαρή μείωση στη συνολική κάλυψη οικοπέδων εντός οικισμών με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκων.
Οι πληροφορίες αυτές, που δημοσίευσε το προηγούμενο διάστημα η «Ελευθεροτυπία», αναμενόταν να απασχολήσουν και τη Σύνοδο των Προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων τού ΤΕΕ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ενώ ήδη πολλά μέλη τού ΤΕΕ, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου, Παναγιώτης Πιττός, ζητούν διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει. Κι αυτό γιατί οι νέες ρυθμίσεις αντικαθιστούν το σχετικό Διάταγμα του 1985, που αφορά στους όρους δόμησης σε οικισμούς με τα συγκεκριμένα πληθυσμιακά δεδομένα.
Τι αλλάζει
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», πρόκειται για μια νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που προωθήθηκε χωρίς να δοθεί η παραμικρή δημοσιότητα. Σήμερα έχουν δικαίωμα έκδοσης οικοδομικής άδειας οικόπεδα με πρόσοψη μόλις πέντε μέτρων και επιφάνεια 72 τετραγωνικών, ενώ το ανώτερο όριο δόμησης για ακίνητα άνω των 550 τετραγωνικών είναι τα 400 τετραγωνικά. Είναι άγνωστο τι θα γίνει με τα μικρά οικόπεδα, ενώ για τα μεγαλύτερα η δόμηση «ψαλιδίζεται» κατά 160 τετραγωνικά.
Οι νέες ρυθμίσεις αποβλέπουν στη βελτίωση του οικιστικού περιβάλλοντος, επιβάλλοντας πιο αυστηρούς όρους δόμησης, με πιο σημαντικό αυτόν που αυξάνει την αρτιότητα των οικοπέδων στα 300 έως και 2.000 τετραγωνικά. Προβλέπεται ακόμη ότι οικόπεδα με εμβαδόν 500 τετραγωνικά μέτρα θα πρέπει επίσης να διαθέτουν πρόσοψη σε κοινόχρηστο δρόμο τουλάχιστον 10 μέτρων για να μπορούν να δομηθούν, ενώ για ακίνητα μεγαλύτερου εμβαδού η πρόσοψη αυξάνει στα 15 μέτρα.
Με το Διάταγμα μειώνεται το μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων στους συγκεκριμένους οικισμούς και καθορίζεται σε 60% αντί του 70% που ισχύει σήμερα. Μόνον κατ’ εξαίρεση για οικόπεδα μικρότερα των 200 τετραγωνικών επιτρέπεται το ποσοστό κάλυψης να αγγίξει το ανώτατο όριο του 70%, ενώ για τα ίδια μικρότερα των 200 τετραγωνικών μέτρων οικόπεδα ορίζεται συντελεστής δόμησης 1. Παράλληλα, η μέγιστη επιτρεπόμενη συνολική επιφάνεια ορόφων κλιμακώνεται ανάλογα με το εμβαδόν και τη χρήση του οικοπέδου. Ακόμη, σε οικόπεδα μικρότερα των 700 τετραγωνικών επιτρέπεται να ανεγερθεί κτίσμα συνολικής επιφάνειας ορόφων έως 240 τετραγωνικών, ενώ σε μεγαλύτερα η επιφάνεια μπορεί να φτάσει μέχρι τα 400 τετραγωνικά μέτρα.
Με κλίση εδάφους
Για το ίδιο θέμα που θα φέρει τα πάνω κάτω στην οικοδομή υπήρξε και μεταγενέστερο, ομοίως μέσα στο Σεπτέμβριο, δημοσίευμα, στο οποίο αναφερόταν πως υπάρχουν και εξειδικεύσεις σε σχέση με τους όρους δόμησης σε επικλινή οικόπεδα, ανάλογα με την κλίση του εδάφους. Όπως τονιζόταν στο δημοσίευμα, εκτός από το «ψαλίδισμα» των τετραγωνικών της νέας οικοδομής από τα 400 στα 240, οι νέες ρυθμίσεις επιχειρούν να κλείσουν παραθυράκια «που αξιοποιούνται από επιτήδειους για να ξεφυτρώνουν έως και πενταώροφα κτήρια, παρά το γεγονός ότι επιτρέπονται μόνο διώροφα».
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, κατέληγε το δημοσίευμα, έχει γίνει δέκτης παρατηρήσεων από μηχανικούς και επανεξετάζει το θέμα εν όψει της θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος.