Ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο οποίος παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και τρία χρόνια, αποτελώντας εμπόδιο σε κάθε νέα πρόσληψη αναγκαίου για το ίδρυμα προσωπικού, προκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
Ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ο οποίος παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και τρία χρόνια, αποτελώντας εμπόδιο σε κάθε νέα πρόσληψη αναγκαίου για το ίδρυμα προσωπικού, προκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Την ίδια ώρα που το μεγάλο έργο αναδιαρρύθμισης και επέκτασης του Νοσοκομείου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, κανείς δε γνωρίζει πού βρίσκεται το θέμα έγκρισης του νέου οργανισμού. Κι όμως, μόλις τον περασμένο Ιούλιο η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ υποσχόταν ότι ήταν… ζήτημα ημερών!
Ο οργανισμός που εφαρμόζεται σήμερα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, είχε συνταχθεί το 1985 με βάση τις τότε ανάγκες. Στα χρόνια που πέρασαν, έγινε η δεύτερη πτέρυγα, οι ανάγκες του Νοσοκομείου αυξήθηκαν, προσλήφθηκαν νέες ειδικότητες γιατρών, χωρίς όμως να αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορούσε στο προσωπικό που στελέχωνε τις μονάδες και τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Η περίφημη αναδιαμόρφωση του οργανισμού του ιδρύματος είναι και αυτό ένα έργο… με πολλές συνέχειες.
Παλιά ιστορία
Είχε ξεκινήσει επί διοίκησης Τριανταφυλλιάς Αδαμαντίδου, που είχε στείλει πρόταση για νέο οργανισμό και αναμενόταν η έγκριση από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας. Όταν ανέλαβε διοικητής ο Σταύρος Ψαρρόπουλος, ο οργανισμός… γύρισε πίσω και η πρόταση του Νοσοκομείου αναμορφώθηκε ξανά και έγινε περισσότερο φιλόδοξη, με νέα τμήματα και υπηρεσίες στο Νοσοκομείο, βάσει των σύγχρονων αναγκών. Το 2007 στάλθηκε για έγκριση ο οργανισμός αυτός, από τότε όμως η τύχη του… αγνοείται.
Ο τέως διοικητής του Νοσοκομείου Άρης Χατζηκομνηνός επίσης προσπάθησε να επισπεύσει τις διαδικασίες για το θέμα, ενώ είχε πετύχει να γίνει τροποποίηση του παλιού οργανισμού, ώστε κάποιες θέσεις που πλέον δεν ήταν απαραίτητες (π.χ. καθαριότητας, αφού καλύπτεται από ιδιωτικό συνεργείο) «να ανοίξουν» για κάποιες άλλες, αναγκαίες, όπως θέσεις νοσηλευτών. Η τροποποίηση αυτή έφερε 10 θέσεις στο Νοσοκομείο, που αποτέλεσαν όμως «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετώπιζε το ίδρυμα. Και τότε ο νέος οργανισμός βρισκόταν… ακόμη σε αναμονή εγκρίσεων από τα αρμόδια υπουργεία.
Τον περασμένο Ιούλιο, όταν επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χριστίνα Παπανικολάου, μαζί με τον υποδιοικητή Σωτήρη Ζώτο αναφέρθηκαν, σε συνέντευξη Τύπου, σε εξελίξεις σε θέματα υγείας και στο μεγάλο έργο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, αλλά και στον οργανισμό του. Η κ. Παπανικολάου είχε κάνει λόγο τότε για έναν «απαρχαιωμένο» οργανισμό, που έπρεπε ν’ ανανεωθεί. Έκανε γνωστό, μάλιστα, ότι ο νέος οργανισμός είχε επικαιροποιηθεί και αναμένονταν οι εγκρίσεις από το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών. Αίσθηση είχε τότε προκαλέσει, ωστόσο, η τοποθέτηση του κ. Ζώτου, ο οποίος, αφού υποσχέθηκε ότι είναι «ζήτημα ημερών» να προχωρήσει ο νέος οργανισμός, «άδειασε» τις προηγούμενες διοικήσεις του Νοσοκομείου που ανέφεραν ότι ο οργανισμός βρισκόταν για έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι «στον προθάλαμο του Υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρχε κανένας οργανισμός» (!).
Πάνε Αθήνα
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο για το θέμα αυτό προχθές το μεσημέρι, αποφασίστηκε με εντολή του διοικητή κ. Παύλου Παπαδόπουλου να επισκεφθούν την ερχόμενη Τετάρτη τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και την αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας του Υπουργείου Υγείας στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος και διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου, κ. Αντώνης Γιαννάκης, μαζί με το διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, κ. Χρήστο Θεοδώρου, προκειμένου επί τόπου να ενημερωθούν για το θέμα του οργανισμού του Νοσοκομείου και να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες.
«Με βάση το σημερινό οργανισμό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, δεν υπάρχει ούτε μια θέση κενή στο Νοσοκομείο, ενώ δεν έχουμε δυνατότητα ούτε καν μετάταξη προσωπικού να κάνουμε από άλλα νοσοκομεία της χώρας, για να καλύψουμε πολύ μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις που υπάρχουν, ιδιαίτερα στους νοσηλευτές και στους τραυματιοφορείς», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου, κ. Γιαννάκης.