Ο Αλμπέρ Καμύ στο Σίγρι…

01/07/2012 - 05:56
Πολλοί θα έχουν διαβάσει ή θα έχουν ακουστά το Γάλλο συγγραφέα και φιλόσοφο Αλμπέρ Καμύ. Αυτό που ελάχιστοι μάλλον γνωρίζουν, είναι πως ο ίδιος έχει επισκεφτεί τη Λέσβο, αλλά και πως έχει εκφράσει κάποια στιγμή την επιθυμία του να ζήσει στο Σίγρι.
Μέσα από μαρτυρίες της Λητώς Κατακουζηνού και έρευνα του Αντώνη Χιώτη…

Πολλοί θα έχουν διαβάσει ή θα έχουν ακουστά το Γάλλο συγγραφέα και φιλόσοφο Αλμπέρ Καμύ. Αυτό που ελάχιστοι μάλλον γνωρίζουν, είναι πως ο ίδιος έχει επισκεφτεί τη Λέσβο, αλλά και πως έχει εκφράσει κάποια στιγμή την επιθυμία του να ζήσει στο Σίγρι. Τη μαρτυρία αυτή «ανακάλυψε» ο Αντώνης Χιώτης στο βιβλίο της Λητώς Κατακουζηνού «Συντροφιά με τον Albert Camus» και έχει αναρτήσει με όλες τις λεπτομέρειες στο μπλογκ του, παραθέτοντας όλο το σχετικό απόσπασμα.

«Εκεί θα πάω να ζήσω, Άγγελε, στο νησί σου. Όμως στα δυτικά, στο γυμνά βράχο του γραφικού ψαράδικου χωριού. Ποιος ξέρει… ίσως για πάντα. Θα στέκω εκεί, στην άκρη του γιαλού, ν’ αγναντεύω τη θάλασσα… τα κύματα του Αιγαίου να μου φέρνουν μηνύματα μακρινά, μηνύματα από την Tipasa, αρώματα της πατρίδας μου…»
Αυτά αναφέρει ο Αλμπέρ Καμύ στο βιβλίο της Λητώς Κατακουζηνού, απευθυνόμενος στο σύζυγό της. Το ζευγάρι διατηρούσε φιλική σχέση με το Γάλλο συγγραφέα και τον είχε φιλοξενήσει επανειλημμένως στην Αθήνα.

Αναζητώντας μαρτυρίες…
Το μικρό αφιέρωμα που έχει αναρτήσει στο μπλογκ του ο Αντώνης Χιώτης από το Σίγρι, είναι αρκετά εντυπωσιακό. Όπως εξήγησε ο ίδιος στο «Ε», πριν από 15 περίπου χρόνια είχε διαβάσει στην εφημερίδα «Έθνος» ότι ο Αλμπέρ Καμύ είχε επισκεφτεί τη Λέσβο και είχε εκφράσει την επιθυμία να πεθάνει σε ένα μικρό ψαροχώρι.
«Ήμουν σίγουρος ότι το ψαροχώρι αυτό ήταν το Σίγρι», αναφέρει. «Για χρόνια προσπαθούσα να βρω κάποια ακόμη μαρτυρία, που να το αποδεικνύει, ρωτούσα κόσμο, αλλά κανείς δεν ήξερε κάτι. Μέχρι που, πριν από λίγες ημέρες, βρήκα το βιβλίο της Λητώς Κατακουζηνού, μέσα σε μια κούτα βιβλία που μεταφέραμε στη βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού μας Συλλόγου.»


Το εξώφυλλο του βιβλίου της Λητώς Κατακουζηνού

Η γνωριμία της με τον Αλμπέρ Καμύ και οι ημέρες που περάσανε μαζί, είναι αυτό που περιγράφει η σύζυγος του Λέσβιου ψυχιάτρου, γράφοντας πως ο Γάλλος συγγραφέας είχε εντυπωσιαστεί από την ανθρώπινη ζεστασιά που είχε δεχτεί όταν έτυχε κάποιο μικροατύχημα στον εκδότη και φίλο του Μισέλ Γκαλιμάρντ, με τον οποίο βρέθηκαν μαζί στη Μυτιλήνη.
«Αργότερα, όταν αράξαμε στο Σίγρι, μαγεύτηκα από τη γραφική λιτότητα του τοπίου, τους απλούς ανθρώπους, το απολιθωμένο δάσος και το μύθο για κείνο το άλλο, που λένε πως βρίσκεται στο βυθό. “Εδώ θέλω να ’ρθω να ζήσω και να εργαστώ”, είπα σε κάποια στιγμή. “Να εκεί, πάνω στη θάλασσα, σ’ αυτό το απόμερο σπιτάκι”…», φέρεται να έχει αναφέρει ο Καμύ σε συζήτηση που είχαν τον Ιούνιο του 1958.
«Είναι πολύ ωραίο το νησί σου, Άγγελε, ωραίο και αρρενωπό. Ωστόσο, οι ελαιώνες καταπράσινοι λόφοι, κοπέλες τρυφερές, ασημοκεντημένες οδαλίσκες να λικνίζονται στον αιγαιοπελαγίτικο αγέρα, παντρεύονται αρμονικά με τα ψηλά αρρενωπά βουνά, που τις καμαρώνουν, ξαπλωμένες νωχελικά στα πόδια του. Βουνά που αγναντεύουν πέρα κατά την Ανατολή, κληρονόμοι περήφανοι, της ιωνικής φιλοσοφίας…»
Ήταν η τελευταία φορά που ο Αλμπέρ Καμύ επισκέφτηκε το σπίτι του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, αφού δεν επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα. Πέθανε τον Ιανουάριο του 1960, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Το αυτοκίνητο οδηγούσε ο εκδότης του, με το σκάφος του οποίου είχε έρθει και στο Σίγρι…


«Εκεί θα πάω να ζήσω, Άγγελε, στο νησί σου», αναφέρει ο Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος

Συνεχίζεται…
Ποιο να ήταν άραγε το «απόμερο σπιτάκι», στο οποίο αναφερόταν ο Καμύ;
«Μπορεί να είναι οποιοδήποτε, αφού δεν υπάρχει κάτι που να το προσδιορίζει και κανείς στο χωριό δεν τον θυμάται, ούτε τον γνώριζε», λέει ο Αντώνης Χιώτης.
Ο ίδιος, πάντως, δεν παραδίδει ακόμη τα όπλα. Έχει έρθει σε επαφή με κάποιο μελετητή του Αλμπέρ Καμύ, από τη Γαλλία, με τον οποίο και βρίσκεται σε επικοινωνία, έχοντας προτείνει μάλιστα και τη διοργάνωση μιας ημερίδας στο Σίγρι.
«Θεωρώ πως είναι κάτι πολύ σημαντικό για το χωριό και μια τέτοια διοργάνωση θα προσελκύσει πολύ κόσμο, αφού υπάρχουν πολλοί θαυμαστές τού Καμύ», λέει κλείνοντας ο Αντώνης Χιώτης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey