FOLLOW US

Στην επικαιρότητα

Για δεύτερη μέρα συνέχιζε χθες την καταστροφική πορεία της, η φωτιά που  ξέσπασε από το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή της Νυφίδας.
[Υπάρχει σχετικό Video]
ΤΟ «ΕΜΠΡΟΣ» ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Για δεύτερη μέρα χθες, έκαιγε εκτός ελέγχου η φωτιά που ξέσπασε σε δυο μέτωπα στην περιοχή της Νυφίδας
Έρευνες για ιδιώτη, που φέρεται να κατηγορείται για εμπρησμό εξ αμελείας


Για δεύτερη μέρα συνέχιζε χθες την καταστροφική πορεία της, η φωτιά που  ξέσπασε από το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή της Νυφίδας. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά και σχεδόν ταυτόχρονα σε δυο μέτωπα, τα οποία στη συνέχεια ενώθηκαν καίγοντας μεγάλες εκτάσεις με βοσκότοπους και άγρια χόρτα. Από τις φλόγες ευτυχώς, δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές. Η Πυροσβεστική τόνιζε χθες ότι έχει υπό μερικό έλεγχο το ένα μέτωπο της φωτιάς από την πλευρά του Αγίου Φωκά, όχι όμως και το μέτωπο της Νυφίδας. Λόγω του ότι όμως οι καιρικές συνθήκες ήταν καλύτερες σε σχέση με την πρώτη μέρα, εξέφραζαν την ελπίδα ότι μέχρι το απόγευμα θα είχαν καταφέρει να ελέγξουν τη φωτιά. Τα αίτια της φωτιάς που ερευνά η Πυροσβεστική, είναι εμπρησμός από αμέλεια και αναζητούν έναν ιδιώτη, ο οποίος έκανε ηλεκτροκόλληση στο οικόπεδό του όταν σπινθήρες άναψαν φωτιές σε ξηρά χόρτα. Ερωτηματικά δημιουργούνται για τα πρώτα κρίσιμα λεπτά της φωτιάς και την απαθή στάση των κατοίκων καθώς μαρτυρίες αναφέρουν ότι αν από την αρχή υπήρχε οργανωμένη παρέμβασή τους, δεν θα είχε… χαθεί η φωτιά.

Μάχη με τις φλόγες έδινε και χθες με το πρώτο φως της ημέρας, η Πυροσβεστική με επίγειες και εναέριες δυνάμεις στο μέτωπο της μεγάλης φωτιάς που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Νυφίδας. Μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με 17 οχήματα, 36 πυροσβέστες, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 3 οχήματα ΟΤΑ και 4 βυτία, έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ από αέρα, ρίψεις νερού γίνονται από τα δυο πετζετέλ που εδρεύουν στη Μυτιλήνη και δυο καναντέρ που ήρθαν από τη Σάμο.
Η φωτιά ξεκίνησε γύρω στις 3 παρά τέταρτο το μεσημέρι της Πέμπτης από τη Νυφίδα, ενώ γύρω στις 6 το απόγευμα εκδηλώθηκε άλλη φωτιά στην περιοχή «Γουρνέλια» στον Άγιο Φωκά. Η Πυροσβεστική έχει στη διάθεσή της στοιχεία για την πρώτη φωτιά, που συγκλίνουν στον εμπρησμό από αμέλεια, ενώ ερευνά τις αιτίες εκδήλωσης της δεύτερης πυρκαγιάς χωρίς ν’ αποκλείει το ενδεχόμενο εμπρησμού. Την ώρα που δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν επικεντρωθεί στην περιοχή της Νυφίδας, η πληροφορία ότι νέα φωτιά εκδηλώθηκε στον Άγιο Φωκά, ανάγκασε να «σπάσει» τις δυνάμεις της στα δυο. Λόγω της έντασης των βόρειων ανέμων στην περιοχή, πολύ γρήγορα τα δυο μέτωπα ενώθηκαν και η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.
Η περιοχή όπου καίει η φωτιά, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι δύσβατη και σε πολλές περιπτώσεις, η Πυροσβεστική βρέθηκε με «δεμένα τα χέρια», αφού τα οχήματα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν και οι πυροσβέστες πάλευαν με ό,τι μέσα διέθεταν, για να σβήσουν τις εστίες. Κάποιες μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρουν ότι υπήρξε σε κάποιες στιγμές και έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης καθώς πυροσβεστικά οχήματα δεν γνώριζαν την περιοχή και εγκλωβίζονταν σε σημεία που χρειαζόταν να γυρίσουν πίσω. Κάποιοι άκουγαν μάλιστα τους οδηγούς των πυροσβεστικών οχημάτων να ζητούν από τον ασύρματο, οδηγίες για το πώς να κινηθούν.


«Οι κάτοικοι απλά κοιτούσαν»…
Μαρτυρίες όμως επισημαίνουν και τη στάση των κατοίκων της περιοχής, που δεν αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή ώστε να περιορίσουν τις φλόγες μέχρι να φθάσουν τα οχήματα της Πυροσβεστικής. «Τα οχήματα της Πυροσβεστικής δεν μπορούσαν ν’ ανεβούν στο σημείο που ήταν η φωτιά και προσπαθούσαν, όπως μπορούσαν, να σβήσουν οι πυροσβέστες. Δεν βοήθησε όμως και ο κόσμος. Καίγονταν βοσκότοποι και εκτάσεις με άγρια χόρτα, δεν κινδύνευαν κατοικίες, ο άνεμος ήταν βόρειος και προφανώς δεν τους ένοιαζε» λέει στο «Ε» ένας κάτοικος της περιοχής, ο κ. Στρατής Ανδρεάδέλλης, ο οποίος έτρεξε από την πρώτη στιγμή να βοηθήσει.
Κάποιοι μάλιστα που βρέθηκαν στον τόπο της φωτιάς, σχολίαζαν χθες ότι οι φλόγες έκαιγαν στις πλαγιές και οι περισσότεροι βρίσκονταν στις παραλίες και τις καφετέριες και παρακολουθούσαν.
Την εξέλιξη της φωτιάς παρακολουθούσε από περιοχή που βρίσκεται απέναντι από το μέτωπο της φωτιάς, η εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας Καλλονής, κ. Ασανούλα Κοκκινέλλη. «Γύρω στις 2.30, είδαμε από απέναντι ελάχιστο καπνό και φωτιά» λέει. Και συνεχίζει: «Αν έτρεχε ο κόσμος από την πρώτη στιγμή, θα είχαν καταφέρει να την περιορίσουν πριν φθάσει η Πυροσβεστική. Κοιτούσαμε από μακριά με τα κιάλια, μέχρι να φθάσει η Πυροσβεστική, που έφθασε γρήγορα, δεν είχε γίνει το παραμικρό για να ελέγξουν τη φωτιά. Περίμεναν την Πυροσβεστική και απλώς κοιτούσαν», είπε χαρακτηριστικά.Παρόντες

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου, κ. Διαμαντής Κανελλόπουλος, μιλώντας στο «Ε» χθες το μεσημέρι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η φωτιά θα ελεγχθεί. «…είναι σε ύφεση. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για έλεγχο της φωτιάς, όμως οι άνεμοι δεν έχουν την ίδια ένταση με χθες (σ.σ. την Πέμπτη) και πιστεύω ότι οι συνθήκες είναι καλύτερες και θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να την ελέγξουμε και θα έχουμε αίσιο τέλος για αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά».
Στον τόπο της φωτιάς βρέθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, ο οποίος διέθεσε έξι επινώτιους πυροσβεστήρες, τσουγκράνες και τσάπες στους πυροσβέστες. Επίσης στα πύρινα μέτωπα, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Λέσβου, Δ. Βουνάτσος, και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός.
Κλιμάκιο της Περιφέρειας επισκέφθηκε τον τόπο φωτιάς στη Νυφίδα, με επικεφαλής τους Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλή Βερβέρη και Γιώργο Φλώρο, μαζί με τους Προϊσταμένους της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, προκειμένου να βοηθήσει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ ανέλαβαν να κινητοποιήσουν και εθελοντικές οργανώσεις. Η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας πρόσφερε τρόφιμα και αναψυκτικά στους πυροσβέστες και στους εθελοντές που έδιναν μάχη με τις φλόγες.Συμβουλές

Λόγω του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών που δημιουργούν οι υψηλές  θερμοκρασίες των ημερών σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε ανακοίνωσή της, συμβουλεύει τους πολίτες:

- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις εργασίες τους στο ύπαιθρο.
- Να αποφεύγουν εργασίες που μπορούν να αποτελέσουν αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιάς.
- Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους στις δασικές περιοχές και σε λοιπές ευπαθείς περιοχές και όταν είναι μέσα σε αυτές, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
- Να ενημερώνουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 όταν αντιληφθούν πυρκαγιά ή καπνό.

Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top