Σαν τους παλιούς παραμυθάδες…

01/07/2012 - 05:56
Στο θεατράκι τού ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος», ο Αυλητής και ο Παππουλάνθρωπος, οι δύο παραμυθάδες, διηγήθηκαν μαγεμένες ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο, μέσα από το βιβλίο των εκδόσεων «Αιολίδα», σε ένα κοινό από μικρούς και μεγάλους. (Υπάρχει σχετικό Video)
Γίγαντες, αρκούδες, ξύλινες γυναίκες που μιλούν… Αυτά και άλλα πλάσματα της φαντασίας - ή μήπως όχι; - γέμισαν προχθές και χθες το βράδυ το θεατράκι τού ΦΟΜ «Ο Θεόφιλος». Εκεί, ερχόμενοι από τόπους μακρινούς και μη, ο Αυλητής και ο Παππουλάνθρωπος, οι δύο παραμυθάδες, διηγήθηκαν μαγεμένες ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο, μέσα από το βιβλίο των εκδόσεων «Αιολίδα», σε ένα κοινό από μικρούς και μεγάλους που έζησε μια ώρα με λαϊκά παραμύθια του παλιού καλού καιρού...

Γεμάτο ήταν το θέατρο του ΦΟΜ, κάτι που έδειξε πως τα παραμύθια έχουν ακόμη πολλή ζήτηση. Και ο τρόπος που τα αφηγήθηκαν οι δύο παραμυθάδες, με τη βοήθεια του «ακολούθου» τους μουσικού από την… Κρήτη (Θοδωρής Τυρίκος - Εργάς), ήταν πράγματι ξεχωριστός. Αφήγηση, μουσική, τραγούδι, χορός, όλα τα είχε αυτή η παρουσίαση, που τη συνόδευαν κιθάρα, κρουστά, λύρα, αυλός, φλάουτο και άλλα όργανα και άφθονο χιούμορ από τον Αυλητή, ένα βάρδο του παρελθόντος που λέει τραγούδια και παραμύθια, και τον άξεστο αγύρτη Παππουλάνθρωπο, που λέει ιστορίες σαν αντάλλαγμα για ένα πιάτο φαγητό και παριστάνει τον… τυφλό.
Γονείς και πιτσιρίκια γέλασαν με την καρδιά τους, τα τελευταία μάλιστα συμμετείχαν όλο και πιο ενεργά όσο περνούσε η ώρα. Όπως μας εξήγησαν οι δύο παραμυθάδες, εφαρμόζουν τεχνικές αφήγησης που διαφέρουν λίγο από την προφορικότητα, έχοντας εισαγάγει ορισμένα νεωτερικά στοιχεία, που φέρνουν το παραμύθι στην εποχή μας. Αυτό έγινε εμφανές στην εμφάνισή τους στο ΦΟΜ και ήταν και αυτό που «κέρδισε» τα πιτσιρίκια, αφού τα παραμύθια περιείχαν στοιχεία από την καθημερινή ζωή.
«Μας εντυπωσίασε και μας ικανοποίησε πολύ η διαδραστικότητα των παιδιών», είπαν στο «Ε» ο Αυλητής (Κώστας Ζαφειρίου) και ο Παππουλάνθρωπος (Γιώργος Τυρίκος - Εργάς), προσθέτοντας «ευχαριστίες στο ΦΟΜ, για την υποστήριξή του».


Δεκάδες παιδιά παρακολούθησαν την αφήγηση, συμμετέχοντας και τα ίδια στην πλοκή των ιστοριών

Νέες παρουσιάσεις και εκδόσεις
Το βιβλίο παραμυθιών «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος: Μαγεμένες Ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο» κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2010 από τις εκδόσεις «Αιολίδα». Σ’ αυτό περιλαμβάνονται εννέα λαϊκές ιστορίες των δύο νησιών, τις οποίες έγραψαν ο Γιώργος Τυρίκος - Εργάς και ο Κώστας Ζαφειρίου και εικονογράφησαν με τον πλέον μαγικό τρόπο η Ντανιέλα Σταματιάδη και ο Βασίλης Γρίβας. Η έκδοση περιλαμβάνει και CD με τα παραμύθια του βιβλίου.
Με την έναρξη του νέου έτους, στις 5 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, πρόκειται να γίνει άλλη μια παρουσίαση των παραμυθιών του Αυλητή και του Παππουλάνθρωπου, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» της Αθήνας (Σταδίου 24).
Έπονται και οι στοιχειωμένες ιστορίες, αλλά και οι… ξεμωραμένες ιστορίες από τη Λέσβο και τη Λήμνο, που θα κυκλοφορήσουν σε επόμενες εκδόσεις.


Από τα εγκαίνια της έκθεσης το απόγευμα της ΔευτέραςΗ έκθεση του Γιώργου Τυρίκου - Εργά από την ΠΟΛΙΑΝΑ, στο Επιμελητήριο
Ζωγραφίζοντας το φανταστικό


Παράλληλα με τις αφηγήσεις των παραμυθιών, στο Επιμελητήριο Λέσβου έχει στηθεί από τη Δευτέρα και συνεχίζεται μέχρι και αύριο Παρασκευή 24 του μήνα η έκθεση με έργα του Γιώργου Τυρίκου - Εργά και τίτλο «Λογοτεχνία του φανταστικού: κείμενο και εικόνα», που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία τέχνης και πολιτισμού ΠΟΛΙΑΝΑ.
Τριάντα έργα, που αφορούν σε τρία βιβλία του συγγραφέα και συνεργάτη τού «Ε». «Οι Μίνες του Θαβώρ», «Μαγεμένες Ιστορίες απ’ τη Λέσβο και τη Λήμνο» και το νέο βιβλίο του με τίτλο «Η καινούργια διαθήκη του Σμου», που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο νέο έτος από τις εκδόσεις «Πατάκη». Μαζί με αυτά, και κείμενα από τις αφηγήσεις που έχει ηχογραφήσει και συγκεντρώσει ο Γιώργος Τυρίκος - Εργάς, μέσω της έρευνας πεδίου που έχει πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής πάνω στα στοιχειά και τους στοιχειωμένους τόπους.
«Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από το 2000. Δε θυμάμαι τι ξεκίνησε πρώτο, η ζωγραφική ή το γράψιμο. Το ένα φέρνει το άλλο. Άλλες φορές, για να προχωρήσει η πλοκή του κειμένου, σταματάω λίγο και ζωγραφίζω· άλλες φορές η ίδια η ζωγραφιά δίνει το έναυσμα για ένα καινούργιο διήγημα ή μυθιστόρημα», εξηγεί ο Γιώργος Τυρίκος - Εργάς. «Η ΠΟΛΙΑΝΑ έχει δουλέψει με τα παραμύθια μας και στα σεμινάρια ζωγραφικής που διοργανώνει τα παιδιά έχουν ζωγραφίσει πάνω σε αυτά. Μου έκανε την πρόταση, είχα το υλικό και δέχτηκα. Η έκθεση βγήκε πολύ φυσικά και αβίαστα, κάτι που οφείλεται στα μέλη της», συμπληρώνει.


Έργα του φανταστικού: Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του νέου βιβλίου του συγγραφέα

Φυσικό επακόλουθο μιας συνάντησης
Η συνεργασία τους, ωστόσο, έχει ξεκινήσει ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι, στην έκθεση νέων καλλιτεχνών που είχε διοργανώσει η τελευταία και πάλι στο Επιμελητήριο. Τότε ήταν που η ΠΟΛΙΑΝΑ συνάντησε τον… Παππουλάνθρωπο, όπως λένε τα μέλη της Ειρήνη Φερβελή, Καίτη Καράκονταη και Ανίκ Ντουνιά.
«Η έκθεση που παρουσιάζεται, είναι φυσικό επακόλουθο της συνάντησης της ΠΟΛΙΑΝΑΣ και του Παππουλάνθρωπου. Ο Γιώργος Τυρίκος - Εργάς συνδυάζει τη ζωγραφική με τα κείμενα, για να μας ταξιδέψει όλους σε έναν κόσμο φαντασίας, όπου όλα είναι πιθανά και όλα είναι δυνατά. Για να μας θυμίσει ότι είναι εντάξει να είμαστε παιδιά και να ονειρευόμαστε, ακόμα κι αν δεν είμαστε τόσο μικροί πια.»
Η έκθεση, που περιλαμβάνει επιπλέον οικολογικές τσάντες, δημιουργίες τής ΠΟΛΙΑΝΑ, θα είναι ανοιχτή σήμερα και αύριο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
Σημειώνεται πως τα εγκαίνια της έκθεσης, την περασμένη Δευτέρα, πλαισίωσε με τη μουσική του ο Κώστας Ζαφειρίου, συνεργάτης του Γιώργου Τυρίκου - Εργά στον «Αυλητή και τον Παππουλάνθρωπο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey