Όταν ένα μουσείο γίνεται μοχλός ανάπτυξης

01/07/2012 - 05:56
Δραστήρια μέρα η περασμένη Κυριακή, Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009, για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι.
Δραστήρια μέρα η περασμένη Κυριακή, Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2009, για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι. Παράλληλα με επιστημονικές ενημερώσεις και περιηγήσεις των επισκεπτών στους εκθεσιακούς του χώρους και το Πάρκο Σιγρίου, έλαβε χώρα και μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα «Μουσεία και Τουρισμός», με συμμετέχοντες τοπικούς φορείς, αλλά και εκπροσώπους του τουρισμού. Δύο μέρες πριν, το Μουσείο είχαν επισκεφθεί μικροί μαθητές του 3ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του και είχαν την εμπειρία μίας προσομοίωσης σεισμού, μίας από τις νέες δράσεις που το Μουσείο έχει αναπτύξει.

Η 18η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 1977 ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων και σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Θέμα του φετινού εορτασμού, ήταν το: «Μουσεία και πολιτιστικός τουρισμός» και μήνυμα το να αποτελέσουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, αλλά και της συνεργασίας και ειρήνης ανάμεσα στους λαούς.
Πολύ εύστοχη ήταν, έτσι, η πρωτοβουλία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, να διοργανώσει εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα «Μουσεία και Τουρισμός», την προηγούμενη Κυριακή, που ήταν η φετινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αλλά και επιστημονικές ενημερώσεις και περιηγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους και το Πάρκο Σιγρίου, των επισκεπτών που κατέφθασαν στις εγκαταστάσεις του.

«Μουσεία και Τουρισμός»
Στόχος της εκδήλωσης-συζήτησης γύρω από το θέμα της σύνδεσης των μουσείων με τον τουρισμό, ήταν η ανάπτυξη προτάσεων και η κατάθεση σκέψεων και προβληματισμών, σχετικά με την προετοιμασία και τη βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η αύξηση στην τουριστική κίνηση της περιοχής της δυτικής Λέσβου, η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και η εξεύρεση τρόπων, με τους οποίους το Απολιθωμένο Δάσος και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου θα μπορούσαν να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στη συζήτηση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, ο οποίος, κατά την εισήγησή του, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που προσφέρει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή της δυτικής Λέσβου. Παρευρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου, Απόστολος Αθανασιάδης, εκπρόσωποι της Ένωσης Ξεναγών, τουριστικοί πράκτορες από την περιοχή της δυτικής Λέσβου, καθώς και ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και χώρων εστίασης.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το διευθυντή του Μουσείου, Νίκο Ζούρο, σχετικά με τις προσπάθειες που έχει κάνει το Μουσείο για αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή της δυτικής Λέσβου, μέσω των δραστηριοτήτων, προσφορών και παροχών του προς τους επισκέπτες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και η βράβευσή του με το Παγκόσμιο Βραβείο Οικοτουρισμού «Skal 2008», από τους επαγγελματίες του τουρισμού.



Πολυμεσικές εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα
Στη συνέχεια, η γεωλόγος Κατερίνα Βασιλειάδου παρουσίασε στους συμμετέχοντες τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού στους χώρους του Μουσείου, καθώς και τις νέες πολυμεσικές εφαρμογές του Μουσείου, οι οποίες στοχεύουν στην άριστη ενημέρωση των επισκεπτών του.
Η γεωλόγος Κωνσταντίνα Μπεντάνα, υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και αναφέρθηκε στις δράσεις για την ενίσχυση του μαθητικού τουρισμού, στην περιοχή της δυτικής Λέσβου.
Τέλος, ο γεωλόγος Ηλίας Βαλιάκος, υπεύθυνος του Τμήματος Ερευνών του Μουσείου, παρουσίασε τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού και των μαθητών, για τη νέα δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμού, που έχει αναπτύξει το Μουσείο, με τη βοήθεια της σεισμικής τράπεζας του Μουσείου.
Τις εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση για την προσέλευση επισκεπτών στη δυτική Λέσβο, με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις και προτάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών. Συζητήθηκαν, ακόμη, η διευκόλυνση στην πρόσβαση στην περιοχή, η άριστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά και η παροχή των σχετικών με το απολιθωμένο δάσος και το Μουσείο Πληροφοριών, σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό φορείς και επαγγελματίες.
Μετά το πέρας της συζήτησης, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επισκέφτηκαν τη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και έζησαν την εμπειρία προσομοίωσης δύο διαφορετικών σεισμικών δονήσεων. Με το τέλος της συμμετοχής τους εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη νέα αυτή δραστηριότητα του Μουσείου, η οποία αναμένεται ότι θα προσελκύσει πολλούς επισκέπτες.



… και για τους μικρούς μαθητές
Την ίδια εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν και οι μαθητές του 3ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο πλαίσιο ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσείου.
Η ξενάγηση των μικρών μαθητών ξεκίνησε από το διευθυντή του Μουσείου, Νίκο Ζούρο, ο οποίος τους μίλησε για το απολιθωμένο δάσος και τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή του βορειανατολικού Αιγαίου και οδήγησαν στην απολίθωση του πλούσιου δάσους που ζούσε στην περιοχή.
Στη συνέχεια, οι μαθητές περιηγήθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και γνώρισαν από κοντά τα ευρήματα του απολιθωμένου δάσους και την εξέλιξη της ζωής στη γη, μέσα από τα απολιθώματα από όλο τον κόσμο και τον ελληνικό χώρο που φιλοξενούνται στο Μουσείο.
Με τη βοήθεια ειδικής εκπαιδευτικής, τα παιδιά έμαθαν για το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.
Σε ερευνητές μετατράπηκαν, στη συνέχεια, τα ίδια τα παιδιά, καθώς αναγνώρισαν ένα γεωλογικό ρήγμα και προσπάθησαν να συνδέσουν την παρουσία του με τους σεισμούς. Τέλος, οι μαθητές μεταφέρθηκαν στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, όπου συμμετείχαν σε μια βιωματική εμπειρία, την ίδια που είχαν και οι κάτοικοι περιοχών της Ταϊβάν, όπου έλαβε χώρα ένας καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, οι μαθητές εφάρμοσαν με μεγάλη επιτυχία τα μέτρα προστασίας από τους σεισμούς, στα οποία είχε γίνει ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey