Μόνο έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζει το Βοστάνειο λόγω των κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι Γιατροί τού ΕΣΥ με αίτημα αιχμής να ισχύει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου το ίδιο καθεστώς εφημεριών με τα άλλα νησιά.
Οι Γιατροί τού ΕΣΥ κινητοποιούνται με αίτημα αιχμής να ισχύει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου το ίδιο καθεστώς εφημεριών με τα άλλα νησιά
Μόνο έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζει το Βοστάνειο από σήμερα και μέχρι και την Πέμπτη, λόγω των κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι Γιατροί τού ΕΣΥ σε όλη τη χώρα. Πέρα απ’ τη διάσταση της συμπαράστασής τους προς τους ιδιώτες γιατρούς που απεργούν το ίδιο, οι Γιατροί τού ΕΣΥ στη Λέσβου θέτουν ως αίτημα αιχμής το θέμα των εφημεριών, αφού τόσο το Νοσοκομείο Μυτιλήνης όσο και το Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου «εκλαμβάνονται» ως μονάδες που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και δεν ισχύει ό,τι και στα υπόλοιπα νησιά, ακόμη και στα άλλα κέντρα υγείας της Λέσβου.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), σε συνέχεια της απόφασης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να προχωρήσει σε πανελλαδική πανιατρική απεργία μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, προκήρυξε πανελλαδική αποχή από τα Εξωτερικά Ιατρεία νοσοκομείων, κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων, δηλώνοντας πως «εμείς οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς στην κυβερνητική επέλαση». Τις συγκεκριμένες μέρες, οι γιατροί τού ΕΣΥ, ειδικοί και ειδικευόμενοι, θα προσέρχονται και θα δηλώνουν παρόντες στην εργασία τους, θα αντιμετωπίζουν τα επείγοντα περιστατικά και θα εκτελούν όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά τους πλην εκείνων που αφορούν στη λειτουργία των τακτικών ιατρείων. Οι γιατροί των αγροτικών ιατρείων θα τηρήσουν την ίδια πρακτική, παραμένοντας είτε στο ιατρείο ευθύνης τους είτε αποσυρόμενοι στο κέντρο υγείας που ανήκουν.
Οριακή λειτουργία
«Πέραν της διάστασης της συμπαράστασης προς τους συναδέλφους ιδιώτες, η δική μας αποχή απ’ τα Εξωτερικά Ιατρεία εδώ στη Λέσβο θέτει επιτακτικά και ένα ακόμη αίτημα», τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Δημοσθένης Ανδρεάδης, ο οποίος εξήγησε πως παρά τις συνεχείς οχλήσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει διαφοροποιηθεί η κατάταξη του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και του Κέντρου Υγείας Πλωμαρίου, που δε διατηρήθηκαν όπως τα Κέντρα Υγείας Καλλονής, Πολιχνίτου και Άντισσας στη Γ΄ Ζώνη. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην ισχύει το ίδιο σύστημα εφημέρευσης που ισχύει σε όλα τα υπόλοιπα νησιά, ή στα τρία άλλα κέντρα υγείας της Λέσβου, με ό,τι προβλήματα αυτό δημιουργεί στην κάλυψη των εφημεριών.
«Το οριακό της λειτουργίας του Νοσοκομείου φαίνεται και απ’ το γεγονός ότι λήγουν σταδιακά και οι συμβάσεις τεσσάρων επικουρικών γιατρών, και αν δε συναφθούν νέες, πραγματικά δε θα υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν ολόκληρα τμήματα του Βοστάνειου», ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.
Οι τέσσερις γιατροί οι συμβάσεις των οποίων λήγουν είναι απ’ το Τμήμα του Αξονικού Τομογράφου, το Μικροβιολογικό και το Ουρολογικό, του οποίου οι δύο απ’ τους τρεις γιατρούς είναι επικουρικοί.
Σε αναβρασμό…
Όπως έχει γράψει το «Ε», οι κινητοποιήσεις αντίδρασης στην υπογραφή συμβάσεων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έχουν ξεκινήσει απ’ τους ιδιώτες γιατρούς και τους γιατρούς τού ΙΚΑ. Σε ψήφισμα, μάλιστα, που εξεδόθη από τη γενική συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου, τονίστηκε η αντίδραση του ιατρικού κόσμου, που «θα παραμείνει αγωνιζόμενος για μια δημόσια και δωρεάν υγεία, με ιατρούς λειτουργούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, χωρίς μετακύληση του κόστους στον ασθενή και συχνά ανήμπορο οικονομικά πολίτη. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας θνησιγενής οργανισμός με χρέη 1,2 δισ. ευρώ πριν ακόμη λειτουργήσει. Κανένας υπουργός δεν μπορεί να παίζει με την υγεία των πολιτών και το μέλλον των λειτουργών της. Κανένας γιατρός να μην υπογράψει την εξευτελιστική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.».