Τρίτη λογοτεχνική παρουσία της Φωτεινής Παπασταματίου-Καββαδά (μετά τα μυθιστορήματά της «Αγρυπνία» και «Ο κόσμος της απώλειας»), αποτελεί η παρούσα συλλογή μικρότερων ή μεγαλύτερων διηγημάτων.
Φωτεινή Παπασταματίου-Καββαδά
Οι γενιές της Αρμύρας. Ιστορίες για θαλασσινούς
Εκδόσεις Ιωλκός
Αθήνα 2009, σελ. 128
Τρίτη λογοτεχνική παρουσία της Φωτεινής Παπασταματίου-Καββαδά (μετά τα μυθιστορήματά της «Αγρυπνία» και «Ο κόσμος της απώλειας»), αποτελεί η παρούσα συλλογή μικρότερων ή μεγαλύτερων διηγημάτων, μια συλλογή ρεαλιστικών και γεμάτων ανθρώπινες στιγμές ιστοριών για θαλασσινούς, καθώς και για τις οικογένειές τους στη στεριά.
Στο επίκεντρο του ζωηρόχρωμου κόσμου αυτών των ιστοριών, βρίσκεται ο εντελώς ιδιότυπος και σκληρός τρόπος διαβίωσης των ναυτικών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να περνούν πολλούς συνεχόμενους μήνες - ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και χρόνια - μακριά από τα σπίτια τους, και τους «φυσιολογικούς», για όλους εμάς τους υπόλοιπους, ρυθμούς της στεριανής ζωής. Οι ιστορίες, γεμάτες απρόοπτα και ανατροπές, ανοίγουν με τη ζωντάνια και την ανθρωπιά τους, ένα τεράστιο παράθυρο, πηγή φωτός στις σκοτεινές ζωές των ίδιων των πρωταγωνιστών τους.
Από την τόσο αληθινή και ζεστή ιστορία νεανικού έρωτα και καθημερινής επιβεβαίωσης της αγάπης ανάμεσα στο ζευγάρι του Τηλεμάχου και της Αθηνάς, έως το χαριτωμένο μικρό θρύλο του επίσκοπου του Δαμαλά, το ψηφιδωτό που εκτείνεται μπροστά μας, είναι γεμάτο από απολαυστικές, στην ανάγνωση σκηνές.