Μυτιληνιές μυρωδιές στο κέντρο της Αθήνας

01/07/2012 - 05:56
Γεύσεις και μυρωδιές που παντρεύονται με το μεράκι και την αγάπη για δημιουργία είχαν ως αποτέλεσμα μία εξαιρετική έκδοση με την υπογραφή της Έφης Γιαλούση - Χατζηχρήστου.
Γεύσεις και μυρωδιές που παντρεύονται με το μεράκι και την αγάπη για δημιουργία είχαν ως αποτέλεσμα μία εξαιρετική έκδοση με την υπογραφή της Έφης Γιαλούση - Χατζηχρήστου. Όπως είναι γνωστό από καιρό, με τον τίτλο «Μυτιληνιές γεύσεις» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αιολίδα» ένα βιβλίο με συνταγές από την πόλη και τα χωριά της Λέσβου. Το συγκεκριμένο βιβλίο, που έχει βραβευτεί μάλιστα από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ως το καλύτερο βιβλίο τοπικής γαστρονομίας για τη φετινή χρονιά, παρουσιάστηκε πρόσφατα και στο κοινό της Αθήνας, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Ήταν μία ξεχωριστή εκδήλωση σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου πολλοί ήταν εκείνοι που τίμησαν τη συγγραφέα, άνθρωποι δικοί της και μη, που ήθελαν να τη γνωρίσουν από κοντά, έχοντας διαβάσει προηγουμένως γι’ αυτό το ιδιαίτερο βιβλίο. Που το πρώτο που κάνει είναι να σε ταξιδεύει σε τόπους αγαπημένους.
Φίλοι και γνωστοί, άνθρωποι από το χώρο της πολιτικής, των τεχνών και των γραμμάτων βρέθηκαν στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, στην οποία ομιλητές ήταν ο Νίκος Σηφουνάκης, βουλευτής Λέσβου, ο Επίκουρος, δημοσιογράφος γεύσης, ο Στρατής Λιαρέλλης, δημοσιογράφος, ο Παναγιώτης Μυριτζής, εκπρόσωπος των εκδόσεων «Αιολίδα», και φυσικά η συγγραφέας του βιβλίου Έφη Γιαλούση - Χατζηχρήστου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος γεύσης Ντίνος Στεργίδης.

Είπαν για το βιβλίο

Νίκος Σηφουνάκης, βουλευτής Λέσβου

«Μπορεί να είναι σημαντικό το βιβλίο της Έφης, αλλά είναι ακόμα πιο σημαντικό αυτό που κάνει. Γιατί δεν είναι απλώς ότι ξέρει κάποια πράγματα. Είναι γιατί τα μελέτησε, πήρε κάποια στοιχεία από το σπίτι της και δημιουργεί με βάση αυτά, ταυτόχρονα με τις επιχειρήσεις που έχει, δίνοντας τη δυνατότητα στους Αθηναίους να απολαμβάνουν αυτό με τον τρόπο που η ίδια ξέρει, αυτό που αρέσει και σε κάνει να πιστεύεις ότι το φαγητό είναι μία ιεροτελεστία, κάτι σημαντικό.»

Ντίνος Στεργίδης, δημοσιογράφος γεύσης
«Είμαι σίγουρος ότι το βιβλίο της Έφης θα έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, αφού δεν πρόκειται για μία απλή παράθεση συνταγών. Είναι ένα πανέμορφο βιβλίο το οποίο αμέσως με εντυπωσίασε, καθώς δεν περιορίζεται στις ωραίες φωτογραφίες. Οι συνταγές της Έφης είναι απλές και εφαρμόσιμες, ενώ το φωτογραφικό υλικό σού μιλάει και σου δείχνει πώς είναι η συνταγή όταν έχει ολοκληρωθεί.»

Στρατής Λιαρέλλης, δημοσιογράφος
«Πρόκειται για μία αξιολάτρευτη έκδοση. Το βιβλίο της Έφης για μένα είναι βιωματικό. Μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά και θυμάμαι την κυρία Στέλλα, τον πατέρα της… οφείλω όμως να πω ότι έχω εντυπωσιαστεί γιατί η Έφη αποτύπωσε με ιδιαίτερο μεράκι όλα αυτά που κανείς μπορεί να βάλει σε ένα χαρτί. Το βιβλίο είναι πραγματικό και ρεαλιστικό, η προσπάθεια της Έφης, η προσπάθεια της “Αιολίδας” με έφεραν εδώ με πολλή αγάπη.»

Παναγιώτης Μυριτζής, εκπρόσωπος εκδόσεων «Αιολίδα»

«Ήμασταν πολύ τυχεροί που ένας άνθρωπος σαν την Έφη, συμπατριώτισσα και φίλη μας, έκανε το ρίσκο να εμπιστευτεί έναν τοπικό εκδοτικό οίκο στα πρώτα του βήματα. Το βέβαιο είναι ότι το ρίσκο αυτό δικαιώθηκε και για εμάς η δικαίωση η πιο μεγάλη είναι το γεγονός ότι, τώρα που υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής πώλησης μέσα από την ιστοσελίδα της εφημερίδας, υπάρχει ζήτηση για το βιβλίο μέχρι και από το Εδιμβούργο. Όλο αυτό έδωσε κουράγιο σε εμάς και στην Έφη και να είστε σίγουροι ότι το δικό σας αγκάλιασμα μας κάνει να πιστεύουμε ότι θα προχωρήσουμε και σε άλλες εκδόσεις βιβλίων.»

Επίκουρος, δημοσιογράφος γεύσης
«Διαβάζοντας το βιβλίο της Έφης είναι σαν να κάθεσαι σε μία πεζούλα αρχοντικού της Μυτιλήνης και να γεύεσαι λίγη από τη σούπα που έχει φτιαχτεί με χάχλες. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις ζωντανές περιγραφές της Έφης, τα φαγητά και τις συνταγές της Λέσβου, αλλά στο ότι επέλεξε να δει την τοπική κουζίνα του νησιού μέσα από την προσωπική της ματιά. Η Έφη αρχίζει από το βίωμα, την προσωπική της κατάθεση και μ’ αυτό διανθίζει κάθε συνταγή. Οι συνταγές της Έφης είναι η μνήμη της υλοποιημένη.»

Έφη Γιαλούση - Χατζηχρήστου, συγγραφέας βιβλίου «Μυτιληνιές γεύσεις»
«Η γαστρονομία για μένα είναι πολιτισμός, είναι ένα προϊόν ιστορικών εξελίξεων. Η αξία της τοπικής ελληνικής κουζίνας, στην οποία ανήκει φυσικά και η λεσβιακή, είναι για μένα τόσο σημαντική όσο και η γκουρμέ υψηλή μαγειρική. Με αυτό το βιβλίο θέλω να καλέσω τους Έλληνες σεφ να συμπεριλάβουν τη μυτιληνιά κουζίνα στο ρεπερτόριό τους, με σεβασμό στις παραδοσιακές λιχουδιές και τα τοπικά προϊόντα της Λέσβου που είναι εξαιρετικά και φίνα. Επίσης θα ήθελα η πολιτική να ασχοληθεί σοβαρά με το κομμάτι “γαστρονομία” γιατί είναι κάτι που πουλάει και μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε γαστρονομικό προορισμό για πολλούς ψαγμένους τουρίστες.»



 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey