«Ναυτική παράδοση στο Αιγαίο»

01/07/2012 - 05:56
Εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, από το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, η έκθεση με θέμα «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες & Σκαριά».
Εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο Σίγρι, από το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, η έκθεση με θέμα «Ναυτική Παράδοση στο Αιγαίο: Ταρσανάδες & Σκαριά».

Η έκθεση, που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Μουσείου έως και τον Ιανουάριο του 2012, οργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που φέτος γιορτάζει τα 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Φιλοδοξία της είναι να δώσει στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια και αδιάκοπη ναυτική παράδοση του Αιγαίου.

Οι εισηγήσεις

Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, και ο διευθυντής του Μουσείου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος.
Ο τελευταίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ιδρύματος να αναδείξει και να προβάλει όχι μόνο τη φυσική κληρονομιά, αλλά και την πολιτιστική παράδοση της Λέσβου και του Αιγαίου, ενώ ευχαρίστησε τον κ. Χαλκιώτη για τη συνδιοργάνωση της έκθεσης. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που έγινε να πλαισιωθεί η τελευταία με εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη την περίοδο λειτουργίας της, ώστε οι νέοι να γνωρίσουν τη μεγάλη ναυτική και πολιτιστική παράδοση του Αρχιπελάγους.
Το λόγο πήρε και ο κ. Χαλκιώτης, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει η έκθεση για τους κατοίκους της Λέσβου, που με πολλαπλές θαλασσινές δραστηριότητες συμμετέχουν στη διαμόρφωση του ναυτικού πολιτισμού του Αιγαίου. Μίλησε επίσης για την πολύ καλή συνεργασία με το Μουσείο για την παρουσίαση της έκθεσης, που έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, και ευχαρίστησε την ΕΡΑ Αιγαίου για τη δημοσιότητα που έδωσε στη διοργάνωση.
Συγχαίροντας με τη σειρά του το Μουσείο για την πρωτοβουλία του, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ευχήθηκε η έκθεση να μην αποτελέσει απλά μουσειακή αναφορά στο παρελθόν και πρότεινε στον κ. Χαλκιώτη να ερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης, μέσω προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη δημιουργία στο νησί σχολής εκμάθησης της τέχνης του καραβομαραγκού.


Από την ομιλία του κ. Ζούρου, που μίλησε για τη διοργάνωση της έκθεσης (πάνω). Στον εκθεσιακό χώρο ξενάγησε τους παρευρισκομένους ο διευθυντής του Μουσείου

Και ξενάγηση στην έκθεση
Η εκδήλωση έκλεισε με ξενάγηση, από τον κ. Ζούρο, των επισκεπτών στον εκθεσιακό χώρο. Οι τελευταίοι είδαν, έτσι, ομοιώματα πλοίων που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι του Αιγαίου για τις εμπορικές και μεταφορικές τους ανάγκες, καθώς και εργαλεία της ναυτικής παράδοσης, και διάβασαν πληροφορίες για τις μεθόδους κατασκευής τους και τις καθημερινές εργασίες στους χώρους κατασκευής των σκαριών.
Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, Στρατής Κυρατζής, ο αντιδήμαρχος Απόστολος Αθανασιάδης, ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Αντώνης Κουμαράς, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου, Παύλος Τσίκνας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα, καθώς και κάτοικοι του Σιγρίου, επισκέπτες και φίλοι του απολιθωμένου δάσους. Χαιρετισμό απέστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey