Ασφυκτικό και πάλι, αυτήν τη φορά λόγω των γιορτών, άρχισε να γίνεται το πρόβλημα που υπάρχει με τη στάθμευση αυτοκινήτων μπροστά από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης, που κανείς δεν ξέρει ποιος πρέπει να το αντιμετωπίσει.
Ασφυκτικό και πάλι, αυτήν τη φορά λόγω των γιορτών, άρχισε να γίνεται το πρόβλημα που υπάρχει με τη στάθμευση αυτοκινήτων μπροστά από το αεροδρόμιο Μυτιλήνης. Πολλές δεκάδες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων καταλαμβάνουν κάθε πιθανή και απίθανη θέση, Ι.Χ. εγκαταλείπονται για μέρες παντού, ενώ δεν υπάρχει καν η δυνατότητα μιας ολιγόλεπτης στάθμευσης κάποιου προκειμένου να αφήσει ή να παραλάβει κάποιον επιβάτη. Βλέπετε, άλλοι έχουν προλάβει και έχουν… τριπλοπαρκάρει. Όσον αφορά στην Τροχαία, αυτή επεμβαίνει σπάνια μέσα στο χειμώνα, πόσο μάλλον την περίοδο των γιορτών.
Δεδομένων όλων των παραπάνω, αποφασίσαμε να ψάξουμε λίγο καλύτερα το ρόλο που έχει ο κάθε… «υπεύθυνος» για την κατάσταση που επικρατεί. Ομολογούμε πως άκρη, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορούμε να πούμε ότι βρήκαμε. Το σίγουρο είναι πως το σημείο αυτό είναι… εθνική οδός και σίγουρα πολύ περιορισμένης έκτασης για να μπορέσει να λειτουργήσει και ως πάρκινγκ. Όσον αφορά στον πολίτη, βρίσκεται καθημερινά μπλεγμένος με απίστευτες ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας, ανομίας και φυσικά… νεοελληνικού «δεβαριεστισμού».
Πήγαμε…
Το «Ε» βρέθηκε στο «Οδυσσέας Ελύτης» μεσημεριανές ώρες, όταν δεν υπήρχαν αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών. Δεν υπήρχε εκείνη την ώρα το μποτιλιάρισμα του Σαββατοκύριακου ή των άλλων ωρών αιχμής της εβδομάδας. Ωστόσο, ο αριθμός των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, τόσο εντός του κόμβου όσο και από την πλευρά της παραλίας, ήταν ενδεικτικός τού πόσοι οδηγοί αφήνουν τα οχήματά τους για να ταξιδέψουν, αλλά και του κατά πόσο οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων χρησιμοποιούν το χώρο αυτό για… γκαράζ. Ανάμεσα σ’ αυτά, και αυτοκίνητα με την ένδειξη «πωλείται», κάποια θαρρείς και είναι βαλμένα σε μια άτυπη «έκθεση αυτοκινήτων». Οπότε και δικαιολογημένα μπαίνει το ερώτημα: Ποιος διαχειρίζεται όλο αυτό το χάος;
Ποιος είναι αρμόδιος;
Ο αερολιμενάρχης του «Οδυσσέας Ελύτης», Γιώργος Χρηστίδης, υποστηρίζει ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξακολουθεί να βρίσκεται σε «διαπραγματεύσεις» με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου σχετικά με την κυριότητα του χώρου, που πολλά χρόνια τώρα δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ποιον ανήκει! «Θα πρέπει να διευκρινιστεί το νομικό καθεστώς του κόμβου. Αν ανήκε στο αεροδρόμιο ή αν έστω τη λειτουργία του χώρου είχε ο αερολιμένας, θα μπορούσαμε να τον διαμορφώσουμε σε πάρκινγκ. Αν τον έχει η Νομαρχία, να μας πει τι πρέπει να κάνουμε», αναφέρει, προσθέτοντας πως οι επαφές του με την τελευταία δεν απέδωσαν καρπούς.
Θέμα κυριότητας, πάντως, δε φαίνεται να τίθεται, καθώς το κομμάτι αυτό εξακολουθεί να παραμένει δρόμος και μετά την κατασκευή της νησίδας, αφού δεν έχει ποτέ αποχαρακτηριστεί. Πρόκειται έτσι για κοινόχρηστο δημόσιο χώρο, τμήμα της 73ης Εθνικής Οδού Κρατήγου - Μυτιλήνης, που όταν έγινε η προέκταση του αεροδρομίου στα μέσα της δεκαετίας τού 1980 διαπλατύνθηκε προς τη θάλασσα!
Απαντώντας, η προϊστάμενη της Κτηματικής Υπηρεσίας, Ελένη Μητρίτσα, δηλώνει: «Ως προς τις αρμοδιότητες της Κτηματικής Υπηρεσίας, ισχύει η απόφαση περί καθορισμού των οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας με αριθμό 5689, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 338, τεύχος Δ΄/16-7-1985. Επίσης, έχει υποβληθεί νέο διάγραμμα στην ίδια Υπηρεσία για τον επανακαθορισμό μπροστά στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου, αλλά δεν έχει προχωρήσει διότι λείπουν τα κτηματολογικά στοιχεία.»
Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα έξω από τον προβλεπόμενο για τις εταιρείες χώρο
Οι «ζώνες» που παραβιάζονται
Κατά έναν περίεργο τρόπο, βέβαια, ο χώρος μπροστά από το αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης» είναι χωρισμένος από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε διάφορες «ζώνες». Υπάρχουν οι σαφώς προσδιορισμένες - και περιορισμένες - θέσεις στάθμευσης που η ΥΠΑ καταχρηστικά έχει παραχωρήσει στις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, θέσεις που σηματοδοτούνται από τις ταμπέλες της καθεμιάς. Παρ’ όλο, όμως, που χώρος προβλέπεται, σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, μόνο για τις δύο εταιρείες αυτοκινήτων που φιλοξενεί ο αερολιμένας (Hertz και Budget), παντού στο χώρο βρίσκονται καθημερινά παρκαρισμένα οχήματα και άλλων εταιρειών.
Αριστερά ακριβώς από αυτές τις θέσεις υπάρχουν τέσσερις θέσεις για ΑμΕΑ, που μόνο από αυτούς για τους οποίους προορίζονται δε χρησιμοποιούνται. Από εκεί που τελειώνουν οι συγκεκριμένες θέσεις μέχρι και την άκρη του κόμβου, το πάρκινγκ είναι ελεύθερο. Στη μέσα πλευρά της ενδιάμεσης νησίδας προβλέπονται ορισμένες θέσεις μόνο για τους υπαλλήλους τής ΥΠΑ, ενώ η έξω πλευρά της, που προοριζόταν για αγοραία ταξί, τώρα «φιλοξενεί» κάθε λογής οχήματα. Ελεύθερης στάθμευσης είναι ουσιαστικά και ο χώρος πίσω ακριβώς από την πιάτσα των ταξί, στον οποίο παραμένουν ακόμη οι ταμπέλες που ορίζουν στάθμευση μόνο ενοικιαζόμενων οχημάτων, παρ’ όλο που κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Το υπόλοιπο κομμάτι του κόμβου προβλέπει ξεκάθαρα θέσεις στάθμευσης για τουριστικά λεωφορεία (κάτι που αξιοποιείται το καλοκαίρι) και θέσεις ελεύθερης στάθμευσης, μέχρι τη νότια άκρη του. Θέσεις, όμως, που στο σύνολό τους δεν επαρκούν για τα οχήματα των επιβατών τις ώρες αιχμής, δεδομένου μάλιστα ότι πολλές από αυτές είναι ήδη κατειλημμένες από αυτοκίνητα εταιρειών ενοικίασης και ταξιδιωτών που έχουν αφήσει το αυτοκίνητό τους να τους περιμένει, μέχρι την επιστροφή τους. Και μπροστά ακριβώς στην είσοδο του αερολιμένα, η στάση του λεωφορείου, που σχεδόν δε φαίνεται και «κλείνουν» συχνά Ι.Χ. αυτοκίνητα.
Οι θέσεις για ΑμΕΑ, κατειλημμένες από Ι.Χ.
Προβλήματα και πρόστιμα
«Λόγω του μεγέθους και του σχήματος του χώρου, δεν προβλέπεται λειτουργία πάρκινγκ για μακροχρόνια στάθμευση εντός του κόμβου», λέει ο κ. Χρηστίδης. «Έχουμε, όμως, σοβαρότατο πρόβλημα με τα αυτοκίνητα που παρ’ όλα αυτά σταθμεύουν. Τα σήματα που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τοποθετημένα, είναι από τότε που έγινε ο κόμβος και δεν επαρκούν.»
Ακόμη και όταν η Τροχαία ζήτησε να τοποθετηθούν σήματα, η ΥΠΑ φέρεται να μη θέλησε να διαθέσει χρήματα για ένα χώρο που δεν ανήκε στην κυριότητά της. Η τελευταία «επισκέπτεται» συχνά-πυκνά το αεροδρόμιο, κυρίως μετά από πρόσκληση της διεύθυνσης του τελευταίου και προκειμένου να αποσυμφορήσει όσο γίνεται την κατάσταση.
«Σε περιπτώσεις που υπάρχει δυσχέρεια στη στοιχειώδη λειτουργία του κόμβου, καλούμε την Τροχαία», λέει ο αερολιμενάρχης. «Δεν την καλούμε, ωστόσο, με συνείδηση “κυρίου”, επειδή “μπήκε κάποιος στο χωράφι μας και δεν τον θέλουμε”, αλλά επειδή δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη ροή της κυκλοφορίας. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε την κίνηση των επιβατών, το πώς θα έχουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο.»
Η Τροχαία Μυτιλήνης επισημαίνει και η ίδια πως το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι όλοι θέλουν να μπουν στο χώρο μπροστά από το αεροδρόμιο με τα αυτοκίνητά τους, καθώς και από τους πολλούς χώρους που έχουν καταλάβει τα αυτοκίνητα των εταιρειών ενοικίασης. Υποστηρίζει, πάντως, πως η ίδια επεμβαίνει κυρίως το καλοκαίρι, στις περιπτώσεις που Ι.Χ. κλείνουν τους χώρους που προορίζονται για λεωφορεία, ενώ πιο σπάνια κόβει πρόστιμα τους χειμερινούς μήνες, αφού δεν έχει, όπως λέει, κι αυτή… επαρκές προσωπικό! Προσθέτει, μάλιστα, πως θα πρέπει να γίνει πρόταση από τον αερολιμένα εφόσον χρειάζονται επιπλέον οδικά σήματα και επισημαίνει ότι θα πρέπει να παραχωρηθεί χώρος του αερολιμένα για τη στάθμευση των οχημάτων, κάτι το οποίο θεωρείται από τον αερολιμενάρχη επικίνδυνο και πολύ δύσκολο να γίνει.
Να σημειώσουμε εδώ πως το πρόστιμο για παράνομο παρκάρισμα της Τροχαίας είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα επιβαλλόταν με βάση τις αερολιμενικές διατάξεις και σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη ανέρχεται στα 500 ευρώ.
Ο χώρος μπροστά από τον αερολιμένα. Όταν υπάρχει πτήση, «μπλοκάρει» από τα τριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα
Ο ρόλος των ΚΤΕΛ
«Η στάθμευση για μέρες των Ι.Χ. αυτοκινήτων έξω από τον αερολιμένα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα», λέει ο αερολιμενάρχης. «Έκκλησή μας είναι να χρησιμοποιείται Ι.Χ. μόνο εφόσον επιστραφεί αμέσως στη βάση του, καθώς και να χρησιμοποιούνται όσο γίνεται ταξί ή αστικά ΚΤΕΛ.» Το θέμα της μεταφοράς των επιβατών από την πόλη μέχρι το αεροδρόμιο με αστική συγκοινωνία είναι άλλο ένα «αγκάθι» στην όλη ιστορία. Το λεωφορείο κάνει απλά στάση και δεν έχει δυνατότητα στάθμευσης για να περιμένει τους επιβάτες που φτάνουν με κάθε πτήση, αφού δεν του έχει παραχωρηθεί τέτοια άδεια από τον αερολιμένα, που θεωρεί πως θα δυσχέραινε περισσότερο την κυκλοφορία. Αυτό αναγκάζει πολλούς επιβάτες να παίρνουν ταξί και - προκειμένου να το αποφύγουν - να παίρνουν το αυτοκίνητό τους για να πάνε μέχρι το αεροδρόμιο. Επιπλέον, ο αερολιμενάρχης υποστηρίζει πως τα ΚΤΕΛ θα έπρεπε να πραγματοποιούν περισσότερα δρομολόγια.
«Το θέμα της αφετηρίας μπροστά στον αερολιμένα είναι ένα μεγάλο θέμα που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια τώρα», απαντά στο «Ε» ο αντιπρόεδρος των Αστικών ΚΤΕΛ, Παναγιώτης Μολυβιάτης. «Έχουμε ζητήσει αφετηρία, ώστε να περιμένουμε κάποια λεπτά να πάρουμε τους επιβάτες, αλλά το αίτημά μας δεν έγινε δεκτό, με την αιτιολογία πως το λεωφορείο πρέπει να είναι μόνο διερχόμενο.» Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεκτό δεν έγινε και το αίτημά τους για «ανταλλαγή» ουσιαστικά κάποιων θέσεων των ταξί ή των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με τη θέση των Αστικών ΚΤΕΛ ακριβώς μπροστά από την είσοδο του αερολιμένα, αλλά και για τη ράμπα για ΑμΕΑ και την αφετηρία ειδικού λεωφορείου που θα τα περίμενε. Αντιθέτως, τους έγινε, όπως λέει, αντιπρόταση να κάνουν… κύκλο γύρω από τη νησίδα και να ξαναπερνούν μέσα από τον κόμβο. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, αφού φοβόμαστε για ατύχημα», εξηγεί ο κ. Μολυβιάτης. «Έχουμε δρομολόγια κάθε μια ώρα από το “Βερόπουλο”, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και καλύπτουμε τις πτήσεις. Είμαστε θετικοί να βάλουμε πιο συχνά δρομολόγια, κάτι τέτοιο θα κοστίζει όμως. Η αφετηρία στο αεροδρόμιο θα ήταν ένα “κλειδί” στη μεταφορά των επιβατών.»
Πάμε για… αλλού
Σύμφωνα, πάντως, με τον απερχόμενο αντινομάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη, ό,τι γίνεται αυτήν τη στιγμή επί της εθνικής οδού μπροστά από το αεροδρόμιο είναι παράνομο. «Η ΥΠΑ, που είναι η άμεσα υπεύθυνη για τη λειτουργία, βελτίωση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της λειτουργίας του αεροδρομίου, θα πρέπει να κάνει και την πρόβλεψη για το πάρκινγκ», λέει ο ίδιος. «Αν ενδιαφέρεται να το κάνει, θα πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία όπως προβλέπεται. Να ζητήσει άδεια, να κάνει σχετική μελέτη. Θα πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση για να γίνει ένα πάρκινγκ. Όταν θα πάει να πάρει έγκριση από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, μεθαύριο περιφερειακή, θα πρέπει να υπάρχουν προδιαγραφές που θα διευκρινίζουν την κίνηση των οχημάτων. Ο κόμβος προφανώς έγινε με κάποια λογική. Σήμερα, όμως, ισχύει αυτή; Όπως και να ‘χει, από τη στιγμή που συζητάμε για έργο εκσυγχρονισμού των κτηριακών εγκαταστάσεων, η μελέτη του οποίου είναι σε εξέλιξη, θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη και για ένα πάρκινγκ.»