«Φωνές νερού μυριάδες», με 60 μαθητές

01/07/2012 - 05:56
Με συμμετοχή μαθητών έξι σχολείων, αλλά και δεκάδων άλλων παιδιών της Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιβάλλον & Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες».
Με συμμετοχή μαθητών έξι συνολικά σχολείων, αλλά και δεκάδων άλλων παιδιών της Μυτιλήνης, πραγματοποιήθηκε, από την περασμένη Πέμπτη έως και την Κυριακή που μας πέρασε, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Περιβάλλον & Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες», που υλοποίησε στη Λέσβο η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, μαθητές της Β΄ και της Δ΄ τάξης τεσσάρων συνολικά σχολείων του νησιού παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Υδραγωγείο της Μόριας και στα Λουτρά της Αρτέμιδος της Θερμίας, στην περιοχή της Θερμής. Εκεί, αρχαιολόγοι της Κ΄ ΕΠΚΑ τούς μίλησαν, εκτός άλλων, για τη χρησιμότητα του Υδραγωγείου, των λουτρών, των υδατογεφυρών, αλλά και για τους πήλινους αγωγούς που μετέφεραν το νερό στις δεξαμενές και από εκεί στις κρήνες, τα λουτρά, τα σπίτια και τα εργαστήρια της Μυτιλήνης. Στη συνέχεια, οι αρχαιολόγοι κάλεσαν τα παιδιά σε παιχνίδια ζητώντας τους να βάλουν και τη… δική τους πινελιά σε μια απεικόνιση των παλιών λουτρών, να συμπληρώσουν την ακροστιχίδα «Θεραπευτικό Νερό», να γράψουν μια ιστορία με λέξεις σχετικές με τη χρήση του νερού στη Λέσβο, να τσεκάρουν τις γνώσεις τους πάνω σε όσα είχαν μόλις μάθει, να ζωγραφίσουν… Νύμφες όπως τις φαντάζονταν τα ίδια, αλλά και να «φτιάξουν» από μόνα τους μια χάρτινη υδρία.


Τις εντυπώσεις τους κατέγραψαν στο τέλος της ξενάγησης οι μαθητές

Παίζοντας στο Μουσείο

Το Σάββατο και την Κυριακή, λυκόπουλα της Μυτιλήνης, αλλά και άλλα παιδιά ηλικιών δημοτικού, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, παρακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα συμμετέχοντας σε αντίστοιχες δράσεις, που διοργανώθηκαν στους χώρους του Παλιού Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Με την καθοδήγηση και πάλι των αρχαιολόγων της Κ΄ ΕΠΚΑ, αλλά και της προϊσταμένης της υπηρεσίας, Όλγας Φιλανιώτου, τα παιδιά παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό με θέμα τη χρήση του νερού στην αρχαιότητα, έμαθαν για τα εκθέματα του Μουσείου και συμμετείχαν σε θεατρικά και μουσικά δρώμενα, τα οποία περιελάμβαναν παιχνίδια στην αυλή του Μουσείου και αφήγηση στα παιδιά, λίγο πριν την αποχώρησή τους, της ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της αδελφής του της Γοργόνας, συνοδεία κιθάρας από το Γιώργο Παζαΐτη.
Στο τέλος του προγράμματος, οι αρχαιολόγοι της Κ΄ ΕΠΚΑ μοίρασαν στους μικρούς μαθητές το καλαίσθητο φυλλάδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τον ορισμό, τη σημασία και τη χρήση του νερού σε όλο το εύρος της φυσικής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, συνοδευόμενο από μια σειρά αυτοκόλλητων με θέμα το νερό, αλλά και το έντυπο στο οποίο τα παιδιά κλήθηκαν να καταγράψουν στο τέλος της περιήγησής τους «λόγια και εικόνες που ρέουν σαν το νερό». Οι ζωγραφιές αυτές θα σταλούν στο υπουργείο Πολιτισμού μαζί με αντίστοιχες μαθητών από όλη την Ελλάδα.


Το παραμύθι της Γοργόνας έμαθε στα παιδιά το πώς η σημασία του νερού πέρασε στο μύθο

Έμαθαν τα μνημεία
Επιπλέον, και τις τέσσερις μέρες, τις δράσεις και τις ξεναγήσεις συνόδευαν τα έντυπα που είχαν στήσει σχετικά με το νερό και τη σύνδεσή του με συγκεκριμένες τοποθεσίες επάνω στο νησί οι ίδιες οι αρχαιολόγοι της Κ΄ ΕΠΚΑ Μαρία Γιαννίκου, Θάλεια Κυριακοπούλου, Κούλα Ρούγγου και Δέσποινα Τσολάκη, μαζί και με την κ. Φιλανιώτου.
«Το πρόγραμμα πήγε πολύ καλά και είχε πολλή συμμετοχή, το παρακολούθησαν περίπου 60 παιδιά», είπε η τελευταία μιλώντας στο «Ε». «Τα παιδιά έμαθαν για πολύ σημαντικά μνημεία της Λέσβου - το Υδραγωγείο και τα θερμά λουτρά, αλλά και για το Ιερό της Αρτέμιδος - μέσα από τις εξωτερικές μας ξεναγήσεις που έγιναν στους χώρους αυτούς. Επιπλέον, μέσα στο Μουσείο επικεντρωθήκαμε στο θέμα των Νυμφών και στις υδρίες, πλαισιώνοντας τη δράση με ένα παραμύθι. Αυτό που θέλαμε να τονίσουμε μέσα από το τελευταίο, είναι πώς η σημασία του νερού πέρασε στο μύθο και συνδυάστηκε με την ιδέα του Αθάνατου Νερού.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey