Εκπαιδεύοντας τα παιδιά

01/07/2012 - 05:56
Σε μια διήμερη συνάντηση εργασίας που έγινε στο Τεχνικό Μουσείο της Σόφιας, συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Συμμετοχή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους σεισμούς

Σε μια διήμερη συνάντηση εργασίας που έγινε στο Τεχνικό Μουσείο της Σόφιας, συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος RACCE (Raising earthquake Awareness and Coping Children’s Emotions), που στόχο έχει την υλοποίηση και εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με αντικείμενο τους σεισμούς.

Οι δραστηριότητες αυτές απευθύνονται σε παιδιά, επιδιώκοντας να συμβάλουν στην πρόληψη και βελτίωση της συναισθηματικής τους φόρτισης κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ή μιας ηφαιστειακής έκρηξης.
Η ένταξη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έγινε στα πλαίσια των δράσεών του για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και τη θωράκιση της κοινωνίας και ειδικά των νέων, ώστε να αντεπεξέρχονται στις συνέπειες των σεισμικών καταστροφών. Μαζί του συμμετέχουν ως επικεφαλής το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ως εταίροι ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), το Κέντρο Έρευνας και Επικοινωνίας Montesca και το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας Παρατηρητηρίου Βεζούβιου από την Ιταλία, το Κέντρο Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλιών από τη Βουλγαρία και το Γεωπάρκο Réserve Naturelle Géologique de Haute-Provence από τη Γαλλία.

Οι δράσεις της συνάντησης
Βασικός στόχος της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Σόφια με τη συμμετοχή ειδικών από επτά επιστημονικούς φορείς από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, ήταν η προετοιμασία των νέων εκπαιδευτικών δράσεων και εργαλείων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενημέρωση και προετοιμασία των πολιτών και ιδιαιτέρως των μαθητών, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.
Οι δράσεις της επικεντρώθηκαν στη δημιουργία εκπαιδευτικού πακέτου, όπου θα συγκεντρωθεί όλη η τεχνογνωσία ειδικών σε θέματα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς από τον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και της κινητής έκθεσης που θα δημιουργηθεί για τους σεισμούς, η οποία θα ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη με στόχο την ενημέρωση και προετοιμασία για το σεισμικό κίνδυνο ειδικών ομάδων πληθυσμού, όπως τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς κ.λπ..
Κατά τη συνάντηση, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Ζούρος, και ο προϊστάμενος του Τμήματος Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Μουσείου, Ηλίας Βαλιάκος, παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου και αναφέρθηκαν στο πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί για την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για το σεισμικό κίνδυνο, πρόγραμμα που περιλαμβάνει την προσομοίωση στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου μεγάλων σεισμών.
Τόσο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όσο και η περιοδική έκθεση για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου, θα παρουσιαστούν στο Μουσείο την ερχόμενη άνοιξη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey