Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είπεν σε συνέντευξη ότι οι Έλληνες πληρώνουν βλακείες των προηγούμενων κυβερνήσεων! Για να τους ψηφίζουμε, όμως, πάει να πει ότι τους επιλέγουμε εμείς
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν είπεν σε συνέντευξη ότι οι Έλληνες πληρώνουν βλακείες των προηγούμενων κυβερνήσεων! Για να τους ψηφίζουμε, όμως, πάει να πει ότι τους επιλέγουμε εμείς, διότι προφανώς μας κορόιδεψαν και δεν πήραμε χαμπάρι οι περισσότεροι, γύρω στο 80% του πληθυσμού, τις βλακείες τους. Η στήλη αναζήτησε την ετυμολογία της λέξης κορόιδο και ενημερώνει τους αναγνώστες της.
Τα παλιά χρόνια, στην επικράτεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τους προδότες, τους κλέφτες, τους δειλούς, τους απατεώνες, τους μοιχούς και άλλους παραβάτες των νόμων τούς διαπόμπευαν. Η διαπόμπευση γινόταν με περιφορά του διαπομπευμένου καθισμένου ανάποδα πάνω σε γάιδαρο. Η περιαγωγή αυτή λεγόταν και «συγύρισμα», για αυτό και η έκφραση «θα σε συγυρίσω» σημαίνει «θα σε διαπομπεύσω».
Οι εκφράσεις «είδα τις πομπές σου» και «ξέρω τις πομπές σου» αναφέρονται στη διαπόμπευση. Η ειδοποίηση του λαού για την έναρξη της διαπόμπευσης γινόταν ή με καμπάνα ή με βούκινο. Η έκφραση «το έκανε βούκινο» λέγεται και σήμερα, όπως και «του έριξαν καμπάνα» για την επιβολή ποινής.
Η έναρξη της διαπόμπευσης γινόταν με το κούρεμα του διαπομπευόμενου. Οι εκφράσεις «άσ’ τον να κουρεύεται» και «άντε να κουρεύεσαι» χρησιμοποιούνται υποτιμητικά για κάποιον και σήμερα.
Με την κουρά, ο τιμωρημένος γινόταν σαν κουρεμένο γίδι, ή κουρόγιδο στην καθομιλουμένη, που πλάσθηκε σε κορό(γ)ιδο και μετά σε κορόιδο.
«Τον έπιασε κορόιδο» σήμερα σημαίνει ότι τον εξαπάτησε, τον φόρτωσε με αδικήματα που δεν έχει κάνει, δηλαδή του αξίζει του κορόιδου κούρεμα και χλευασμός.
Η διαπόμπευση γίνονταν σε κεντρικά σημεία της πόλης, συνήθως στην αγορά (forum στα λατινικά και fora ο πληθυντικός). Η έκφραση «θα σε βγάλω στα φόρα» σημαίνει θα σε διαπομπεύσω και είναι η σωστή παρ’ ότι έχει επικρατήσει «στη φόρα», π.χ. βγάλ’ τα όλα στην φόρα.
Οι κύριοι αυτοί, λοιπόν, που μας έπιασαν κορόιδα, διαπομπεύουν εμάς με τη βοήθεια των τηλεοπτικών δημοσιογραφικών αστέρων, που με ύφος περισπούδαστο διαπιστώνουν ότι όλοι φταίμε! Δηλαδή φταίει το νεογέννητον και άμωμον νεογνό το ίδιον με τον κ. Μαντέλη! Διότι επί της ουσίας αυτό προσπαθούν να μας πείσουν.
Άκουσα και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να εκδηλώνει την δυσφορία του για τα λεχθέντα από τον πρώην υπουργό του, ότι δεν μπορεί ένας Μαντέλης, που παραδέχθηκε το λάδωμα από την Siemens και έδειξε, χωρίς να κατονομάσει, και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης Σημίτη ως αποδέκτες μαύρου χρήματος, να αμαυρώνει την πρωθυπουργική του θητεία και το έργον του!
Άκουσα και τον Α. Σαμαρά να λέει ότι δε θα απολογείται για τους Ρουσόπουλο, Βουλγαράκη και Παυλίδη!
Συνειρμικά μού ήρθαν στο νου εκφράσεις όπως:
«Αρχή άνδραν δείκνυσι» και «Το ψάρι βρομάει από το κεφάλι». Η γηραιά κ. Ντόροθυ από τη μακρινή και ομιχλώδη Ιγγλετέρια, στην διάρκεια της εδώ παραμονής της είχεν πει ότι στην πατρίδα της λένε ότι «κοντός γεννιέσαι, αλλά μικρός γίνεσαι».
Αγαπητέ αναγνώστη, αντιστάσου στον ξεπεσμό του δημόσιου βίου. Γίνε μια φωλιά νερού μέσα στις φλόγες, που λέει ο ποιητής, ακόμα και αν ξέρεις ότι οι Μήδοι επιτέλους θα διαβούνε.
Γ.Ζ.