Στην ιστορία με ποιότητα

01/07/2012 - 05:56
Η πολύ μεγάλη οργανωτική επιτυχία, η πολυπληθής συμμετοχή και το υψηλό επιστημονικό ενδιαφέρον ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα βασικά χαρακτηριστικά του 36ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Φιλολόγων.
Η πολύ μεγάλη οργανωτική επιτυχία, η πολυπληθής συμμετοχή και το υψηλό επιστημονικό ενδιαφέρον ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τα βασικά χαρακτηριστικά του 36ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Φιλολόγων. Το οποίο και πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη από τις 12 έως τις 14 Νοεμβρίου με την επιμέλεια του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου και της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ).
Το Συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 500 φιλόλογοι από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, πολλοί φιλόλογοι και λόγιοι της Λέσβου, ενώ τις δυο καλλιτεχνικές εκδηλώσεις παρακολούθησαν και πολλοί κάτοικοι της Μυτιλήνης.


Το θέμα του Συνεδρίου ήταν «Η θέση της Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Περιελάμβανε 37 ανακοινώσεις μοιρασμένες στις παρακάτω θεματικές ενότητες: Η ιστορία του μαθήματος της Λογοτεχνίας (Πρόγραμμα σπουδών, διδακτικά βιβλία κ.ά.), Η θεωρία της Λογοτεχνίας και η διδακτική του μαθήματος, Λογοτεχνία και άλλα διδακτικά αντικείμενα.
Ανάμεσα στους εισηγητές ήταν οι Γιάννης Παπακώστας, Χριστίνα Βέικου, Τασούλα Καραγεωργίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, Άντα Κατσίκη - Γκίβαλου, Αλεξάνδρα Λαμπράκη - Παγανού, Ανθούλα Δανιήλ, Γεώργιος Παγανός, Μαρία Πεσκετζή, Αγάθη Γεωργιάδου, Κώστας Ακρίβος, Ζωή Κατσιαμπούρα, Ζωή Μπέλλα, Τάκης Καρβέλης, Χρύσα Αλεξοπούλου, Αναστασία Γκιόκα, Θωμάς Μπεχλιβάνης, Γιάννης Κωβαίος κ.ά..
Από το Σύνδεσμο Φιλολόγων Λέσβου μίλησαν ο πρόεδρος, Παναγιώτης Σκορδάς, με θέμα «Μια συζήτηση στο περιοδικό “Λόγος” της Μυτιλήνης (1953) για τους νέους, τη λογοτεχνία και την εκπαίδευση» και ο σχολικός σύμβουλος κ. Στρατής Αναγνώστου, με θέμα «Οι πρωτόλειες επιστολές της “Ζωής εν Τάφω” του Στράτη Μυριβήλη. Πρώτη προσέγγιση και διδακτική αξιοποίηση».
Τη συνόψιση των εργασιών έκανε η κ. Γεωργία Χαριτίδου, γενική γραμματέας της ΠΕΦ.
 
Πλούσιος διάλογος

Μετά τις εισηγήσεις ακολουθούσε και ένας πλούσιος διάλογος γύρω από θέματα που απασχολούν τους φιλολόγους, όπως την εξέταση του μαθήματος της Λογοτεχνίας, τη διαθεματικότητα, τα σχολικά βιβλία, τις θεωρίες Λογοτεχνίας, τα ενδιαφέροντα των μαθητών, το μάθημα της Λογοτεχνίας στις γενικές εξετάσεις της Γ΄ λυκείου και πολλά άλλα.
Στο πλαίσιο των συνεδριών πραγματοποιήθηκαν και δύο εκδηλώσεις οι οποίες απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα και τον έπαινο των συνέδρων: Εκδήλωση μελοποιημένης ποίησης με τους Χρυσούλα Καμπουράκη, Χρύσα Βέκιου, Παναγιώτη Σαλάνη και Ειρήνη Πατίλα (επιμέλεια εκδήλωσης Δημήτρης Πατίλας) και εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς με την ορχήστρα σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου και το χορευτικό της Αναπτυξιακής Πολιτιστικής Εταιρείας Μεσοτόπου (υπεύθυνος χορευτικού: Ευθύμιος Σαραντίδης).
Οι σύνεδροι επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, τα Μουσεία Θεοφίλου και Τεριάντ, καθώς και το Μουσείο Βιομηχανικής Ιστορίας Λέσβου - Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας. Στην έναρξη του Συνεδρίου ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου, κ. Νίκος Ζούρος, παρουσίασε το Μουσείο και το Απολιθωμένο Δάσος. Στο φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Λέσβος», της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης.
Με την ευκαιρία του Συνεδρίου ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου τύπωσε μια ειδική έκδοση με τίτλο «Φιλολογική Μυτιλήνη», η οποία περιείχε χαιρετισμούς, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τους χορηγούς και μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες για τους συνέδρους.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου μαζί με τις περιλήψεις όλων των εισηγήσεων, ένα βιβλιαράκι 45 σελίδων, τυπώθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και μοιράστηκε σε όλους τους συνέδρους.
Επίσης, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου έδωσε δώρο στους εισηγητές, στην οργανωτική επιτροπή, στους σχολικούς συμβούλους φιλολόγων και στους προέδρους των συνδέσμων φιλολόγων όλης της Ελλάδας και της Κύπρου το Ημερολόγιό της για το 2010, που έχει τίτλο «Λογοτεχνικό ταξίδι στη Λέσβο του χθες».

Οι χαιρετισμοί

Το Συνέδριο ξεκίνησε με χαιρετισμούς του προέδρου της ΠΕΦ, Αναστάσιου Στέφου, του αντινομάρχη Σταύρου Ψαρρόπουλου, του δημάρχου Μυτιλήνης, Νάσου Γιακαλή, του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστα Ζώρα, του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, Στρατή Τζιμή, της προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων, Γεωργίας Κούμα, και του προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Λέσβου, Παναγιώτη Σκορδά. Διαβάστηκε μήνυμα της υπουργού Παιδείας, κ. Άννας Διαμαντοπούλου, και χαιρετισμοί των βουλευτών Σπύρου Γαληνού και Σταύρου Σκοπελίτη. Τη δεύτερη ημέρα χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ-ΚΕΜΕΤΕ, κ. Παύλος Χαραμής, ενώ στη λήξη του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυνε ο νομάρχης Λέσβου, κ. Παύλος Βογιατζής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey