Ανοιχτό τέσσερις μέρες την εβδομάδα παραμένει, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, το Λαογραφικό Μουσείο Συκαμνιάς και συγκεκριμένα το δωμάτιο του Στρατή Μυριβήλη.
Ανοιχτό τέσσερις μέρες την εβδομάδα παραμένει, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, το Λαογραφικό Μουσείο Συκαμνιάς και συγκεκριμένα το δωμάτιο του Στρατή Μυριβήλη. Η ιδιαίτερη αυτή αίθουσα, που δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με πολλή φροντίδα από την εγγονή του συγγραφέα Χριστίνα Μυριβήλη - Αγγελοπούλου και την πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Συκαμνιάς «Η Αγία Φωτεινή», Μαριάνθη Τσάκου, υποδέχτηκε το χειμώνα μαθητές και άλλους επισκέπτες. Τώρα, αναμένει τους επισκέπτες του καλοκαιριού, για να τους μεταφέρει στην ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ζούσε κι έγγραφε ο Μυριβήλης.
«Όσοι επισκέπτονται την αίθουσα, μας λένε πως αποπνέει μια ατμόσφαιρα άλλης εποχής, πως είναι τόσο ζωντανή, που νομίζεις πως ο συγγραφέας έχει μόλις βγει να πάρει λίγο αέρα και σε λίγο θα επιστρέψει», λέει στο «Ε» η εγγονή του Στρατή Μυριβήλη, Χριστίνα.
Κι αυτό μάλλον δεν είναι τυχαίο αφού, χάρη σε δωρεά που έκανε η κόρη του, Δροσούλα Αγγελοπούλου, στην αίθουσα αυτή έχουν μεταφερθεί όλα τα προσωπικά αντικείμενα που ο πατέρας της φυλούσε στο δωμάτιό του και έχουν τοποθετηθεί με τον ίδιο τρόπο που τα διατηρούσε και ο ίδιος.
Το κρεβάτι του, οι δύο βιβλιοθήκες του με τα παλιά βιβλία του, το γραφείο του με τη μαρμάρινη προτομή που είχε επάνω, το μελανοδοχείο και η πένα του, η γραφομηχανή του, προσωπικά αντικείμενα όπως οι πίπες του, το μαντολίνο και η κιθάρα της γυναίκας του, Ελένης, πορτραίτα τού Μπετόβεν, του Μαξίμ Γκόρκι και του Κωστή Παλαμά. Στους τοίχους έχουν κρεμαστεί βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, της Ένωσης Συντακτών, του Πάντειου Πανεπιστημίου και της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλίας, ενώ στον καλόγερο του δωματίου κρέμεται το φράκο που φορούσε στις επίσημες εκδηλώσεις.
«Να προβληθεί περισσότερο»
Όπως τόνιζε πέρυσι στο «Ε» η Χριστίνα Μυριβήλη - Αγγελοπούλου, ήταν τιμή και χρέος για την οικογένεια το να μεταφερθούν τα προσωπικά αντικείμενα του Στρατή Μυριβήλη στο Λαογραφικό Μουσείο της Συκαμνιάς. Προσέθετε, μάλιστα, πως ήταν κάτι που όφειλαν και στους επισκέπτες του χωριού, που μέχρι τότε αναζητούσαν το σπίτι του.
Η ίδια συμπληρώνει, σήμερα, πως γίνονται προσπάθειες να γίνει ακόμη πιο γνωστό το Μουσείο και να περιληφθεί, εφόσον είναι δυνατόν, στο φυλλάδιο «Πάμε Μουσείο» που πέρυσι εξέδωσε η Νομαρχία Λέσβου.
«Το θετικό είναι πως σχολεία από την Αθήνα ενέταξαν τον περασμένο Απρίλιο το Μουσείο στις πολιτιστικές τους εκδρομές, παρ’ όλο που δεν έχει γίνει ακόμη ιδιαίτερα γνωστό στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», αναφέρει.
Το Λαογραφικό Μουσείο Συκαμνιάς και η Αίθουσα Στρατή Μυριβήλη είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.