Ένας Άγιος Παντελεήμονας στη Μυτιλήνη

01/07/2012 - 05:56
«Ο Άγιος Παντελεήμων» με κόκκινα μεγαλογράμματα, πάνω σε χρυσωμένη επιφάνεια, είναι η εικόνα που βρίσκεται στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης (αυλόγυρος εκκλησίας Αγίου Θεράποντα).
«Ο Άγιος Παντελεήμων» με κόκκινα μεγαλογράμματα, πάνω σε χρυσωμένη επιφάνεια, είναι η εικόνα που βρίσκεται στο Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης (αυλόγυρος εκκλησίας Αγίου Θεράποντα). Τον αθλοφόρο άγιο ιαματικό και Ανάργυρο Παντελεήμονα τιμάμε στις 27 Ιούλη. Η εικόνα είναι ζωγραφισμένη από ανώνυμο καλλιτέχνη πάνω σε ξύλο, με ύψος 23, πλάτος 18 και πάχος 2,5 εκατοστά. Στην ιστόρηση ακολουθεί τη βυζαντινή παράδοση και τοποθετείται στο 17ο αιώνα.
Χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πάνω είναι χρυσωμένο, όπου ο μισός άγιος και η κόκκινη επιγραφή. Το κάτω, με το άλλο μισό από τον άγιο, πράσινος κάμπος, όπου ξεπετιούνται άσπρα και κίτρινα σχηματοποιημένα λουλουδάκια.
Ο άγιος ιστορείται ολόσωμος όρθιος. Στο σχεδόν στρογγυλό πρόσωπο φαίνεται νέος, αγένειος, με λεπτά χαρακτηριστικά, στόμα, μύτη, εκφραστικά μάτια, φρύδια, υποτυπώδη αυτιά, ελάχιστα πλασμένα. Είναι σγουρομάλλης, με στεφάνι μάρτυρα στο κεφάλι και χρυσό φωτοστέφανο γύρω από το πρόσωπο, που γίνεται πιο έντονο με χαραγμένους ανάγλυφους ρόδακες, κόσμημα σα ρόδο, κι εκφραστικότητα ανώτερη, σε ψυχική αγιωτική υπέρβαση. Μοιάζει με το μεγαλομάρτυρα Γεώργιο, γιατί «εν ελαία δεθείς διά ξίφους τελειούται».
Είναι ντυμένος λαμπερά, μάρτυρας, με χιτώνα μισό γαλάζιο προς τα πάνω και χρυσή διακοσμημένη ταινία στην άκρη, και καφετί προς τα κάτω «ποδήρη», φόρεμα που φτάνει ως τις άκρες, στα πόδια, πλούσια στολισμένο, με στρογγυλά, ρομβώδη κοσμήματα κι άσπρες τελίτσες πάνω σε χρυσή ταινία. Από τους ώμους του κρέμεται κόκκινος μανδύας, με άσπρες ραβδοειδείς γραμμές, που κουμπώνει μπροστά στο στήθος. Η χρυσή τραχηλιά είναι στολισμένη με πολύτιμες στρογγυλές και ρομβώδεις πέτρες. Σαν ιαματικός γιατρός που είναι, βαστά τα ιατρικά σύνεργα. Στο δεξί χέρι, με βραχιόλι στον καρπό, βαστά κουτάλι με μακρύ χερούλι, και στ’ αριστερό, που είναι σκεπασμένο με τον μανδύα, κασελάκι, σε τετράγωνα χωρίσματα τα γιατροσόφια.



Ο Άγιος Παντελεήμων ανήκε στη συλλογή που είχε στον «πύργο» του ο αξέχαστος φιλότεχνος δεσπότης Ιάκωβος Κλεομβρότου.
Σύμφωνα με το συναξάρι, ο Παντελεήμων καταγόταν από πολύ πλούσιους γονιούς. Ο πατέρας του Ευστόργιος ήταν ειδωλολάτρης. Η μητέρα του Ευβούλη πολύ ευσεβής και χριστιανή, που του δίδαξε την αγάπη και την πίστη στο Χριστό. Όταν μεγάλωσε σπούδασε τα ελληνικά γράμματα, κι αφού μορφώθηκε καλά, ο πατέρας του τον έστειλε στο γιατρό Ευφρόσυνο να μάθει την ιατρική επιστήμη. Ήταν έξυπνος, καλόγνωμος, ομιλητικός, ταπεινός κι ο πιο όμορφος σ’ όλη τη Νικομήδεια. Ο Άγιος Ερμόλαος τον μύησε στο χριστιανισμό. Η φήμη του ήταν τόσο σπουδαία, που τον κάλεσε ο φανατικός εχθρός των χριστιανών Ρωμαίος αυτοκράτορας Μαξιμιανός (286 - 310) στο παλάτι του και τον ζόριζε ν’ αλλαξοπιστήσει. Ο Παντελεήμων, αφού πέρασε διάφορα μαρτύρια, δε λύγισε. Στο τέλος τον δέσανε με μιαν ελιά και του κόψανε το κεφάλι.
Ο Παντελεήμων, σα γιατρός, ασκούσε την επιστήμη του δωρεάν και μετέδιδε τη χριστιανική πίστη σ’ όλους. Γιάτρευε όλες τις αρρώστιες, ελεημονούσε όλους, γι’ αυτό ονομάστηκε «Παντελεήμων».
Στο κοιμητήρι Μυτιλήνης, στον Άγιο Παντελεήμονα, ταφιάστηκε ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος, αλλά το μνημούρι του ποτέ δε βρέθηκε.


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey