Μετά το Πάσχα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου πώς θα εξαλειφθεί το έλλειμμα απ’ την καθαριότητα και το φωτισμό, αλλά και πώς θα κλείσει η ψαλίδα μεταξύ πόλης και υπαίθρου.
Μετά το Πάσχα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου πώς θα εξαλειφθεί το έλλειμμα απ’ την καθαριότητα και το φωτισμό, αλλά και πώς θα κλείσει η ψαλίδα μεταξύ πόλης και υπαίθρου
Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που προγραμματίζεται για τη Λαμπροτετάρτη, αφού το όργανο θα κληθεί να αποφασίσει την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών, και συγκεκριμένα των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ. Το ίδιο θέμα επρόκειτο να απασχολήσει χθες το βράδυ συγκέντρωση της πλειοψηφίας υπό το δήμαρχο, όπου και θα αποφασιζόταν το ύψος της αύξησης, που θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση, που δεν αποκλείεται να αγγίξει και το 40%, περιμένει τις περιοχές που έως τώρα έδιναν συγκριτικά τα λιγότερα τέλη, ενώ λιγότερο θιγμένοι αναμένεται να είναι οι κάτοικοι της Μυτιλήνης, που πληρώνουν μέχρι σήμερα περίπου τα τριπλάσια τέλη απ’ ό,τι οι κάτοικοι π.χ. του Πολιχνίτου για τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού.
Πριν συνταχθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου Λέσβου, επείγει να αποφασιστεί το θέμα των δημοτικών τελών, αφού χωρίς ειλημμένη απόφαση για το τι θα εισρεύσει και τι θα δαπανηθεί στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, είναι αδύνατο να καταρτιστεί προϋπολογισμός, και μάλιστα ισοσκελισμένος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό η αρμόδια οικονομική υπηρεσία τη μελέτη των στοιχείων που αφορούν στον καινούργιο Δήμο, ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσει την πρότασή της προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Απόστολο Πατέστο, ο οποίος και θα εισηγηθεί το θέμα.
Ανισότητες…
Η πρώτη και βασική διαπίστωση για την υφιστάμενη κατάσταση είναι πως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα δημοτικά τέλη μεταξύ των 13 δημοτικών ενοτήτων (τέως δήμων) που συνθέτουν τον καινούργιο Δήμο, αφού κάθε περιοχή ακολουθούσε δική της τιμολογιακή πολιτική έναντι των δημοτών. Μακράν πιο ακριβή όλων είναι η πρωτεύουσα Μυτιλήνη, όπου το ύψος των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού ανέρχεται σε 1,32 ευρώ το χρόνο για κάθε τετραγωνικό μέτρο οικίας. Ενώ όμως οι κάτοικοι της Μυτιλήνης δίνουν για ένα σπίτι 100 τετραγωνικών μέτρων 132 ευρώ το χρόνο, υπάρχουν περιοχές του νησιού που για το ίδιο σπίτι οι δημότες πληρώνουν πολύ λιγότερα απ’ το ένα τέταρτο, κάπου στα 30 ευρώ ετησίως.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μετά τη Μυτιλήνη, πιο ακριβά τέλη πληρώνουν οι δημότες της Καλλονής, όπου για κατοικίες το τέλος είναι 0,90 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στον Πολιχνίτο το ύψος των τελών φτάνει τα 0,48 ευρώ το τετραγωνικό.
Με αυτές τις παρατηρήσεις και προκειμένου να υπάρξει, αν όχι ομοιομορφία, τουλάχιστον κλείσιμο της ψαλίδας και των τεράστιων διαφορών που υφίστανται για ίδιες υπηρεσίες, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση στη Μυτιλήνη να είναι η μικρότερη δυνατή, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές να υπάρξουν αυξήσεις τέτοιες, ώστε τα τέλη να πλησιάζουν το ένα ευρώ ανά τετραγωνικό. Αυτό βέβαια συνεπάγεται αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100%, αν και σε γενικές γραμμές στελέχη της δημοτικής αρχής έλεγαν χθες πως θα επιδιωχθεί να μην ξεπεράσουν κατά μέσο όρο οι αυξήσεις το 30%.
Αξιόπιστη πηγή μάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόταση υπηρεσιακού παράγοντα σύμφωνα με την οποία η αύξηση που θα πρέπει να γίνει είναι της τάξης τού 170%.
Έλλειμμα 3,5 εκατομμυρίων
Ο κ. Πατέστος αρνήθηκε να μας δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις προτάσεις του για την αναπροσαρμογή των τελών πριν ενημερώσει πρώτα τη δημοτική αρχή και τους συμβούλους της πλειοψηφίας σχετικά, διαδικασία που επρόκειτο να γίνει χθες το βράδυ σε συνάντηση της παράταξης υπό το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο. Ανέφερε, όμως, ο κ. Πατέστος ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα, οι δαπάνες για την καθαριότητα (αποκομιδή, ΧΥΤΑ, καθαρισμοί κ.λπ.) και το φωτισμό σε επίπεδο νησιού κοστίζουν 3,5 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ ό,τι εισπράττεται μέσω των ανταποδοτικών τελών. Οπότε, για να κλείσει το έλλειμμα που προκαλείται και για να είναι πράγματι ανταποδοτικές οι υπηρεσίες, θα πρέπει - όπως υποστήριξε - αφενός να μειωθούν οι δαπάνες και αφετέρου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή της επιβάρυνσης σε όλα τα νοικοκυριά.
Το θέμα αναμένεται να τεθεί απ’ τον πρόεδρο Χρήστο Κορδώνη ως τελευταίο της ημερήσιας διάταξης για τη συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Απριλίου. Μέχρι τότε, δύσκολα θα ξεκαθαρίσει τι θα αποφασίσει η δημοτική αρχή να προτείνει στο σώμα, αφού πέραν του ελλείμματος, πέραν της ισοβαρούς επιβάρυνσης των δημοτών, υπάρχει και η κρίση που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε κάθε οικονομική απόφαση.
Ημιυπαίθριοι και Ε9 αυξάνουν τα «πραγματικά» τετραγωνικά
Και διασταύρωση στοιχείων…
Κάποιοι δημότες της Λέσβου, πέραν των αυξήσεων που αναμένονται λόγω της αναπροσαρμογής των συντελεστών των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού, είναι πολύ πιθανόν να επιβαρυνθούν και με την προσμέτρηση νέων τετραγωνικών κατοικίας στους λογαριασμούς τής ΔΕΗ.
Μία αιτία αύξησης των τετραγωνικών είναι η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, που καθιστά πλέον ως χώρο κατοικίας μπαλκόνια και βεράντες, που δε συνυπολογίζονταν έως τώρα. Μία ακόμη αιτία είναι η διασταύρωση των στοιχείων για τα τετραγωνικά μεταξύ δήμου και εφοριών μέσω των εντύπων Ε9. Ανάλογη διαδικασία είχε ξεκινήσει ήδη απ’ την προηγούμενη δημοτική περίοδο και μάλιστα κατ’ αλφαβητική σειρά, βάσει του αρχικού γράμματος του επωνύμου των δημοτών, ενώ εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα συνεχιστεί σε όλες τις ΔΟΥ της Λέσβου, για το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων. |