Παραμύθι χωρίς όνομα

01/07/2012 - 05:56
Από τα γοητευτικότερα κλασσικά αναγνώσματα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, μια πολιτική και παράλληλα διδακτική αλληγορία, το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, επανεκδόθηκε προσφάτως σε μια νέα επιμελημένη έκδοση.
Π.Δ. Δέλτα
Εικόνες: Δήμητρα Ψυχογυιού
Επίμετρο: Νένα Κοκκινάκη
Εκδόσεις Άγκυρα
Αθήνα 2011, σελ. 217


Το 2010 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την έκδοση του μυθιστορήματος της Πηνελόπης Δέλτα «Παραμύθι χωρίς όνομα». Πρόκειται για το δεύτερο μυθιστόρημα που έγραψε για παιδιά. Εκδόθηκε στο Λονδίνο με εικονογράφηση Δ. Λ. Κωνσταντινίδη και αποτελεί μια πολιτική και παράλληλα διδακτική αλληγορία. Από τα γοητευτικότερα κλασσικά αναγνώσματα της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, το «Παραμύθι χωρίς όνομα» επανεκδόθηκε προσφάτως σε μια νέα επιμελημένη έκδοση με εικόνες της Δήμητρας Ψυχογυιού και ένα κατατοπιστικό επίμετρο της φιλολόγου Νένας Κοκκινάκη. Δυο λόγια για την υπόθεση:
Κάποτε, σε μια χώρα μακρινή, ο βασιλιάς της νοιαζόταν μόνο για τη διασκέδασή του, μέχρι που η χώρα του βυθίστηκε στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Οι κάτοικοι υπέφεραν και άρχισαν να εγκαταλείπουν σιγά - σιγά τον τόπο τους, μέχρι που το βασιλόπουλο πήρε την απόφαση να ανορθώσει το ηθικό του λαού του και να τον συσπειρώσει στην κοινή δουλειά. Η ακλόνητη πίστη του χαρισματικού «βασιλόπουλου» θα δώσει πνοή στους ανθρώπους του τόπου και θα καταφέρει το ακατόρθωτο.
Ο μυθικός κόσμος του παραμυθιού ενσαρκώνει την αναζήτηση αξιών, όπως της γενναιότητας, της προσφοράς και της θυσίας. Ο Κωστής Παλαμάς έγραψε για το σπουδαίο αυτό βιβλίο:
«Ένα παραμύθι για παιδιά και μαζί ένα διήγημα για τους μεγάλους. Μια πλαστική διαμαρτύρηση για ένα περίσσιο κοινωνικό κακό. Μια σάτιρα και μια φάρσα. Ένα βιβλίο και μια πράξη [...], ένα ηθικό ποτό προσφερμένο σε καλότεχνο ποτήρι. Πατριωτικό μάθημα σε ζωγραφιές.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey