Δύο σκηνοθέτες πρεσβευτές της Λέσβου

01/07/2012 - 05:56
Δύο γνωστοί και καταξιωμένοι σκηνοθέτες, ο Στράτος Μαρκίδης και ο Λάκης Παπαστάθης, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα κατά την προχθεσινή κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.
Δύο γνωστοί και καταξιωμένοι σκηνοθέτες, ο Στράτος Μαρκίδης και ο Λάκης Παπαστάθης, ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα κατά την προχθεσινή κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Έχοντας καταφέρει μέσω του έργου τους να προβάλουν τη Λέσβο, οι δύο τιμώμενοι σκηνοθέτες έλαβαν τη σχετική αναμνηστική πλακέτα και εκφράστηκαν με θερμά λόγια για το νησί, που τόσο τους έχει εμπνεύσει στο έργο τους.

«Φέτος, οι άνθρωποι που επιλέχθηκαν να τιμηθούν από το Επιμελητήριό μας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες που εκπροσωπούν τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας. Είναι δύο πασίγνωστα ονόματα, που κατάφεραν μέσα από το έργο τους, με το δικό του ξεχωριστό τρόπο ο καθένας, να προβάλουν τη Λέσβο ως πολιτισμό, ιστορία, παράδοση, φυσική ομορφιά και μοναδικό προορισμό.» Με τα λόγια αυτά, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, ανήγγειλε τη βράβευση των δύο σκηνοθετών. Και οι δυο τους, άλλωστε, έχουν ανατρέξει στη Λέσβο πολλές φορές μέσα από το έργο τους.
Ο σκηνοθέτης του περσινού «I love Karditsa» και της φετινής ταινίας «Στο ξέσπασμα του φεγγαριού», που υπογράφει παράλληλα πολλές βιντεοταινίες και γνωστές τηλεοπτικές σειρές με υψηλή τηλεθέαση («Τρικυμία», «Μαύρος Ωκεανός», «Αρχιπέλαγος» κ.ά.), έχει κάνει τα γυρίσματα για το σήριαλ «Εξαφάνιση» του «Alpha» κυρίως στη Λέσβο. Με καταγωγή από τη Γέρα, εμπνέεται από τη γεραγώτικη γη. Είναι παράλληλα και ο δημιουργός των αγροτοτουριστικών καταλυμάτων «Ο Ελαιώνας της Γέρας», όπου φιλοξενεί κάθε χρόνο μεγάλα ονόματα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.
Ο Λάκης Παπαστάθης έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη Λέσβο στη δουλειά του. Έχοντας τελειώσει το δημοτικό και το γυμνάσιο στη Μυτιλήνη, έχει σκηνοθετήσει, εκτός άλλων, το ντοκυμαντέρ «Θεόφιλος» για τη ζωή και το έργο του λαϊκού ζωγράφου. Η τελευταία ταινία του με τίτλο «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», που παιζόταν προσφάτως και στο «Σινέ Αρίων», αποτελεί ένα έντονα αυτοβιογραφικό έργο και μια «επιστροφή» και του ίδιου στο νησί.


Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Γιώργος Ορφανός, δίνει την αναμνηστική πλακέτα στο Στράτο Μαρκίδη. «Για το ότι προέβαλε τη Λέσβο μέσα από το έργο του…» (πάνω). Και η βράβευση του Λάκη Παπαστάθη. Ο ίδιος θυμήθηκε με νοσταλγία τα παιδικά του χρόνια στη Μυτιλήνη

«Δεμένοι» με τη Λέσβο
«Αγαπώ πολύ αυτήν τη γη και τη θεωρώ πάντα τόπο αναφοράς, σε όλες μου τις δουλειές», είπε ευχαριστώντας το φορέα για τη βράβευση ο Στράτος Μαρκίδης. «Πιστεύω πως όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε το νησί μας το πρώτο στην Ελλάδα, γιατί το αξίζει πραγματικά.»
Μιλώντας για το «προϊόν της Τέχνης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Λάκης Παπαστάθης θυμήθηκε με νοσταλγία τις εικόνες που έχει συγκρατήσει από τα παιδικά του χρόνια στη Μυτιλήνη: Τους τρεις κινηματογράφους «Ορφέα», «Σαπφώ» και «Αρίονα» και τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, που υπήρχαν στην περιοχή, το Αρχαίο Θέατρο, τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας στον Άγιο Θεράποντα, αλλά και τους «λαϊκούς» ανθρώπους της πόλης που τον στιγμάτισαν. «Σκεφτόμουν πώς γίνεται ένα παιδί 11 ετών στη Μυτιλήνη να αποφασίσει σιγά-σιγά να ασχοληθεί με την τέχνη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστάθης. «Και το συνειδητοποίησα περνώντας, προχθές, από την περίφημη οδό Σμύρνης, τον πιο δημιουργικό τότε δρόμο της πόλης, που μου άλλαξε τη ζωή.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey