Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας

01/07/2012 - 05:56
Μέρος Β΄- Η αντιμετώπιση του εγκλήματος, γενικά αποτελεί ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο το οποίο δεν αφορά μόνο στις διωκτικές Αρχές της χώρας, αλλά και το σύνολο των πολιτών της κοινωνίας και απαιτεί συστράτευση στα πλαίσια πολυτομεακών σχεδιασμών και προσπαθειών.
Η αντιμετώπιση του εγκλήματος, γενικά αποτελεί ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο το οποίο δεν αφορά μόνο στις διωκτικές Αρχές της χώρας, αλλά και το σύνολο των πολιτών της κοινωνίας και απαιτεί συστράτευση στα πλαίσια πολυτομεακών σχεδιασμών και προσπαθειών. Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Tampere της 15ης και 16ης Οκτωβρίου 1999, αναφέρονται τα εξής: «Ο χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, θα πρέπει να βασίζεται στις αρχές της διαφάνειας και του δημοκρατικού ελέγχου. Οφείλουμε να καθιερώσουμε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών όσον αφορά τους στόχους και τις αρχές του χώρου αυτού, ώστε οι πολίτες να τον δεχτούν και να τον υποστηρίξουν περισσότερο». Επιπρόσθετα, αξίζει να ειπωθεί ότι στη «Διάσκεψη υψηλού επιπέδου για την πρόληψη του εγκλήματος», που πραγματοποιήθηκε στο Algarve της Πορτογαλίας στις 4 - 5 Μαΐου 2000, τονίσθηκε μεταξύ άλλων ότι: «Η πολιτική πρόληψης εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, θα πρέπει να αναπτυχθεί πάνω στην προσέγγιση που βασίζεται στη γνώση. Αυτό περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών, εμπειρία και καλή πρακτική στο εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο των κρατών μελών». Με άλλα λόγια, μέσα σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία, όπως η δική μας, η κατοχύρωση του έννομου αγαθού της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, πρέπει να αποτελεί διαρκή επιδίωξη και στρατηγικό στόχο πρωταρχικής σημασίας.
Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας (Τ.Σ.Π.Ε.) αποτελούν μια δυναμική απάντηση για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και την ενεργό συμμετοχή τους τόσο στην πρόληψη, όσο και στη διαχείριση της μικρομεσαίας εγκληματικότητας. Η κινητοποίηση του δυναμικού των τοπικών κοινωνιών που επιχειρείται διαμέσου της καθιέρωσης στη χώρα μας των Τ.Σ.Π.Ε., με στόχο την πρόληψη του εγκλήματος, τον εντοπισμό των προβλημάτων και των αιτίων που τα προκαλούν και τα ενδυναμώνουν σε τοπικό επίπεδο και η υποβολή στην κεντρική εξουσία συγκεκριμένων προτάσεων για την επίλυσή τους, είναι πράγματι μια φιλόδοξη και αξιέπαινη προσπάθεια, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στην πράξη.
Αποτελεί υποχρέωση όλων των αρμοδίων, να βοηθήσουν στην καθιέρωση ενός ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών, προκειμένου να ενισχυθεί η υποστήριξη του έργου της Αστυνομίας εκ μέρους των πολιτών.
Τα Τ.Σ.Π.Ε. θα επιτύχουν τους στόχους τους μόνο όταν πιστέψουμε όλοι στην αξία τους και στην υψηλή αποστολή τους. Ο πολυκλαδικός τους χαρακτήρας και η πολυεπιστημονική τους σύνθεση, αποτελούν τα εχέγγυα για μια επιτυχημένη πορεία του θεσμού στη χώρα μας. Άλλωστε, είναι γνωστό σε όλους μας ότι το έγκλημα προσπαθεί και καταφέρνει πολλές φορές να βρίσκει τρόπους εκμετάλλευσης των «παραθύρων» της νομοθεσίας και της κοινωνικής αδιαφορίας και απάθειας, τα οποία του επιτρέπουν τη διείσδυση σε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Αυτή ακριβώς η κοινωνική αδιαφορία είναι το στοιχείο εκείνο που του επιτρέπει να αναπτύσσεται και να γιγαντώνεται με αποτέλεσμα την διατάραξη του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και την προσβολή της κοινωνικής συνοχής.
Μέσα από τη δράση και λειτουργία των Τ.Σ.Π.Ε., θα μπορούσαν να συλλεχθούν πληροφορίες για το έγκλημα, η επεξεργασία των οποίων θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό εγκληματολογικών προβλημάτων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και να οδηγήσει σε επιτυχίες στον τομέα της πρόληψης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η συμμετοχή αστυνομικών στα Τ.Σ.Π.Ε., θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου με τους άλλους φορείς, θα βοηθήσει στην προβολή του έργου της Αστυνομίας και στην όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση και πληροφόρηση του πολίτη για θέματα που τον απασχολούν.
Μια καλοσχεδιασμένη πολιτική πρόληψης όχι μόνο σε κεντρικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος. Βέβαια, τονίζουμε ότι για την επιτυχία μιας τέτοιας πολιτικής, ουσιαστικής σημασίας θεωρείται η ειλικρινής συνεργασία και συμμετοχή όλων των παραγόντων της κοινωνικής μας ζωής. Γιατί στην προσπάθεια πρόληψης και καταπολέμησης του εγκλήματος, οι Έλληνες πολίτες δεν θα πρέπει να παραμείνουν απλοί θεατές της προσπάθειας. Πρέπει να συμμετέχουν ενεργά και να αποτελούν τον κύριο μοχλό για την προώθηση μιας νέας κοινωνίας, της κοινωνίας των πολιτών, με την επανατοποθέτηση της έννοιας «άνθρωπος» στο επίκεντρο κάθε δημιουργικής προσπάθειας και ιδιαίτερα στο πεδίο της πρόληψης του εγκλήματος.

* Ο Αναστάσιος Γ. Ρούσσης είναι Κοινωνιολόγος - Εγκληματολόγος Μ.Α. Εγκληματολογίας, Μ.Α. Διεθνών Σχέσεων, Διδάκτορας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, και εργάζεται ως ΠΕ Κοινωνιολόγος στη Δ/νση Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey