Παγκόσμια προβολή του Απολιθωμένου Δάσους

01/07/2012 - 05:56
Στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λαγκάουι της Μαλαισίας, προβλήθηκε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 500 σύνεδροι από 45 χώρες όλου του κόσμου.
Στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Γεωπάρκων της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λαγκάουι της Μαλαισίας, προβλήθηκε το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 500 σύνεδροι από 45 χώρες όλου του κόσμου, ανάμεσα σε αυτούς κορυφαία στελέχη της UNESCO, πανεπιστημιακοί και μέλη επιστημονικών ινστιτούτων, αντιπρόσωποι από τα 67 γεωπάρκα που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO, εκπρόσωποι των διεθνών οργανώσεων IUGS (Διεθνής Ένωση Γεωεπιστημών), IUG (Διεθνής Ένωση Γεωγράφων), IUCN (Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης), μεγάλοι tour operators και επαγγελματίες του τουρισμού από την Ευρώπη και την Ασία κ.ά.. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε η πριγκήπισσα Safina της Μαλαισίας, συνοδευόμενη από τον υπουργό Τουρισμού και μεγάλη αντιπροσωπεία.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου έγινε και η τελετή αποδοχής των δέκα νέων μελών του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO και η απονομή του τίτλου Global Geopark (Παγκόσμιο Γεωπάρκο), που ανέβασαν τον αριθμό των μελών σε 67 συνολικά γεωπάρκα, από 25 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Ωκεανίας και της Νοτίου Αμερικής. Υπήρξε, επιπλέον πρόταση, να ενταχθούν νέα γεωπάρκα από χώρες όπως η Κορέα, η Τανζανία, η Ιαπωνία, το Μαρόκο, το Μεξικό κ.λπ..

Παρουσίαση του Απολιθωμένου Δάσους

Προσκεκλημένος ομιλητής στο Συνέδριο ήταν και ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, αναπληρωτής καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, ο οποίος και παρουσίασε το Απολιθωμένο Δάσος - μέλος του Δικτύου από το 2004 - και τις προσπάθειες ανάδειξης και αξιοποίησής του, που θεωρούνται πρότυπο για αντίστοιχα μνημεία σε όλο τον κόσμο.
Στην ομιλία του, ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε επίσης στην ως τώρα πορεία των γεωπάρκων και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους, αλλά και στη συμβολή τους στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την τοπική ανάπτυξη μέσω παροχής υψηλής στάθμης ενημέρωσης και υπηρεσιών εξυπηρέτησης των επισκεπτών, καθώς και της προώθησης τοπικών προϊόντων.
Σε ανάλογη θεματολογία κινήθηκαν και οι εισηγήσεις των υπόλοιπων εκπροσώπων των γεωπάρκων, αλλά και των υπευθύνων της UNESCO. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο ήταν ο ρόλος των γεωπάρκων στην προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς, η βιοποικιλότητα στις προστατευόμενες περιοχές, η διαχείριση των γεωπάρκων, η ανάπτυξη του γεωτουρισμού, τα οικονομικά οφέλη και η τοπική ανάπτυξη, η προώθηση της γεωλογικής κληρονομιάς και η επικοινωνία με το κοινό, οι νέες μέθοδοι προβολής, αλλά και το μέλλον των γεωπάρκων, παράλληλα με τις προσφερόμενες από αυτά υπηρεσίες στους επισκέπτες.

Ενδιαφέρον για τη Λέσβο

Τα συμπεράσματα του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ειδικά για μια εποχή ιδιαίτερου προβληματισμού για τη μελλοντική ανάπτυξη του τουρισμού, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Αυτό που επισημάνθηκε ιδιαίτερα, ήταν τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν για την τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη από την επιτυχημένη ανάδειξη και αξιοποίηση περιοχών που φιλοξενούν ιδιαίτερης αξίας φυσικά μνημεία, τα οποία έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Γεωπάρκα.
Να σημειωθεί ότι μεγάλος ήταν ο αριθμός των συνέδρων που εξέφρασαν ενδιαφέρον να επισκεφτούν τη Λέσβο τον προσεχή Οκτώβριο, για να συμμετάσχουν στο 9ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γεωπάρκων που διοργανώνεται στο νησί, με την ευκαιρία του εορτασμού των 10 χρόνων από την ίδρυση των πρώτων γεωπάρκων και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων. Στο συνέδριο, που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO, προβλέπεται συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιστημόνων, ειδικών σε θέματα οικοτουρισμού, και εκπροσώπων των γεωπάρκων του Ευρωπαϊκού και του Παγκόσμιου Δικτύου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey