Τιμή στον κορυφαίο των εισαγγελικών λειτουργών

01/07/2012 - 05:56
Ήταν μία ξεχωριστή βραδιά τιμής σε έναν εργάτη του εισαγγελικού θεσμού. Ο Βασίλης Μαρκής, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παιδί της Λέσβου κι αυτός, έχοντας ολοκληρώσει τη μακρά εισαγγελική του διαδρομή, τιμήθηκε για την προσφορά, αλλά και για την καλοσύνη του από τους ίδιους του τους συναδέλφους.
Ήταν μία ξεχωριστή βραδιά τιμής σε έναν εργάτη του εισαγγελικού θεσμού, έναν άνθρωπο που με μοναδικό ήθος υπηρέτησε τη Δικαιοσύνη για περισσότερα από 40 χρόνια.

Ο Βασίλης Μαρκής, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παιδί της Λέσβου κι αυτός, έχοντας ολοκληρώσει τη μακρά εισαγγελική του διαδρομή, τιμήθηκε για τη σοφία, την προσφορά, αλλά και για την καλοσύνη του από τους ίδιους του τους συναδέλφους. Που τον ανακήρυξαν, σε μία ζεστή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββάτο στο Εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ισόβιο επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων.
Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που αποφασίζεται μία τέτοια διάκριση, γεγονός που αποδεικνύει αυτόματα και τη σημασία του, για έναν άνθρωπο που αναλαμβάνοντας όλα τα ρίσκα, σε μία εποχή και σε ένα χώρο που κυριαρχούσε ένα πρότυπο εισαγγελέα απρόσιτο και αντικοινωνικό, κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα. Τι έκανε ακριβώς ο Βασίλης Μαρκής; Δημιούργησε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργού δικαιοσύνης, που οι πολίτες εκτίμησαν ιδιαίτερα και ήρθαν κοντά του.
Σύσσωμος ο δικαστικός και εισαγγελικός κλάδος βρέθηκε σ’ αυτή την εκδήλωση τιμής, για να χειροκροτήσει μία σπουδαία προσωπικότητα που μπορεί τυπικά να τους αποχαιρέτησε, στην ουσία όμως, όλοι τους, γνωρίζουν ότι θα βρίσκεται κοντά τους.
Η εκδήλωση τιμής έληξε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στο Βασίλη Μαρκή και την αναγόρευσή του σε επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων.
Ανάλογη εκδήλωση τιμής για το ανθρωπιστικό του έργο έγινε προς τιμή του Βασίλη Μαρκή την περασμένη Τετάρτη, στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής, με οργανωτή το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Παναγιώτης Μπρακουμάτσος
Πρόεδρος Ενώσεως Εισαγγελέων

«Είναι μία στιγμή που τα συναισθήματα συγκίνησης κυριαρχούν κάθε άλλου ανθρώπινου συναισθήματος. Ήταν αρχές του 1987 όταν γνώρισα έναν νέο και γελαστό εισαγγελέα πρωτοδικών. Με το χαμόγελο και την καλοσύνη του μας αγκάλιασε όλους και αυτή η χημεία που αναπτύχθηκε, εξελίχθηκε σε δεσμό φιλίας. Ως προσωπικότητα, ως εισαγγελέας και ως άνθρωπος, ο Βασίλης Μαρκής έδωσε αυτό που λέμε το ανθρώπινο και κοινωνικό ύφος στον εισαγγελέα, τον έβγαλε από την απομόνωση και το γραφείο του, τον έκανε ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Πάνω από όλα, όμως, καθιέρωσε τον όρο ότι δεν πρέπει κανείς να τον φοβάται, γιατί αποτελεί μία ήρεμη δύναμη, στην οποία μπορεί να ακουμπήσει ο απλός πολίτης και να νιώσει ασφάλεια.»

Βασίλης Μαρκής
Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου

«Απόψε κατακλύζομαι μόνο από συναισθήματα για αυτή την τιμητική διάκριση που με κάνει να θυμάμαι την εποχή που πρωτοδιορίστικα. Ήταν δύσκολα χρόνια, με τους παλιούς συναδέλφους να με ενημερώνουν ότι πετυχημένος εισαγγελέας είναι εκείνος που δε χαμογελά ποτέ και δεν έχει καμμία επαφή με την κοινωνία, είναι απομονωμένος. Με προβλημάτισε όταν το άκουσα, η ψυχοσύνθεσή μου δεν ταίριαζε με αυτό το μοντέλο και αποφάσισα να δημιουργήσω ένα δικό μου, που ήταν ακριβώς το αντίθετο. Έτσι δημιούργησα μία αρχή και είπα μέσα μου ότι ποτέ δε θα προτείνω την ενοχή κατηγορουμένου και ποινή μεγαλύτερη από αυτή που λέει η συνείδησή μου απλά και μόνο για να φανεί ότι κάνω έργο. Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου για τη σημερινή εκδήλωση.»


Δυο λόγια στο «Ε» από το Βασίλη Μαρκή
«Από τα 25 μου χρόνια ήμουν εισαγγελέας και μόνο»


Λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου μίλησε στο «Εμπρός» για την αναγόρευσή του σε επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων, αλλά και για τον αποχαιρετισμό στο σώμα που υπηρέτησε με τόση θέρμη.

Κύριε Μαρκή τι σημαίνει η σημερινή βραδιά για εσάς;
«Και για τη Δικαιοσύνη και για την Ένωση Εισαγγελέων έδωσα όλη μου τη ζωή. Δε θυμάμαι ποτέ να έκανα κάτι λιγότερο ή περισσότερο από αυτό. Από τα 25 μου χρόνια και για 42 συναπτά έτη ήμουν εισαγγελέας και μόνο. Το ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι για κάποιον που αποχωρεί, με τιμά ιδιαίτερα και με συγκινεί. Με κάνει να έχω ελπίδα ότι μια καλύτερη γενιά δικαστών και εισαγγελέων έρχεται, που θα πετύχει πράγματα που εμείς δεν πετύχαμε. Γιατί όλο αυτό τον καιρό, με όλα όσα εξελίσσονται στην Ελλάδα, κάνω μία αυτοκριτική μήπως η δική μου γενιά φταίει στο μέτρο που της αναλογεί. Ελπίζω οι νεώτεροι να βοηθήσουν στην άνοδο του πολιτιστικού, οικονομικού και κοινωνικού μας επιπέδου. Με αυτή την ελπίδα ζω και με μία επιπλέον, ότι ο Θεός θα μου χαρίσει χρόνια ώστε τις ώρες που στερήθηκαν τα παιδιά μου εξ αιτίας της απασχόλησής μου, να μπορέσω να τα αναπληρώσω παίζοντας και φροντίζοντας τα εγγόνια μου.»

Τα συναισθήματά σας τώρα που αποχωρείτε από το σώμα;
«Δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι για πολλούς από αυτούς που βρίσκονται σήμερα εδώ αισθάνομαι σαν πνευματικός τους πατέρας και εκείνοι σαν πνευματικά μου παιδιά. Αυτό που έχω να πω είναι ότι βρίσκονται εδώ άνθρωποι οι οποίοι είναι εκτός από συνάδελφοι, και φίλοι. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στη Θεσσαλονίκη, και εκεί οι εισαγγελείς συγκεντρώθηκαν για να με τιμήσουν και τελικά αυτό που μένει από την υπηρεσία και την προσπάθεια είναι κάτι τέτοιες βραδιές, με τέτοια σημασία, που φανερώνουν όχι μόνο τα δικά μου, κυρίως τα συναισθήματα των συναδέλφων μου.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey