Η Γερμανική Κατοχή της Λήμνου 1941 - 1944

01/07/2012 - 05:56
Ο Λημνιός γιατρός Αριστείδης Τσοτρούδης κατέθεσε μία ακόμη μελέτη, που την αφιερώνει «σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία ενάντια στον κατακτητή. Σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μη μικρύνει η πατρίδα μας και ο μαρτυρικός τους τάφος αγνοείται στα βουνά της Β. Ηπείρου και της Μ. Ασίας. Στους Λημνιούς ήρωες.».
Αριστείδης Τσοτρούδης
Λήμνος 2011, σελ. 301


Ο Λημνιός γιατρός Αριστείδης Τσοτρούδης είναι εραστής της ιστορικής μνήμης και της λαϊκής παράδοσης του γενέθλιου τόπου του. Έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, με δημοσιεύσεις κειμένων, άρθρων και συλλογικών επιστημονικών μελετημάτων, σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 2008 εξέδωσε το βιβλίο «Η μεγάλη συμφορά της Λήμνου. Ιστορική μνήμη των τραγικών γεγονότων της πυρκαγιάς στις 9-9-1939» και το 2009 το ιστορικό έργο «Λημνιοί ήρωες», με την καταγραφή όλων των πεσόντων στις διάφορες μάχες, από απελευθερώσεως της Λήμνου το 1912 μέχρι της λήξεως του Κορεατικού Πολέμου το 1953.
Πριν λίγο καιρό κατέθεσε μία ακόμη μελέτη, που την αφιερώνει «σ’ αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία ενάντια στον κατακτητή. Σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να μη μικρύνει η πατρίδα μας και ο μαρτυρικός τους τάφος αγνοείται στα βουνά της Β. Ηπείρου και της Μ. Ασίας. Στους Λημνιούς ήρωες.».

Το βιβλίο χωρίζεται σε επτά μέρη: στο α΄ μέρος αναφέρεται στην προπαρασκευή της χώρας για την επερχόμενη λαίλαπα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεκινά με το κίνημα του ‘35, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου και την οχύρωση της γραμμής Μεταξά, καθώς και για τη συμμετοχή της Λήμνου στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Στο β΄ μέρος, ο συγγραφέας βιογραφεί τον Αδόλφο Χίτλερ, την άνοδο και τη πτώση τού Γ΄ Ράιχ. Η γερμανική επίθεση στην Ελλάδα και η κατάληψή της. Η ναζιστική λαίλαπα στα νησιά του Αιγαίου και της Κρήτης. Η κατάληψη της Λήμνου. Το Ναυαρχείου Μούδρου. Τα υποβρύχια και η δράση τους γύρω από τη Λήμνο. Το αεροδρόμιο Λήμνου. Η συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Οι μάχες στα νησιά μεταξύ Ιερού Λόχου και Γερμανών. Στο γ΄ μέρος αναφέρεται στην Εθνική Αντίσταση στη Λήμνο. Στο ΕΑΜ, στις φυλακίσεις, τις εξορίες, τις εκτελέσεις, τους μάρτυρες της Λήμνου. Το δ΄ μέρος περιλαμβάνει τον Ιερό Λόχο. Την απελευθέρωση της Λήμνου, τα παρεπόμενα της απελευθέρωσης, τα θύματα, το γερμανικό ηρώο και την καταστροφή του. Στο ε΄ μέρος εκτίθενται τα αρχεία των ιερολοχιτών αξιωματικών, κατασκόπων του Συμμαχικού Στρατηγείου της Σμύρνης, καθώς και τέσσερα ιδιωτικά αρχεία. Στο στ΄ μέρος φιλοξενούνται ιστορικές αναφορές και ντοκουμέντα της κατοχικής Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, από αξιόλογους ιστορικούς των νησιών και Λημνιούς πολίτες που έζησαν κατά την περίοδο της Κατοχής και ενεργά συμμετείχαν στα δρώμενα. Στο τελευταίο μέρος περιέχονται ο επίλογος, η βιβλιογραφία και οι πηγές. Πλουσιότατο είναι το φωτογραφικό υλικό.
«Και με τη σκέψη πως τα παιδιά των παιδιών αυτών των ηρώων δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια και να εκτιμήσουν τις αρετές του Έλληνα και κατ’ επέκταση του Λημνιού μαχητή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τους παραδίνω αυτό το πόνημα με την ελπίδα να εμπλουτίσουν την ιστορική αλήθεια εις βάρος του μύθου», γράφει ο Αριστείδης Τσοτρούδης στον πρόλογό του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey