Κάνοντας τη «σκουπιδοτέχνη» επάγγελμα

01/07/2012 - 05:56
Μία διαφορετική μορφή τέχνης γνώρισαν 30 περίπου μαθητές της Α΄ λυκείου του Λυκείου Πέτρας, που επισκέφτηκαν το εργαστήριο του γλύπτη της «σκουπιδοτέχνης» Γιώργου Κατσαρού, στον Καρά Τεπέ, στο πλαίσιο του μαθήματος ΣΕΠ.
Μία μορφή τέχνης διαφορετική από τις συνηθισμένες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν χτες το πρωί 30 περίπου μαθητές της Α΄ λυκείου του Λυκείου Πέτρας, που επισκέφτηκαν το εργαστήριο του γλύπτη της «σκουπιδοτέχνης» (trash art) Γιώργου Κατσαρού, στον Καρά Τεπέ, στο πλαίσιο του μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ). Οι μαθητές και οι καθηγητές τους ξεναγήθηκαν στα δύο εργαστήρια του γνωστού γλύπτη και ενημερώθηκαν για ό,τι είχε σχέση με τη συγκεκριμένη τέχνη, τόσο από καλλιτεχνικής, όσο και από επαγγελματικής σκοπιάς.

Η επίσκεψη είχε διοργανωθεί με πρωτοβουλία της φιλολόγου του Σχολείου Γεωργίας Κοκκινογένη, που είναι υπεύθυνη και για το μάθημα του ΣΕΠ.
Για πάνω από μία ώρα, ο Γιώργος Κατσαρός ξενάγησε τους μαθητές και τους καθηγητές τους στα δύο εργαστήριά του - μετάλλου και γυαλιού -, κάνοντάς τους μια ιστορική αναδρομή της πορείας των δύο εργαστηρίων και της προσωπικής δουλειάς του ίδιου, αλλά και του αρχικού σκοπού του, που ήταν και παραμένει η επαναχρησιμοποίηση άχρηστων αντικειμένων.

«Βροχή» οι ερωτήσεις

«Μάθαινα και μαθαίνω ακόμη, μέσα από τον πειραματισμό», ανέφερε στα παιδιά, εξηγώντας τους τον τρόπο με τον οποίο έχει αναπτύξει την ιδιαίτερη τεχνική του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ξενάγησης ο γλύπτης δεχόταν «βροχή» από ερωτήσεις, τόσο από τη φιλόλογο του Σχολείου, όσο και από τα ίδια τα παιδιά που εντυπωσιάζονταν όλο και περισσότερο.
Ανάμεσα σε αυτές, απορίες τόσο καλλιτεχνικής φύσης, όπως οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί, αλλά κυρίως ερωτήσεις που σχετίζονταν με τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης και των δυνατοτήτων που δίνονται μέσα από τη «σκουπιδοτέχνη». Όπως ήταν φυσικό, καθώς αυτός ήταν και ο στόχος του μαθήματος, επέμειναν αρκετά στο οικονομικό κομμάτι της δουλειάς του Γιώργου Κατσαρού, καθώς και στο χρόνο που απαιτείται για κάθε δημιουργία, για να πάρουν την απάντηση: «Από τη δική σας φαντασία εξαρτάται το πόσα χρήματα θα βγάλετε.»
«Έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα Αγωγής Σταδιοδρομίας, με θέμα “Οι Καλές Τέχνες ως μορφή επαγγελματικής διεξόδου”. Στο πλαίσιο του μαθήματος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού αρχίσαμε να κλείνουμε ραντεβού με καλλιτέχνες στο χώρο τους. Θεωρούμε ότι μέσα από τα εργαστήρια τα παιδιά έρχονται σε επαφή, πέρα από την τέχνη ως επάγγελμα, και με τη διαδικασία της δημιουργίας. Η επίσκεψη στο εργαστήριο του Γιώργου Κατσαρού είναι μια σημαντική εμπειρία για όλους μας», μας εξήγησε η κ. Κοκκινέλη.

Εντυπωσίασαν τα έργα
Οι μαθητές έδειξαν να εντυπωσιάζονται ιδιαίτερα από όσα είδαν και άκουσαν στα δύο εργαστήρια, ενώ την προσοχή τους τράβηξε το μεταλλικό γλυπτό του «Δον Κιχώτη», που κοσμούσε το εργαστήριο γυαλιού. Όπως ορισμένοι από αυτούς είπαν χαρακτηριστικά στο «Ε», δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι θα μπορούσε κάποιος να κατασκευάσει τέτοια έργα χρησιμοποιώντας μόνο σκουπίδια, ενώ ακόμη και κάποιοι που δεν ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν καλλιτεχνική σταδιοδρομία, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τα έργα που έβλεπαν γύρω τους. Όπως η μαθήτρια Νάντια Τιτιρέκη, που μας είπε: «Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό. Αν και είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον, προσωπικά δε νομίζω ότι θα ασχοληθώ με κάτι τέτοιο, αφού θέλει πολύ μεγάλη φαντασία.»
Πριν φύγουν οι μαθητές, έδωσαν στο Γιώργο Κατσαρό ένα ερωτηματολόγιο - κομμάτι της σχετικής εργασίας που ετοιμάζουν στο πλαίσιο του μαθήματος -, προκειμένου να τους απαντήσει και γραπτώς στις ερωτήσεις τους και να καταθέσει τις συμβουλές του για όποιον ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τώρα ανάλογη σταδιοδρομία.
«Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, προσωπικά παίρνω πολλή ενέργεια με όλα αυτά», μας είπε ο ίδιος, το εργαστήριο του οποίου έχουν επισκεφτεί κι άλλες φορές δημοτικά σχολεία, γυμνάσια ή σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Να σημειωθεί, επιπλέον, ότι μέσα στις αρχές του επόμενου μήνα ο Γιώργος Κατσαρός πρόκειται να εγκαινιάσει τον εκθεσιακό του χώρο, μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey