«Συγγνώμη» για την πρακτική εναντίον των Ρωμιών

01/07/2012 - 05:56
Εκδήλωση «ειρήνης» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου - μέρα της ειρήνης για την Τουρκία - στην περιοχή του Τσανάκαλε και της Ίμβρου, από την τουρκική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με προσκεκλημένη τη «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».
Σε νεκροταφείο της Ίμβρου. Για ένα καθυστερημένο, έστω, συγγνώμη (από την εφημερίδα «OLAY»)


Εκδήλωση «ειρήνης» πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου - μέρα της ειρήνης για την Τουρκία - στην περιοχή του Τσανάκαλε και της Ίμβρου, από την τουρκική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με προσκεκλημένη τη «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».


Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κίνησης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου, τα μέλη της οργάνωσης του Τσανάκαλε, αλλά και Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι και Τούρκοι, μεταφέρθηκαν με καράβι σε κάποιο σημείο μεταξύ του Τσανάκαλε και της Ίμβρου, όπου ο πρόεδρος της οργάνωσης, Kenah Döner, πέταξε στη θάλασσα ένα καράβι με μηνύματα ειρήνης, θέλοντας να δείξει ότι οι λαοί μπορούν να συνυπάρξουν.

… και επίσκεψη σε χριστιανικό νεκροταφείο…
Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ίμβρο, όπου επισκέφθηκαν ένα χριστιανικό νεκροταφείο. Εκεί, στα πλαίσια μιας μικρής τελετής που πραγματοποιήθηκε ο κ. Döner διάβασε ένα κείμενο με το οποίο καταδικάζονταν οι δράσεις της τουρκικής κυβέρνησης τη δεκαετία του ‘60 ενάντια στους Ρωμιούς κατοίκους της Ίμβρου, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από το νησί μετά από απαλλοτριώσεις και κρατικοποιήσεις της γης τους κ.λπ..
Κατά την ίδια εκδήλωση, η εκπρόσωπος της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» διάβασε και η ίδια κάποιο κείμενο, τονίζοντας πως τόσο η οργάνωση εκεί, όσο και η Συνύπαρξη θέλουν να συνεχίσουν το έργο που κάνουν, καθώς και την αναγκαιότητα αλληλεγγύης και σεβασμού απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να υπάρξει ειρήνη.

Για τη Λέσβο και τους πρόσφυγες
Μετά, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν στο Τσανάκαλε, όπου επισκέφθηκαν μια έκθεση φωτογραφίας, σε έναν πολιτιστικό χώρο που είχε παραχωρήσει για το λόγο αυτό ο δήμος του Τσανάκαλε. Επρόκειτο για μια έκθεση ενός Αρμένιου και ενός Τούρκου φωτογράφου, που ως στόχο είχε να αποδείξει ότι μέσα από τον πολιτισμό μπορούν να συνυπάρξουν οι λαοί.
Μετά την ομιλία του υπεύθυνου του Πολιτιστικού Γραφείου, κ. Şinasi Haznedar, ακολούθησε η ομιλία της Συνύπαρξης, που αφορούσε το ζήτημα των προσφύγων στο νησί της Λέσβου, καθώς και την πρόσφατη πραγματοποίηση του αντιρατσιστικού κάμπινγκ «No Border». «Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και να συνεργαστούμε με νέους ανθρώπους από την Ελλάδα και την Ευρώπη, που υποστηρίζουν με πάθος και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των μεταναστών να διεκδικούν μια καλύτερη ζωή, μακριά από τον πόλεμο, την πείνα και την ανασφάλεια που γνωρίζουν σήμερα στις χώρες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά το κείμενο. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με προβολή, το βράδυ της ίδιας μέρας, ταινίας του Yilmaz Gűney, σχετικά με την προσαρμογή των Κούρδων στις θέσεις εργασίας και την ανεργία, κατά τη δεκαετία του ‘80.
«Το πιο σημαντικό είναι αυτό που έγινε με το νεκροταφείο στην Ίμβρο», λέει η κ. Δρακούλα. «Σπάνια οργανώσεις αναγνωρίζουν τι κακό έχει συμβεί από τις κυβερνήσεις των χωρών τους. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν στην εκδήλωση καθόλου Έλληνες από την Ίμβρο και έτσι δεν ξέρουμε πώς βλέπουν αυτή την ενέργεια. Ωστόσο, τέτοιες ενέργειες πρέπει να γίνονται, για να τελειώσει το μίσος που έχουν οι λαοί. Πρέπει να βλέπουμε μπροστά, να μην μαθαίνουμε στα παιδιά στο σχολείο το μίσος...»



 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey