Η Μυτιλήνη πάει στο Αϊβαλί…

01/07/2012 - 05:56
Ξεκινά την Παρασκευή 19 Ιουνίου και μέχρι την Κυριακή 21 Ιουνίου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Μυτιλήνης στο Αϊβαλί.
Ξεκινά την Παρασκευή 19 Ιουνίου και μέχρι την Κυριακή 21 Ιουνίου, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Μυτιλήνης στο Αϊβαλί», με διοργάνωση του δήμου Αϊβαλιού, του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού και άλλων φορέων, και συμμετοχή της νομαρχίας Λέσβου, του δήμου Μυτιλήνης και φορέων όπως το Επιμελητήριο Λέσβου, ο Εμπορικός Σύλλογος Λέσβου, η «Εικαστική Παρέμβαση», η «Πρωτοβουλία για Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο», η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, ο Σύλλογος Κεραμιστών κ.ά..

Στο πλαίσιο του τριημέρου των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν διάφορα μουσικά, εικαστικά και χορευτικά δρώμενα, αλλά και από κοινού αγώνας δρόμου από Έλληνες και Τούρκους συμμετέχοντες κ.λπ..

Παρών ο δήμαρχος
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή το πρωί θα φτάσουν στο Αϊβαλί οι πρώτοι καλεσμένοι από Μυτιλήνη, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στις 7:30, θα χορέψουν στην πλατεία Ατ - Αραμπά, παιδιά από τα Μιστεγνά, ενώ στις 8:30, στην ίδια πλατεία, θα εμφανιστεί το μουσικό σχήμα των «Motivasyon».
Το Σάββατο το πρωί, θα φτάσει στο Αϊβαλί ο νομάρχης Λέσβου, κ. Παύλος Βογιατζής, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει, στη Δημοτική Γκαλερί του Αϊβαλιού - στον όροφο πάνω από τη λαχαναγορά - η Εικαστική Έκθεση, που θα περιλαμβάνει ζωγραφική, κεραμική και φωτογραφία. Στη 1 το μεσημέρι ανοίγει, επίσης, το εκθετήριο του Επιμελητηρίου Μυτιλήνης, στον πεζόδρομο της κεντρικής αγοράς. Και τα δύο θα παραμείνουν ανοιχτά έως το απόγευμα της Κυριακής.
Στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αϊβαλιού θα γίνει συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων αρχιτεκτόνων-μηχανικών, ενώ στις 7:30, στην πλατεία Κεμάλ Ατατούρκ, στο λιμάνι, θα χορέψουν παιδιά από το χωριό Λουτρά της Λέσβου. Το βράδυ της ίδιας μέρας, στις 8:45 στην ίδια πλατεία, θα δοθεί συναυλία από το συγκρότημα της Γιώτας και του Χάρη, ενώ στις 10 το βράδυ θα δοθεί, στον Τενεκέ - μαχαλά, δείπνο για όλους τους Μυτιληνιούς καλεσμένους.
Τέλος, το πρωί της Κυριακής θα ξεκινήσει ο αγώνας ανώμαλου δρόμου Ελλήνων και Τούρκων δρομέων.
Τέλος, στις 8:30 το βράδυ της Κυριακής, στην Πλατεία Τααλάτ πασά, στον πεζόδρομο της κεντρικής αγοράς, θα εμφανιστεί το συγκρότημα με οκτώ σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων έχει προγραμματιστεί για τη μέρα της Κυριακής και συγκέντρωση μπροστά στο σπίτι που γεννήθηκε ο Ηλίας Βενέζης, καθώς και αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας που εντοιχίστηκε στην πρόσοψη του σπιτιού, με προσφωνήσεις από Τούρκους λογοτέχνες και το Σύλλογο Φιλολόγων Λέσβου και κατάθεση λουλουδιών. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες δράσεις δεν είναι σίγουρο εάν θα πραγματοποιηθούν, καθώς διίστανται οι… απόψεις των διοργανωτών και των συμμετεχόντων για το ποιο είναι πραγματικά το σπίτι του Ηλία Βενέζη.

Δηλώνουν για τις εκδηλώσεις…
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που θα σας ξαναδούμε», λέει σε σημείωμά του στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει εκδοθεί ο δήμαρχος Αϊβαλιού, Χασάν Μπιουλέντ Τιουρκιουζέν. «Εμείς και οι πρόγονοί μας ζήσαμε μαζί με τους Έλληνες στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η γεωγραφική θέση και η ιστορία μάς έχει φέρει ως εδώ…»
Σε αντίστοιχο σημείωμα, ο νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, λέει: «Χαιρόμαστε πραγματικά που για τρίτη χρονιά φέτος γιορτάζουμε με πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις τη συνεργασία του Αϊβαλιού με τη Μυτιλήνη. Ασφαλώς και μπορούμε να πράξουμε πολλά περισσότερα, όπως συνέβαινε παλιότερα, στα χρόνια των προγόνων μας. Το μέλλον, όμως, είναι μπροστά μας. Η νέα γενιά συμμετέχει και δημιουργεί ελπιδοφόρο όνειρο, για ακόμη πιο ειρηνικό και φιλικό κλίμα ανάμεσα στους γείτονες.»
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, εκφράζοντας τη λύπη του που δεν επαρκούν οι πόροι για πιο διευρυμένο ορίζοντα εκδηλώσεων, λέει: «Χαίρομαι, γιατί ανοίξαμε το δρόμο της επικοινωνίας και είμαι βέβαιος ότι το μέλλον θα μας δικαιώσει.»
Να σημειωθεί ότι για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις, η τιμή των εισιτηρίων των πλοίων για το τριήμερο θα είναι μειωμένη και αυτά θα κοστίζουν μόλις 10 ευρώ (μετάβαση και επιστροφή).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης στο Αϊβαλί
Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες στο Αϊβαλί με τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων από τη Λέσβο, συμμετέχει και ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης.
Στο παρελθόν τέτοιες ενέργειες ήταν αδιανόητες για τον Εμπορικό Σύλλογο της Μυτιλήνης. Όμως τώρα επικρατεί η άποψη ότι αφού δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη διαρροή πελατών από τη Μυτιλήνη προς το Αϊβαλί, ας δημιουργήσουμε ένα ρεύμα πελατών που θα έρχεται από την Τουρκία στη Λέσβο, ώστε να αντισταθμιστεί αυτή η διαρροή. Άλλωστε η Μυτιλήνη είναι η πύλη της Ευρώπης για τους κατοίκους του Αϊβαλιού και των απέναντι παραλίων.
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey