Στον τάφο του Αγίου Φιλίππου

01/07/2012 - 05:56
Στον πρωτοχριστιανικό ναό της ιστορικής Ιεράπολης της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας, πόλη γνωστή ως Παμούκ-καλέ και όπου κατά την παράδοση μαρτύρησε ο Άγιος Φίλιππος, χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Στην Ιεράπολη (Παμούκ-καλέ) ο Πατριάρχης, με προσκυνητές από τη Μυτιλήνη

Στον πρωτοχριστιανικό ναό της ιστορικής Ιεράπολης της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας, πόλη γνωστή ως Παμούκ-καλέ και όπου κατά την παράδοση μαρτύρησε ο Άγιος Φίλιππος, χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Καθήκοντα εκκλησιάρχου ανατέθηκαν στον Αρχιμανδρίτη του οικουμενικού θρόνου π. Κύριλλο Συκή, ο οποίος ταξίδευσε από τη Μυτιλήνη μαζί με ομάδα πιστών.

Τον Πατριάρχη συνόδευε ο Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Ιάκωβος. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστατεί στον ιστορικό αυτό χώρο, στον οποίο σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Ιταλού αρχαιολόγου καθηγητή Φραντσέσκο Ντ’Αντρία βρέθηκε ο τάφος του Αγίου Φιλίππου. Ας σημειωθεί ότι ο επικεφαλής καθηγητής θα προβεί σε σχετική επιστημονική ανακοίνωση σχετικά με την ανακάλυψη, στις 24 Νοεμβρίου στη Ρώμη, ενώπιον πλήθους αρχαιολόγων, ακαδημαϊκών και άλλων, ενώ αφορμή για τη λειτουργία αποτέλεσε το γεγονός της εύρεσης του τάφου από τον αρχαιολόγο, ο οποίος επισκέφθηκε το περασμένο καλοκαίρι τον Πατριάρχη για να τον ενημερώσει σχετικώς. Τότε ήταν που ο Πατριάρχης συνέλαβε την ιδέα να οργανωθεί τέλεση θείας λειτουργίας ανήμερα της εορτής του αγίου, στην οποία υποσχέθηκε να παραστεί και ο αρχαιολόγος καθηγητής. Έτσι λοιπόν, ο αρχαιολόγος ήταν παρών, ενώ ξενάγησε τον Πατριάρχη στις ιστορικές αρχαιότητες, τους ναούς και τον τάφο που ανακαλύφθηκε.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του, στον πρωτοχριστιανικό ναό της Ιεράπολης

Μαρτυρία ρίζας…
Ο Πατριάρχης στην ομιλία του αναφέρθηκε εν συντομία στη ζωή και το έργο του Αποστόλου Φιλίππου, ενώ ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Πριγκιποννήσων Ιάκωβο διότι, «ερχόμενος εις αυτά εδώ τα μέρη συχνάκις, εδώ και 11 χρόνια, επικεφαλής ομίλων ευσεβών προσκυνητών, δεν αφήνει αλειτούργητον τον Άγιον Απόστολον Φίλιππον, αλλά δίδει με τα προσκυνήματά του αυτά μιαν χριστιανικήν μαρτυρίαν εδώ όπου η χριστιανική μας πίστις έχει βαθείας ρίζας, τα χώματα αυτά είναι ποτισμένα με αίματα μαρτύρων, όπως του Αγίου Φιλίππου, και οι πατέρες μας εδημιούργησαν μνημεία πολιτισμού υψηλού επιπέδου που έρχονται να θαυμάσουν περιηγηταί από όλον τον κόσμον».
Κατόπιν ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο θρησκευτικό τουρισμό, που δέκα και πλέον χρόνια τώρα έχουν ξεκινήσει οι προσκυνηματικές επισκέψεις, γεγονός το οποίο ισχυροποιεί τη συνύπαρξη λαών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη, Θεόδωρος Τσακίρης, ο αντινομάρχης και άλλοι διοικητικοί παράγοντες του Νομού Ντενιζλί, προσκυνητές από την Πόλη, τη Σμύρνη, τη Μυτιλήνη και όμιλος Αμερικανών από τα Άδανα, συνοδευόμενοι από καθολικό κληρικό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey