Συναντήσεις και αναμονές

01/07/2012 - 05:56
Μία έκθεση της γνωστής Λέσβιας ζωγράφου από την Πέτρα Νίκης Ελευθεριάδη ξεκινά από την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος», στο Κολωνάκι της Αθήνας.
Μία έκθεση της γνωστής Λέσβιας ζωγράφου από την Πέτρα Νίκης Ελευθεριάδη ξεκινά από την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος», στο Κολωνάκι της Αθήνας. Η έκθεση, που θα έχει τίτλο «Συναντήσεις και αναμονές», περιλαμβάνει 30 έργα της ζωγράφου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 27 Μαρτίου.

Κόρη του ζωγράφου και λογοτέχνη Τάκη Ελευθεριάδη, η Νίκη Ελευθεριάδη, που έχει μεγαλώσει στην Πέτρα της Λέσβου, ζωγραφίζει και εκθέτει επί 32 χρόνια.
Το έργο του πατέρα της έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής της παιδεία, αφού, όπως η ίδια η ζωγράφος έχει αναφέρει, το δωμάτιό της είχε οκτώ έργα του Θεόφιλου στους τοίχους του, καθιστώντας αναπόφευκτο και για την ίδια να αρχίσει να ζωγραφίζει όταν ήταν παιδί - και να συνεχίσει μεγαλώνοντας δημιουργώντας πίνακες, το είδος των οποίων εικάζει πως μπορεί να οφείλεται στα έργα του Θεόφιλου.
Έχοντας σπουδάσει Γραφικές Τέχνες και Διακόσμηση Εσωτερικού Χώρου στην Αθήνα στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών και Πλαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, η Νίκη Ελευθεριάδη έχει πραγματοποιήσει, από το 1977 οπότε και αποφοίτησε, πλήθος ατομικών εκθέσεων, ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Έργα της βρίσκονται, επιπλέον, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Πινακοθήκη του δήμου Μυτιλήνης, στην Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας και την Alpha Bank στην Αθήνα, καθώς και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο «Max Fourny» στο Παρίσι.

Παράθυρα διαφυγής…
Οι 30 πίνακές της από λάδι σε καμβά, που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της έκθεσης «Συναντήσεις και αναμονές», δημιουργήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια στην Πέτρα και στο εργαστήρι της Νίκης Ελευθεριάδη στα Εξάρχεια. Η ίδια θεωρεί ότι στα έργα αυτής της ενότητας υπάρχει έντονα το αίσθημα της μοναξιάς και της αποστασιοποίησης.
Προσθέτει, μάλιστα, μιλώντας για την τεχνοτροπία που χρησιμοποιεί στα έργα της, ότι για να μπορέσει να «ανοίξει παράθυρα και να δραπετεύσει» μέσα στους ίδιους της τους πίνακες, να ισορροπήσει δύσκολες καταστάσεις και συναισθήματα που βιώνει, τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιεί έντονα χρώματα, κυρίως κίτρινα και κόκκινα. Αυτό είναι, άλλωστε, εμφανές στους συγκεκριμένους πίνακες, που απεικονίζουν στην πλειοψηφία τους μοναχικές γυναικείες μορφές, τοποθετημένες στη λεσβιακή ύπαιθρο (κήπους της Λέσβου που μπαίνουν μέσα στη θάλασσα, πολύχρωμους αγρούς, τοπία με κουκουναριές, βεράντες με θέα το Αιγαίο), αλλά και σε εσωτερικούς χώρους αστικούς και όψεις του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης.
Αυτό που αποπνέουν τα έργα της είναι ότι η Νίκη Ελευθεριάδη βρίσκει «βάναυση, αν όχι βασανιστική, την ασκήμια της πραγματικότητας» και επιχειρεί την εξιδανίκευσή της, είτε πρόκειται για φύση, είτε για αστικά τοπία, είτε για τις νεαρές κυρίες, που «με τον παθητικό ρομαντισμό τους μεταστοιχειώνουν τόπους επισκέψιμους».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν από τις 8 έως τις 10:30 το βράδυ της ερχόμενης Πέμπτης, στο χώρο τέχνης «Αστρολάβος», Ηροδότου 11, Κολωνάκι. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 27 Μαρτίου, με ώρες λειτουργίας Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8:30 το βράδυ.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 7221200 και στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.astrolavos.gr/.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey