Εορτασμός με πλήθος εκδηλώσεων

01/07/2012 - 05:56
Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και τις ευρωπαϊκές «Νύχτες Μουσείων» θα γιορτάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Σάββατο 15 και την Τρίτη 18 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του.
Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και τις ευρωπαϊκές «Νύχτες Μουσείων» θα γιορτάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώνει το Σάββατο 15 και την Τρίτη 18 Μαΐου στις εγκαταστάσεις του, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις με τη βοήθεια πολυμέσων και να συμμετάσχουν σε περιηγήσεις στις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του.

Οι «Νύχτες Μουσείων», που έχουν γίνει πλέον θεσμός και διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπληρώνουν φέτος την έκτη χρονιά εορτασμού τους και θα έχουν, όπως κάθε φορά, συμμετοχή μουσείων από όλη την Ευρώπη.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού τους, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 8 το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου 15 Μαΐου.
Στις 5:30 το απόγευμα, οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προβολή της διαδραστικής εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», καθώς και να συμμετάσχουν σε θεματική περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου «Απολιθωμένο Δάσος - Η Πομπηία των φυτών», για να γνωρίσουν το απολιθωμένο δάσος μέσα από τις αναπαραστάσεις παλαιοπεριβαλλόντων που θα παρατηρούν, οι οποίες δίνουν την εικόνα της ζωής σε κάθε γεωλογική περίοδο απεικονίζοντας τα πιο χαρακτηριστικά φυτά και ζώα που εμφανίστηκαν στη Γη.
Θα ακολουθήσει στις 6:00 προβολή του ντοκυμαντέρ του Εργαστηρίου Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο», ενώ στις 6:30 θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ του BBC «Aristotle’s Lagoon».

Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Αντίστοιχες εκδηλώσεις διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Ο θεσμός γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο σχεδόν τον κόσμο, με διοργάνωση των κατά τόπους Εθνικών Επιτροπών του Διεθνούς Οργανισμού Μουσείων (ICOM) και είναι κάθε φορά αφιερωμένος σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία ή την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για το 2010 ο ICOM έχει επιλέξει το θέμα «Μουσεία για την κοινωνική αρμονία», σε μια προσπάθεια να καταδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα μουσεία στις σύγχρονες κοινωνίες, ως προς τη γνώση και την προβολή του συνόλου της πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν περιλαμβάνει εξάλλου μόνο τα έργα τέχνης, αλλά και το περιβάλλον, τις επιστήμες, την τεχνολογία, τις ιδέες και τις αξίες της ζωής.
Την Τρίτη 18 Μαΐου και δεδομένου ότι φέτος η Διεθνής Ημέρα Μουσείων συμπίπτει με τον εορτασμό του Διεθνούς Έτους Βιοποικιλότητας, όσοι επισκεφτούν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις με θέμα «Γεωποικιλότητα - η άλλη όψη της Βιοποικιλότητας» που διοργανώνει το Μουσείο. Ανάμεσα σε αυτές, η θεματική περιήγηση με θέμα «Η βιοποικιλότητα στο Τριτογενές: Πανίδα και Χλωρίδα στο Αιγαίο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια», που θα γίνει στις 11 το πρωί, η διαδραστική εφαρμογή «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» στις 12, μέσα από την οποία θα γνωρίσουν τον πλούτο και τη μεγάλη ποικιλία των απολιθωμένων φυτών που έχουν βρεθεί στο νησί, καθώς και η προβολή στη 1 το μεσημέρι και πάλι του ντοκυμαντέρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Βιοποικιλότητα στο Βόρειο Αιγαίο».
Αλλά και οι «μικροί» φίλοι του Μουσείου θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου: ένα υποτροπικό δάσος 20 εκατομμυρίων ετών», καθώς και να παρακολουθήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους το ντοκυμαντέρ του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Όσοι ενδιαφέρονται για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων μπορούν να απευθυνθούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Σίγρι Λέσβου, τηλ./fax 22530 54434, καθώς και στο Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης, 8ης Νοεμβρίου 17, τηλ./fax 22510 47033 και στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey