Το «Σύμφωνο των Νησιών», επίσημη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

01/07/2012 - 05:56
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες το «Σύμφωνο των Νησιών» ως επίσημη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με την υπογραφή από 386 ευρωβουλευτές της σχετικής γραπτής δήλωσης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες το «Σύμφωνο των Νησιών» ως επίσημη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με την υπογραφή από 386 ευρωβουλευτές της σχετικής γραπτής δήλωσης.

Πρόκειται για ένα εθελοντικό νησιωτικό δίκτυο για ενεργειακά βιώσιμες λύσεις στα νησιά, που συγκρότησαν 50 δήμοι και περιφέρειες ευρωπαϊκών νησιών τον περασμένο Απρίλιο.
Το Μάιο του 2011, στο Ετήσιο Συνέδριο των Νησιών, η Επιτροπή CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions) ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές νησιωτικές κοινότητες, με σκοπό την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας του EE 2020.
Επιπλέον, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να παράσχουν τα χρηματοδοτικά μέσα, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση του Συμφώνου της διαδικασίας Νησιά πέραν του Ιουλίου 2012».
Το Σεπτέμβριο του 2011 κατατέθηκε η γραπτή δήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η διαδικασία συλλογής υπογραφών ολοκληρώθηκε χθες.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρωτοβουλία αυτή είχε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης.
Ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρης Χαλκιώτης, χθες συνεχάρη τον κ. Δανέλλη για την επιτυχή κατάληξη της πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα ο κ. Χαλκιώτης τονίζει: «Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία η υιοθέτηση του “Συμφώνου των Νησιών” από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία συνέβαλε και η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.»
Το Σύμφωνο των Νησιών αναλαμβάνει μία σειρά από δεσμεύσεις όπως είναι:
- Να υποβάλει βιώσιμα ενεργειακά σχέδια δράσης για τα νησιά.
- Να αναπτύξει ώριμα έργα σε επίπεδο τέτοιο, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν.
- Να κινητοποιήσει επενδύσεις σε έργα βιώσιμης ενέργειας.
- Να αναδείξει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με ενισχυμένη τη συμμετοχή των τοπικών φορέων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey