FOLLOW US

Βιβλία

Το Επιμελητήριο της Λέσβου αποφάσισε να φέρει στο φως και μια άλλη πολιτισμική διάσταση του νησιού. Τη γευστική. Διότι, είναι γνωστό ότι ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα Γράμματα, οι Τέχνες, τα κτήρια, η μουσική, ο χορός, τα θεάματα, αλλά και οι γεύσεις, το στόλισμα του τραπεζιού, το σερβίρισμα του φαγητού.
Κείμενα: Μάχη Μυρογιάννη - Ζάννα Μυρογιάννη
Έκδοση Επιμελητηρίου Λέσβου
Μυτιλήνη 2008


Το Επιμελητήριο της Λέσβου αποφάσισε να φέρει στο φως και μια άλλη πολιτισμική διάσταση του νησιού. Τη γευστική. Διότι, είναι γνωστό ότι ο πολιτισμός δεν είναι μόνο τα Γράμματα, οι Τέχνες, τα κτήρια, η μουσική, ο χορός, τα θεάματα, αλλά και οι γεύσεις, το στόλισμα του τραπεζιού, το σερβίρισμα του φαγητού και του γλυκού, η υποδοχή εν γένει του καλεσμένου ή και της οικογένειας μόνο, στο τραπέζι.
Το επιμελημένο τεύχος «Λέσβος - κάθε γεύση μια ιστορία», ανοίγει με τον κατατοπιστικό πρόλογο του προέδρου, Γεωργίου Ορφανού, ακολουθούν οι ενδιαφέρουσες ενότητες, ανάμεσα στις οποίες, είναι η ενότητα «Ένας αέναος κύκλος», ο «Κύκλος του χρόνου», «Σαν της γιαγιάς τα παραμύθια», «Η γη της αφθονίας», «Γευστικές διαδρομές» και άλλες. Κάθε μία, πέρα από τα καθαρά θεωρητικό μέρος, συνοδεύεται από συνταγή παρασκευής φαγητού ή γλυκού, χρήσιμες πληροφορίες για τις νοικοκυρές, αλλά και στοιχεία ιστορικά.
Εν αρχή τα προϊόντα και, φυσικά, τα βασικά: το λάδι, τα ψάρια, το γάλα και τα παράγωγά τους, το ψωμί. Κάθε προϊόν σχετίζεται με τον τόπο του και κάθε γεύση με το προϊόν, πρωτίστως, με το προϊόν του τόπου. Και κάθε ποικιλία γεύσης έχει τις ρίζες της στον τόπο, αλλά μεταφέρει και την επίδραση από άλλους τόπους με τους οποίους ήρθαν οι κάτοικοι σε επαφή. Η Λέσβος έχει τις επιδράσεις της, βέβαια, από την απέναντι παραλία, όπου άκμασε το ελληνικό στοιχείο από την αρχαιότητα και διαμόρφωσε ένα μοντέλο διατροφής που σήμερα έχει γίνει μόδα με την ετικέτα «μεσογειακή διατροφή».
Ο αναγνώστης, ακολουθώντας τον κύκλο της ζωής - γέννηση, βάφτιση, γάμος, θάνατος - και τον κύκλο του χρόνου - χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο - με τις ανάλογες γαστρονομικές απαιτήσεις, θα συναντήσει γεύσεις γνωστές, παραδοσιακές, γεύσεις που μας θυμίζουν τον παλιό καλό καιρό, τότε που το κάθε πράγμα αναδείκνυε την αξία του και τη μοναδικότητά του, συμβατή με την εποχή και τα προϊόντα της. Επομένως το λάδι και οι ελιές, τα ψάρια με τη βασίλισσα σαρδέλα Καλλονής, το ούζο, τα κρεατικά, οι πίτες, τα γλυκά, σκανδαλίζουν την όρεξη και προσκαλούν σε γευστική πανδαισία. Αλλά κάθε πόλη και χωριό της Λέσβου ξεχωρίζει με τις δικές του γεύσεις.
Το τεύχος έχει ένα μεγάλο προσόν. Πέραν από το περιεχόμενό του, ανοίγει την όρεξη του αναγνώστη με το καλό χαρτί και την άριστη φωτογραφία. Οι στολισμένες πιατέλες αποτελούν τη μεγαλύτερη διαφήμιση και αν θα έπρεπε να αναφέρουμε, έστω και μία, ενδεικτικά, θα αδικούσαμε όλες τις άλλες.
Το τεύχος κλείνει με τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών του νησιού και ένα συναισθηματικά ενημερωτικό επίλογο.
Ωστόσο, δε θα μπορούσαμε να μη μνημονεύσουμε τον εντυπωσιακά προβαλλόμενο Άγιο Θεράποντα, τα όμορφα νεοκλασσικά, τη μαρμάρινη Σαπφώ και, τέλος, το όρθιο απαστράπτον πιρούνι, κάθετο στη θάλασσα, σαν τρίαινα στα χέρια ενός αόρατου Ποσειδώνα.
Στους συντελεστές αυτού του τεύχους ανήκουν πολλά συγχαρητήρια και στους αναγνώστες ευχόμαστε καλά μαγειρέματα.

Ανθούλα Δανιήλ

Δρ. Λογοτεχνίας
 
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top