Συνέντευξη Τύπου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου με επίκεντρο τις ελλείψεις φαρμάκων και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Στην Εισαγγελία ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τις ελλείψεις σε φάρμακα [Vid]

16/01/2023 - 16:00 Ενημερώθηκε 20/01/2023 - 16:54

Στην Εισαγγελία πρόκειται να προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με αφορμή το πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί ξανά το τελευταίο διάστημα και έχει να κάνει με τις ελλείψεις βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων. 

Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Απόστολος Βαλτάς παραχώρησε από κοινού, με τους Βασίλη Λαμπούση Ι Αντιπρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, Βασίλη Καμινή Ι Πρόεδρος Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λέσβου και Νατάλε Θεοφανόπουλος - Πέζερ Ι Γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, συνέντευξη Τύπου με την θεματολογία να κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είχε να κάνει με τις ελλείψεις των φαρμάκων που εκδηλώνονται στην αγορά και ο δεύτερος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό.  

Κατά την διάρκεια της εισαγωγής ο κ. Βαλτάς έκανε μνεία, στο επί σειρά ετών πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων, στη χαμηλή τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα που έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φαρμακαποθήκες να επιλέγουν να στείλουν στο εξωτερικό ποσότητες φαρμάκων, όπου οι τιμές είναι πιο ανεβασμένες, με στόχο το κέρδος. Επισημαίνοντας ότι οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες τα στέλνουν στο εξωτερικό αντί να εξασφαλίσουν την επάρκεια στην Ελλάδα πουλώντας τα σε πολλαπλάσιες τιμές κερδίζοντας από 50-200%. Από την άλλη οι φαρμακοβιομηχανίες βλέποντας τα φάρμακά τους να πουλιούνται στην Γερμανία με ελληνικούς χαρακτήρες και ότι χάνουν χρήματα, μειώνουν τις ποσότητες φαρμάκων στην Ελλάδα. «Δεν έχουμε μόνο το πρόβλημα των εξαγωγών έχουμε και το πρόβλημα των εταιρειών» επισήμανε ο κ. Βαλτάς. 

«Εμείς λέμε όχι στην πολιτική εκμετάλλευση σε ένα κοινωνικό αγαθό που είναι το φάρμακο», υπενθυμίζοντας ότι η έλλειψη φαρμάκων υπήρχε διαχρονικά. Ωστόσο αυτή τη φορά παρουσιάστηκαν προβλήματα στην εξυπηρέτηση διαβητικών ασθενών, χρονίως πασχόντων με αναπνευστικά προβλήματα, υπερτασικών και καρκινοπαθών. «Καταλαβαίνετε ότι το θέμα πλέον προβληματίζει πολύ».  

Πριν τρία περίπου χρόνια είχε γίνει συνάντηση του ΠΦΣ με την τότε ηγεσία του Υπ. Υγείας , Κικίλια και Κοντοζαμάνη και πάρθηκαν αποφάσεις που όμως δεν υλοποιήθηκαν, με τον ΠΦΣ να επαναφέρει συνεχώς το θέμα και τους αρμόδιους να βγάζουν λίστες φαρμάκων που απαγορεύονταν να εξάγονται για να συγκρατηθεί η επάρκεια στην αγορά. Ο κ. Βαλτάς είπε στην δήλωσή του ότι οι φαρμακαποθηκάριοι προσέφευγαν στα δικαστήρια και επικαλούμενοι την Συνθήκη της Ρώμης κέρδιζαν τις υποθέσεις στα δικαστήρια και στη συνέχεια πουλούσαν στο εξωτερικό τα φάρμακα που είχαν φυλάξει στις αποθήκες τους έως ότου τους επιτραπεί νομικά να τα πουλήσουν στο εξωτερικό, αντί να τα διαθέσουν στην ελληνική αγορά(!). 

Προ μηνών έγινε άλλη συνάντηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και ενώ είχε συνταχθεί λίστα απαγόρευσης εξαγωγής 250 φαρμάκων, εντούτοις οι φαρμακοποιοί δεν έβλεπαν κάποια διαφορά σε επίπεδο επίλυσης του προβλήματος. Ακολούθως, όπως είπε, αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι οι φαρμακαποθήκες αποθεματοποιούσαν τα φάρμακα και περίμεναν να αρθεί η απαγόρευση για να βγάλουν στο εξωτερικό. «Άρα δεν τα διέθεσαν στην ελληνική αγορά» επισήμανε ο κ. Βαλτάς ο οποίος τόνισε ότι όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε τον Υπουργό στις 2 Ιανουαρίου 2023 να πάρει κάποια μέτρα, τα οποία όπως υποστήριξε είναι προς την σωστή κατεύθυνση, με βασική προϋπόθεση να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για ό,τι αποφασίστηκε. Σε αυτό περιλαμβάνεται ο έλεγχος των φαρμακαποθηκών, η επαναφορά των ποσοτήτων φαρμάκων από τις φαρμακοβιομηχανίες αφού απαγορεύεται με νόμο η εξαγωγή από την Ελλάδα, η ενεργοποίηση του ΕΦΕΤ και ο εξορθολογισμός τιμών των φαρμάκων προκειμένου να μην υπάρχει άναρχη κατάσταση στην αγορά. «Πρέπει να στηριχθεί το φτηνό φάρμακο για να μπορεί ο κόσμος να το βρίσκει και να μην τον πληρώνει σε πολλαπλάσιες τιμές».  

Όπως τόνισε ο κ. Βαλτάς ήδη έχει δοθεί εντολή στον Νομικό Σύμβουλο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και στο επιτελείο του σε συνεργασία με ομάδα που συλλέγει στοιχεία από κάθε εταιρεία μέσω των Φαρμακοαποθηκών να κινηθεί εναντίον συγκεκριμένων εταιρειών, όπου αποδεδειγμένα έχουν μειώσει τις ποσότητες και δεν τηρούν την νομοθεσία. 

«Οι ελλείψεις είναι ντροπή για τον πολιτισμός μας γιατί βάζουν ένα αγαθό κάτω από τον οικονομικό φακό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπούσης, μεταξύ άλλων, στις δηλώσεις του. 

Αντιγριπικός εμβολιασμός  

Ξεκίνησε η διενέργεια και καταχώρηση των αντιγριπικών εμβολίων χωρίς ιατρική συνταγή, από τα φαρμακεία της χώρας. Ωστόσο όπως επισημαίνουν οι κκ Βαλτάς και Λαμπούσης ο αριθμός των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί στο νησί μας δεν έχει φτάσει το επιθυμητό ποσοστό.  

Μάλιστα τονίστηκε ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης έναντι της γρίπης, που μπορεί να προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις και θάνατο, είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο όταν χορηγηθεί έγκαιρα, συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας. 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων, οι πολίτες που είναι άνω των 60 ετών ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καλούνται να εμβολιαστούν, προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία τους. 

Το αντιγριπικό εμβόλιο παρέχεται δωρεάν και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey