Ο Ά. Γραικούσης μάς μυεί στην ποιοτική μουσική

13/04/2017 - 15:58 Ενημερώθηκε 13/04/2017 - 16:04

Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης παρουσιάζει σήμερα Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης στις 8.30 το βράδυ ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών με διαχρονικά κλασικά κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, κινηματογραφικά θέματα και τραγούδια, δομημένο σε εφτά ενότητες διαρκούς ροής με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί». Για την πορεία του και τη σημερινή παράσταση μιλά σήμερα στο «Ε».
Ο ταλαντούχος Ά. Γραικούσης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με υποτροφία, απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του το 1998 με Α΄ βραβείο και χρυσό μετάλλιο. Είχε ενεργό συμμετοχή σε πολλά σεμινάρια πιάνου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2005, διακρίθηκε σε ακρόαση της «EPTA» («European Piano Teachers Associations»), όπου του διοργάνωσαν ατομικό ρεσιτάλ. Παράλληλα, ασχολείται ενεργά με τη συνοδεία στο κλασικό και το σύγχρονο τραγούδι και έχει κάνει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και σε συναυλίες με ρεπερτόριο από θεατρικό και κινηματογραφικό musical, jazz, tangos κ.ά.

Στην ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Τι πιστεύετε ότι συνετέλεσε ώστε σήμερα να είστε ένας καταξιωμένος πιανίστας; Μιλήστε μας λίγο για την πορεία σας.

«Η πορεία ενός καλλιτέχνη δεν σταματάει ποτέ, πάντα υπάρχουν καινούριες ιδέες, καινούρια προγράμματα αλλά και καθημερινή βελτίωση και ευχαρίστηση. Το πάθος μου για τη μουσική, οι στόχοι που έβαζα και οι ατελείωτες ώρες μελέτης, οι σπουδές μου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό συνετέλεσαν στο να φτάσω σήμερα να μπορώ να επικοινωνώ μέσω της τέχνης μου με τον κόσμο και να μπορώ να συνεχίζω να δημιουργώ νέα προγράμματα, καινούριες προτάσεις τόσο μόνος μου όσο και με άλλους συνεργάτες».

Τι περιμένει ο κόσμος στους «Μουσικούς συσχετισμούς»; Τι σημαίνει και πώς θα το παρουσιάσετε;

«Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο κόσμος μπορεί να περιμένει ένα πρόγραμμα με ποικιλία και πολλές εναλλαγές. Η εμπειρία μου απ’ αυτό το πρόγραμμα όπου το παρουσίασα με οδηγεί στο να το συνεχίζω, αφού το κοινό το αγκαλιάζει πάντα με αγάπη και πολύ ζεστά λόγια. Θα είναι λοιπόν ακόμη μια παρουσίαση του προγράμματός μου με πολλή χαρά από την πλευρά μου, αφού έχω ιδιαίτερη αγάπη στο νησί και την πόλη της Μυτιλήνης».

Πείτε μας για τα κομμάτια που θα παρουσιάσετε.

«Οι “Μουσικοί συσχετισμοί” είναι ένα πρόγραμμα εναλλαγών με αγαπημένα και γνωστά κομμάτια της κλασικής μουσικής, κινηματογραφική μουσική παλαιότερη αλλά και πιο σύγχρονη, αργεντίνικα tangos και τραγούδια σε διάφορες γλώσσες. Μετά από προσωπική δουλειά και κόπο για να συνδέσω τα κομμάτια μεταξύ τους, οδήγησαν σε ένα πιστεύω ευχάριστο, ποικίλο και γεμάτο αντιθέσεις πρόγραμμα».

Δεν είναι απομακρυσμένο το κοινό της Ελλάδας από την κλασική μουσική; Τι συντελεί σε αυτό;

«Πιστεύω ότι είναι πρώτα χρέος δικό μας, εμάς των καλλιτεχνών, να μυήσουμε το κοινό στο χώρο της κλασικής μουσικής. Να προσκαλούμε τον κόσμο να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της μουσικής και να έχουμε πάντα να προτείνουμε κάτι καινούριο. Αυτή ήταν και η προσωπική μου επιτυχία με το πρόγραμμα “Μουσικοί συσχετισμοί”, γιατί το έφτιαξα για πιο ευρύ κοινό και ακόμα και οι λιγότερο λάτρεις αυτού του είδους έφυγαν ευχαριστημένοι. Πολλές φορές μάλιστα κάποιοι μού είπαν πόσο τους άρεσαν κάποια κλασικά κομμάτια περισσότερο και από τα γνωστά κινηματογραφικά θέματα. Πρέπει κανείς να παρακολουθεί όσο μπορεί συναυλίες ή παραστάσεις όλων των μουσικών ειδών, γιατί πάντα μαθαίνεις από την οποιαδήποτε μορφή τέχνης».

 

Μιλήστε μας για τη σχέση σας με τη Μυτιλήνη.

«Η Μυτιλήνη είναι ένας τόπος που αγαπώ ιδιαίτερα. Έτυχε -χρόνια πριν- να κάνω και ένα μέρος της στρατιωτικής μου θητείας εδώ. Είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο νησί με πλούτο και πολλές σημαντικές προσωπικότητες όπως οι Σαπφώ, Ελύτης, Θεόφιλος, Μυριβήλης, να κατάγονται από εδώ και να έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους. Ακόμα περισσότερο με συνδέει με τη Μυτιλήνη και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ζουν εδώ και συγγενικά μου πρόσωπα κι έτσι έρχομαι σχετικά συχνά».

 

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

«Το πρόγραμμα “Μουσικοί συσχετισμοί” τον Μάιο θα παρουσιαστεί στη Μύκονο και περιμένω και κάποιες απαντήσεις από καλοκαιρινά φεστιβάλ. Τον Μάιο επίσης στην Αθήνα στο “Ίδρυμα Θεοχαράκη” δίνω ένα ρεσιτάλ με έργα του FredericChopin. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε τις εμφανίσεις μας με την ηθοποιό Μάνια Παπαδημητρίου και την παράσταση “Ας θυμηθούμε χωρίς νοσταλγία”, την οποία παρουσιάσαμε και στη μαρίνα Μυτιλήνης πριν από τρία χρόνια».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey