Φ. Παπαλυσάνδρου: «Είναι μια σημαντική και συνάμα δύσκολη προσπάθεια»

Ξεκινά με αργά και σταθερά βήματα την λειτουργία του το αιμοδυναμικό εργαστήριο [Vid]

05/12/2020 - 11:23 Ενημερώθηκε 14/06/2022 - 13:35

Ξεκινά με αργά και σταθερά βήματα τη λειτουργία του το αιμοδυναμικό εργαστήριο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σύμφωνα με τον διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής, Φώτη Παπαλυσάνδρου. Το εργαστήριο είναι πλήρως εξοπλισμένο, με αγκάθι ωστόσο να παραμένει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου που δεν προβλέπει θέσεις επεμβατικών καρδιολόγων, ειδικότητες που έχει ζητήσει εδώ και δύο χρόνια ο διευθυντής της Κλινικής.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη, όπως επισημαίνει ο ίδιος, γι’ αυτό και χρειάστηκε χρόνος προκειμένου να προηγηθούν οι απαραίτητες διεργασίες, όπως είναι η στεφανιαία μονάδα που δημιουργήθηκε πριν έξι χρόνια. Ακολούθησε η ένταξη των μηχανημάτων του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου σε ΕΣΠΑ, επί Καλογήρου και τώρα τα μηχανήματα είναι στη θέση τους.

Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου αιμοδυναμιστής ήρθε από την Αθήνα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης στο πλαίσιο οργάνωσης του εργαστηρίου. Παράλληλα καρδιολόγος του Βοστάνειου εκπαιδεύεται στην Αθήνα προκειμένου να αποκτήσει γνώση πάνω σε τέτοιου είδους επεμβάσεις.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι σιγά-σιγά θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το αιμοδυναμικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης. Είναι μια προσπάθεια δύσκολη και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, ειδικά μάλιστα στην έναρξη της λειτουργίας του. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην έχουμε αποτελέσματα τα οποία θα μας αποθαρρύνουν και ενδεχομένως δημιουργήσουν προβλήματα ως προς την εμπιστοσύνη του κόσμου», είπε ο κ. Παπαλυσάνδρου στο «Ε».

Έπρεπε να προηγηθεί η στεφανιαία μονάδα

Για να μπορέσει να λειτουργήσει ένα αιμοδυναμικό, πρέπει να υπάρχει μια στεφανιαία μονάδα -η οποία είναι και αυτή σχετικά πρόσφατη, καθώς δεν έχουν περάσει έξι χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της- η οποία δημιουργήθηκε και αυτή μετά από πολλούς κόπους και προσπάθειες.

Η προσπάθεια δημιουργίας του αιμοδυναμικού είχε ξεκινήσει πριν δύο-τρία περίπου, κατά την περίοδο της περιφερειακής αρχής Καλογήρου, η οποία ένταξε την αγορά των απαραίτητων μηχανημάτων στο ΕΣΠΑ όπως είπε ο κ. Παπαλυσάνδρου. Αυτή τη στιγμή τα μηχανήματα είναι στη θέση τους. Αναμένεται ουσιαστικά η επίπλωση και δευτερεύουσας σημασίας υλικά .

Επεμβατικοί καρδιολόγοι

Βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη επεμβατικών καρδιολόγων. Σημειώνεται ότι εδώ και δύο χρόνια ο κ. Παπαλυσάνδρου έχει ζητήσει επεμβατικούς καρδιολόγους. Ωστόσο επισημαίνει ότι είναι μια προσπάθεια δύσκολη γιατί στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου δεν υπάρχουν αυτές οι θέσεις και από την άλλη είναι δύσκολο ένας επεμβατικός καρδιολόγος να φύγει από την Αθήνα για να έρθει στη Μυτιλήνη να δουλέψει. Μάλιστα πρόσθεσε: «Προσπαθούμε με κάποιους συναδέλφους, χάρη στις προσωπικές μας σχέσεις να έρθουν εδώ να μας βοηθήσουν, ένα δίμηνο-τρίμηνο-εξάμηνο όσο μπορούν και κοντά σε αυτούς να εντρυφήσουν και οι δικοί μας ενδιαφερόμενοι καρδιολόγοι για να μπορέσουν να πορευτούν όλοι τους».

Το αιμοδυναμικό εργαστήριo

Στο αιμοδυναμικό εργαστήριο γίνονται επεμβάσεις σε έναν στεφανιαίο ασθενή, οι στεφανιογραφίες, καυτηριασμοί των αγγείων, τοποθέτηση μπαλονιού κ.ά. Σε ένα αιμοδυναμικό εργαστήριο εισάγονται τα σοβαρά καρδιακά επεισόδια. Μέχρι τώρα στους ασθενείς γινόταν θρομβόλιση ακολούθως ο ασθενής έφευγε σε Νοσοκομείο των Αθηνών όπου γινόταν στεφανιογραφία και αν χρειαζόταν γινόταν και η αγγειοπλαστική.

Ο κ. Παπαλυσάνδρου στις δηλώσεις του τόνισε ότι το γεγονός ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα το αιμοδυναμικό δεν θα πρέπει να συνδέεται με τις απώλειες ορισμένων ασθενών. «Δεν είναι απόλυτο ότι αν είχαμε το αιμοδυναμικό θα είχαν σωθεί αυτοί οι ασθενείς. Και στα μεγάλα νοσοκομείο της Αθήνας που έχουν αιμοδυναμικά εργαστήρια, πολλά οξεία καρδιακά επεισόδια καταλήγουν. Δεν είναι απόλυτο, δηλαδή, να νομίζει ο κόσμος ότι κάθε έμφραγμα, το οποίο θα στεφανιογραφηθεί θα σωθεί, απλώς έχει περισσότερες ελπίδες» και πρόσθεσε «Εμείς εδώ στη μονάδα στεφανιογραφίας νοσηλεύουμε κοντά στα 200 περιστατικά το χρόνο, χρειάζεται κατά μέσω όρο 10 φορές το χρόνο να φύγει ο ασθενής άμεσα στην Αθήνα.»

Ολοκληρώνοντας ο κ. Παπαλυσάνδρου, έκανε ξεκάθαρο ότι η ύπαρξη του αιμοδυναμικού εργαστηρίου είναι πολύ σημαντική και ήταν ζητούμενο για αρκετά χρόνια, ωστόσο η δημιουργία του έπρεπε να «οικοδομηθεί» σωστά. Τα επόμενα βήματα θα είναι μετρημένα και σταθερά προκειμένου, σαν… παιδί που ξεκινά την πορεία του, να βασιστεί σωστά στα πόδια του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey