Βόρεια του περάσματος του Τσικνιά υψώνεται ο Πετσοφάς. Ένα μακρόστενο βουνό, λιόφυτο, με πεύκα στις κορφές. Εδώ βρίσκεται και ο αρχαϊκός ναός της Κλοπεδής. Σέτια αριστοτεχνικά φτιαγμένα συνοδεύουν την άνοδο προς την κορυφή.
Βόρεια του περάσματος του Τσικνιά υψώνεται ο Πετσοφάς. Ένα μακρόστενο βουνό, λιόφυτο, με πεύκα στις κορφές. Εδώ βρίσκεται και ο αρχαϊκός ναός της Κλοπεδής. Σέτια αριστοτεχνικά φτιαγμένα συνοδεύουν την άνοδο προς την κορυφή. Σε μια συστάδα από λεύκες ξεμυτίζει μια πανάρχαια πηγή, με το όνομα Λο Γλάνι (Γαλανό νερό). Σύμφωνα με το θρύλο, στοιχειά φυλάγουν το νερό. Προχωρώντας στην ανατολική πλευρά του βουνού, ανοίγεται η θέα προς τον Λεπέτυμνο με μικρότερα ενδιάμεσα υψώματα τον Μελαπνό, τον Κατίμαλτη και τον υψηλότερο Κόρφο.
Εδώ είδα το υψηλότερο, ίσως, πεύκο του νησιού. Ένα πανάρχαιο, στοιχειωμένο θεριό, με κλαδιά σαραντάπηχα και κορμό βράχο. Φυλάγει το ερείπιο μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που τώρα το αστέγαστό της απομεινάρι είναι αφιερωμένο στον Άι-Στάθη (θέση 40). Θεμέλια γύρω και χωνεμένα στις ρίζες του θεριού με τον χρόνο, πεσίσκοι, κομμάτια θωρακίων, επιθήματα με συμφυή κιονόκρανα, αμέτρητη κεραμική και μια στεγνή στέρνα, αν και σιωπηλά, δίνουν το στίγμα αυτού του μνημείου, επάνω από το πέρασμα της γνωστής μας πεδιάδας προς τον Λεπέτυμνο. Το 2000 χτίστηκε εκεί και ένα εξωκκλήσι.
Από τον Άι-Στάθη ο Κατίμαλτης και ο Λεπέτυμνος (αριστερά). Ήταν μεγάλη εκκλησία (δεξιά)...
... με μεγάλα επίκρανα (αριστερά) ...θωράκια με σταυρούς (δεξιά)