Σπήλαιο της Εποχής του Χαλκού

01/07/2012 - 05:56
Στην κορυφή, τη βραχώδη, την ασβεστολιθική, του βουνού που φέρνει το όνομα του ενδιαιτήματος των 12 θεών, στη δυτική του πλευρά, την απόκρημνη, υπάρχει ένα σπήλαιο, με αδύνατη τώρα την πρόσβαση.
Διαδρομή 40

Γνωριμία με την κορυφή του Ολύμπου 5


Στην κορυφή, τη βραχώδη, την ασβεστολιθική, του βουνού που φέρνει το όνομα του ενδιαιτήματος των 12 θεών, στη δυτική του πλευρά, την απόκρημνη, υπάρχει ένα σπήλαιο, με αδύνατη τώρα την πρόσβαση. Εκεί αναρριχήθηκε ο συνάδελφος Χαρίσης, με μεθόδους ορειβασίας και βρήκε όστρακα αγγείων, χειροποίητα, της Εποχής του Χαλκού. Κάποιοι, επάνω από τον ορεινό κάμπο, ζούσαν στην απρόσιτη ασφάλεια του βουνού.Εκεί, που κι άλλοι, όπως θα δούμε, κατοίκησαν, στο μικρό αυτό κομμάτι βράχου που απόμεινε από την ισοπέδωση των ραδιοφωνικών σταθμών και της κινητής τηλεφωνίας.


 Ο ήλιος παίζει με την κορυφή (πάνω) ...με τις κεραίες (αριστερά) όπου φωλιάζει ο σκουρόβλαχος (δεξιά)

Αυτά τα πρέμνα του τελικού δρόμου προς την κορυφή, χρωματίζει με τούφες υπέροχες με τα γαλάζια του άνθη ένα από τα αγριολούλουδα, που φυτρώνει σε μεγάλη πυκνότητα την Άνοιξη. Η Aubrietta deltoidea. Δίνει πραγματικά το χρωματικό της τόνο στην κορυφή.


... μέσα στις Αουμπριέττες (αριστερά) με τα γαλάζια λουλούδια (δεξιά)

Πρώιμη εμφάνιση κάνει και ένα μικρότερο, σχεδόν έρπον φυτό, που ανήκει στις Βερόνικες, και έχει έντονο μπλε χρώμα. Είναι η Veronica triloba και δημιουργεί μικρές τούφες που γίνονται αντιληπτές από το έντονό τους χρώμα.


...και τις Βερόνικες

Ανάμεσα σ’ αυτά φωλιάζει ο ωραιότατος Σκουρόβλαχος, η Emberiza caesia, με το κανελί χρώμα και το γκρι-μπλε κεφάλι.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey