Επιβεβλημένη η συνένωση δυνάμεων και ο συντονισμός

22/06/2017 - 11:26

Φαίνεται ότι τη Λέσβο την έχουν ...μουτζώσει για να δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο και εκεί που πάει να πάρει μια «ανάσα», να έρχεται το χειρότερο κακό, ο καταστροφικός σεισμός που ισοπέδωσε ένα χωριό και προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε πολλά άλλα. Επιβεβαιώνοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ότι υπάρχουν ακόμη χειρότερα, αυτά που βιώνουν σήμερα οι σεισμόπληκτοι που έμειναν κυριολεκτικά στο δρόμο! Όταν λοιπόν προκύπτουν τέτοιες καταστάσεις, η συνένωση δυνάμεων και η συναίνεση όλων όσοι έχουν λόγο και ρόλο στην αντιμετώπιση ακραίων περιστατικών, επιβάλλονται για το κοινό καλό. Οι όποιες διαφορές που ενδεχομένως υπάρχουν, θα πρέπει να παραμεριστούν προς το παρόν, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για την ανακούφιση των πληγέντων, αλλά και για την όσο το δυνατόν πιο σύντομη επούλωση των ...πληγών!

Προφανώς αυτό δεν σημαίνει καμιά εν λευκώ εξουσιοδότηση να κάνουν ό,τι θέλουν οι αρχές του τόπου, χωρίς να δίνουν λογαριασμό, αλλά οφείλουν να εμπλέξουν στην υπόθεση όλους εκείνους τους φορείς αλλά και τα πρόσωπα που έχουν αυξημένο ενδιαφέρον. Είτε αυτοί είναι οι συλλογικοί φορείς και οι εκπρόσωποι των κατοίκων που επλήγησαν, είτε είναι επιστημονικοί φορείς (π.χ. το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ή σύλλογοι μηχανικών), που μπορεί να έχουν μια πιο τεκμηριωμένη άποψη, η οποία ενδεχομένως να ληφθεί υπόψη και να βοηθήσει στα μέτρα και στις ενέργειες που θα γίνουν. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία και σύμπνοια των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών, των άλλων φορέων και των τοπικών παραγόντων, ώστε όλοι μαζί να υπηρετήσουν τον ίδιο στόχο, που είναι η ανακούφιση των πληγέντων σε πρώτη φάση και η αποκατάσταση των ζημιών το ταχύτερο. Δεν ενδείκνυται ο καταστροφικός σεισμός για διαγκωνισμούς μεταξύ τοπικών αρχών και παραγόντων, όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν πολλά να κάνουν για να σταθούν δίπλα στους πληγέντες και πολύ περισσότερο να σχεδιάσουν και να δρομολογήσουν μέτρα και παρεμβάσεις πιέζοντας την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση να αναλάβει την υλοποίηση των δεσμεύσεων της.

Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος και χωρίς τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων και την κατανομή ρόλων στο όλο εγχείρημα, η αποκατάσταση των ζημιών του εγκέλαδου θα πάει σε μάκρος, με δυσμενείς εξελίξεις για τις περιοχές που επλήγησαν. Αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν πρώτα απ’ όλους οι τοπικοί παράγοντες γιατί η επιτυχία του κοινού στόχου θα αποτελέσει επιτυχία όλων, ενώ σε διαφορετική περίπτωση αποτυχίας, από την οργή του κόσμου δεν θα γλυτώσει κανείς, ούτε αυτοί που μπορεί πραγματικά να προσπάθησαν για το καλύτερο. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το μυστικό της επιτυχίας είναι ο συντονισμός και η συνένωση δυνάμεων, ο κοινός βηματισμός χωρίς επικαλύψεις, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους κυβερνητικούς, υπηρεσιακούς και επιστημονικούς παράγοντες και να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανοικοδόμηση της Βρίσας που ισοπεδώθηκε. Ασφαλώς προϋπόθεση για μια τέτοια εξέλιξη είναι τόσο η Ε.Ε., όσο και η κυβέρνηση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις, που έσπευσαν να διατυπώσουν από την πρώτη στιγμή, ότι η χρηματοδότηση για το έργο αυτό είναι δεδομένη!

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι την υπόθεση θα την παρακολουθούμε από κοντά και από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά και από προσωπικό, αφού η Βρίσα είναι το χωριό μου και στα σπίτια που κατέπεσαν, είναι και το πατρικό μου! 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey