Η Λέσβος ασφυκτιά για το προσφυγικό

Και επιτέλους σύσσωμη αντιδρά!

21/11/2017 - 13:23

«Η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας αντέχει ακόμη παρά την εποχική αύξηση των ροών από τον Αύγουστο κι έπειτα. Ωστόσο, το κλειδί για να βελτιωθεί η κατάσταση στα πέντε hotspots στα ελληνικά νησιά είναι η διαμόρφωση προαναχωρησιακών κέντρων που θα επιτρέψουν την ομαλοποίηση των κοινωνικών συνθηκών και των επιστροφών στην Τουρκία». Αυτό επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο ειδικός συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας Μάρτιν Φερφέι, θεωρώντας ότι ανακάλυψε τη λύση για πάσα νόσο στο μεταναστευτικό πρόβλημα, που παίρνει ξανά επικίνδυνες διαστάσεις στα νησιά και κυρίως στη Λέσβο λόγω υπερπληθυσμού.

Όμως ο κ. Φερφέι και κάθε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος κρύβεται πίσω τέτοιου τύπου εμμονές, που δυστυχώς τις έχει και ο δικός μας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, παραβλέποντας το γεγονός ότι το πρόβλημα με τη συμφόρηση της Λέσβου δεν είναι η μη ύπαρξη προαναχωρησιακού κέντρου -τέτοιο δημιουργήθηκε στη Μόρια εδώ και καιρό- και δεν έχει λύσει το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα και το οποίο προκάλεσε την παλλεσβιακή κινητοποίηση και απεργία για πρώτη φορά όλων των φορέων του νησιού με αίτημα την αποσυμφόρησή του. Και δεν το έλυσε γιατί η συμφωνία την οποία θεωρεί... ευαγγέλιο ο κ. Φερφέι και ο κ. Μουζάλας δεν λειτουργεί ούτε στο σκέλος της γρήγορης απονομής ασύλου σε όποιους το δικαιούνται, ώστε να μετακινούνται από τα νησιά, ούτε στο σκέλος των επιστροφών στην Τουρκία γι’ αυτούς που απορρίπτονται. Ενδεχομένως το προαναχωρησιακό κέντρο θα μπορούσε να είχε μια ουσιαστική συμβολή στη διαχείριση της κατάστασης όταν τα παραπάνω που σημειώνουμε λειτουργούσαν. Γιατί από τη στιγμή που δεν εξασφαλίστηκε ότι θα λειτουργούν το βέβαιο είναι εκτός από τη συμφόρηση του κέντρου της Μόριας λόγω υπερπληθυσμού, η ίδια κατάσταση θα δημιουργηθεί και στο προαναχωρησιακό με ακόμη πιο επώδυνο τρόπο δεδομένου και της υποχρεωτικής κράτησης.

Χωρίς αμφιβολία και η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι κρύβονται πίσω από τη δήθεν άρνηση των τοπικών φορέων και κοινωνιών να επιτρέψουν να δημιουργηθούν προαναχωρησιακά κέντρα και νέες δομές για να καλύψουν τις ανάγκες φιλοξενίας των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά μας. Όμως ποια τοπική αρχή και ποια τοπική κοινωνία μπορεί να δεχθεί να γίνει ο τόπος του αποθήκη ψυχών; Όταν το μόνο σκέλος από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας που επιδιώκουν οι αρμόδιοι εντός και εκτός χώρας είναι να τηρηθεί, με... θρησκευτική μάλιστα ευλάβεια, η μη μετακίνηση του υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών -πολλοί από τους οποίους είναι ασυνόδευτα παιδιά και οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά που χρήζουν πρόσθετης φροντίδας- στην ενδοχώρα αντί να είναι παραπεταμένοι σε κάποιο αντίσκηνο! Οι καιρικές συνθήκες αγριεύουν και κάποιοι, στο όνομα μιας συμφωνίας που έχει παραβιαστεί από τους πάντες και η οποία αμφισβητείται και για το σκέλος της που αφορά τη μετακίνηση από τα νησιά, παίζουν... καθυστέρηση με απρόβλεπτες συνέπειες για την τύχη τόσων ανθρώπων και κυρίως μικρών παιδιών που είναι στο έλεος του Θεού, απροστάτευτοι. Προφανώς όταν συμβεί το κακό θα σπεύσουν τότε, όπως και πέρυσι μετά τον φονικό χιονιά, να εκδηλώσουν τα ανθρωπιστικά τους αισθήματα και την οδύνη τους, κατόπιν... εορτής πάντως και χωρίς κανένα αποτέλεσμα επί της ουσίας.

Η παλλεσβιακή κινητοποίηση και η συμμετοχή όλων των επαγγελματικών κλάδων στην απεργία δείχνει την απόφαση της τοπικής κοινωνίας επιτέλους να παρέμβει και να βάλει φρένο στην υπόθεση αυτή βροντοφωνάζοντας «ως εδώ» οι ανοχές και οι αντοχές μας! Το αίτημα της αποσυμφόρησης εδώ και τώρα δεν είναι διαπραγματεύσιμο, είναι το ελάχιστο και αναγκαίο που οφείλουν να κάνουν άμεσα οι αρμόδιοι αν θέλουν να είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στο άμεσο μέλλον. Κάθε άλλη σκέψη που δεν θα υπηρετεί το στόχο της αποσυμφόρησης του νησιού, αλλά μόνο του κέντρου της Μόριας, όπως κυνικά υποστηρίζει ο κ. Μουζάλας, δεν έχει τη συναίνεση των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας, όπως άλλωστε κατέδειξε και η χθεσινή κινητοποίηση. Αυτό οφείλουν να το λάβουν σοβαρά οι κυβερνητικοί και Ευρωπαίοι ιθύνοντες και να πράξουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις τα δέοντα.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey