FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|04|2018 19:30

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 4 Απριλίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης, η εκδήλωση «Συναντήσεις με την αρχαιοελληνική λύρα». Μια πρωτοβουλία της δημιουργικής πλατφόρμας και μουσικουεκπαιδευτικού προγράμματος «Γέφυρες Τέχνης - ART Bridges», σε συνεργασία με τον Δήμο Λέσβου και την οργανοποιΐα «Αναστάσιος».

Η βραδιά ξεκίνησε με το «χορό του Ορφέα», μουσικοχορευτικό δρώμενο με μουσική του Θανάση Κλέωπα και στίχους από αρχαιοελληνικούς ύμνους αφιερωμένους στη Μούσα Καλλιόπη και τον Απόλλωνα, σε χορογραφία της «Γέφυρες Τέχνης - Angela Maria Arbelaez». Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Κουμαρτζής από την οργανοποιία «Αναστάσιος» (Πρότυπος Όμιλος Πολιτισμού Seikilo) με τη λύρα του Απόλλωνα, μαζί με μαθητές που συμμετείχαν στο βιωματικό εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας μέρας «Γνωριμία με την αρχαιοελληνική λύρα», ερμήνευσαν σύνθεση του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Στην ξεχωριστή αυτή βραδιά, η βραβευμένη ελληνοκολομβιανή βιολονίστα Μαρία Φραντζέσκα Ρόκκα Αρμπελάεθ (τραγούδι, βιολί) με τη συνοδεία του Θεόδωρου Κουμαρτζή σε ανακατασκευασμένη αρχαιοελληνική λύρα, παρουσίασαν ρεπερτόριο με έργα των Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μάνου Χατζιδάκι και Eric Satie. Οι ίδιοι έκλεισαν τη μοναδική συναυλία με την ερμηνεία του Επιτάφιου του Σεικίλου, το αρχαιότερο γνωστό σωζόμενο δείγμα μουσικής σύνθεσης. Η ερμηνεία καθήλωσε τους παρευρισκόμενους και αποτέλεσε το ιδανικό κλείσιμο μιας μαγευτικής εκδήλωσης.

Παρέστησαν η αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη, καθώς και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Μιχάλης Ψημίτης και Σωτήρης Χτούρης.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά το προσωπικό και τον υπεύθυνο της Δημοτικής Πινακοθήκης, τους μαθητές της «Γέφυρες Τέχνης» οι οποίοι προέρχονται από διάφορες χώρες όπως Αφγανιστάν, Ερυθραία, Ιράκ, Συρία, και διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας και στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων - Μεταναστών του Δήμου Λέσβου στο Καρά Τεπέ, τα ελληνόπουλα Ρομά κατοίκους της Μυτιλήνης και το κοινό, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

Οι «Συναντήσεις με τον Ορφέα» είναι ένα πρόγραμμα της «Γέφυρες Τέχνης» για την δημιουργική εκμάθηση, την ενδυνάμωση, την προσβασιμότητα, τον Διαπολιτισμικό - Διαθρησκειακό Διάλογο και την κοινωνική ένταξη, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Κατηγορία Υγεία
- 13|04|2018 18:17

Σε ρυθμό εκλογών έχει μπει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, αλλά και της Λήμνου, καθώς τόσο οι γιατροί, όσο και το υπόλοιπο προσωπικό καλούνται την προσεχή Δευτέρα 16 Απριλίου να εκλέξουν από έναν εκπρόσωπο τους αντίστοιχα, για το Διοικητικό Συμβούλιο του «Βοστανείου» Νοσοκομείου.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι για ακόμα μια φορά τη θέση της εκπροσώπου των εργαζομένων διεκδικεί η επί πολλές θητείες εκπρόσωπος, Μαρία Γέραλη. Στην αντίπερα όχθη, καθώς μόνο δύο εργαζόμενοι είναι υποψήφιοι, διεκδικώντας το τιμόνι του εκπροσώπου των εργαζομένων βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου, Στρατής Σαμαράς. Η κ. Γέραλη έχει την πείρα, αλλά και ένα ευρύτατο φάσμα συναδέλφων της που τη στηρίζει, καθώς έχει υποστηρίξει με σθένος τα αιτήματα του κλάδου της, ενώ γνωρίζει και το πώς να διοικείται το Νοσοκομείο, κάποιες φορές καλύτερα και από τα διορισμένα μέλη, ενώ ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να κάνει την ανατροπή.

Τη θέση της εκπροσώπου των ιατρών στη Διοίκηση του «Βοστανείου» διεκδικούν η παθολόγος Ελένη Μακρή και η Γενική Ιατρός, Ευρυδίκη Λουκίδου. Ο Στρ. Σπυριάδης που είχε εκλεγεί εκπρόσωπος συνταξιοδοτήθηκε, ενώ ο Δημοσθένης Ανδρεάδης, δεν προλάβαινε να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις και γι’ αυτό τον λόγο φαίνεται ότι δεν κατέρχεται εκ νέου υποψήφιος.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 16 Απριλίου από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 3:30 το μεσημέρι.

 

Προγράμματα κατάρτισης για δημοσίους υπαλλήλους

Το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ διοργανώνει στη Μυτιλήνη τα παρακάτω προγράμματα κατάρτισης, που αφορούν όλους τους Δημόσιους υπαλλήλους της Λέσβου.

Διευκρινίζεται, ότι εκτός από τα προγράμματα εισαγωγικής εκπαίδευσης, που αφορούν νέους υπαλλήλους και η διαδικασία επιλογής γίνεται από τις υπηρεσίες, στα υπόλοιπα προγράμματα έχουν δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή όλοι οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά το αίτημά τους στο ΙΝΕΠ και στη συνέχεια, εφόσον επιλεγούν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη προϊσταμένου της υπηρεσίας για να το παρακολουθήσουν, ώστε να μη διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.

1 Μυτιλήνη, «Εισαγωγική εκπαίδευση» 23/04/2018 - 27/04/2018.

2 Μυτιλήνη, «Ανάπτυξη διοικητικών ικανοτήτων: Ηγεσία και στρατηγικός τρόπος σκέψης - οργανωσιακές αλλαγές» 23/04/2018 - 27/04/2018.

3 Μυτιλήνη «Ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις έργων, μελετών και συναφών υπηρεσιών μέσω ΕΣΗΔΗΣ» 19/03/2018 - 22/03/2018.

4 Μυτιλήνη «Εισαγωγική εκπαίδευση» 18/06/2018 - 22/06/2018.

5 Μυτιλήνη «Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας» 25/06/2018 - 27/06/2018.

Πληροφορίες, τηλέφωνο: 22510-44038.

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 13|04|2018 17:45

Παρά τη μείωση που σημειώθηκε στον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που έφτασαν την περασμένη χρονιά στην Ευρώπη, οι κίνδυνοι που πολλοί ανάμεσά τους αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής έχουν αυξηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.), που περιγράφει τις αλλαγές στις μετακινήσεις αυτές.

Η έκθεση «Desperate Journeys» δείχνει ότι οι θαλάσσιες αφίξεις στην Ιταλία, κυρίως από τη Λιβύη, σημείωσαν δραστική μείωση από τον Ιούλιο του 2017. Η μείωση αυτή συνεχίστηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 74% σε σύγκριση με το 2017. Το ταξίδι προς την Ιταλία αποδεικνύεται ότι γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνο, με το ποσοστό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή από τη Λιβύη να έχει αυξηθεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2018 σε 1 στους 14 από 1 στους 29 που ήταν την ίδια περίοδο το 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση της Υ.Α., ενώ ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη Μεσόγειο παρέμεινε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, σημειώθηκε μια άνοδος στις αφίξεις στην Ισπανία και την Ελλάδα στα τέλη του 2017.

Το 2017, σημειώθηκε στην Ισπανία μια αύξηση της τάξεως του 101%, δηλαδή διπλασιασμός, σε σύγκριση με το 2016, με 28.000 νέες αφίξεις. Τους πρώτους μήνες του 2018 σημειώθηκε μια παρόμοια τάση, με τις αφίξεις να αυξάνουν κατά 13% σε σύγκριση με το 2017. Οι δύο βασικότερες εθνικότητες είναι πλέον οι Μαροκινοί και οι Αλγερινοί, αν και οι Σύροι εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα που διασχίζει τα χερσαία σύνορα της Ισπανίας. Να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η Ισπανία είναι πολύ κοντύτερα στη βόρειο Αφρική από ότι η Λέσβος και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δεν αποτελούσε μέχρι και πριν ένα χρόνο τον προτιμότερο ...δρόμο για την Ευρώπη, αφού οι Αλγερινοί και Μαροκινοί μετανάστες κατέκλυσαν τη Λέσβο, κάτι που φαίνεται πλέον να αλλάζει, γεγονός που αποτυπώνεται και στο διπλασιασμό των αφίξεων, το 2017 στην Ισπανία.

Οι συνολικές μηνιαίες αφίξεις για το 2016 και 2017. Με κίτρινο οι αφίξεις της Ισπανίας, με κόκκινο της Ιταλίας και με πράσινο της Ελλάδας

 

Στην Ελλάδα οικογένειες και παιδιά

Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των θαλάσσιων αφίξεων μειώθηκε το 2017 σε σύγκριση με το 2016. Ωστόσο, παρατηρήθηκε μια αύξηση της τάξης του 33% από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2017, με 24.600 αφίξεις σε σύγκριση με τις 18.300 που σημειώθηκαν την ίδια περίοδο του 2016. Η πλειοψηφία προερχόταν από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, με ένα μεγάλο αριθμό ανάμεσά τους να αποτελείται από οικογένειες με παιδιά. Οι αιτούντες άσυλο που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης είχαν να αντιμετωπίσουν μια μακρά περίοδο παραμονής σε κακές και υπερσυνωστισμένες συνθήκες στα νησιά.

Λόγω των αυξημένων περιορισμών στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες καταφεύγουν σε εναλλακτικές οδούς για να μετακινηθούν κατά μήκος της Ευρώπης. Για παράδειγμα, ορισμένοι διασχίζουν τη Σερβία για να πάνε στη Ρουμανία, ενώ άλλοι περνούν από την Ελλάδα στην Κροατία μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

 Τι λέει η UNHCR

«Τα ταξίδια προς και δια μέσω της Ευρώπης παραμένουν γεμάτα κινδύνους για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες», ανέφερε η Pascale Moreau, Διευθύντρια του Γραφείου της Ευρώπης της Υ.Α. Πιστεύεται ότι πάνω από 3.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα την περασμένη χρονιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη σε σύγκριση με 5.100 το 2016. Άλλοι 501 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται από τις αρχές του 2018.

Επιπλέον, μέσα στο 2017, τουλάχιστον 75 άνθρωποι ακόμα έχασαν τη ζωή τους κατά μήκος των χερσαίων οδών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης ή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους δια μέσω της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν συνεχείς και ιδιαίτερα ανησυχητικές αναφορές για αναγκαστικές επιστροφές.

Μέσα στο 2017, έφτασαν στην Ευρώπη πάνω από 17.000 ασυνόδευτα παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά έφτασαν μέσω θαλάσσης στην Ιταλία, όπου το 13% του συνόλου των αφίξεων ήταν παιδιά που ταξίδευαν μόνα τους, μια τάση που παρατηρήθηκε και το 2016.

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 13|04|2018 17:22

Κωστής Σκαλιόρας:

Άγρυπνος νους. Από τις επιφυλλίδες του «Βήματος». 1971-1975

Εκδόσεις Πατάκη

Αθήνα 2017, σελ. 277

 

Ο Κωστής Σκαλιόρας (1927 - 2013) γεννήθηκε στην Αθήνα και φοίτησε στη Σχολή Μπερζάν (Πρότυπο Λύκειο Αθηνών), όπου και εξέδιδε το περιοδικό «Νεανική Φωνή». Σπούδασε ψυχολογία και κινηματογράφο στο Παρίσι (1948 - 1954) και εργάστηκε στο γαλλικό ραδιόφωνο έως το 1958, οπότε και επιστρέφει στην Ελλάδα. Για μια εικοσαετία (1958 - 1975) έχει έντονη δράση στον ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο τύπο, ως κριτικός κινηματογράφου (Βήμα, 1958 - 74), κριτικός θεάτρου (Ταχυδρόμος, 1961 - 67), επιφυλλιδογράφος (Βήμα, 1971 - 67). Μετά το 1975 αποσύρεται από την ενεργό δημοσιογραφία και αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας. Έχει μεταφράσει πάνω από 30 θεατρικά έργα, καθώς και ποιήματα.

Στον παρόντα τόμο συγκεντρώθηκαν και παρουσιάζονται 36 επιφυλλίδες δημοσιευμένες στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Το Βήμα», που καλύπτουν την περίοδο 1971 - 1975. Με το μεγαλύτερο μέρος τους να αφορά χρονικά την περίοδο της Απριλιανής Χούντας.

«Αν ξεχώριζα -και αυτό με πολύ κόπο- δύο τρεις επιφυλλίδες από το σώμα των 36 κειμένων δοκιμιακού χαρακτήρα εκείνες θα ήταν οι επιφυλλίδες για τον ερχομό της τηλεόρασης στην Ελλάδα και οι συμπεριφορές που διαμόρφωσε στη δεκαετία του ’70 αλλά και τις 3 επιφυλλίδες που γράφονται τον πρώτο καιρό της Μεταπολίτευσης και είναι αρκούντως προφητικές για την συνέχεια των πραγμάτων» γράφει ο Γ. Κ. Καρατζάς σε μια εκτενή παρουσίαση του βιβλίου.

Προλογίζουν τα παιδιά του Κωστή Σκαλιόρα, Βασίλης και Ρηνιώ, ενώ πολύ κατατοπιστικό είναι το πολυσέλιδο, εισαγωγικό κείμενο του Γιάννη Κιουρτσάκη.

 

Βασίλης Τσιαμπούσης:

Πούρα γεμιστά (διηγήματα)

Εκδόσεις Εστία

Αθήνα 2017, σελ. 185

 

Ο Βασίλης Τσιαμπούσης γεννήθηκε στη Δράμα το 1953. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης. Ζει και εργάζεται στη Δράμα. Υπήρξε διευθυντής του περιοδικού «Δίοδος 66100». Διηγήματά του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε ανθολογίες και περιοδικά. Έχει κυκλοφορήσει πέντε συλλογές με διηγήματα και δύο μυθιστορήματα. Η συλλογή διηγημάτων του «Να σ’ αγαπάει η ζωή» τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Πέτρου Χάρη.

Στη νέα συλλογή των 25 διηγημάτων το χιούμορ και η συγκίνηση, η χαρμολύπη και η ειρωνεία, το απροσδόκητο και το τυχαίο εναλλάσσονται και αλληλοϋπονομεύονται.

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από το ομώνυμο διήγημα της συλλογής· σε αυτό, σύμφωνα με τη Βρετανίδα συγγραφέα Σαμάνθα Κάρεϊ, εγγονή του αρχιθαλαμηπόλου του Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Άγγλος πρωθυπουργός, επηρεασμένος κι από την αγάπη του για τα πούρα, φέρεται να θυσίασε μεγάλα συμφέροντα της Αυτοκρατορίας στη Βόρεια Ευρώπη, για να κρατήσει την Ελλάδα στο Δυτικό στρατόπεδο.

Κατηγορία Οικονομία
- 13|04|2018 14:59

Για άλλη μια χρονιά θα εφαρμοστεί φέτος, με πρωτοβουλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, το πιλοτικό πρόγραμμα έκδοσης ολιγοήμερων θεωρήσεων (βίζα) για τουρίστες από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις Βρυξέλλες, στην επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, απαντώντας σε σχετικό αίτημά του, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει την ανάγκη να προστατευτεί το θετικό αυτό μέτρο με την απαραίτητη τήρηση των διαδικασιών και των ελέγχων στα σύνορα των ελληνικών νησιών.
Όπως σημειώνεται, με το μέτρο αυτό, όπως έχει ήδη αποδειχθεί από την εφαρμογή του τα τελευταία χρόνια, ενισχύεται το τουριστικό ρεύμα προς τα ελληνικά νησιά και στηρίζεται η τοπική οικονομία και η είδηση θα τύχει θερμής ανταπόκρισης από τις τοπικές Αρχές και τους κατοίκους των νησιών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί στην εφαρμογή και το έτος 2018 του συστήματος έκδοσης θεωρήσεων μίας εβδομάδας για Τούρκους τουρίστες και πολίτες από τρίτες χώρες που βρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία και επιθυμούν να επισκεφθούν ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Αυτό το πρόγραμμα θεωρήσεων, που έχει εφαρμοστεί με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την οικονομία των νησιών και γι' αυτόν το λόγο η συνέχισή του και τη φετινή χρονιά αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των τοπικών φορέων, επισημαίνεται. Ο κ. Κατρούγκαλος ευχαρίστησε θερμά τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις ενέργειές του που οδήγησαν στην αίσια ρύθμιση του θέματος.
Τρία νέα γραφεία θεωρήσεων

Σημειώνεται ότι από τη φετινή χρονιά ξεκινούν τη λειτουργία τους τρία νέα κέντρα υποδοχής αιτήσεων θεωρήσεων (Visa Application Centers) για λογαριασμό του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας, σε Αϊβαλί, Τσεσμέ και Κουσάντασι, προκειμένου να διευκολυνθούν περαιτέρω οι Τούρκοι επισκέπτες των νησιών, που κατευθύνονται κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, αφού βρίσκονται στις τουρκικές πόλεις που βρίσκονται απέναντι από τα τρία νησιά.
Με το τρόπο αυτό, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος έρχονται πιο κοντά με τις τρεις σημαντικές περιοχές των παραλίων Τουρκίας, που έχουν ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις. Πέρυσι τα τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέφθηκαν συνολικά περίπου 185.000 Τούρκοι τουρίστες, οι 48.610 εξ' αυτών ήρθαν στη Λέσβο. Βέβαια όλα αυτά τα θετικά μέτρα ενίσχυσης και διευκόλυνσης της μετακίνησης Τούρκων τουριστών στα νησιά μας θα έχουν αποτέλεσμα αν οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών ομαλοποιηθεί και πέσει η σημερινή ένταση, που εκ των πραγμάτων κρατά σε χαμηλές «πτήσεις» τις αφίξεις επισκεπτών από τη γείτονα χώρα , όπως ήδη καταγράφονται στους πρώτους μήνες του έτους. Αν η ένταση συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες που ήδη μπαίνουμε στην τουριστική σεζόν, τότε τα όποια θετικά μέτρα ενίσχυσης και διευκόλυνσης των τούρκων τουριστών θα πέσουν στο κενό , αφού θα υπονομεύονται από το υπάρχον κλίμα.

Κατηγορία Πολιτική
- 13|04|2018 14:54

Με την (ανεπίσημη βέβαια) παρουσίαση των δύο τελικών υποψηφίων για την προεδρία της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, ξεκίνησε ουσιαστικά από χθες επίσημα η προεκλογική… περίοδος για Στρατή Καραγεωργίου και Νίκο Κατράνη, οι οποίοι σε έναν μήνα ακριβώς από σήμερα, θα γνωρίζουν το ποιος θα είναι στο τιμόνι της τοπικής οργάνωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και με την προθεσμία για την ανανέωση της απαραίτητης κάρτας μέλους για να συμμετέχει κανείς στις εκλογές ανάδειξης των νέων αιρετών διοικήσεων των κομματικών οργάνων της ΝΔ να ολοκληρώνεται χθες, οι δύο «μονομάχοι» βγαίνουν πια στη μάχη του σταυρού που θα κριθεί στις 13 του Μάη. Το «Ε» με το σκηνικό των εν λόγω εκλογών να αρχίζει πια να διαμορφώνεται, παρουσιάζει το ιστορικό αντιπαλότητας των δύο εκ Πολιχνίτου ορμώμενων επιφανών στελεχών της ΝΔ στη Λέσβο που έχει αναφορές στο… 1993 και την εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς «έριξε» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στο 2006 και τις εκλογές για τον δήμο Πολιχνίτου, στο 2010 και τις εκλογές για τον δήμο Λέσβου ως και το 2012 και τις τότε εθνικές εκλογές!

Το «Ε» από χθες παρουσίασε διεξοδικά το προφίλ των δύο υποψηφίων για την ηγεσία της τοπικής κομματικής οργάνωσης της ΝΔ, οι οποίοι αμφότεροι είχαν σημείο αναφοράς της πολιτικής τους διαδρομής, την αυτοδιοίκηση. Η μεταξύ τους κόντρα όμως, η οποία δεν είναι αμελητέα σε ένταση, κάνει τις επερχόμενες εκλογές που θα κριθούν μάλιστα από την βάση του κόμματος άκρως ενδιαφέρουσες, καθώς θα αποτυπώσει σίγουρα τις συμμαχίες αλλά και τις μεγάλες αντιπαλότητες που γενικά υπάρχουν εντός της ΝΔ στη Λέσβο. Με το εκρηκτικό… ταπεραμέντο μάλιστα του Νίκου Κατράνη, ο οποίος διαχρονικά είχε αρκετά εσωκομματικά μέτωπα, να θολώνει επί του παρόντος τις εκτιμήσεις ως προς τις πιθανότητες των δύο υποψηφίων για να επικρατήσουν. Καθώς είναι επικρατούσα η εκτίμηση πως ο Στρατής Καραγεωργίου είναι το φαβορί το οποίο θα μαζέψει γύρω του μεγάλο κομμάτι υποστηρικτών του Χαράλαμπου Αθανασίου, δίνοντας όμως έτσι το περιθώριο στο Νίκο Κατράνη να μαζέψει αντίστοιχα την απροσδιόριστη σε έκταση… εσωκομματική «αντιπολίτευση» της ΝΔ. Κάτι που σημαίνει πως οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, αφού υπάρχουν και πρόσωπα που παραμένουν ουδέτερα και θα κλίνουν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά, στην πορεία της προεκλογικής περιόδου…

 

Γιατί όμως Στρατής Καραγεωργίου και Νίκος Κατράνης μοιάζουν περισσότερο με αντιπάλους διαφορετικών κομματικών χώρων και όχι σε συγκυριακά ομόσταυλους συναγωνιστές; Οι δυο τους, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, τέτοια εποχή πριν ακριβώς από δύο χρόνια, είχαν φροντίσει να ενημερώσουν άπαντες εντός και εκτός τειχών της ΝΔ για το τι τους χωρίζει. Ήταν μάλιστα ξανά προεκλογική περίοδος για τις τότε εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών της ΝΟΔΕ με το Νίκο Κατράνη να σημαίνει με τοποθέτησή του το πρώτο… «αίμα».

 

 «Άτομα που βρίζουν τη ΝΔ, κάνουν τα στελέχη της»

Χρεώνοντας στον Στρατή Καραγεωργίου ότι ο ίδιος παρότρυνε πολλά μέλη που επιθυμούσαν να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος, να μην το κάνουν! Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την εξήγηση του κ. Κατράνη, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ «προέτασσε τα μικροκομματικά του συμφέροντα έναντι του συνόλου».

Η απάντηση του κ. Καραγεωργίου ήταν χαρακτηριστική της… διαφωνίας μαζί του: «Είναι πραγματικά θλιβερό και γελοίο, άτομα που όλα αυτά τα χρόνια βρισκόταν εκτός της Νέας Δημοκρατία, άτομα που όλα αυτά τα χρόνια έβριζαν τη Νέα Δημοκρατία και πολιτευόταν σε αντίπαλες παρατάξεις, ξαφνικά να αυτοανακηρύσσονται στελέχη της. Ίσως να είναι συνήθεια του όταν τα πράγματα δεν τον βολεύουν (σ.σ. το Νίκο Κατράνη) να βλέπει παντού σκιές, αντί να κάνει την αυτοκριτική του, αλλά σε αυτό δεν φταίει καμία ΝΔ», είχε πει δηκτικά ο κ. Καραγεωργίου ανατρέχοντας και στην εποχή που ο κ. Κατράνης ήταν υποψήφιος με άλλο κόμμα κόντρα στη ΝΔ (σ.σ. εκείνο της Ντόρας Μπακογιάννη), αλλά και αντιδήμαρχος Οικονομικών με την παράταξη του Δημήτρη Βουνάτσου «απέναντι στο ψηφοδέλτιο του Άρη Χατζηκομνηνού που στηριζόταν από τη ΝΔ[…]». Για να καταλήξει με ένα επιχείρημα που δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει και… σήμερα ο κ. Καραγεωργίου πως οι εκλογές της ΝΟΔΕ είναι εσωκομματικές και ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος της Ν.Δ. Φυσικό είναι ότι τα μέλη άλλων κομμάτων από τα οποία έχει συνηθίσει ο κύριος Κατράνης να παίρνει ψήφους (Δημοτική Αρχή Βουνάτσου), να μη συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή, για να τον στηρίξουν».

 

«Αλήτη, προδότη Σαμαρά…»

Για να έλθει μετά η ανταπάντηση του  Νίκου Κατράνη που παρέπεμπε στην αμφιλεγόμενη παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στο κόμμα της ΝΔ.

«Είμαι ένας από αυτούς που δεν χρειάζεται να δηλώσω πουθενά την κομματική  και ιδεολογική μου ταυτότητα. Την έχω δυστυχώς ή ευτυχώς στο κούτελο μου σ΄ αυτήν την κλειστή κοινωνία που ζούμε. Γράφει Νίκος Κατράνης -Δεξιός Φιλελεύθερος της Ν.Δ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και όλων των μετέπειτα προέδρων πλην της περιόδου Αντωνίου Σαμαρά. Δεν είμαι πρόβατο. Έχω πολιτική άποψη και αρχές. Διαχώρισα την θέση μου από την Ν.Δ. του Αντωνίου Σαμαρά και βγήκα δημόσια και το δήλωσα. Πώς ήταν δυνατόν να στηρίξω έναν άνθρωπο που έριξε μια λαοπρόβλητη κυβέρνηση του 48% και έναν πρωθυπουργό, από τους μεγαλύτερους πολιτικούς που έβγαλε ποτέ η χώρα μας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η ενέργεια αυτή σημάδεψε την τύχη όχι μόνο του κόμματος αλλά και της χώρας. Όλοι σήμερα παραδέχονται ότι άλλη θα ήταν σήμερα η θέση της χώρας εάν δεν ανακόπτετο βιαίως η πορεία εκείνης της κυβέρνησης. Στήριξα συνειδητά την Ντόρα Μπακογιάννη, ένα από τα αξιολογότερα στελέχη της παράταξης, επειδή ο κύριος Σαμαράς τη διέγραψε διότι ψήφισε το πρώτο μνημόνιο! Τότε βέβαια είχαμε τα Ζάππεια, μετά ήρθαν οι κωλοτούμπες». Ο κ. Κατράνης μίλησε και την αυτοδιοικητική του πορεία, υποστηρίζοντας πως όταν ηττήθηκε στις εκλογές για τον δήμο Πολιχνίτου «δικοί μας άνθρωποι της Ν.Δ. μας τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια την τελευταία στιγμή στηρίζοντας την υποψηφιότητα του ΚΚΕ» σημειώνοντας ότι τους κατήγγειλε τότε μάλιστα και ο κ. Καραγεωργίου. «Και ύστερα τι συνέβη; Εσύ πήγες με αυτούς που έβριζες και κατηγορούσες, με αυτούς που μας πούλησαν».

Κατηγορία Πολιτική
- 13|04|2018 14:28

Στη Μυτιλήνη θα βρίσκεται σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στο νησί με αφορμή το συνέδριο που διοργανώνει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων (σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον Δήμο Λέσβου και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου), το Σάββατο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Θεοδωράκης θα έχει σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με το δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό και ακολούθως θα επισκεφτεί την Υπηρεσία Ασύλου και το Κέντρο της Μόριας, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο νησί, Μίλτο Αποστολίδη. Ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσκεψη και σε δομές ασυνόδευτων παιδιών στο νησί.

Το Σάββατο το πρωί θα απευθύνει χαιρετισμό συμμετέχοντας στις εργασίες του συνεδρίου που διοργανώνει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και το απόγευμα της ιδίας μέρας θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς του νησιού.

Κατηγορία Πολιτική
- 13|04|2018 13:54

Την ενεργοποίηση προγράμματος για την ενίσχυση των Δωδεκανήσων και των νησιών Βορείου Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ροές με χρηματοδότηση τρία (3) εκατ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την διαχείριση αποβλήτων ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σύμφωνα με το υπουργείο, η σχετική πρόσκληση απευθύνεται στους δήμους Αγαθονησίου, Κω, Λέρου, Λέσβου, Μεγίστης (Καστελόριζου), Σάμου και Χίου για την υποβολή προτάσεων έργων που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται λόγω των προσφυγικών ροών στα Δωδεκάνησα και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014 - 2020 και ο δήμος Λέσβου έχει τη δυνατότητα -αν και εφόσον έχει προετοιμαστεί κατάλληλα- να πάρει έως και το 60% της χρηματοδότησης, λόγω του ότι είναι μακράν ο πιο επιβαρυμένος από το προσφυγικό δήμος.

Με την πρόσκληση χρηματοδοτούνται για την κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης ή/και Πράσινων Σημείων, με σκοπό την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση, για ανακύκλωση ή διαχωρισμό προς τελική διάθεση, ειδικών μη επικίνδυνων αποβλήτων προερχόμενων από προσφυγικές ροές (π.χ. σωσίβια, σαμπρέλες, λέμβοι, μηχανές, κόντρα πλακέ θαλάσσης, ρουχισμός, μηχανές κ.α.) και των επαναχρησιμοποιήσιμων και ανακυκλώσιμων αποβλήτων των κέντρων φιλοξενίας (π.χ. ρουχισμός, κουβέρτες, αστικά), αλλά και η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία των ανωτέρω εγκαταστάσεων (π.χ. μέσα συλλογής, τεμαχιστές ογκωδών κλπ). Ακόμη χρηματοδοτείται και η δυνατότητα προμήθειας εξοπλισμού συλλογής και μεταφοράς των ειδικών αποβλήτων, προερχόμενων από προσφυγικές ροές.

«Κομμένο και ραμμένο» για το δήμο Λέσβου

Αυτό που έχει ενδιαφέρον και θα πρέπει λογικά να απασχολεί σοβαρά στο εξής τον δήμο Λέσβου και κατ’ επέκταση τη ΔΕΔΑΠΑΛ, αφού το εν λόγω πρόγραμμα είναι κατ’ εξοχήν αντικείμενο της δημοτικής επιχείρησης, είναι ότι η κατανομή των διαθέσιμων πόρων της πρόσκλησης θα γίνει αναλογικά με τις προσφυγικές εισροές ανά νησί την περίοδο από το 2014 έως και τον Ιανουάριο 2017. Με τη Λέσβο να λαμβάνει το 60%, τη μερίδα του «λέοντος», αφού και τον μεγαλύτερο αριθμό των προσφυγικών ροών αυτή έχει υποδεχθεί, και ακολούθως οι άλλοι νησιωτικοί δήμοι ως εξής: Χίος 16%, Σάμος 9%, Κως 7%, Λέρος 4%, Αγαθονήσι 3%, Μεγίστη 1%. Με την κατανομή αυτή να αποτελεί ουσιαστικά μία (έστω και καθυστερημένη) υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης να στηρίξει τον δήμο Λέσβου για τα έκτακτα έξοδα του την περίοδο 2015 - 2016 ελέω προσφυγικού. Υπενθυμίζεται εδώ, ότι η ιδανική φόρμουλα χρηματοδότησης δεν μπορούσε να βρεθεί στο αίτημα «αποζημίωσης» του δήμου Λέσβου ύψους πέντε εκ. ευρώ με το λογαριασμό αυτό να μένει… ανοιχτός και να χάνεται στη συνέχεια μεταξύ των χρημάτων που δόθηκαν μέσω της αύξησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αποδεδειγμένα δεν… συνεννοήθηκαν σωστά, περιφερειακή και δημοτική αρχή για την κατανομή τους. Η πρόσκληση αυτή όμως τώρα, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014 - 2020, δύναται να προσφέρει μία γενναία έμμεση ενίσχυση του δήμου Λέσβου, για την επιβάρυνσή του από το προσφυγικό, η οποία όμως για να αξιοποιηθεί από το δήμο απαιτούνται συγκεκριμένα έργα και ενέργειες που θα στοχεύουν στην ανακύκλωση των αποβλήτων που προκαλεί η προσφυγική παρουσία στα νησιά.

Η δήλωση Χαρίτση

Σύμφωνα τώρα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, η υποβολή προτάσεων είναι δυνατή από 2/5/2018 έως και 1/10/2018 και σε σχετική δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε πως «στηρίζουμε έμπρακτα τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές, με προγράμματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σε διαβούλευση με τους τοπικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους και χρηματοδοτούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των νησιωτών».

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 13|04|2018 12:25

Σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Γιάννη Γιαννέλλη ως Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής καταγραφής, συντονισμού και αξιολόγησης Μ.Κ.Ο, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με αφορμή και την έξτρα «πίεση» που δημιούργησε η εμφάνιση της ΜΚΟ με την επωνυμία «Refugee 4 Refugees». Σε αυτήν  παρευρέθηκαν σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο Διοικητής της 9ης Περιφ/κης Διοίκησης Λ.Σ. Θεοφάνης Κούρκουλος, ο Αστυνομικός Δ/ντής Λέσβου Ανδρέας Στεφάνου, ο Υπολιμενάρχης Μυτιλήνης Κώστας Φλουρής, ο Διοικητής  ΚΥΤ Μόριας Γιάννης Μπαλμπακάκης, ο Προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης της ΓΓΑΙΝΠ Παύλος Μιχαλακέλλης καθώς και  υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης. Η Επιτροπή σύμφωνα με την ανακοίνωσή της αποφάσισε να προτείνει προς το  Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά τη θέσπιση μέτρων για τη δραστηριότητα των  Μ.Κ.Ο που ενεργοποιούνται εκτός του ΚΥΤ Μόριας και του Κέντρου Διαμονής στον Καρά Τεπέ και με την ρύθμιση αυτή θα είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη των συντονιστικών Επιτροπών όπου αυτές υπάρχουν. Στην κατεύθυνση δηλαδή αυστηροποίησης του πλαισίου δράσης των ΜΚΟ, ειδικά μετά και την αμηχανία που προκάλεσε η γνωστή πρόθεση επένδυσης για δομή στα Πάμφιλα.

 

Η Επιτροπή καταγραφής, συντονισμού και αξιολόγησης Μ.Κ.Ο, συζήτησε θέματα που αφορούν την εν γένει δραστηριότητα των ΜΚΟ στη Λέσβο. Ειδικότερα δε προκειμένου να αντιμετωπισθούν θέματα που έχουν προκύψει, από περιορισμένο αριθμό ΜΚΟ (παρασκευή και διανομή φαγητού, διανομή ιματισμού, παροχή ιατρικών υπηρεσιών κ.λ.π) σε σχέση με το σύνολο των Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται και συνδράμουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνεργαζόμενες  και με τις τοπικές αρχές. Αποφασίζοντας να ενημερώσει όλες τις Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο είτε είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο της Συντονιστικής Επιτροπής είτε όχι, να καταθέσουν εντός 10 ημερών:

1) Αντίγραφο της απόφασης έγκρισης για δραστηριοποίηση τους στην Ελλάδα , η οποία τους έχει χορηγηθεί από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

2) Κατάσταση με τα κτίρια- χώρους, τα οποία χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητές τους  και κάθε άλλη δομή που έχουν δημιουργήσει στο νησί, (με αντίγραφα των σχετικών προβλεπομένων από την νομοθεσία αδειοδοτήσεων) καθώς και τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται ή δραστηριοποιούνται στους ανωτέρω χώρους.

 

 

Γαληνός: «Υπάρχουν ΜΚΟ που δημιουργούν πρόβλημα»

 Στον απόηχο τώρα της συνεδρίασης της Συντονιστικής Επιτροπής των ΜΚΟ, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, μιλώντας σε αθηναϊκά μέσα «έδειξε» τη λειτουργία κάποιων ΜΚΟ που τελικά προκαλούν πρόβλημα:

«Οι ΜΚΟ υπάρχουν σε μικρότερο αριθμό από ότι παλαιότερα, όμως χθες είχαμε μια συνάντηση με το συντονιστικό όργανο στη Γ.Γ. Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής, όπου ασχοληθήκαμε με το θέμα γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν ορισμένες σημαντικές οργανώσεις που βοηθάνε στη διαχείριση, αλλά υπάρχουν και άλλες που τις έχουν φτιάξει κάποιοι τυχάρπαστοι, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια κατάσταση. Προσπαθούν να λειτουργήσουν, λειτουργούν μάλλον, έξω από κανόνες, χωρίς να έχουν πάρει τις προβλεπόμενες άδειες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, και προβαίνουν σε ενέργειες, οι οποίες αναστατώνουν την τοπική κοινωνία και φέρνουν έναν εκνευρισμό που δεν βοηθά σε τίποτα. Αυτές οι οργανώσεις θεωρώ κάνουν και παράνομους εράνους μέσω του διαδικτύου και εκμεταλλεύονται μια κατάσταση. Όσες και να είναι πρέπει να λειτουργούν κάτω από κανόνες. Τους έχουμε καταγγείλει και πήραμε αποφάσεις να όποια οργάνωση δεν έχει έγκριση πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα. Οι υπόλοιπες με έγκριση του υπουργείου που προβαίνουν σε ενέργειες εκτός των κανόνων, πρέπει και σε εκείνες να ανακαλούνται οι άδειες και να απομακρύνονται» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Ενώ επέμεινε στην ανάγκη αποσυμφόρησης του Κέντρου της Μόριας: Στο hot spot στη Μόρια, έχουμε υπερπληθυσμό τρεις φορές επάνω τουλάχιστον, από αυτούς που μπορεί να φιλοξενήσει σε συνθήκες αξιοπρέπειας και εύκολης διαχείρισης. Με αποτέλεσμα να υπάρχει μια συνεχής αναστάτωση, να δημιουργούνται κατά περιόδους κάποια επεισόδια, τα οποία φεύγουν ως εικόνες δυσφημιστικές για την περιοχή μου» ανέφερε καταλήγοντας ως εξής:
«Στον συγκεκριμένο χώρο βρίσκονται γύρω στις 6.500 άνθρωποι, είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει 2500 μάξιμουμ και στερείται δικτύου αποχέτευσης που να μπορεί να καλύψει αυτές τις 2500, μπορεί να καλύψει τους 800 εξ αυτών. Άρα πρέπει να γίνει αποσυμφόρηση και να μείνουν 2500, ενώ παράλληλα πρέπει να φτιαχτεί το δίκτυο αποχέτευσης για να αυξηθεί η δυναμικότητα του».

 

Κατηγορία E-TV
- 13|04|2018 12:19

Μετά την ίδρυση του κόμματός του, του «ΜΕΡΑ 25», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης έκρινε ότι έπρεπε η αρχή της εκστρατείας και της εξόρμησής του εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής να γίνει από τη Λέσβο.

«Είναι ένα νησί που έχει σηκώσει ένα απίστευτο βάρος, τόσο λόγω της δικής μας εγχώριας κρίσης και λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Ευρώπης απέναντι στον εαυτό της, με τον τρόπο με τον οποίο έχει ουσιαστικά απεμπολήσει τη στοιχειώδη ανθρωπιά της, αφήνοντας τους ανθρώπους της Λέσβου και της Ελλάδας, τους ανθρώπους από τη Συρία, τους πρόσφυγες, απροστάτευτους, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να αποδείξει ότι η Ευρώπη είναι το κέντρο του πολιτισμού. Αποδεικνύει καθημερινά, και το βλέπουμε με τις απελάσεις, τον τρόπο με τον οποίο έχει συνάψει μια σκανδαλώδη συμφωνία με τον Ερντογάν την αποφασιστικότητα -λες και υπήρχε σχεδιασμός- ότι είμαστε μια απολίτιστη ήπειρος. Δεν είναι δυνατόν μια τόσο πλούσια και πολιτισμένη ήπειρος να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο.

Η Λέσβος είναι στο επίκεντρο δύο μεγάλων κρίσεων, της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης και της κρίσης της ηθικής, όσον αφορά το προσφυγικό».

Συνεπώς είμαστε εδώ, ξεκινάμε τις συζητήσεις μας με ανθρώπους που κάνουν εξαιρετικό έργο σε αυτό το νησί, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στο προσφυγικό» σχολίασε σε δηλώσεις που έκανε χτες στα τοπικά  ΜΜΕ.

 

 

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι «εμείς οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι ανέκαθεν είχαμε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βεβαίως με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να βρίσκονται στο επίκεντρό της. Κάθε φορά που ένα ασταθές κατεστημένο στην Τουρκία, προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, το κάνει μέσα από έναν ορυμαγδό επιθετικότητας απέναντι στους γείτονες. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να θυμόμαστε ότι αυτό δεν ξεκίνησε χτες, ότι η λύση θα έρθει μόνο μέσα από τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Χρειάζεται εμείς οι δημοκράτες της Ελλάδας να είμαστε αλληλέγγυοι με τους συντρόφους δημοκράτες της Τουρκίας, έτσι ώστε να ανατραπεί αυτή η επιθετικότητα του τουρκικού κατεστημένου, το οποίο σε τελική ανάλυση έχει ως μεγαλύτερα θύματά του τους Τούρκους δημοκράτες. Στην Κωνσταντινούπολη έχω συναδέλφους μου Τούρκους, καθηγητές Πανεπιστημίων, οι οποίοι αν ακούσετε τις ιστορίες τους και τι τραβάνε με τον εκφασισμό του καθεστώτος Ερντογάν, θα καταλάβετε ότι μόνο μια συμμαχία δημοκρατών της Ελλάδας και της Τουρκίας θα κάνουν τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο, το Καστελλόριζο πιο ασφαλή.

Για το νησιωτικό ΦΠΑ

Για την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του νησιωτικού ΦΠΑ σχολίασε: «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι στα γερμανικά νησιά της Βαλτικής υπάρχει χαμηλός ΦΠΑ , το ίδιο ισχύει για νησιά της Ισπανίας. Το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Πάντα στην Ευρώπη τα νησιά είχαν ένα ιδιαίτερο καθεστώς ΦΠΑ. Δεν μας έκαναν χάρη, μην το ξεχνάμε αυτό. Δεν σας έκαναν χάρη, είναι συνταγματικό σας δικαίωμα. Όπως προσπαθούσα να εξηγήσω στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ότι για να πάει ένα κοντέινερ από τη Στουτγάρδη στο Βερολίνο χρειάζεται μία νύχτα. Εδώ, ιδίως στις περιόδους του χειμώνα, για να πάει κάτι από την Κω στη Μυτιλήνη, μπορεί να πρέπει να περάσει μιάμιση εβδομάδα. Αυτό, πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο φορολογικό καθεστώς. Ιδίως σε ό,τι αφορά τον φόρο προστιθέμενης αξίας»

Από την άλλη επεσήμανε: «Το 2015 αντιμετωπίσαμε μια τρόικα η οποία δεν ήθελε να διαπραγματευτεί. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να συντρίψει οποιαδήποτε αντίρρηση της έφερνε η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν η αντίρρηση αυτή είχε λογική βάση ή όχι. Δεν τους ενδιέφερε το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα, αλλά να σηματοδοτήσουν στους Ισπανούς, στους Ιρλανδούς, στους Πορτογάλους και στους Γάλλους ότι όποιος τα βάζει με το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες, συντρίβεται. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε το ΦΠΑ. Όταν το καλοκαίρι του 2015 ο πρωθυπουργός συνθηκολόγησε, συνθηκολόγησε για όλα. Δυστυχώς η Λέσβος και όλα τα νησιά με αυτή την απαράδεκτη αύξηση του ΦΠΑ- όταν απέναντι από τα νησιά μας η Τουρκία έχει πολύ χαμηλότερο συντελεστή στα ξενοδοχεία- λούστηκε με τα απόνερα αυτής της συνθηκολόγησης.»       

Χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Blue Sea, επρόκειτο να γίνει η πρώτη συνάντηση με μέλη του κόμματος, ενώ στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης θα πήγαινε στην Καλλονή για να συνομιλήσει με ανθρώπους, που όπως είπε, ποτίζονται με την πικρία που επιβάλλει εκείνοι να σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Κατηγορία Ελλάδα
- 13|04|2018 12:13

Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ώρες από το προφητικό (όπως αποδείχθηκε) άρθρο της εφημερίδας μας σχετικά με την πιθανότητα να συμβεί «θερμό επεισόδιο», ατύχημα ή προβοκάτσια στο Αιγαίο.

Νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (12/4), ένα μαχητικό αεροσκάφος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, τύπου Mirage-2000-5, κατέπεσε -λίγο πριν προσγειωθεί- εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, με τον πιλότο του να ανασύρεται νεκρός. Το αεροσκάφος ήταν ένα από τα δύο μαχητικά ιδίου τύπου, που είχαν απογειωθεί για να αναχαιτίσουν τουρκικά, τα οποία είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών. Μετά την επιτυχημένη αναχαίτιση επέστρεφε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού, όταν χάθηκε το στίγμα του από τα ραντάρ.

Άμεσα απογειώθηκαν ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας για την επιχείρηση εντοπισμού του πιλότου, ενώ μάλιστα απέπλευσε από τον Μόλυβο πλωτό σκάφος του Λιμενικού, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες. Λίγο αργότερα ο πιλότος εντοπίστηκε νεκρός. Πρόκειται για  τον 34χρονο σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, πατέρα και σύζυγο, γεννημένο στο Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά αποκλείει εχθρική ενέργεια, ενώ τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα αξιωματούχους αναφέρουν ότι πράγματι είχε γίνει αναχαίτιση, αλλά όταν έπεσε το ελληνικό μαχητικό, δεν υπήρχε κάποιο τουρκικό αεροσκάφος στην περιοχή.

Ένα χρόνο μετά

Αξίζει να αναφερθεί ότι και πριν ένα χρόνο, στις 29 Μαΐου 2017, είχε συμβεί πτώση εκπαιδευτικού -τότε- μονοθέσιου αεροσκάφους Mirage 2000 της 332 Μοίρας της πολεμικής αεροπορίας, στην περιοχή της Σκόπελου, 15 μίλια νότια των Σποράδων. Όμως τότε ο πιλότος είχε προλάβει να χρησιμοποιήσει την εκτίναξη του καθίσματός του.

Διεθνείς αναφορές

Το χθεσινό δυστύχημα σημειώθηκε ελάχιστα 24ωρα μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στη νήσο Ρω, όταν Έλληνες στρατιώτες άνοιξαν πυρ με τροχιοδεικτικές βολές κατά τουρκικού ελικοπτέρου, το οποίο πετούσε σε χαμηλό ύψος με σβηστά τα φώτα, με τη συγκεκριμένη αναφορά να γίνεται μάλιστα πρωτοσέλιδη είδηση στην ηλεκτρονική έκδοση των βρετανικών εφημερίδων Independent και Express, καθώς και στην αμερικανική Washington Post. Τα περιστατικά δυστυχώς πυκνώνουν και προκαλούν ανησυχία όσο η ένταση δεν λέει να κοπάσει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου συνωστίζονται  πολεμικές δυνάμεις των ισχυρών κρατών  έτοιμες να αναμετρηθούν με σημείο αναφοράς την πολύπαθη Συρία.

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top