FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|11|2017 18:55

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του δρ Ηλία Παπαγεωργίου με τίτλο «Όταν η Παιδεία νοσεί, η χώρα πεθαίνει». Συγκεκριμένα, η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Book & Art» (Κομνηνάκη 5), ένα χώρο πνευματικής αύρας και πηγαίας ευγένειας της ιδιοκτήτριας Βάλιας Μπαρμπατιώτη. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, φίλες και φίλοι του συγγραφέα ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του βιβλίου από τον έμπειρο αναλυτή, δρ Παναγιώτη Σκορδά, διευθυντή του Πειραματικού Γυμνασίου Μυτιλήνης, και απόλαυσαν τη μοναδική ανάγνωση - απόδοση κειμένων από τη δρ Θεατρολογίας και δημοσιογράφο Νάσια Δαφιώτη.

Ο δρ Παναγιώτης Σκορδάς παρουσίασε το περιεχόμενο του βιβλίου με έμφαση στο σκοπό της έκδοσης, στα χαρακτηριστικά του χρονογραφήματος, στην άριστη γλωσσική επένδυση, στη διαχρονικότητα των κειμένων, στη διδακτική τους αξία, στον προβληματισμό που δημιουργούν αλλά και στην απολαυστική ανάγνωση που υπόσχονται.

Ο συγγραφέας έκλεισε την παρουσίαση με τις απαραίτητες ευχαριστίες και εξήγησε στους ακροατές τους λόγους για τους οποίους επέλεξε ως κειμενικό είδος το χρονογράφημα, ώστε τα 100 κείμενα του βιβλίου να διαβάζονται ευχάριστα και ταυτόχρονα να πληροφορούν, να προβληματίζουν, να προτείνουν λύσεις.

 

 

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|11|2017 17:37

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 9.30 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλωμαρίου (Πολύκεντρο), θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός Ανάπτυξης. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη».

Το Πλωμάρι, που, ως γνωστόν, γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική ακμή κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ου -χάρη στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, του εμπορίου και της βιομηχανίας-, διαθέτει μια εξαίρετη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία -σύμφωνα με τις διαπιστώσεις ειδικών επιστημόνων που έχουν εργαστεί στο Πλωμάρι- η οποία εκφράζεται με ένα μεγάλο αριθμό αξιόλογων αρχοντικών, σημαντικών βιομηχανικών κτηρίων, αλλά και από πολλά απλούστερα λαϊκά κτίσματα που διακρίνονται για το τοπικό αρχιτεκτονικό ιδίωμά τους, ενταγμένα σε ένα πολύ όμορφο φυσικό τοπίο.

Στον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου, τα περισσότερα από τα ιστορικά αυτά κτήρια ανταποκρίθηκαν με επιτυχία χάρη στο άρτιο κτίσιμο τους με ισχυρά αντισεισμικά συστήματα, όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση περί βλαβών των κτηρίων από την επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ. Όμως, χρειάζονται κατάλληλη συντήρηση, όπως και αυτά που υπέστησαν ζημιές σωστή αποκατάσταση προκειμένου να μην αστοχήσουν σε επόμενες σεισμικές καταπονήσεις, διατηρώντας παράλληλα την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία.

Στοίχημα για το Πλωμάρι θα είναι να καταφέρει να μετατρέψει το σεισμό σε ευκαιρία, αναγνωρίζοντας, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την αξία της πολιτιστικής - αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ώστε αυτή να αποτελέσει μοχλό για μια νέα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.

Στόχος της ημερίδας είναι η γενικότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων, των μηχανικών και τεχνιτών ώστε διαχρονικά τα ιστορικά κτήρια να επισκευάζονται - ενισχύονται κατάλληλα συμβάλλοντας στη θωράκιση, στην προστασία και στην ανάδειξη της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Η ημερίδα αυτή τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στηρίζεται δε από το Δήμο Λέσβου, τη Δημοτική Ενότητα και Κοινότητα Πλωμαρίου και διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» σε συνεργασία με, το ΤΕΕ Β. Αιγαίου, την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Λέσβου του ΥΠΠΟ, και τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου.

 

Το πρόγραμμα

9.30 - 10.00: Έναρξη - Χαιρετισμοί

10.00: Στρατής Φραντζέσκος, αρχιτέκτων: «Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Πλωμαρίου. Δυνατότητες και προοπτικές για ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».

10.15: Παναγιώτης Θεοδωρίδης, αρχιτέκτων: «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική. Προβλήματα προστασίας, ένταξης και συνέχειας».

10.30: Ελένη Μαΐστρου, αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ: «Η σημασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στη συγκρότηση της ταυτότητας του τόπου. Η μεθοδολογία της προστασίας».

10.50: Ελισάβετ Βιντζηλαίου, πολιτικός μηχανικός, καθηγήτρια ΕΜΠ: «Τρόποι προστασίας ιστορικών δομικών συστημάτων».

11.10: Mogens Staerk, associate professor emeritus, Aarhus School of Architecture, Denmark: «The Beauty of Plomari».

11.25: Παρεμβάσεις - Συζήτηση.

12.15: Σύντομη επίσκεψη σε κοντινά σεισμόπληκτα κτήρια. Συζήτηση.

13.15: Επιστροφή - Συζήτηση.

14.00: Ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας και εφόσον ο χρόνος το επιτρέψει, θα προβληθεί 10λεπτο ντοκιμαντέρ για την αρχιτεκτονική και βιομηχανική κληρονομιά του Πλωμαρίου, παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον».

 

 

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 08|11|2017 16:58

Το «Κτήμα Οινοφόρος» υποδέχεται το Σάββατο 11 Νοεμβρίου τον Δημήτρη Ζερβουδάκη σε μία ξεχωριστή εμφάνιση.

Ο Ζερβουδάκης επιστρέφοντας από την καλοκαιρινή του περιοδεία, ξεκινάει τις φθινοπωρινές του εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Έτσι το ερχόμενο Σάββατο στον «Οινοφόρο», θα μοιραστεί την χαρά της ζωντανής επαφής κουβαλώντας πάντα στις αποσκευές του, τις μουσικές, τα στιχάκια του και την αγάπη του για αυτό που κάνει!

Θυμόμαστε ακόμα την εμφάνιση του Δημήτρη Ζερβουδάκη τον περασμένο χειμώνα, όπου ο χώρος του «Οινοφόρου» γέμισε ασφυκτικά και ο ίδιος δεν εγκατέλειψε το κοινό που ήθελε να τον απολαμβάνει με τις ώρες. Ο Ζερβουδάκης (γεν. στις 11 Αυγούστου 1960) γεννήθηκε, σπούδασε και κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του Γυμνασίου, φοίτησε στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1985 όντας φοιτητής, ασχολείται με το τραγούδι και τη μουσική ιδρύοντας μαζί με άλλους φοιτητές το συγκρότημα «Νέοι Επιβάτες». Λίγο αργότερα η επιτυχία του συγκροτήματος ανοίγει τον δρόμο στη δισκογραφία. Μια ανεξάρτητη παραγωγή που επιμελείται ο ίδιος ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και με τίτλο του δίσκου «Σχετικά παράνομοι», είναι η πρώτη του δισκογραφική εμφάνιση. Έκτοτε έχει κάνει πολλές δισκογραφικές δουλειές και έχει συνεργαστεί με πολλούς συνθέτες και καλλιτέχνες. Τα τραγούδια του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες και έχουν αγαπηθεί από το κοινό για περισσότερα από 30 χρόνια.

Ένας βιωματικός Έλληνας τραγουδοποιός. Κατ’ εξοχήν συναυλιακός καταθέτει μια ζωντανή πολυμορφία ήχων και χρωμάτων με την μουσική και τα τραγούδια του, μα και μια ζωντανή στάση και θέση για την ίδια τη ζωή τελικά μέσα από αυτά. Έχοντας μαζί του μια σταθερή ομάδα φίλων μουσικών, διεγείρει το συναίσθημα και την επικοινωνία, με τραγούδια πού αγαπήθηκαν μέσα στα χρόνια. Ο έρωτας εναλλάσσεται με την αμφισβήτηση, η λύπη με τη χαρά, το ταξίδι με τον προορισμό!

«Γράμμα σε έναν ποιητή», «Πλατεία Ναβαρίνου», «Νεράιδες», «Αμερικάνος», «Θεωρία και πράξη», «Σεντόνια δίχτυα», «Βαριά ποτά», «Σκέφτομαι να αλλάξω συμπεριφορά», «Όχι και να κλαίμε», «Άνοιξη», «Τα ανείπωτα», «Πώς να αναπνεύσω», «Λήθη» είναι μερικές από τις επιτυχίες που θα ακουστούν. Γνήσιος και άμεσος όπως πάντα, με την επικοινωνιακή του δεινότητα και το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του, κατατάσσεσαι ως ένας από τους καλύτερους τραγουδοποιούς στο μουσικό στερέωμα. Από την Ανατολή… στη Δύση με τελικό προορισμό και αφετηρία ταυτόχρονα, την Ελλάδα!

Ακολουθούν στις 24 Νοεμβρίου ο Μπάμπης Τσέρτος, στις 9 Δεκεμβρίου ο Φίλιππος Πλιάτσικας και στις 16 Δεκεμβρίου ο Δημήτρης Μυστακίδης.

 

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 08|11|2017 16:37

Σενάρια που αφορούν τη μετάδοση της ζωονόσου της ευλογιάς των προβάτων στη Λέσβο μέσω της εισαγωγής ζωοτροφών χορτονομών στο νησί από τον Έβρο δεν ισχύουν και δεν μπορούν να υποστηριχθούν επιστημονικά, αναφέρει με δήλωση του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αχιλλέας Σαχπατζίδης.

Ο κ. Σαχπατζίδης σημειώνει ότι «η διερεύνηση για την προέλευση της νόσου είναι κομβικό σημείο για την αντιμετώπιση της γιατί πέραν όλων των άλλων μας δίνει και πολύτιμα στοιχεία  για την πιθανή διασπορά της. Τα συμπεράσματα όμως των ειδικών του νησιού που είδαν το φώς της δημοσιότητας θεωρούμε πως δεν στηρίζονται σε πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα. Ιδιαίτερα προκαλεί ερωτηματικά η διαπίστωση ότι «…η νόσος προκλήθηκε από την εισαγωγή ζωοτροφών χορτονομών στο νησί από τον Έβρο (εκεί υπήρχαν και υπάρχουν κρούσματα)…»  και ότι μάλιστα θεωρείται και το πιο πιθανό σενάριο. Θεωρούμε πως το συμπέρασμα αυτό δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας αντικειμενικών επιδημιολογικών δεδομένων ούτε και συστηματικής ανάλυσης, παρά προϊόν μιας πρόχειρης διερεύνησης και κάτω από την πίεση  να δοθούν  κάποιες απαντήσεις».

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 08|11|2017 16:05

Την πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους από την ευλογιά, ζητά με ψήφισμά του και ο Σύλλογος Μανταμαδιωτών Λέσβου «Ο Ταξιάρχης» τονίζοντας πως με τα άμεσα μέτρα πρόληψης και ανακούφισης των πληγέντων που πρέπει να ληφθούν πρέπει να προβλεφθούν τα εξής:

  1. Πλήρης αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους από την αρρώστια που να περιλαμβάνει την αξία των θανατωμένων ζώων, την απώλεια παραγωγής και το κόστος ανασύστασης του κοπαδιού.
  2. Να διατηρηθούν και να χορηγούνται όλα τα δικαιώματα, όπως επιδοτήσεις κ.λπ., για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για την ανασύσταση του κοπαδιού και να επιδοτηθούν κατά 50% οι ζωοτροφές έως τη λήξη της καραντίνας.
  3. Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού σε κάθε κτηνοτρόφο.
  4. Πάγωμα των υποχρεώσεών τους στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετινή περίοδο.
  5. Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού τουριστών, επιβατών, οχημάτων.
  6. Έλεγχος των ζωοτροφών που έρχονται στο νησί.
  7. Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης.
  8. Να στελεχωθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία και τα Κτηνιατρεία για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους και να ξαναλειτουργήσει το κτηνιατρείο Μανταμάδου.

 

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 08|11|2017 15:33

Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η προσπάθεια ανακοπής της εξάπλωσης της ευλογιάς στη Λέσβο, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, αναδεικνύει με επιστολή της στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, το μείζον: το αίτημα που έχει ήδη διατυπώσει η Περιφέρεια από τις 24 Οκτωβρίου 2017 και συνδέεται με τους πληγέντες εξαιτίας της ζωονόσου της ευλογιάς κτηνοτρόφους και της δυνατότητάς τους να υπαχθούν αμέσως στο Ταμείο Ανεργίας.

 

Ειδικότερα πρόκειται για την ανάγκη να μπορούν να υπαχθούν αμέσως οι κτηνοτρόφοι αυτοί στο Ταμείο Ανεργίας καθώς για 6 μήνες τους απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής στη μονάδα τους. Στην επιστολή της λοιπόν στον Υπουργό, η Περιφερειάρχης υπογραμμίζει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να καταβληθούν το ταχύτερο δυνατό οι προβλεπόμενες από τον νόμο αποζημιώσεις.

 

Ιδιαίτερα υπογραμμίζεται ,στην επιστολή,  η ανάγκη οι κτηνοτρόφοι αυτοί να υπάγονται αμέσως στο Ταμείο Ανεργίας, καθόσον η θανάτωση των ζώων τους συνεπάγεται την αδυναμία των κτηνοτρόφων αυτών για έξι μήνες να εκθρέψουν νέα ζώα στην πληγείσα μονάδα. Πέραν των άλλων, εξίσου σημαντικό είναι και παραμένει η επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η Περιφέρεια τα αιτήματα αποζημίωσης που έχουν ήδη σταλεί στο Υπουργείο αφορά 15 μονάδες και το ποσό ανέρχεται σε 222.000 ευρώ.

 

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 08|11|2017 15:25

 

Άλλο ένα αδιέξοδο ορθώνεται μπροστά μας, ελλείψει υπευθυνότητας, και κυρίως αποφασιστικότητας από πλευράς αρμοδίων και βέβαια δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από την κατάσταση που έχει περιέλθει το νησί από τους λαθεμένους χειρισμούς για το προσφυγικό. Χτες συμπλήρωσαν 20 μέρες στην πλατεία Σαπφούς, οικογένειες Αφγανών και Ιρανών και ο απολογισμός δεν είναι και ο καλύτερος. Αρκετοί προχώρησαν σε απεργία πείνας, ένας και σε απεργία δίψας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν δύο λιποθυμίες, όπου οι απεργοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με καταγγελία, ένας οδηγός ασθενοφόρου κατηγορείται ότι δεν παραλάμβανε γυναίκα λιπόθυμη. Και δεν σταματούν οι επιπτώσεις εκεί, χωρίς να ξεχνάμε τη μεγαλύτερη, ότι επισήμως βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λέσβο 7.968 πρόσφυγες και μετανάστες. «Κερασάκι» στην τούρτα, η καταγγελία της Εργατικής Λέσχης Λέσβου εναντίον της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, ότι η δεύτερη άφησε στο δρόμο οικογένειες προσφύγων.

Η Μαριάμ Ζαχρά είναι 42 χρόνων και ήρθε στη Λέσβο από το Ιράν. Κάνει εφτά ημέρες απεργία πείνας, κοιμάται στην πλατεία Σαπφούς μέσα στο κρύο και εξηγεί ότι θέλει να πάει να βρει το παιδί της στη Γερμανία. Την περασμένη Κυριακή, όπως καταγγέλλει στο «Ε», λιποθύμησε στην πλατεία λόγω της αφαγίας και ο οδηγός του ασθενοφόρου αρνήθηκε να την παραλάβει. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, και καταγράφηκε το συμβάν προς διερεύνηση. Στη συνέχεια άμεσα έσπευσε άλλο ασθενοφόρο και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου οι γιατροί τής είπαν ότι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία της.

 

«Μέχρι να φύγουμε από το νησί»

«Πόσο αντέχετε να κάτσετε στο κρύο, στην πλατεία Σαπφούς;» ρωτήσαμε τους πρόσφυγες. «Μέχρι να φύγουμε από το νησί» απάντησαν και επιμένουν να παραμείνουν στην πλατεία, ενώ οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι οι Αρχές και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν κάνουν τίποτα για να τους διευκολύνουν. Στο μεταξύ, απορούν, αν και σήμερα κατά την παρέλαση της επετείου απελευθέρωσης του νησιού, θα βρεθούν στον κλοιό των αστυνομικών, όπως συνέβη το Σάββατο της 28ης Οκτωβρίου…

 

Η καταγγελία της Εργατικής Λέσχης

Καταδρομική ενέργεια από πλευράς διοίκησης της ΦΕΜ (Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης) χαρακτηρίζει η Εργατική Λέσχη Λέσβου την «έξωση» που δέχτηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου από το κτίριο της ΦΕΜ όπου και στεγαζόταν η Λέσχη: «Ο λόγος ήταν ότι για τις ημέρες της βροχής μερικές οικογένειες με μωρά φιλοξενήθηκαν στην Εργατική Λέσχη. Στόχος ήταν να χτυπηθεί η αλληλεγγύη που με αυθόρμητο τρόπο εκφράζει ο λαός της Λέσβου στους πρόσφυγες που αγωνίζονται για ζωή και ελευθερία και βρίσκονται στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης εδώ και περίπου 20 ημέρες, παίζοντας για ακόμη μια φορά την ζωή τους κορώνα-γράμματα, μετά τη θάλασσα τώρα και στη στεριά, προχωρώντας σε απεργία πείνας. Σε αυτή την κατάσταση, αταλάντευτα και με όποιο κόστος, η Εργατική Λέσχη Λέσβου λέει ξεκάθαρα ότι ήταν, είναι και θα συνεχίσει να προσανατολίζεται στην κατεύθυνση της πλήρους στήριξης των προσφύγων».

Στη σκληρή ανακοίνωσή της κατά της ΦΕΜ, η Εργατική Λέσχη, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Αυτό που πραγματικά τους πονάει και τους καίει είναι πως o ανυποχώρητος αγώνας των προσφύγων βρίσκει όλο και πιο μεγάλη στήριξη από το λαό του νησιού, που έμπρακτα έχει δείξει την αλληλεγγύη του όλες αυτές τις μέρες (με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, με διανομή φαγητού, με την συμμετοχή της στην συγκέντρωση αλληλεγγύης κτλ.). Είναι μια από τις λίγες φορές που μια κινητοποίηση προσφύγων βρίσκει τέτοια υποστήριξη από την τοπική κοινωνία, κάνοντας πράξη το σύνθημα “κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών” για να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας, για να πάψει η Λέσβος να είναι μια μεγάλη φυλακή».

 Στην  ανακοίνωση  αυτή της Εργατικής Εστίας μέχρι την ώρα  που έκλεινε η ύλη της εφημερίδας δεν υπήρχε ο αντίλογος της ΦΕΜ , η οποία έχει προφανώς τους δικούς της λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την ενέργεια για την οποία κατηγορείται.

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 08|11|2017 15:01

Εν αναμονή (σήμερα) των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών ελέγχων στα τρία συνολικά νέα ύποπτα δείγματα, τα συνεργεία των κτηνιάτρων έχουν κατορθώσει να «σκανάρουν» όλα τα ζωντανά των τεσσάρων υπό «επιτήρηση» περιοχών της Λέσβου και να είναι σε θέση να δηλώνουν πως έχουν πλέον σαφή εικόνα της εξέλιξης της ευλογιάς στα κοπάδια της Λέσβου. Η Στύψη, η Φίλια εσχάτως, ο Μανταμάδος και η Αγία Παρασκευή έχουν δώσει πλήρη εικόνα της κατάστασης των κοπαδιών τους και αν και είναι δεδομένο πως ο χρόνος επώασης της νόσου διαρκεί 11 ημέρες, παρά ταύτα για πρώτη φορά εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως η ευλογιά δύναται να τεθεί υπό έλεγχο. Ως ενδεικτικό του ότι πλέον ο μηχανισμός της Περιφέρειας (με παραπάνω από 20 κτηνιάτρους στην διάθεσή της πια), λειτουργεί ιδανικά, καταγράφεται και η έγκαιρη πρόβλεψη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας να ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη σχετική άδεια για ελεγχόμενες μετακινήσεις κοπαδιών, λόγω του ότι πλησιάζει η περίοδος γέννας για τα αιγοπρόβατα.

Μόνο αυτονόητο δεν είναι δεδομένων των συνθηκών αλλά και της ετοιμότητας γενικά του μηχανισμού στη Λέσβο, να αντιμετωπίσει την ευλογιά, το ότι κατόρθωσαν τα συνεργεία των κτηνιάτρων να ελέγξουν αυτές τις ημέρες όλα τα κοπάδια σε Στύψη, Φίλια, Μανταμάδο και Αγία Παρασκευή. Την ίδια ώρα, καθοριστικής σημασίας είναι και η ανταπόκριση των κτηνοτρόφων στην δύσκολη συγκυρία και για τους ίδιους, οι οποίοι πλέον στο σύνολό τους έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της κατάστασης και συνεργάζονται αγαστά με τους κτηνιάτρους.

 

Αίσθηση πως υπάρχει πια έλεγχος της κατάστασης

Αυτές οι εξελίξεις μάλιστα, κάνουν και τους κτηνιάτρους να εκφράζουν πια αισιοδοξία για την εξέλιξη της μάχης κατά της ευλογιάς και να μην ανησυχούν το ίδιο για την πιθανότητα τα νέα ύποπτα δείγματα από τις επίμαχες περιοχές, να βγουν και αυτά θετικά στον ιό. Κι αυτό γιατί πλέον, θεωρούν ότι έχουν την πλήρη αίσθηση της κατάστασης αλλά και της «γεωγραφίας» των κοπαδιών.

Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, ούτε η περίοδος γέννας που έρχεται εν μέσω… ευλογιάς, δεν προκαλεί πανικό, με την Κτηνιατρική Υπηρεσία να στέλνει έγκαιρα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αίτημα για ελεγχόμενες μετακινήσεις ζωντανών, παρουσία φυσικά κτηνιάτρου. Τα αιγοπρόβατα την περίοδο αυτή, μετακινούνται στις μάντρες για να γεννήσουν και όπως προβλέπεται λόγω της έκτακτης κατάστασης, θα πρέπει να μετακινούνται αυστηρά με τροχοφόρο όχημα αλλά και συγκεκριμένες περιοχές. Όπως εξηγεί μάλιστα ο κτηνίατρος Γιάννης Τσακίρης, η μετακίνηση γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια μεταξύ των τριών περιοχών που έχουν σχηματιστεί ανάλογα με το αν έχει πληγεί από τον ιό. Κοινώς δεν γίνεται να μεταφερθεί κοπάδι από μία καθαρή περιοχή σε περιοχή ελέγχου ή επιτήρησης, ούτε φυσικά από μία περιοχή ελέγχου σε καθαρή περιοχή. Παρά μόνο σε «ασφαλές» σημείο, όπως έχει προκύψει βάσει των ελέγχων ή σε σημείο πλήρους επιτήρησης, ανάλογα με την προέλευσή τους. Με τους κτηνοτρόφους να έχουν πλέον τη δυνατότητα να δηλώνουν την πρόθεσή τους να μετακινήσουν τα κοπάδια τους, για να αναλάβει κτηνίατρος την επίβλεψη της διαδικασίας αλλά και την υπόδειξη του σημείου που θα γίνει η γέννα.

 

 

Κατηγορία Διαδρομές
- 08|11|2017 14:31

 

Ο «Νέος Λιμήν» του Σκαλοχωρίου, το «Τσαμούρ λιμάνι» (λασπώδης) των Τούρκων, αναφέρεται σαν επίνειο του, από το 1621*. Βέβαια είναι πασίγνωστη η ύπαρξη μεσαιωνικών κτισμάτων, με εκκλησίες, πηγάδι, ίσως μικρό πύργο και η ύπαρξη των μεταγενέστερων (19ος αι.) περίφημων αποθηκών βελανιδιού (από τις οποίες οι περισσότερες μετατράπηκαν σε σπίτια και η μία ερειπώνεται) με τους στενούς αεραγωγούς, υπέροχα κτήρια της παραγωγικής ιστορίας του δυτικού νησιού -σε σχέση με την δέψη των δερμάτων. Η ανάπτυξη των κτισμάτων παρατηρείται στην ομαλή πλαγιά, στον μυχό του όρμου. Επίσης λείψανα κτηρίων και μόλου, με άφθονη κεραμική βρίσκονται, στη νότια πλευρά του, προς την «είσοδο» του. Ο όρμος περικλείεται από τα ΒΑ από το βραχώδες ύψωμα «Νησί» το οποίο ενώνεται με την νότια ακτογραμμή με στενό αυχένα πλάτους 173 μ..**

Ο Όρμος έχει απιοειδές σχήμα, με μήκος 371 μ., πλάτος εισόδου 230 μ. και προς τον μυχό του, 312 μ.. Είναι δε αβαθής με ελάττωση από την είσοδο προς τον μυχό.

Το ερώτημα που απασχόλησε ειδικούς και μη, είναι η χρήση ενός «φράγματος» της εισόδου του όρμου, το οποίο σαν υποβρύχια λιθοσωρός διακρίνεται καλά κάτω από την επιφάνεια του νερού. Φέρει δε «στενή είσοδο, 12 περίπου μέτρων, 175 μ. από την βόρεια ακτή και 130 μ. από τη νότια (δορυφορικές μετρήσεις)». Η νότια άκρη του ενώνεται με την ακτή με εγκατάσταση ορθογώνιας κάτοψης! Λίγο δυτικότερα της νότιας άκρης υπάρχουν οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Υποθέσεις ειδικών, περί ύπαρξης λιμανιού της Αρχαίας Άντισσας, κρίνονται σαν αβάσιμες , διότι η απόσταση είναι 2,5 χιλιόμετρα!!! Μετά την έκδοση των Οθωμανικών Φορολογικών καταλόγων του 1548, όπου αναφέρεται ο μεγάλος οικισμός των Αγίων Θεοδώρων, με τα 346 νοικοκυριά***, ο οποίος τοποθετείται πολύ σωστά μέσα στο «Οβριόκαστρο», μαθαίνουμε ότι πλήρωνε φόρο στον τιμαριούχο 700 άσπρα για την διαχείριση δύο μεγάλων ιχθυοτροφείων**** (Dalyan-Ταλιανιών)!!! Η άποψη μου λοιπόν είναι ότι ο Όρμος του Νέου Λιμένα, ρηχός και αρκετά μεγάλος. θα φιλοξενούσε το ένα από τα δύο μεγάλα Ταλιάνια των Αγίων Θεοδώρων και όχι το λιμάνι της Αρχαίας πόλης! Η λιθοσωρός, σίγουρα επάνω από την επιφάνεια του νερού, αυτήν την εποχή (76 μ. πλάτος από τις πεσμένες στον βυθό πέτρες) με την στενή είσοδο, και με την στέρεα «πρόσφυση» σε κατασκευή της νότιας πλευράς, αποτελούσε το «κλείσιμο» του όρμου για την ανάπτυξη ή τον εγκλωβισμό (ιχθυοπαγίδα) των ψαριών! Αν τώρα υπήρχε δυτική δίοδος στον αυχένα, όπως αποφαίνονται οι ειδικοί, αυτό επιβεβαιώνει την «υπόθεση» του ιχθυοτροφείου, αφού αναφέρεται τεχνητή διάνοιξη του φράγματος προς τον όρμο, κατά τα πρόσφατα χρόνια!

 

*Μητροπολίτης Γαβριήλ Σουμαρούπα 1621.

**Μάκης Αξιώτης: «Περπατώντας τη Λέσβο», τόμ. Α΄, σελ.399-340.

***Κ.Ε. Καμπουρίδης: «Η Λέσβος τον 16ο αι. - Οθωμανικό Κατάστιχο απογραφής 1548», 2016, σελ.336.

****Κ. Καμπουρίδης, σελ.57

 

 

 

Ο λασπώδης, αβαθής όρμος

 

…με το «Νησί» στην μία πλευρά

 

…με σκάλα

 

…μόλο

 

…κτίσματα

 

…στη νότια πλευρά

 

2,5 χιλιόμετρα από την αρχαία Άντισσα

 

…ήταν το Ταλιάνι των Αγίων Θεοδώρων

 

…με το φράγμα στην είσοδο του

 

 

Κατηγορία Παντός καιρού
- 08|11|2017 14:17

«Μια μέρα ο Αλλάχ βρέθηκε μπόσικος, έπιασε φωτιά και κοπριά κι έπλασε τον Ρωμιό. Μα ευτύς, ως τον είδε, το μετάνιωσε. Είχε ένα μάτι ο αφιλότιμος που τρυπούσε ατσάλι. “Τι να γίνει τώρα, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα. Ας πιάσω να κάμω τώρα τον Τούρκο, να σφάξει το Ρωμιό, να βρει ο κόσμος την ησυχία του”.

Και ευτύς, χωρίς να χασομερήσει, βάνει σ’ ένα ταψί τον Τούρκο και τον Ρωμιό να παλέψουν. Πάλευαν, πάλευαν ως το βράδυ, κανένας δεν έριχνε κάτω τον άλλον. Μα ευτύς, ως σκοτείνιασε, βάνει ο άτιμος ο Ρωμιός τρικλοποδιά, κάτω ο Τούρκος.

“Ο διάολος θα με πάρει, μουρμούρισε ο Αλλάχ, την έπαθα πάλι. Τούτοι οι Ρωμιοί θα φάνε τον κόσμο. Πάνε οι κόποι μου χαμένοι… Τι να κάμω”.

Ολονύχτα δεν έκλεισε μάτι ο κακομοίρης, μα το πρωί πετάχτηκε απάνω και χτύπησε τις χερούκλες του: “Βρήκα, βρήκα”, φώναζε. Έπιασε πάλι φωτιά και κοπριά κι έφτιαξε έναν άλλον Ρωμιό και τους έβαλε στο ταψί να παλέψουν. Άρχισε το πάλεμα… Τρικλοποδιά ο ένας, τρικλοποδιά κι ο άλλος. Μπηχτές ο ένας, μπηχτές κι ο άλλος. Μπαμπεσιά ο ένας, μπαμπεσιά κι ο άλλος. Πάλευαν, πάλευαν, έπεφταν, σηκώνονταν, πάλευαν πάλι, ξαναέπεφταν, ξανασηκώνονταν, πάλευαν… Κι ακόμα παλεύουν.

Κι έτσι ο κόσμος βρήκε την ησυχία του…!».

Με αυτόν τον μύθο στο βιβλίο του «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», ο Νίκος Καζαντζάκης, με πολύ παραστατικό και γλαφυρό τρόπο, προβάλλει ένα στοιχείο της εθνικής μας ψυχοσυστασίας, το οποίο εκδηλώνεται με την ολέθρια αδελφοκτόνα διαμάχη.

Η διχόνοια και η άγρια διαμάχη για την εξουσία, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πολιτικής ζωής των Ελλήνων, που παραμένει αναλλοίωτο στην τρισχιλιετή διαδρομή του ελληνικού έθνους, από την ομηρική «μήνιν» του Αχιλλέα, «η μυρία Αχαιοίς άλγεα έθηκε», ως τη σημερινή διαμάχη των «παλαιο-Μνημονιακών» και «νέο-Μνημονιακών» και του «ή αυτοί ή εμείς» του Τσίπρα. Είναι η διαχρονική αδυναμία των Ελλήνων να ομονοήσουν και να ακολουθήσουν μια κοινή γραμμή, στα πιο απλά, έως και τα πιο σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα και το λαό. Κι αυτό το χαρακτηριστικό αποτελεί την πιο… τρανή απόδειξη της -δια μέσου των αιώνων- εθνικής μας συνέχειας!

Παρά το ότι συμπληρώνουμε τρεις χιλιετίες ιστορικής ζωής, παραμένουμε σταθερά εμφυλιοπολεμικοί: για την αντιμετώπιση και την εξουδετέρωση του εσωτερικού «εχθρού», επιδεικνύουμε αβυσσαλέο πάθος και επιστρατεύουμε, πολλές φορές, πολύ περισσότερες δυνάμεις απ’ ό,τι για την αντιμετώπιση του εξωτερικού εχθρού.

Η Αρχαία Ιστορία του ελληνισμού, στο μεγαλύτερο μέρος της, καλύπτεται από συνεχείς συγκρούσεις και εμφύλιους πολέμους: ολιγαρχικοί και φιλολάκωνες εναντίον δημοκρατικών και φιλαθηναίων, αντι-Μακεδόνες εναντίον φιλομακεδόνων, διάδοχοι και επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου εναντίον των άλλων διαδόχων και επιγόνων. Και το θλιβερότερο: το εμφύλιο πάθος προκαλεί τέτοια εθνική τύφλωση στους αντιμαχόμενους, ώστε να προσφεύγουν - πολλές φορές- στη βοήθεια του εξωτερικού εχθρού, προκειμένου να υπερισχύσουν του… εσωτερικού «εχθρού» τους. (Σπαρτιάτες και Αθηναίοι προσφεύγουν στον Πέρση βασιλιά, με τον οποίον συνάπτουν την επαίσχυντη Ανταλκίδειο Ειρήνη. Η Αχαϊκή και Αιτωλική Συμπολιτεία συμμαχούν με τους Ρωμαίους εναντίον των αντιπάλων τους).

Στην περίοδο του Βυζαντίου, στάσεις και επαναστάσεις, ενθρονίσεις και εκθρονίσεις, συγκρούσεις διεκδικητών - σφετεριστών του αυτοκρατορικού θρόνου. Διχασμός του λαού σε Ενωτικούς και Ανθενωτικούς, λίγο πριν από την άλωση της Πόλης. Συμμαχίες με ξένους, ακόμα και με τους Τούρκους, προκειμένου να επιτύχουν οι αντιμαχόμενοι την ανάρρησή τους στον θρόνο.

Στην ένδοξη περίοδο της Επανάστασης του 1821, παραλίγο να καταλήξει άδοξα η νικηφόρα -στα δύο πρώτα χρόνια- έκβαση του αγώνα, εξαιτίας του εμφύλιου πολέμου, την περίοδο 1823-25, όταν άρχισαν να αλληλοσκοτώνονται στρατιωτικοί και πολιτικοί, οι Καραβοκυραίοι με τους Κοτζαμπάσηδες, οι Μωραΐτες με τους Ρουμελιώτες, όταν ο Κολοκοτρώνης είχε κλειστεί στη φυλακή από τους αντιπάλους του, την ώρα που ο Ιμπραήμ με τον ενωμένο τουρκοαιγυπτιακό στόλο ετοιμαζόταν να αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο. Αποτέλεσμα: η ελευθερία των Ελλήνων, που είχε κατακτηθεί με τη θυσία χιλιάδων αγωνιστών, να ξεπέσει στη «δανεικιά» ελευθερία, η οποία παραχωρήθηκε στους Έλληνες από τις τρεις «Προστάτιδες» δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, οι οποίες, όταν είχε σβήσει, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, η επαναστατική φλόγα, κατεναυμάχησαν -ευτυχώς- τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στο Ναβαρίνο.

Και στην περίοδο του ανεξάρτητου νεοελληνικού κράτους, για τους μεγάλους διχασμούς του 1914-17 (φιλο-Βασιλικών και Βενιζελικών) και του 1946-49 («Βασιλοφρόνων» - «Εθνικοφρόνων» και Αντιβασιλικών - Κομμουνιστών), μπορεί οι κύριοι αίτιοι να είναι οι βασιλιάδες και οι αυλόδουλοι σύμβουλοί τους, η ευθύνη όμως βαρύνει και τους πολίτες και ιδιαίτερα για τον τελευταίο εμφύλιο, τους «ανεγκέφαλους» ηγέτες των αντίπαλων παρατάξεων, οι οποίοι πήραν στο λαιμό τους τον ελληνικό λαό και κατάφεραν τη χαριστική βολή στην αιμάσσουσα από τη γερμανική κατοχή, χώρα.

Και θα πίστευε κανείς, αφού έσπασε το «κακό σπυρί» της «βασιλευόμενης Δημοκρατίας» (με τους βασιλιάδες που ήθελαν και «να βασιλεύουν και να κυβερνάν» και οι οποίοι ευθύνονται για την ύπαρξη και τη δράση του «παρακράτους», για τις συνωμοσίες και τα νόθα δημοψηφίσματα, τις «αποστασίες» και τα πραξικοπήματα) ότι, μετά την εγκαθίδρυση της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας και την κατάργηση των υπολειμμάτων της εμφυλιοπολεμικής περιόδου, η πολιτική μας ζωή θα πορευόταν στο δρόμο των ευνομούμενων και πολιτισμένων ευρωπαϊκών λαών, ότι θα αφήναμε πίσω -κλεισμένες στις μαύρες σελίδες της Ιστορίας- τις διχαστικές πρακτικές, την κατάκτηση με κάθε τρόπο και μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, της κυβερνητικής εξουσίας και την χρησιμοποίησή της για την εξουδετέρωση των πολιτικών αντιπάλων, για τη νομή και τη διάθεση των λαφύρων της εξουσίας υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Και θα πίστευε κανείς ότι δεν θα φτάναμε ποτέ στην ανιστόρητη απόφαση να καταστρέψουμε -«ενσυνείδητα», όπως ομολογήθηκε από τους σημερινούς κυβερνώντες- τη Μεσαία Τάξη με την εξοντωτική φορολογία της, προκειμένου να συγκεντρωθεί το «περίσσευμα», που θα διατεθεί για τον εκμαυλισμό -με κρατικές «ελεημοσύνες»- των εξαθλιωμένων κοινωνικών στρωμάτων!

Η Ιστορία μας, όμως, παλιά και πρόσφατη, μας διαψεύδει.

Είναι, λοιπόν, στο εθνικό μας DNA ο θηριώδης ατομικισμός, η αδυναμία μας να συνθέσουμε και να λειτουργήσουμε συλλογικά, η εγωπάθεια και η οίηση της δικής μας, «μοναδικής αλήθειας», που εκδηλώνεται ως δυσανεξία και επιθετικότητα προς την διαφορετική άποψη και την ιδεολογία των άλλων;

Ή αυτή η εθνική μας «ψυχασθένεια» που εκδηλώνεται ως διχόνοια και αδυναμία αναζήτησης της «χρυσής τομής» και της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων είναι επίκτητη, ως αποτέλεσμα κοινωνικοπολιτικών συνθηκών υπό τις οποίες ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε και ειδικότερα, γιατί ποτέ δεν είχαμε μια παιδεία ικανή να κερδίσει την ψυχή των εκπαιδευόμενων;

Μήπως, τελικά, είμαστε τα δημιουργήματα μιας α-ν-ούσιας παιδείας των «κολυβογραμμάτων», η οποία δεν άγγιξε ποτέ την ψυχή των Ελλήνων και δεν μπόρεσε να διευρύνει το βάθος και το πλάτος της ψυχής τους, έτσι ώστε να χαίρονται την ομορφιά της διαφορετικότητας των ανθρώπων και να πλουτίζουν τη σκέψη τους από τον πλουραλισμό των ιδεών και των απόψεων;

Κι αν ισχύει η δεύτερη άποψη, μήπως είναι πια καιρός να χτίσουμε τα σχολεία και τις Σχολές του μέλλοντός μας και να ανοίξουμε τις πόρτες της εκπαίδευσής μας να περάσει μέσα το πνεύμα εκείνο που ενέπνευσε τους μεγάλους δασκάλους: τον Σωκράτη, τον Αριστοτέλη, τον Κοραή, τον Δελμούζο, τον Κουντουρά, τον Κακριδή, τον Παπανούτσο;

 

 

Κατηγορία Οικονομία
- 08|11|2017 13:28

Τη διατήρηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α στα νησιά και την περαιτέρω επέκτασή του μέτρου στις ακριτικές περιοχές της χώρας, ζητά και η Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, και το Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.

 

Στην επιστολή αναφέρεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι το ελάχιστο, που μπορεί η Πολιτεία να παρέχει στους κατοίκους αυτών των περιοχών, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και τη βιωσιμότητά των επιχειρήσεών τους. «Τα δημόσια έσοδα δεν θα αυξηθούν με αντικοινωνικά μέτρα, ούτε θα δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η κατάργηση θα προκαλέσει: 

-Αύξηση του κόστους ζωής των κατοίκων των νησιών

- Μείωση της ανταγωνιστικότητας παραγομένων υπηρεσιών και προϊόντων, όπως ο τουρισμός

-Μη είσπραξη των αναμενομένων φορολογικών εσόδων, η οποία θα οφείλεται στη μείωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στην αύξηση της παραοικονομίας και φοροδιαφυγής

 

«Δεν είναι προνόμιο...»

Η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ επισημαίνει ακόμη στην επιστολή της, ότι η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α προβλέπεται στο άρθρο 120 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει ότι το ειδικό αυτό καθεστώς δεν είναι προνόμιο, αλλά αποτελεί: 

-Ανταγωνιστικό ισοδύναμο απέναντι στα μειονεκτήματα, που δημιουργεί η εδαφική ασυνέχεια

- Παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του νησιωτικού τουριστικού προϊόντος

- Πολιτική τόσο για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όσο και για την παραμονή των κατοίκων στα νησιά

- Μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης (οι νησιώτες δεν απολαμβάνουν ισοδύναμα την ωφέλεια από τα βασικά κοινωνικά αγαθά του κράτους), για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών και την παραμονή των κατοίκων στα νησιά.

 

 

- 08|11|2017 13:15

Κεντροαριστερά

Παρακολούθησα την κοινή εμφάνιση των εννέα υποψηφίων για την αρχηγία της Κεντροαριστεράς, του μόνου πολιτικού φορέα που μπορεί να ανακόψει την πολιτική μακροημέρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέληξα σε τρεις υποψηφιότητες, που θεωρώ ότι δεν βαρύνονται με πολιτικές αμαρτίες του παρελθόντος και απέρριψα συλλήβδην όλους τους υποψήφιους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνο μαζί με τη ΝΔ για τη σημερινή ηθική και οικονομική εξαθλίωση της χώρας μας.

 

Κεντροαριστερά και εκλογές

Στις 12 Νοεμβρίου θα πάω να ψηφίσω έναν από τους Θεοδωράκη, Καμίνη και τον καθηγητή Γάτσιο. Μάλλον σκέπτομαι να ψηφίσω τον Θεοδωράκη, αλλά θέλω να συγκεντρώσω περισσότερα στοιχεία για τον βίον και την πολιτείαν των τριών αξιόλογων ανδρών και μετά να αποφασίσω. Σε κάποια προεκλογική καμπάνια του αείμνηστου προέδρου Φ. Κένεντι εμφανίστηκε ένα πανό που έγραφε «Σ’ αγαπούμε γιατί έχεις πολλούς εχθρούς». Έτσι και εγώ θα ψηφίσω εκείνον τον υποψήφιο από τους τρεις που θα δεχθεί τα περισσότερα βέλη από συναδέλφους, εχθρούς και φίλους.

 

Κάτι κουρασμένα παλικάρια

Εσχάτως παρατηρώ ότι ενόψει των αυτοδιοικητικών, βουλευτικών, κεντροαριστερών εκλογών είδαν το φως της δημοσιότητας κάτι παλιές καραβάνες της πολιτικής, οι οποίες θήτευσαν σε ποικιλώνυμες κομματικές αυλές και ακόμα δεν θέλουν να τα θέσουν κάτω. Σε διάφορες πόλεις της χώρας και στο νησί μας. Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί, απ’ όποια θέση πέρασαν, δεν δημιούργησαν έργο, γιατί δεν διέθεταν ικανότητες. Αν ο ελληνικός λαός εμπιστευτεί τις τύχες του στα απολιθώματα του παρελθόντος, τίποτε δεν θ’ αλλάξει στον άμοιρο τόπο μας.

 

Κάτι συμβαίνει στη «Χρυσή Αυγή»

Ενώ τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων παραμένουν παγωμένα στο 7%, κάτι δεν πάει καλά στην αντιπολιτευτική τακτική και οργάνωση του κόμματος.

Στην ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της Εύβοιας κ. Μίχου και του στελέχους των Χανίων κ. Σταθάκη προστέθηκε πρόσφατα και ο βουλευτής Μεσσηνίας κ. Κουκούτσης. Εντωμεταξύ, ο αρχηγός του κόμματος κ. Μιχαλολιάκος αραίωσε τις εμφανίσεις του στη Βουλή και χαμήλωσε τους αντιπολιτευτικούς του τόνους, προς τη ΝΔ κυρίως. Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, προστέθηκε στους πολέμιους της «Χρυσής Αυγής» ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Φημολογείται ότι ο κ. Μιχαλολιάκος ρίχνει γέφυρες προς τη ΝΔ, ενόψει της δίκης στο Κακουργιοδικείο που πιστεύεται ότι θα τελειώσει εντός του 2018.

 

Είπε ο Ζαν Κλοντ Γιουγκέρ

Ο κ. Γιουγκέρ είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πριν από λίγο καιρό εξέφρασε την απορία πώς είναι δυνατόν μια αριστερή κυβέρνηση να προτιμά να κόβει μισθούς και συντάξεις και όχι στρατιωτικές δαπάνες. Η Ελλάδα διαθέτει το 2,6% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης.

 

Το ξέρετε αυτό;

Σήμερα στα χέρια των Αμερικανών πολιτών υπάρχουν 310 εκατομμύρια όπλα παντός τύπου. Γι’ αυτό μην απορείτε για τα εγκλήματα που συμβαίνουν στις ΗΠΑ, χωρίς σοβαρή αιτία.

 

Ενδοκομματικά ΣΥΡΙΖΑ

Οι Πρεσβείες των ΗΠΑ και των συμμάχων που βρίσκονται στην Αθήνα έχουν αποκρυπτογραφήσει τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως εξής: ΤΣΙΠΡΑΣ= Είναι η Ηγεσία και η επικοινωνία του κόμματος, ο ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ είναι η Κυβέρνηση και ο ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ το κόμμα. Πάω να το πιστέψω, φίλοι.

 

Φυτέψτε τριανταφυλλιές

Τον Νοέμβριο μήνα φυτεύουμε μοσχεύματα τριανταφυλλιάς αν θέλουμε να έχουμε επιτυχία. Είναι προτιμότερο να προτιμούμε γλάστρες και χώμα εμπορίου. Για να ενισχύσουμε το ριζικό σύστημα, χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας. Στα νέα φυτά, μοσχεύματα, παραφυάδες, καταβολάδες δεν χρησιμοποιούμε κοπριά κατά τη φύτευση. Ποτίζουμε με άφθονο νερό όποια εποχή κι αν φυτευτούν.

 

Ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία

Οι Έλληνες επιχειρηματίες έρχονται πρώτοι σε επενδύσεις στην Αλβανία με το ποσό των 1,27 δις ευρώ, ακολουθούν οι Ολλανδοί με 817 εκατ., ο Καναδάς με 810 εκατ., η Ιταλία, η Τουρκία και η Αυστρία.

Όταν ο κ. Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κων/νου Μητσοτάκη άνοιξε τα σύνορα με την Αλβανία, η χώρα πλημμύρισε από εργάτες που ήρθαν εδώ για μια καλύτερη ζωή, αλλά και από κακοποιούς που μπαινοβγαίνουν στις φυλακές, και άνοιξε την όρεξη των επιχειρηματιών μας. Ωστόσο, οι Αλβανοί που βρίσκονται στη χώρα μας ως επί το πλείστον είναι εργατικοί οικογενειάρχες.

 

Πόκερ και το κορόιδο

«Όταν κάθεσαι στο τραπέζι του τζόγου, κοίτα γύρω σου να εντοπίσεις το κορόιδο. Αν δεν το βρεις, σήκω και φύγε αμέσως. Το κορόιδο είσαι εσύ». Αμαρίλντο Σλιμ, παγκόσμιος πρωταθλητής του πόκερ.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top