FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 15|11|2017 17:44

O «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος Γέρας παρουσίασε το ημερολόγιό του για το 2018 το περασμένο Σάββατο. Πρόκειται για μια καλαίσθητη, συλλεκτική έκδοση 32 σελίδων, η οποία τιτλοφορείται Ο Πολιτισμός της Ελιάς και αναφέρεται στη μακραίωνη σύνδεση του ευλογημένου δέντρου και των προϊόντων του με τη Λέσβο και ειδικότερα με τη Γέρα, το μεγαλύτερο τμήμα του ελαιώνα του νησιού μας.

Σε αυτό, ανθολογούνται λογοτεχνικά κείμενα αφιερωμένα στην ελιά, από τον Όμηρο μέχρι τις μέρες μας (ποίημα της Κικής Δημουλά), πρωτότυπο και αρχειακό-ιστορικό φωτογραφικό υλικό, καθώς και εικαστικές συνθέσεις σχετικές με το θέμα

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Πολιτισμού Οδυσσέας Ελύτης στον Παπάδο, με συντονιστή τον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Το Βήμα της Γέρας, Τζάνο Στεφανέλλη, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατευθυντήρια ιδέα, το περιεχόμενο και τη δομή του ημερολογίου. Ο εκπαιδευτικός Δημοσθένης Ψαρρός, με μια γλαφυρή και συναισθηματική ομιλία εστιάστηκε στη σύνδεση της ελιάς και του ελαιολάδου, στις περισσότερες εκφάνσεις του ιδιωτικού, συλλογικού, οικονομικού και πολιτιστικού βίου των Λεσβίων. Στη συνέχεια, ο συγγραφέας και κατασκευαστής χειροτεχνημάτων με ξύλο, αλλά και κουκούτσια ελιάς(!), Στρατής Κατζουρίδης, πραγματεύτηκε άγνωστες ή λιγότερο γνωστές χρήσεις του καρπού, του ξύλου, ακόμη και της στάχτης από το ελιόξυλο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρώην υπουργός και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος (Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά), Νίκος Σηφουνάκης, ο Παναγιώτης Καραβατάκης, εκ μέρους την Κοιν.Σ Επ Μοδούσα και ο πρόεδρος του «Παγγεραγωτικού», κ. Γιώργος Ζορμπάς.

Μετά το τέλος της παρουσίασης, προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους ούζο και μεζέδες, με κυρίαρχο στοιχείο -τι άλλο- το λάδι και την ελιά!

Κατηγορία Πολιτισμός
- 15|11|2017 16:40

Ο νεοσύστατος Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας καθιερώνει μία νέα πολιτιστική εκδήλωση στο χωριό η οποία θα φέρει το όνομα «ΑΝΕΜΩ - (Τ)ΣΙΠΟΥΡ(Ι)ΣΜΑΤ(Α)», θα πραγματοποιείται το τρίτο Σαββατοκύριακο κάθε Νοέμβρη, αρχής γενομένης από φέτος και θα αναφέρεται στην τέχνη της απόσταξης του τσίπουρου, στηριζόμενη στην παράδοση των παλαιότερων ετών. Η πρόσκληση στην εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους τους συντοπίτες και φίλους της Λέσβου.

Απώτερος στόχος του Συλλόγου Αμπελουργών Ανεμώτιας είναι να ξανά καπνίσουν πολύ σύντομα οι «λουλάδες» της Ανεμώτιας και το χωριό να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορεί το δώρο του θεού, το αμπέλι.

 

Το διάσημο σταφύλι

Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ηφαίστεια της Λέσβου είναι αυτό της Ανεμώτιας. Ευδιάκριτος είναι ο κρατήρας του ηφαιστείου στις εσωτερικές παρυφές του οποίου είναι χτισμένο το χωριό.

Εντυπωσιακές ροές λάβας διακρίνονται στα τοιχώματα του κρατήρα, ενώ το ηφαιστειακό υλικό που προήλθε από τις αλλεπάλληλες ηφαιστειακές εκρήξεις δημιούργησε στη βάση αυτού έναν πολύ εύφορο εδαφικό ορίζοντα, που ευνοεί την καλλιέργεια του αμπελιού και αποτελεί σήμερα τον κάμπο της Ανεμώτιας.

Έτσι, η Ανεμώτια σε βάθος δεκαετιών είναι διάσημη για το επιτραπέζιο σταφύλι της και για την παραγωγή κόκκινων κρασιών υψηλών ποιοτικών επιδόσεων.

Στην Ανεμώτια η καλλιέργεια του αμπελιού αλλά και όλη η διαδικασία, από τον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών, μέχρι την παρασκευή του παραδοσιακού «Ανεμωτίσιου» κρασιού, αποτελεί πραγματική "ιεροτελεστία" που τηρείται σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια από γενιά σε γενιά!

Ωστόσο, πέραν της οινοποιίας μία άλλη εργασία που ήταν μοναδική για το χωριό λόγω της πρώτης ύλης που διέθετε σε μεγάλες ποσότητες, αυτής των στέμφυλων (μάζα από φλοιούς σταφυλιών και κουκούτσια αλλιώς «τσάμπουρα»), ήταν και η απόσταξη τσίπουρου.

 

Πριν από το 1920

Στην Ανεμώτια λειτουργούσαν καζάνια απόσταξης τσίπουρου πολύ πριν από το 1920 τα μέρη των οποίων (καζάνι, καπάκι, λουλάς κλπ) ήταν πήλινα. Αργότερα αυτά αντικαταστάθηκαν με χάλκινα που έφεραν οι αμπελουργοί από τη Σμύρνη και μέσα στη δεκαετία του ’60 έφτασαν να λειτουργούν από Ανεμωτίσιες οικογένειες γύρω στα δέκα (10) αδειοδοτημένα καζάνια.

Η απόσταξη στην Ανεμώτια ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων της. Η εργασία αυτή ήταν κοπιαστική, αλλά πολύ ευχάριστη και με το πρώτο στάλαγμα του τσίπουρου γινόταν πολύ εύθυμη.

Η όλη διαδικασία απαιτούσε πολλές ενέργειες και οι ιδιοκτήτες των καζανιών έπρεπε να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας για ορισμένες ώρες και σε ορισμένο τόπο από το αρμόδιο Τελωνείο της περιοχής, πληρώνοντας για το σκοπό αυτό κάποιο ποσό ως φόρο στο κράτος.

Μετά του Αγίου Ιγνατίου προς το κατώφλι του Νοέμβρη και αφού τα «τσάμπουρα» είχαν «ζυμωθεί», οι μαχαλάδες του χωριού τις νύχτες έπαιρναν ζωντάνια και μοσχομύριζαν από την μεθυστική ευωδία των πρωτοσταλαγμάτων. Ο λουλάς, προέκταση του καπακιού, δέχονταν τους ατμούς από τα σωθικά του ρακοκάζανου και τους κρύωνε σε στάλες, στα «δάκρυα της Παναγιάς» όπως έλεγαν οι γεροντότεροι.

 

Τα «τσιπουρίσματα»

Τα «καζανέματα» ή αλλιώς τα «τσιπουρίσματα» στην Ανεμώτια αποτελούσαν «τελετή» αδελφοποίησης. Στις κοπιαστικές αγροτικές εργασίες, στις πίκρες και στις στενοχώριες, στους πόνους και στα βάσανα έδιναν μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα των χωριανών. Συγγενείς, φίλοι και γείτονες μαζεύονταν αντάμα στους χώρους του καζανιού όπου το γλεντοκόπημα ήταν ηχηρό και το γέλιο μέχρι δακρύων! Τραγούδια, πειράγματα, τολμηρά αστεία, παλιές και καινούριες ιστορίες και βέβαια ποικιλία τοπικών εδεσμάτων παστές σαρδέλες, τσακιστές ελιές, κρεατικά, τηγανίτες από βράσμα (πετιμέζι), ρόδια, κυδώνια, σύκα κλπ.

Σαν διάβηκαν τα χρόνια τα πράγματα στην Ανεμώτια άλλαξαν και η παράδοση στην απόσταξη του τσίπουρου σταδιακά έσβησε. Από τα δέκα περίπου καζάνια που διέθετε το χωριό σήμερα δε λειτουργεί κανένα. Οι γεροντότεροι έφυγαν από τη ζωή και οι νέοι κληρονόμοι, κάτοχοι των καζανιών, πήραν τα καπάκια και τους λουλάδες στα σπίτια τους διαλύοντας ουσιαστικά τα καζάνια, τα οποία δεν μπόρεσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Έτσι η απόσταξη του τσίπουρου για τους Ανεμωτίσιους αμπελουργούς περιορίστηκε και σκορπίστηκε σε μακρινούς προορισμούς του νησιού σε επαγγελματικά διήμερα καζάνια.

Στη σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση συνετέλεσε κυρίως η έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ανανέωση των υφιστάμενων αδειών αλλά κυρίως μία υποβόσκουσα «φοβία» για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα αντιμετώπιζε ο ιδιοκτήτης του καζανιού λόγω της αυστηρότητας του νόμου περί απόσταξης, σε περίπτωση ενδεχόμενου ελέγχου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές κατά τη λειτουργία του.

Όμως, η παράδοση απόσταξης για την Ανεμώτια δε θα παραμείνει στις μνήμες, στις συζητήσεις και στις φωτογραφίες αλλά το νήμα φαίνεται να ξανά δένεται από εκεί που είχε κοπεί.

Κατηγορία Ιατρικό Βήμα
- 15|11|2017 15:46

Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια νόσος όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Το εγκεφαλικό μπορεί να προκληθεί από μια απόφραξη στην κυκλοφορία του αίματος, ή την ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο.

Οι δύο κύριοι τύποι εγκεφαλικών περιλαμβάνουν το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ισχαιμικά εγκεφαλικό είναι περίπου το 87% όλων των εγκεφαλικών και αυτά συμβαίνουν όταν ένα θρόμβος σχηματιστεί και αποφράξει την ροή σε τμήμα του εγκεφάλου. Το αιμορραγικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στην επιφάνεια του εγκεφάλου διαρρηγνύεται και γεμίζει το κενό ανάμεσα στο κρανίο και τον εγκέφαλο με αίμα (υπαραχνοειδής αιμορραγία) ή όταν μια προβληματική αρτηρία στον εγκέφαλο διαρρηγνύεται και γεμίζει τους γύρω ιστούς με αίμα (εγκεφαλική αιμορραγία). Και οι δύο τύποι εγκεφαλικού έχουν σαν αποτέλεσμα την έλλειψη κυκλοφορίας στον εγκέφαλο και άθροιση αίματος που ασκεί υπερβολική πίεση στον εγκέφαλο.

 

Σημάδια

Εντός λίγων λεπτών από την εγκατάσταση του εγκεφαλικού αρχίζει ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων και η εμφάνιση των συμπτωμάτων. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα, καθώς η έγκαιρη θεραπεία είναι σημαντική για την αποκατάσταση.

Στα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνονται η δυσκολία στην βάδιση, απώλεια της ισορροπίας και συντονισμού, οι δυσκολίες στην άρθρωση, η ζάλη, η αδυναμία, το μούδιασμα και η παράλυση, η θολή όραση, διπλωπία ή η αμαύρωση της όρασης, η αιφνίδια σοβαρή κεφαλαλγία, καθώς και η σύγχυση. Ο ασθενής μπορεί ξαφνικά να μην μπορεί να μιλήσει, να έχει προβλήματα μνήμης, ή να παραλύσει μια πλευρά του σώματος.

Τα συμπτώματα μπορεί να εξελίσσονται ή να διακυμαίνονται κατά τη διάρκεια της πρώτης ή και της δεύτερης ημέρας. Αυτό καλείται εγκεφαλικό επεισόδιο σε εξέλιξη. Όταν δεν παρατηρείται περαιτέρω επιδείνωση, η κατάσταση θεωρείται ένα ολοκληρωμένο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μικρότερα εγκεφαλικά (ή σιωπηλά εγκεφαλικά), όμως, μπορεί να μην προκαλέσουν συμπτώματα, αλλά και πάλι να προκαλέσουν καταστροφή εγκεφαλικού ιστού.

 

Πρόληψη

Μεγάλο μέρος της πρόληψης εγκεφαλικού στηρίζεται στον υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει την διάγνωση και ρύθμιση υπέρτασης, την διακοπή του καπνίσματος, την μείωση της χοληστερίνης και της πρόσληψης νατρίου και λιπαρών, την κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, την κατάλληλη θεραπεία διαβήτη, την διαχείριση του άγχους, καθώς και την φυσική δραστηριότητα.

 

Διάγνωση

Ένα εγκεφαλικό είναι ένα επείγον περιστατικό, και στην υποψία εγκεφαλικού επεισοδίου μεταφέρεται ο ασθενής άμεσα στο νοσοκομείο ώστε να γίνουν εξετάσεις και να του παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία όσο το δυνατόν συντομότερο.

Οι ιατροί έχουν διάφορα εργαλεία διαθέσιμα για να ελέγχουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και για να κάνουν διάγνωση ενός εγκεφαλικού. Αυτά περιλαμβάνουν:

Την φυσική εξέταση, δηλαδή την εξέταση της αρτηριακής πίεσης και τις αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο χοληστερίνης, σακχάρου και αμινοξέων.

Τον υπέρηχο, όπου ένα ραβδί που ακουμπά πάνω από τις καρωτίδες στον λαιμό μπορεί να δώσει μια εικόνα που δείχνει εάν υπάρχει στένωση ή θρόμβωση.

Την αγγειογραφία, όπου ένας καθετήρας τοποθετείται στις αρτηρίες και εγχέει σκιαστικό που μπορεί να ανιχνευθεί από ακτίνες X.

Την αξονική τομογραφία (CT), όπου ο τομογράφος σχηματίζει μια 3-D εικόνα που μπορεί μα δείξει ανευρύσματα, αιμορραγία, ή ανώμαλα αγγεία στον εγκέφαλο.

Την μαγνητική τομογραφία (MRI), όπου το μαγνητικό πεδίο δημιουργεί μια 3-D απεικόνιση του εγκεφάλου ώστε να εντοπίσουμε πιθανές ιστικές βλάβες από εγκεφαλικό.

Και τέλος, το υπερηχογράφημα καρδιάς, δηλαδή ένας υπέρηχος που παίρνει εικόνες της καρδιάς ώστε να ελέγξουμε εάν υπάρχουν έμβολα.

 

Τρόποι αντιμετώπισης

Ο πρωταρχικός στόχος στην θεραπεία ισχαιμικού εγκεφαλικού είναι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο. Αυτό επιχειρείται με την χρήση ενός θρομβολυτικού φαρμάκου που λέγετε ενεργοποιητής ιστικού πλασμινογόνου (tPA). Ο ιατρός εκχέει το tPA στο χέρι του ασθενούς. Εάν για κάποιο λόγο ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει tPA τότε χορηγούνται αντί αυτού αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα.

Επιπλέον, μπορεί να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις που μπορούν να ανοίξουν ή να διευρύνουν τις αρτηρίες. Αυτές περιλαμβάνουν την καρωτιδική ενδαρτηριεκτομή (αφαίρεση πλάκας και διεύρυνση της καρωτίδας αρτηρίας) και αγγειοπλαστική (ένα μπαλόνι που διευρύνει την καρωτίδα αρτηρία και παραμένει ανοιχτή με ένα μεταλλικό πλέγμα που ονομάζεται stent).

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό αντιμετωπίζεται διαφορετικά από το ισχαιμικό εγκεφαλικό. Χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση αυτού του είδους εγκεφαλικού περιλαμβάνουν την χειρουργική απολίνωση, εμβολισμός του ανευρύσματος, και η αφαίρεση αρτηριοφλεβώδους δυσπλασίας (AVM).

Ο καθένας μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό. Αν και πολλοί παράγοντες κινδύνου δεν μπορούν να τροποποιηθούν, πολλοί μπορούν να βελτιωθούν την σωστή διατροφή και φροντίδα.

 

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση

Η αποκατάσταση ξεκινά το συντομότερο δυνατό μετά την προσβολή του επεισοδίου, αμέσως μόλις ο ασθενής είναι αιμοδυναμικά σταθερός και δεν κινδυνεύει από νέο επεισόδιο μπορεί να ξεκινήσει φυσικοθεραπεία. Ο κύριος στόχος του φυσικοθεραπευτή είναι να βοηθήσει να επανέλθει ο ασθενής στις δραστηριότητες τόσο στο σπίτι, όσο και στην εργασία και την κοινωνική του ζωή.

Η αποκατάσταση ενός ασθενούς ο οποίος έχει περάσει εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να χωριστεί σε δυο στάδια το αρχικό και το στάδιο της σχετικής ανάρρωσης. Οι στόχοι και οι παρεμβάσεις της φυσικοθεραπείας σε αυτά τα δύο σταδία είναι διαφορετικοί ενώ μερικές φυσιοθεραπευτικές παρεμβάσεις του αρχικού σταδίου να μπορεί συνεχισθούν και στο επόμενο στάδιο αν τις έχει ανάγκη ο ασθενής.

Πρέπει να τονισθεί ότι η φυσικοθεραπεία δεν στοχεύει στην θεραπεία των νεκρών νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου αλλά στην διόρθωση όσο είναι δυνατόν των νευρομυικών λειτουργιών του ασθενούς εκπαιδεύοντας άλλα τμήματα του εγκεφάλου και δραστηριοποίηση ικανοτήτων οι οποίες βρίσκονταν σε αχρηστία.

Η πορεία της αποκατάστασης ενός ασθενούς με εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι ίδια για όλους τους ασθενείς. Η παρούσα περιγραφή για την φυσικοθεραπεία στα εγκεφαλικά επεισόδια είναι γενική και δεν μπορεί να εμβαθύνει περισσότερο την φυσιοθεραπευτική προσέγγιση γιατί κάθε ασθενής ύστερα από σωστή φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση πρέπει να ακολουθεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα.

 

Πηγές

Κεκάτος Ε., (1999). Εγκεφαλικό Επεισόδιο: Φυσικοθεραπευτική Φροντίδα, Εκδόσεις: Παρισιανού, Αθήνα.

Το άρθρο φιλοξενείται στην σελίδα www.AEGEANDOCTORS.gr <http://www.AEGEANDOCTORS.gr>

 

* Ο κ. Ιωσήφ Β. Γαληνός είναι φυσικοθεραπευτής-Εκπαιδευτής ΔΙΕΚ, Επ. Διευθυντής PHYSIOGALINOS Rehab Clinic.

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 15|11|2017 14:02

Δεν πέρασαν παρά μόνο λίγες ώρες από το θανατηφόρο τροχαίο στις Αλυκές Καλλονής την Κυριακή και χθες, ένα ακόμα σοβαρό ατύχημα στην ίδια περιοχή ήρθε να ξυπνήσει άσχημες μνήμες σε όλη τη Λέσβο, με έναν 33χρονο οδηγό να νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης λίγο μετά τις 11:00 I.X. αυτοκίνητο που κατευθυνόταν από την Καλλονή προς τη Μυτιλήνη «καρφώθηκε» κάτω από άγνωστες συνθήκες σε δημοτική κολόνα φωτισμού. Ο άτυχος οδηγός, απεγκλωβίστηκε από άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, δύο οχήματα της οποίας έφτασαν άμεσα στο σημείο, μαζί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε εσπευσμένα στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Η κατάσταση του είναι κρίσιμη, φέροντας σοβαρά τραύματα στα πόδια από τη σφοδρή σύγκρουση του αυτοκινήτου στην κολόνα,  που έγινε μάλιστα στην πλευρά του οδηγού. 

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως το κοντέρ του αυτοκινήτου σταμάτησε στα 70χλμ/ώρα, ενώ στο οδόστρωμα υπάρχουν εμφανή σημάδια από το φρενάρισμα των ελαστικών.

 

 

Κατηγορία Πολιτική
- 15|11|2017 13:00

Την Φίλια επισκέφθηκε, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων που καταγράφηκε στην περιοχή, αυξάνοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 23 και συνομίλησε με τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι του μετέφεραν την αγωνία τους για την οικονομική καταστροφή στην οποία έχουν περιέλθει καθώς και την έντονη ανησυχία τους για την εξάπλωση της νόσου. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ανακουφισθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι αλλά και τα μέτρα εξάλειψης και περιορισμού της νόσου.

Ο κ. Αθανασίου στα πλαίσια της παρουσίας του στο νησί για το μείζον ζήτημα της ευλογιάς, πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Αντιπεριφερειάρχη Υπεύθυνο Αγροτικού, Κώστα Αδαμίδη, στα γραφεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, όπου ενημερώθηκε από τον ίδιο και την Διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Παναγιώτα Πετρίδου, για την εξέλιξη της εξάπλωσης της νόσου καθώς και για τα νέα μέτρα που λαμβάνονται μετά από την κήρυξη των πληγέντων περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως την συνδρομή του Στρατού με 12 κτηνιάτρους στη στελέχωση των κλιμακίων ελέγχου και με αντίστοιχα οχήματα του στρατού.

 «Απαιτείται οργάνωση και συνεργασία όλων»

«Η επέκταση της νόσου είναι πρωτόγνωρη για τη Λέσβο και δυστυχώς πλήττει έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς πυλώνες του νησιού μας, την κτηνοτροφία. Είναι μεγάλη η ευθύνη των Υπουργείων αφού μέχρι και σήμερα, που η νόσος έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, μιλάμε ακόμα για την επαρκή στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, η οποία με τα λιγοστά μέσα που διαθέτει, καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να ελέγξει τη νόσο», δήλωσε ο κ. Αθανασίου και συνέχισε: «Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρίας Σπυράκη, τον Αύγουστο του 2017, η Κομισιόν απάντησε ότι έχει εκδώσει ειδική απόφαση επιχορήγησης προς την Ελλάδα ύψους 1.836.877 ευρώ για την περίοδο 1η Απριλίου 2017 έως 30 Σεπτεμβρίου 2018 με σκοπό  τη χρηματοδότηση προγράμματος μέτρων προστασίας για την καταπολέμηση εξωτικών νοσημάτων στην Ελλάδα, δηλαδή της οζώδους δερματίτιδας, του αφθώδους πυρετού, της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνει πλήρη δέσμη μέτρων ενεργητικής επιτήρησης εναντίον διάφορων εξωτικών ασθενειών (συμπεριλαμβανομένης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων), την αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και εξοπλισμού πληροφορικής για την ενίσχυση της ικανότητας των κεντρικών και τοπικών κτηνιατρικών υπηρεσιών και την υποστήριξη για την πρόσληψη συμβασιούχου κτηνιατρικού προσωπικού. Η Ελλάδα  μάλιστα, έχει ήδη λάβει το 50 % της προαναφερόμενης οικονομικής ενίσχυσης εκ των προτέρων. Είναι πλήρως κατανοητό ότι απαιτείται οργάνωση, εντατικοί έλεγχοι και κυρίως η συνεργασία όλων των φορέων και των κτηνοτρόφων του νησιού για να εξαλειφθεί η ζωονόσος».

 

Μέτρα για τους κτηνοτρόφους

 

Ο κ. Αθανασίου ακόμη στάθηκε στα και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων:

  1. άμεση και πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων για το ζωικό κεφάλαιο που θανατώθηκε
  2. διατήρηση του συνόλου των επιδοτήσεων για μια τριετία
  3. φορολογικές διευκολύνσεις ή και αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων των πληγέντων κτηνοτρόφων
  4. επιδότηση αγοράς των ζωοτροφών
  5. στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών
  6. χορήγηση δωρεάν απολυμαντικών

Και τέλος, προς αποφυγή φαινομένων παραπληροφόρησης, διάθεση πιστοποιητικών καταλληλότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων όπως το γάλα και το κρέας για την αδιάκοπη τροφοδοσία των αγορών με ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών κτηνοτροφικών προϊόντων.

Ο βουλευτής Λέσβου τέλος είχε ευρεία συνάντηση στην Αγία Παρασκευή με τα μέλη των Δ.Σ. του Γεωργικού και Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού και του Αγροτικού Συλλόγου της Αγίας Παρασκευής και πολλούς κτηνοτρόφους που τα κοπάδια τους έχουν πληγεί από τη νόσο και θανατωθεί και άλλους που αγωνιούν για την εξέλιξή της.

 

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 15|11|2017 12:42

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, που κάλεσε χτες τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο της Μόριας, ήταν οι αστυνομικοί που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Στο πλευρό τους στάθηκαν συνδικαλιστές και μέλη του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής που συμπαραστάθηκαν στους συναδέλφους τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για το ότι δραπέτευσαν τέσσερις μετανάστες από το Κέντρο Κράτησης, οι οποίοι όμως στη συνέχεια συνελήφθησαν.

Με πανό οι αστυνομικοί ζήτησαν αποσυμφόρηση, αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και κάτοικοι της Μόριας και της Παναγιούδας. Το «παρών» έδωσαν και η Ένωση Αξιωματικών Βορείου Αιγαίου που εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους αστυνομικούς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Δημήτρης Αλεξίου ανέφερε: «Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά εδώ και δύο χρόνια. Έχουμε μια πολιτική και φυσική ηγεσία που δείχνει αδιαφορία στα προβλήματα των αστυνομικών, αλλά και της κοινωνίας. Από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο έχει καλλιεργηθεί κλίμα ανασφάλειας στον πολίτη. Η αστυνομία απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το μεταναστευτικό. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές αυτά τα προβλήματα, καταγγέλλουμε καθημερινά την κατάσταση, αλλά δεν εισακουγόμαστε. Από δω και μπρος θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις και θα είμαστε καθημερινά στο δρόμο. Δεν είμαστε αναλώσιμοι».

 

«Πάνω από 10.000 στο νησί»

Ο γραμματέας της ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Απόστολος Παπαδέλλης ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα οι συνάδελφοι αστυνομικοί, του ΕΚΑΒ, λιμενικοί, πυροσβέστες που μας στηρίζουν για το δίκαιο αγώνα μας. Ζητάμε από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να καταλάβουν αυτά που βιώνουν οι αστυνομικοί στη Λέσβο, τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο Κέντρο Κράτησης στο ΠΡΟΚΕΚΑ, την απουσία υλικοτεχνικής υποδομής, για τα περιπολικά με 400.000 χιλιόμετρα, με καύσιμα με το δελτίο και το εννοώ. Βάζουμε 30 ευρώ καύσιμα το περιπολικό κάθε μέρα. Εάν αυτό λέγεται σύγχρονη αστυνομία, τότε τι να πω. Ζητάμε ενίσχυση από πλευράς προσωπικού. Ζητάμε άμεση αποσυμφόρηση του hot spot της Μόριας, γιατί αυτή τη στιγμή στο νησί μας πρέπει να υπάρχουν πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σε καθημερινή βάση έχουμε περιστατικά κλοπών μέσα στο κέντρο της πόλης. Οι συνάδελφοι παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες».

 

«Η αστυνόμευση του μνημονίου»

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Συνδρεβέλης τόνισε: «Εξαρχής η Ομοσπονδία μας έχει εκφραστεί πεντακάθαρα. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνόμευση του πολίτη με όρους μνημονίου. Η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της αστυνόμευσης, να ενισχύσει την αστυνομία στο έργο της, καθολικά και έμπρακτα. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2017 να επιχειρούν οι συνάδελφοι χωρίς ατομικά είδη προστασίας και υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς καύσιμα στα περιπολικά και αντί να επιβραβεύονται για το φιλότιμο να οδηγούνται στο αυτόφωρο. Θα πρέπει να σκεφτεί ξανά η πολιτεία αν θα πρέπει να οδηγηθούν οι αστυνομικοί στο αυτόφωρο ή η ίδια για τις τραγικές της ελλείψεις».

 

Η Ένωση Πυροσβεστών

Ο Γιώργος Ντίνος, πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συνέβη με τους αστυνομικούς που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και πρόσθεσε: «Με τις ελλείψεις και το βάρος που τραβούν οι αστυνομικοί για να φέρουν σε πέρας αυτή την πολύ δύσκολη δουλειά, η λύση που βρήκε το ελληνικό δημόσιο ήταν να ρίξει τις ευθύνες στους αστυνομικούς. Θέλω να πω για τις συνθήκες μέσα στη Μόρια ότι σαφώς δεν φταίνε οι άνθρωποι. Όταν σε ένα χώρο που είναι για 2.000 άτομα ζουν 5 και 6 χιλιάδες είναι φυσικό να συμβαίνουν πράγματα, όπως σε περιστατικά φωτιάς και επεισοδίων που έχουμε εισέλθει, έχουν σπάσει τα παρμπρίζ μας, έχουν πεταχτεί πέτρες και άλλα. Έχουμε ήδη μείνει μισή δύναμη από τον περασμένο Μάρτιο και μετά όπου έφυγαν οι πυροσβέστες για να στελεχώσουν το αεροδρόμιο, έχουμε πρόβλημα και εδώ και στη Χίο και στη Σάμο, με συνεχείς μειώσεις τους μισθούς. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα και να μειωθεί ο κόσμος που φιλοξενείται μέσα στη Μόρια».

 

Η Ένωση Λιμενικών

«Οι ένστολοι, συναισθανόμενοι τη θέση μας και ότι φοράμε στολή, είμαστε οι τελευταίοι που βγήκαμε να διαμαρτυρηθούμε και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί», υπογράμμισε αρχικά ο Φώτης Γαρουφαλλιάς, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Νομού Λέσβου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «η Μόρια είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας. Το πρόβλημα από δω μεταφέρεται στο λιμάνι με τον κόσμο που θέλει να φύγει προς την ενδοχώρα, ενδεχομένως και σε κάποιο πλωτό που θα θέλουν να φέρουν αύριο ή μεθαύριο για να αποσυμφορήσουν την κατάσταση. Χωρίς να φταίνε οι άνθρωποι που είναι εδώ, ακόμα κι εμείς αν ήμασταν μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα αντιδρούσαμε. Η βόμβα αυτή είναι βραδυφλεγής, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αποσυμφόρηση. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να δώσει λύση».

 

Συμπαράσταση του Δήμου Λέσβου

Ο Αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου Λέσβου και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αστυνομικών έξω από το ΚΥΤ της Μόριας και παρέδωσε επιστολή συμπαράστασης του Δημάρχου στον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Δημήτρη Αλεξίου. Ο κ. Γαληνός εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Λέσβου στον δίκαιο αγώνα των Αστυνομικών Υπαλλήλων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες καλούνται καθημερινά να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, χωρίς επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και με ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα: «Έχουμε επανειλημμένα απευθυνθεί προς την Κυβέρνηση εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή μας σ’ αυτή την πολιτική, που δημιουργεί απάνθρωπες συνθήκες στο Κ.Υ.Τ Μόριας, τόσο για τους αιτούντες άσυλο, όσο φυσικά και για τους ένστολους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Ο υπερπληθυσμός του κέντρου είναι η πηγή όλων των προβλημάτων και δυστυχώς, οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν. Πλέον ο μόνος δρόμος είναι οι δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, στις οποίες ο Δήμος Λέσβου, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρωτοστατήσει. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση, για ακόμα μια φορά, προς όλους τους τοπικούς φορείς και κυρίως στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Λέσβου να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και να αγωνιστούμε για να μη μετατραπεί η Λέσβος σε νησί φυλακή».

Κατηγορία Τα Δηκτικά
- 15|11|2017 11:52

Έκκληση «Συνύπαρξης» για τα ασυνόδευτα 

Έκκληση στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κάνουν τα μέλη της  «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο» που έχουν εδώ και δύο χρόνια επικεντρώσει τις δράσεις τους στα παιδιά προσφύγων, να απομακρυνθούν τα 350 ανήλικα ασυνόδευτα παιδιά από το Κέντρο της Μόριας: «οι υφιστάμενες δομές στο νησί δεν επαρκούν, πρέπει να φροντίσετε για την μετακίνηση τους  στην ηπειρωτική χώρα.   Χωρίς άλλη χρονοτριβή, επιβάλλεται  η άρση του γεωγραφικού περιορισμού, για τα παιδιά, ώστε αμέσως μετά την καταγραφή τους, να φεύγουν αμέσως απ το ΚΥΤ. Είναι  κατά την γνώμη μας η μόνη εφικτή και αποτελεσματική ενέργεια, την στιγμή που  συνεχίζονται οι αυξημένες ροές.»   

Στην τακτική τους συνάντηση τα μέλη της «Συνύπαρξης» εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις  του προσφυγικού με την συνεχιζόμενη αύξηση των ροών, την μη διαφαινόμενη αποσυμφόρηση με τα μέτρα που εξαγγέλλονται αλλά δεν υλοποιούνται και τον προβληματισμό τους  ενόψει της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. 

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν για το ΚΥΤ Μόριας, όπου ο αριθμός των «φιλοξενούμενων» εκεί έφτασε τις 7.000, αριθμό ρεκόρ από   την «έκρηξη» του 2015 και  υπερτριπλάσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, ανάμεσα στους  οποίους μάλιστα 350 ασυνόδευτα παιδιά. Η έκκληση αυτή της Συνύπαρξης έρχεται να προστεθεί στην ανησυχία που αποτυπώνεται πλέον από πολλούς παράγοντες που εμπλέκονται με τον έναν ή άλλο τρόπο με τη διαχείριση του προσφυγικού .Το ζητούμενο όμως είναι αν θα εισακουστεί από τους αρμόδιους που μέχρι τώρα περί άλλων ...τυρβάζουν, παίζοντας εκνευριστικά καθυστέρηση και ενώ οι καιρικές συνθήκες αγριεύουν! 

Α.Ω.  

 

Δεν πέφτουν οι ροές

Παραμένουν αυξημένες οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο, σύμφωνα με τα στοιχεία αφίξεων από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και χτες Τρίτη 14 Νοεμβρίου. Συγκεκριμένα στη Λέσβο έφθασαν και καταγράφηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια συνολικά 1.000 άτομα. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, στη Χίο έφθασαν 485 άτομα και στη Σάμο 114.

Συνολικά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου στα νησιά του βορείου Αιγαίου έφθασαν 1.599 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Ακτοφυλακής, από 1 έως και 13 Νοεμβρίου υπήρξαν 23 επιχειρήσεις μέσα στα τουρκικά χορικά ύδατα, σε σκάφη που μετέφεραν μετανάστες και πρόσφυγες σε ακτές νησιών του Αιγαίου και επαναπροωθήθηκαν σε τουρκικές ακτές συνολικά 1.196 άτομα.

Α.Ω.

 

Έρχεται πλωτό για τους πρόσφυγες;

Έντονα συζητιέται από χτες το ενδεχόμενο να έρθει αυτές τις ημέρες μεγάλο πλωτό σκάφος για να φιλοξενήσει πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα λέγεται ότι γι’ αυτό ο δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός, εσπευσμένα ανακοίνωσε παλλεσβιακή κινητοποίηση για την ερχόμενη Δευτέρα και μάλιστα χωρίς να έχει συνεδριάσει καλά καλά το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος ώστε να κηρυχτεί γενική απεργία.

Ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει τη συζήτηση, όμως μας έκανε εντύπωση και η δήλωση του Φώτη Γαρουφαλλιά, προέδρου της Ένωσης Λιμενικών Νομού Λέσβου και αντιπροέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών, κατά την έκφραση συμπαράστασης στη διαμαρτυρία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου χτες στη Μόρια. Στη δήλωσή του ανέφερε ότι «η Μόρια είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας. Το πρόβλημα από δω μεταφέρεται στο λιμάνι με τον κόσμο που θέλει να φύγει προς την ενδοχώρα, ενδεχομένως και σε κάποιο πλωτό που θα θέλουν να φέρουν αύριο ή μεθαύριο για να αποσυμφορήσουν την κατάσταση».

Φυσικά με ένα Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που δεν ανοίγει ποτέ τα χαρτιά του, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, πάντως φαίνεται ότι οι αρμόδιοι έχουν ήδη ακούσει γι’ αυτό το σενάριο.

Αν.Παζ.

 

Να ενώσουμε τη φωνή μας για την αποσυμφόρηση…

H  δημοτική αρχή πήρε την πρωτοβουλία, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίουνα πιέσει την κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση του νησιού να δράσει με τη διοργάνωση κινητοποίησης, που θα συνοδεύεται με κλείσιμο  υπηρεσιών, της αγοράς και των επιχειρήσεων, αν είναι δυνατόν και σε όλο το νησί, με αίτημα επιτέλους  οι αρμόδιοι να ασχοληθούν με την κατάσταση που βιώνει η Λέσβος από την παρουσία τόσων προσφύγων και μεταναστών. Η κινητοποίηση προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα με συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς , προκειμένου ειρηνικά να  επικοινωνηθεί  το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της  ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι δεν είναι ανεκτή  η δημιουργία νέων δομών για τη φιλοξενία μεταναστών, δεδομένου ότι ήδη υπάρχει υπερπληθυσμός στο νησί που δεν είναι διαχειρίσιμος. Το αίτημα για μετακίνηση στην ενδοχώρα φαίνεται ότι είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για να αποσυμφορηθεί το νησί και για να μην υπάρξουν εικόνες του περσινού χιονιά που μας δυσφήμισαν διεθνώς. Η κινητοποίηση από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ως μια κίνηση ανάδειξης του θέματος κεντρικά θα πρέπει να έχει επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προετοιμαστεί σοβαρά , έστω και αν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος , με τη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως -τοπικών φορέων και πολιτικών παραγόντων- γιατί το θέμα είναι φλέγον και δεν χωρούν στη συγκυρία αυτή αποστασιοποιήσεις και εγωισμοί για οποιονδήποτε λόγο. Οφείλουν όλοι να δράσουν άμεσα και αποτελεσματικά ώστε το μήνυμα προς την κυβέρνηση και την Ευρώπη να είναι σαφές και έντονο, ότι δεν είναι ανεκτή καμιά απόφαση που προορίζει η Λέσβος και τα άλλα νησιά να καταντήσουν  μόνιμα camp  προσφύγων και μεταναστών , όπως κάποιοι επιδιώκουν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όλοι οι φορείς που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία θα αρθούν στο ύψος  των περιστάσεων  και θα ενώσουν τη φωνή τους στο  παλλεσβιακό  αυτό αίτημα να αποσυμφορηθεί άμεσα το νησί  πριν είναι πολύ αργά!

Μα.Μ.

 

«Ψήνεται» για δήμαρχος Λέσβου ο Κυρατζής;

Μπορεί να μην ακούμε (ατυχώς) πολλά για τον «Καλλικράτη», όμως παραδόξως αρχίζουμε και ακούμε ξανά για υποψηφιότητες και μάλιστα για τον… σημερινό δήμο, της Λέσβου. Και αν και θα περίμενε κανείς λόγω της σημαντικής «παρουσίας» του χώρου της Κεντροαριστεράς στις πρόσφατες εκλογές ανάδειξης του επικεφαλής της, να ακούσει ξαφνικά για φιλόδοξους υποψηφίους από τον ευρύτερο χώρο, τελικώς τα σενάρια εμπλέκουν τον χώρο της ΝΔ. Η οποία δεν κάνει (ως σήμερα) φανερές τουλάχιστον κινήσεις για την προετοιμασία της ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το σημερινό επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατή Κυρατζή να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να συνεχίσει ως τέτοιος. Δηλαδή επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος, όχι όμως του (προσδοκώμενου) δήμου… Καλλονής, αλλά της Λέσβου! Το αν η σκέψη αυτή του κ. Κυρατζή βέβαια είναι και πραγματική πρόθεση, δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Ωστόσο καταγράφεται ως μία εξέλιξη που είτε αποτελεί προϊόν… «εσωστρέφειας» τοπικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε είναι κίνηση τακτικής, για να αρχίσουν να δρομολογούνται… πράγματα. Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, πως ανεξάρτητα του αν η φημολογία περί Κυρατζή έχει ή όχι βάση, «ηγέτες στην αναμονή» για το χρίσμα της ΝΔ στο δήμο Λέσβου, υπάρχουν και πριν τον επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού»…

Μ.ΟΡΦ

Κατηγορία Κοινωνία
- 15|11|2017 11:50

Οι  Φίλοι  Ιστορικής  Μνήμης  και  Πολιτιστικής  Δημιουργίας,  44  χρόνια μετά  την  εξέγερση  του  Πολυτεχνείου, δημοσιεύουν  ένα  μικρό  αφιέρωμα  στο  Μιχάλη  Μυρογιάννη. Τόσα  χρόνια  μετά  ο  ξεσηκωμός  του  Νοέμβρη  1973  συνεχίζει  να  συγκινεί  και  να  εμπνέει  τη  νεολαία  και  το  λαό  μας,  εκτός  βέβαια  από  τους  νεοναζί και  τους  ακροδεξιούς  νοσταλγούς  του  απάνθρωπου  χουντικού  καθεστώτος.

Εκατοντάδες  νέοι  και  νέες  από  τη  Λέσβο  συμμετείχαν  στον  Αντιδιχτατορικό  Αγώνα  στις  μεγάλες  πόλεις  και  υπέστησαν  τις  βάρβαρες  διώξεις  της  χούντας.

Συνταρακτική  η  εν  ψυχρώ  δολοφονία  του  συμπατριώτη  μας  Μιχάλη  Μυρογιάννη  από  τον  ταγματάρχη  Ντερτιλή  στις  18  Νοεμβρίου  1973.  Πότισε  με  το  αίμα  του  το  δέντρο  της  Λευτεριάς  και  της  Δημοκρατίας,  αφού  ο  λαϊκός  ξεσηκωμός  ήταν  η  αρχή  του  τέλους  της  φασιστικής  χούντας.

Μαζί  με  τις  παρακάτω  μαρτυρίες  παραθέτουμε   και  μια  ανακοίνωση  της  Στρατιωτικής  Διοίκησης  Λέσβου, που  δημοσιεύθηκε  υποχρεωτικά  στον  τοπικό  τύπο  στις  23  Νοεμβρίου 1973,  με  σκοπό  να  αποσιωπηθούν  τα  γεγονότα  του  Πολυτεχνείου  και  η  αιματηρή  επέμβαση  της  ξενοκίνητης  χούντας.

View the embedded image gallery online at:
https://www.emprosnet.gr/article/date/2017/11/15#sigProIde3d408d310

 

Πολυτεχνείο-Μιχάλης Μυρογιάννης

Ο Μιχάλης  Μυρογιάννης  σήμερα  θα ήταν 64 χρονών.

Όταν ρωτούσαν τον Γκέμπελς για την εξολόθρευση των Εβραίων, απαντούσε: «Αδύνατον, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το γνώριζα»! Επομένως τίποτα το πρωτότυπο από τους νεοναζιστές  της Χρυσής Αυγής, που ως απόγονοι των γερμανοσυνεργατών, ως επίγονοι του διχτάτορα  Μεταξά και ως υπερασπιστές της χούντας των συνταγματαρχών, ισχυρίζονται πως δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο και πως οι νεκροί του Πολυτεχνείου είναι «μύθος». Προφανώς «η Γη γυρίζει»…

Το μεσημέρι της 18ης Νοέμβρη 1973, ο ταγματάρχης Ν. Ντερτιλής βρίσκεται με το υπηρεσιακό τζιπ έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Απέναντι, Πατησίων και Στουρνάρη, οι αστυφύλακες χτυπούν ένα νεαρό, που προς στιγμήν τους ξεφεύγει. Ο Ντερτιλής βγάζει από το μπουφάν το περίστροφο και πυροβολεί. «Ο νεαρός έπεσε σαν κοτόπουλο», περιγράφει στην κατάθεσή του ένα χρόνο αργότερα ο οδηγός του Ντερτιλή – ο 21 ετών τότε Αντώνης Αγριτέλης – και συνεχίζει: «Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα, μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη, μου είπε: «Με παραδέχεσαι, ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!»»…

Έφαγε ισόβια στη δίκη της χούντας και  έμεινε  στη φυλακή, αρνούμενος να κάνει αίτημα χάριτος, όπως είχε «δικαίωμα», εκτός αν «.. αιτήση συγνώμη από εμέ επισήμως η ελληνική πολιτεία δια το διαπραχθέν έγκλημα κατ’ εμού, όπερ απετέλεσε την μεγαλυτέραν ηθικήν, νομικήν και πολιτικήν ατιμίαν όλων των εποχών».  Πέθανε  σε ηλικία 92 χρόνων. Στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος εκφώνησε κι έναν από τους επικήδειους λόγους, όπου τον συνέκρινε με τον «…Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη», ενώ παρόντες ήταν οι χρυσαυγίτες, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Μιχάλης Αρβανίτης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

ΝΑ ΤΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΑΥΤΑ.

[ Από  την  ιστοσελίδα  Lefteria ]

Χρήστος Ζουλιάτης

 

Επιστολή της μητέρας του Μιχάλη Μυρογιάννη (Νοέμβρης 1983):

«ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΑ …»:

«Πριν 10 χρόνια, αυτή τη μέρα, είχα κι εγώ ένα παλικάρι, που έφυγε να πάει στο Πολυτεχνείο και από τότε δεν ξαναγύρισε.

Θυμάμαι τα τελευταία του λόγια: « Μάνα, πόσο όμορφη είναι η ζωή. Μάνα, τι ωραία λόγια έχει ο Εθνικός μας Ύμνος». Κι όταν του είπα, μη βγεις αγόρι μου σήμερα, μου απάντησε με το τραγούδι: «Κράτα, μάνα, και θα γίνει το μεγάλο πήδημα, λευτεριά και ρωμιοσύνη είναι αδέρφια δίδυμα». Θυμάμαι και κάτι ακόμα: Εκείνο το πρωί όσες φορές έπαιρνα νερό, κι έβγαινα στην αυλή να ποτίσω τις γλάστρες με τα λουλούδια, έτρεχε και με φιλούσε. Τότε δεν μπορούσα να εξηγήσω το γιατί. Τα δεχόμουν όλα αμίλητη και περήφανη. Τώρα ξέρω γιατί. Τώρα που έχω μείνει με ένα χαρτί στο χέρι που λέει: «Διαμπερές τραύμα στο κεφάλι, βληθείς δια πυροβόλου όπλου, έξοδος εγκεφαλικής ουσίας». Κι όταν πια η μοναξιά, η πίκρα, ο πόνος, γίνονται αγανάκτηση, είναι σαν να ακούω τη φωνή του να μου λέει: « Μάνα, δεν πέθανα. Το αίμα μου σας ελευθέρωσε». Και τότε σκέπτομαι και ευχαριστώ όλους εκείνους που τον τίμησαν και τον τιμούν με οποιοδήποτε τρόπο. Και βλέπω τη μορφή της προτομής του, που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, να μου χαμογελά».

Πώς να μην κλάψεις, πώς να μην πονέσεις στο δράμα και την περηφάνια της μάνας, πώς να μην τραγουδήσεις «Γλυκέ μου εσύ δε χάθηκες, ωιμέ, μέσα στις φλέβες μου είσαι. Γιε μου, στις φλέβες ολουνών, καημέ, έμπα βαθιά και ζήσε».

[ Από  την  ιστοσελίδα  Lefteria ]

Χρήστος Ζουλιάτης 
Κατηγορία Δήμος
- 15|11|2017 11:31

Εν αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις του δευτέρου σταδίου εγκρίσεων των μελετών και στην περίπτωση της προοπτικής της ανάπλασης στα Τσαμάκια, του τελικού «ΟΚ» από το Κ(εντρικό) Α(ρχαιολογικό) Σ(υμβούλιο), ο Δήμος Λέσβου βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταθέσει πριν την ολοκλήρωση της προθεσμίας (31/12), το τελικό του πρόγραμμα με στόχο την απορρόφηση των προσφερόμενων πόρων από τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση. Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο πρόγραμμα ύψους 11,9 εκ. ευρώ, αφορά τις πόλεις της Μυτιλήνης και της Χίου, είναι φυσικά ανταγωνιστικό και δύναται να χρηματοδοτήσει έργα που πραγματικά μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης και να συμβάλλουν ουσιαστικά στον στόχο της βελτίωσης της λειτουργικότητάς της. Με τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρό να δίνει εικόνα σήμερα στο «Ε» της ολοκληρωμένης πρότασης του δήμου, λίγο πριν την υποβολή της στο πρόγραμμα. Οι τέσσερις τώρα μεγάλες παρεμβάσεις που οραματίζεται και δρομολογεί η δημοτική αρχή να υλοποιήσει μέσω του προγράμματος, αγγίζουν τα 5 εκ. ευρώ και είναι οι εξής: Ανάπλαση του πάρκου της Αγίας Ειρήνης, ανάπλαση στα Τσαμάκια, διαμόρφωση της εισόδου της πόλης από το αεροδρόμιο (από Πύργο Γιαννέλλη) και φυσικά η ανάπλαση της Πλατείας Σαπφούς. Με την Αρχαιολογία (είναι δικαιούχος από το ίδιο πρόγραμμα) να είναι και εκείνη έτοιμη από τη μεριά της να υποβάλλει τη δική της πρόταση, για ευρείες παρεμβάσεις από το «Απελλή» ως το Κάτω Κάστρο, που είναι περιοχή ευθύνης της.

Από την πρώτη στιγμή που βγήκε στην επιφάνεια το περίφημο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης της πόλης της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», που συνέπεσε μάλιστα με τις πρώτες ημέρες της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής, μετατράπηκε αυτόματα σε μεγάλο «στοίχημα» της θητείας του Σπύρου Γαληνού, προκειμένου μετά από χρόνια, να γίνει ξανά μία σημαντική παρέμβαση στην πόλη. Το ότι το πρόγραμμα εστίαζε δε αποκλειστικά στην πόλη της Μυτιλήνης και της Χίου, δημιούργησε προσδοκίες αλλά ταυτόχρονα και την υποχρέωση να εξαντληθούν οι δυνατότητες να απορροφηθούν οι πόροι. Αφού σε αντίθετη περίπτωση, θα μιλούσαμε για ένα φιάσκο και για μία ακόμη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την πόλη της Μυτιλήνης.

Παρά το ότι όμως υπήρξε αρκετό χρονικό διάστημα για να ανασυρθούν παλαιές, αλλά και έτοιμες μελέτες για επιλέξιμες από το πρόγραμμα παρεμβάσεις (σ.σ. ο ποδηλατόδρομος), η δημοτική αρχή βρέθηκε τελικά να τρέχει με… «χίλια» μόλις μέσα στο 2017, για να καταφέρει τελικά εμπρόθεσμα να ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες. Και αν και υπήρξαν αρχικά πολλές προτάσεις και προοπτικές με κίνδυνο να χαθεί ο προσανατολισμός, η τελική πρόταση για την Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση που πρόκειται να κατατεθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή τις επόμενες ημέρες, στοχεύει στην ανάπλαση της εισόδου (από το αεροδρόμιο) της πόλης, σε παρεμβάσεις στο κεντρικό ιστό της, στην προκυμαία και γύρω από το μεγαλύτερο ιστορικό μνημείο της Μυτιλήνης. Το Κάστρο της.

Πάρκο Αγίας Ειρήνης

Η πρόταση λοιπόν -που θα παρουσιαστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- του δήμου Λέσβου για την Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση, είναι η εξής: Πρώτα η ανάπλαση του Πάρκου της Αγίας Ειρήνης προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, η περίπτωση της οποίας βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο των εγκρίσεων. Ειδικότερα η ανάπλαση περιλαμβάνει (γυάλινη) κατασκευή σιντριβανιού στο κέντρο του πάρκου, αντικατάσταση των οργάνων της παιδικής χαράς και του τάπητά της, φωτισμό και γενικότερες παρεμβάσεις βελτίωσης της αισθητικής του υφιστάμενου πάρκου.

Τσαμάκια

Δεύτερος στόχος (σ.σ. δεν παρουσιάζεται η σειρά προτεραιότητας), είναι η ανάπλαση στα Τσαμάκια και η αναβίωση της παλιάς περατζάδας των Μυτιληνιών. Η πρόταση ύψους 1,7 εκ. ευρώ, αφορά σε παρεμβάσεις που θα εφαρμόσουν μία ήπια κυκλοφορία των οχημάτων, επάνω σε πλακόστρωτο. Η πλακόστρωση βάσει της πρότασης θα ξεκινά από το ύψος περίπου του αγάλματος της Ελευθερίας και θα φτάνει ως και τον φάρο της Φυκιότρυπας, όπου θα διαμορφωθεί μία κυκλική περιστροφή, προκειμένου να γίνεται η αναστροφή των οχημάτων αφού ως γνωστόν πλέον ο εκεί δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο. Έξω από τον Φάρο της Φυκιότρυπας ας σημειωθεί πως προβλέπεται να διαμορφωθεί ο χώρος για να μπορεί αν φιλοξενεί υπαίθριες εκδηλώσεις αλλά και η κατασκευή αναψυκτηρίου. Ακόμη η μελέτη προβλέπει κατασκευή παιδικής χαράς μπροστά από το άλσος, φωτισμό της περιοχής και φυσικά ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο.   

Είσοδος της πόλης (Σουράδα)

Η πρόταση του δήμου όμως για το πρόγραμμα, εστιάζει και στην είσοδο της πόλης (ύψος πύργου «Γιαννέλλη») από τη μεριά του αεροδρομίου, με στόχο να αναβαθμιστεί η Σουράδα που φιλοξενεί τα περίφημα αρχοντικά της Μυτιλήνης. Η δράση αυτή έχει προϋπολογισμό 1 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα οι μελέτες για την εν λόγω παρέμβαση, δίνουν επιτέλους στο δρόμο που διασχίζει την περιοχή τον κόμβο που απαιτεί το σημείο του «Φόρου», αλλά και κόμβο μπροστά από το Ναυτικό Όμιλο. Ακόμη προβλέπεται όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις αντικατάσταση του υφιστάμενου φωτισμού και διαμόρφωση των πεζοδρομίων, με ειδική πρόβλεψη για ΑΜΕΑ, με απώτερο σκοπό η πρώτη εικόνα του επισκέπτη από την πόλη, να είναι αντάξια της φήμης της Μυτιλήνης.

Πλατεία Σαπφούς

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή, έχει προβάλλει περισσότερο από όλες τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της, την προοπτική της ανάπλασης της πλατείας Σαπφούς, βάσει των μελετών του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα-γλύπτη κ. Βαρώτσου, ενώ από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης διεκδικεί πόρους και η Αρχαιολογία. Έχοντας σχεδόν έτοιμη την πρότασή της (προϋπολογισμού 1,6 εκ. ευρώ) για την περιοχή ευθύνης της από του «Απελλή» ως το Κάτω Κάστρο, για υποβολή στο πρόγραμμα.

 

Κ. Κατσαρός: «Δουλέψαμε μεθοδικά»

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος τόσο από τη δουλειά που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα, όσο και από το ότι έχουμε τελικά έτοιμες ρεαλιστικές προτάσεις για να διεκδικήσουν περί τα 5 εκ. ευρώ από ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός στο «Ε» σχετικά και συνέχισε: «Είμαστε έτοιμοι, όχι μόνο για τα περίπου 11,5 εκ. ευρώ που έχουν ήδη βγει, αλλά και για περαιτέρω δράσεις του προγράμματος, εν αναμονή των μέτρων. Και αναφέρομαι για την ενεργειακή αναβάθμιση δύο σχολείων της πόλης, αλλά και για υπόγειους κάδους. Η Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση είναι μια υπόθεση που τη δούλεψε η σημερινή δημοτική αρχή με μεθοδικότητα και πιστεύω πως μπορεί να δώσει ξανά στη Μυτιλήνη έργα πραγματικά που θα βελτιώνουν την αισθητική της και θα κάνουν τη διαφορά. Με την ευχή όλων το δεύτερο εξάμηνο του 2018, να έχουν ξεκινήσει εργασίες».

 

 

Το πρόγραμμα

Να υπενθυμιστεί εδώ ότι ο προϋπολογισμός για την ΒΑΑ ανέρχεται σε 11.950.000 ευρώ και αναλυτικά περιλαμβάνει:

 

Ø Έργα για την αναβάθμιση υποδομών προσπελασιμότητας, με προϋπολογισμό 1.650.000 ευρώ.

Ø Έργα για την προστασία πολιτιστικών και ιδιαιτέρων ιστορικών στοιχείων που είναι συνδεδεμένα με τον αστικό ιστό, καθώς και  έργα αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων που διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες για την καθημερινότητα των πολιτών, με προϋπολογισμό 5.640.000 ευρώ.

Ø Έργα βιοκλιματικής ανάπλασης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση του μικροκλίματος, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.

Ø Έργα για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης, της προώθησης ήπιων μέσων κυκλοφορίας (ποδηλατόδρομοι, πεζοδρομήσεις), με προϋπολογισμό 3.660.000 ευρώ.

 

Κατηγορία Διαδρομές
- 15|11|2017 11:11

 

Σε ένα από τα νεότερα μνημεία της Περγάμου, που φαίνονται κάτω από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου, ανήκουν οι τρεις κεραμοσκέπαστοι θόλοι και ο υψηλός μιναρές του Ulu Τζαμί, του Μεγάλου τεμένους. Με διαστάσεις 34Χ27 (τοπογραφικό), με τέσσερα παράθυρα σε κάθε πλευρά, φέρει τρεις θόλους (διαμέτρου 17,5 μ ο μεσαίος και από 15,5 μ οι άλλοι) στηριγμένους σε οκταγωνικές βάσεις. Είναι κατασκευασμένο με ορθογώνια ηφαιστειακή πέτρα, με ταινίες τούβλων και επάνω από την μαρμάρινη, κεντρική του θύρα, η καλλιγραφημένη του επιγραφή αναφέρει ότι κτίστηκε του 1399 (804) από τον Σουλτάνο Yildirim Beyazit!

Το Μιχράμπ του είναι έργο τέχνης με έγχρωμα γεωμετρικά και ανάγλυφα μοτίβα! Ο μιναρές του γκρεμίστηκε από καταιγίδα το 1949 και ο νέος, ύψους 38 μ., πετρόχτιστος, φέρει υπέροχο λιθανάγλυφο διάκοσμο στην βάση του εξώστη! Το Τζαμί μετά από κατολίσθηση είχε καταστραφεί (υπήρχε χριστιανικό νεκροταφείο εκεί), και ανακατασκευάστηκε το 1905, «εκ του μηδενός», από τον τότε διοικητή της Περγάμου, Kemal Bey. Στην αυλή του υπήρχε ιερατική σχολή (Μεντρεσσές) και σε κρήνη του σιντριβανιού του, υπάρχουν στοίχοι του ποιητή Aski Efendi! Από τους χριστιανούς θεωρείται σαν «προγενέστερος Ναός της Αγίας Σοφίας» (όλα Ελληνικά βιβλία!), χωρίς να αναφέρεται η πηγή! Μάλλον από τον χαρακτηρισμό της αρχιτεκτονικής του μορφής «σαν Βυζαντινού ναού», από τον Charles Textier, ο οποίος πέρασε από εκεί το 1832! Οι Τούρκοι το χαρακτηρίζουν σαν το τελευταίο δείγμα «Οθωμανικής βασιλικής»! Μοιάζει με το μεγάλο τζαμί στην ακρόπολη της Άσσου! Αναφέρεται βέβαια και το δυσανάγνωστο της επιγραφής, σε «Κουφική γλώσσα». Θέλει κάποια έρευνα αυτή η υπόθεση!!

Κάτω από το τζαμί περνάει ο Σεληνούντας! Η πρώτη του μεγάλη, πέτρινη γέφυρα είναι δίτοξη! Εδώ υπήρχε ένας νερόμυλος! Αυτοί ανήκαν στα Βακούφια, και τους νοίκιαζαν σε ιδιώτες! (Τσολίσος, Περγαμηνά). Έπαιρναν νερό από το ποτάμι, με φραγές και τα μυλαύλακα τους κατηφόριζαν στην νότια όχθη του ποταμού, περνώντας κάτω από τα τόξα των γεφυριών. Αναφέρονται τρεις, στην περιοχή! Πιο κάτω συναντάμε την δεύτερη, τρίτοξη γέφυρα, την Αρμενική (ένωνε την Αρμενική συνοικία με την Οθωμανική) ή Ταμπάκ Κιοπρού, γιατί στην αριστερή της όχθη υπήρχαν τα Βυρσοδεψεία! Από εδώ περάσαμε το πρωί, με το τέλος του Ραμαζανιού και οι κάδοι ήταν γεμάτοι από τα κόκαλα της νυχτερινής κρεοφαγίας! Η Τρίτη γέφυρα, τρίτοξη και αυτή, βρίσκεται πολύ πιο κάτω, πέρα από τις Ρωμαϊκές Σήραγγες του ποταμού. Εδώ υπήρχε η Εβραϊκή Συνοικία με την Συναγωγή, εργοστάσια Ελλήνων και κύρια το μεγάλο κτήριο του Μονοπωλίου Καπνού της Ρεζί! Εδώ συνέβησαν δυσάρεστα γεγονότα στον πρώτο διωγμό του 1914!!!

 

Οι τρεις θόλοι και ο μιναρές…

 

…του Μεγάλου Τεμένους…

 

…ή και Αγίας Σοφίας…

 

…του 1392…

 

…τετράγωνου κτηρίου…

 

…με υπέροχο Mihrab…

 

…και πανύψηλο μιναρέ!

 

Δίπλα στη δίτοξη, πρώτη γέφυρα…

 

… η τρίτοξη Ταμπακ Κιοπρού, με τα σπιτάκια στα τόξα της…

 

…και πολύ πιο κάτω η γέφυρα της Ρεζί!

 

Κατηγορία Παντός καιρού
- 15|11|2017 10:56

Όσες φορές ακούω για τρομοκράτες και για την τρομοκρατική τους δράση, αναρωτιέμαι τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι, όταν συλλαμβάνονται και αποκαλύπτονται, με έκπληξή μας διαπιστώνουμε ότι είναι κοινοί και καθημερινοί άνθρωποι, «συγκάτοικοι» στην… ίδια πολυκατοικία, άνθρωποι που δεν παρουσίασαν, ποτέ, καμιά… υπεράνθρωπη, υπερφυσική ιδιότητα ούτε κάποιο δείγμα μεγαλοφυούς δημιουργίας.

Αισθάνονται, άραγε, ότι αποτελούν ένα ανώτερο είδος ανθρώπου, κάτι σαν …άγγελοι με την ρομφαία που τους εμπιστεύτηκε ο θεός; Ότι αποτελούν την ενσάρκωση του πνεύματος της Δικαιοσύνης ή ότι εκπροσωπούν κάποια ανώτατη Αρχή; Ότι έχουν « εν λευκώ» εξουσιοδοτηθεί από το λαό ή το… «Υπερπέραν» να δικάζουν και να καταδικάζουν, κατά το δοκούν, τους συνανθρώπους τους; Πιστεύουν ότι- «ελέω Θεού» ή « ελέω» Διαβόλου- έχουν την υπέρτατη εξουσία να αποφασίζουν για τον θάνατο ανθρώπων ή την εξαφάνιση ανθρώπινων περιουσιών και δημιουργημάτων;

Απονέμουν, λένε, «επαναστατικώ δικαίω», την δικαιοσύνη, την οποία δεν θέλουν ή δεν μπορούν να απονείμουν τα θεσμικά όργανα της συντεταγμένης δημοκρατικής πολιτείας.

Αλλά για να επικαλούνται το «επαναστατικό δίκαιο», πρέπει, προηγουμένως, να πραγματοποιήσουν κάποια επανάσταση και η επανάστασή τους να έχει την αποδοχή και την στήριξη του λαού. Και εφόσον καταλύσουν το παλιό καθεστώς, τότε μπορούν να θέσουν σε ισχύ το «επαναστατικό δίκαιό» τους. Σε αντίθετη περίπτωση οι πράξεις τους, οι οποίες, δήθεν, στηρίζονται στο «επαναστατικό δίκαιο» αποτελούν εγκληματικές ενέργειες που στρέφονται κατά της κοινωνίας.

Και η οποιαδήποτε θεωρητική στήριξη τέτοιων εγκληματικών πράξεων ανήκει ιδεολογικά στον φασισμό.

Διότι μόνον κατά την φασιστική ιδεολογία δικαιολογείται το άτομο ή μια μειοψηφία ατόμων να τίθεται uber alles , να αυτοανακηρύσσεται κάποιος- ως εάν είναι ο μοναδικός αναμάρτητος και αλάθητος- σε υπέρτατο κριτή, ο οποίος απονέμει ή αφαιρεί το δικαίωμα της ζωής στους άλλους ανθρώπους. Και είναι φασισμός- ακόμα κι αν είναι προφανής η ενοχή κάποιου- να του στερείς το δικαίωμα της απολογίας, όταν και για τα πλέον στυγερά εγκλήματα- στις περισσότερες χώρες- έχει καταργηθεί η ποινή του θανάτου και ο κατηγορούμενος εγκληματίας-σε κάθε περίπτωση- διατηρεί το δικαίωμα της απολογίας.

Αλλά με αυτόν τον τρόπο, λένε, εκριζώνοντας το σάπιο, το άδικο, το ανήθικο ή το προδοτικό , σταματούν την απάνθρωπη δράση των εκμεταλλευτών και των αδικητών και τρομοκρατώντας και τους άλλους επίδοξους αδικητές, περιστέλλουν την εκμετάλλευση και την αδικία και έτσι εξυγιαίνεται η κοινωνική ζωή.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω τον «αρχιεκτελεστή» της 17ης Νοέμβρη, κ. Κουφοντίνα, μετά από τις δολοφονίες 11 ανθρώπων που διέπραξε ( και τις οποίες υπερηφάνως, ακόμα και σήμερα, προβάλλει ως γενναία επαναστατικά κατορθώματα, άξια να απαθανατιστούν και με το βιβλίο που εξέδωσε, για να τα διαβάζουν οι νεότεροι τρομοκράτες και να τον μιμούνται ) εάν θεωρεί ότι άλλαξε τίποτε· εάν με την τρομοκρατική δράση του διόρθωσε- έστω κατά ένα χιλιοστό- την κοινωνία μας, το κράτος , το καπιταλιστικό σύστημα· εάν θεωρεί ότι με την αφαίρεση της ζωής ένδεκα ανθρώπων, τους οποίους δολοφόνησε πισώπλατα και αναπολόγητα, μείωσε την αδικία και την «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», έστω, κατά ένδεκα εκατομμυριοστά;

Ή, αντίθετα, η βία της τρομοκρατίας, ενθάρρυνε και συνέβαλε στην αύξηση και εξάπλωση της ανομίας και της εγκληματικότητας και ενίσχυσε- ακόμα περισσότερο- την κρατική βία και θωράκισε καλύτερα το καπιταλιστικό σύστημα, με αποτέλεσμα να περιοριστούν, ακόμα περισσότερο, οι ελευθερίες των πολιτών και να επιδεινωθούν οι συνθήκες της ζωής των αδυνάτων;

Πιστεύει ότι οι θαυμαστές και οι μιμητές του, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν δοξαστικά, κατά την έξοδό του από τις φυλακές Κορυδαλλού, εάν συνεχίσουν να ακολουθούν το παράδειγμά του, να πυροβολούν αστυνομικούς, να πυρπολούν μαζικά μέσα μεταφοράς και να ρημάζουν, κάθε τόσο τα καταστήματα στο κέντρο της πρωτεύουσας ή να στέλνουν «τρομοδέματα» σε ανύποπτους ανθρώπους, ότι συμβάλλουν στην … « απελευθέρωση των σκλάβων του καπιταλιστικού συστήματος», την οποίαν επαγγέλλονται ή, τελικά, αυτοί που πλήττονται από την γενικευμένη ανομία και την ανασφάλεια είναι οι μη προνομιούχες τάξεις των πολιτών;

Μήπως, λοιπόν, κύριε Κουφοντίνα, η 48ωρη άδεια που σου έδωσε με τόση γενναιοδωρία η Δημοκρατία μας σε βοήθησε να συνειδητοποιήσεις πόσο πολύτιμο δώρο είναι η ανθρώπινη ζωή( και, ιδιαίτερα, η θαλπωρή στην αγκαλιά της οικογένειάς σου, που απόλαυσες εσύ, κατά την 48ωρη άδειά σου- σε αντίθεση με τις οικογένειες των θυμάτων σου) και ότι κανείς άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να την στερεί από τον συνάνθρωπό του- κάτι που αλόγιστα και απάνθρωπα έκανες εσύ;

Και μήπως, κύριε Κουφοντίνα, είναι πια η στιγμή να σκεφτείς- και στην ηλικία που βρίσκεσαι, πιθανώς μπορείς, πια, να σκέφτεσαι- και να αποφασίσεις να εκδώσεις ένα ακόμα βιβλίο, με το οποίο θα ομολογείς στα ανώριμα παιδιά που σε θαυμάζουν ότι η τυφλή άρνηση και η αντίδραση, η τυφλή βία και οι σκοτωμοί, με τους οποίους επιδιώκουν την ανατροπή του «κατεστημένου», όχι μόνον δεν ανατρέπουν κανέναν και τίποτε, αλλά, αντίθετα ενδυναμώνουν ακόμα περισσότερο το « κατεστημένο» και τους στυλοβάτες του· ότι η «επανάσταση» με τις μολότοφ είναι μια ξεπερασμένη και αναποτελεσματική μορφή επανάστασης· και ότι η ανατροπή του οποιουδήποτε σάπιου και αναχρονιστικού « κατεστημένου» θα προέλθει «από μέσα» και από αυτούς που διαθέτουν τη δύναμη της γνώσης, από αυτούς που και θέλουν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα και τους τρόπους της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας, από αυτούς που μπορούν να διαμορφώσουν και να παρουσιάσουν στο λαό ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο και στη συνέχεια να εμπνεύσουν και να συναγείρουν το λαό σε ένα ειρηνικό αγώνα για την υλοποίησή του;

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top