FOLLOW US
Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 - EmprosNet.gr
Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|10|2017 20:16

Ο Βλαδίμηρος Σιαμέτης, καθηγητής Φωνητικής Τεχνικής στη χορωδία «Animato», είναι επικεφαλής στο Πειραματικό Χορωδιακό Εργαστήρι που ξεκίνησε φέτος στη χορωδία. Οι πρόβες γίνονται κάθε Τετάρτη στις 19.30 στις αναστηλωμένες οικίες στον χώρο του Κάτω Κάστρου στη Μυτιλήνη. Δείτε εδώ το video: <https://www.youtube.com/watch?v=bwj---ZLl-U>.

 

 

 

Κατηγορία Αγρότες
- 11|10|2017 18:18

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου αναφέρεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για την υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης στο γάλα και το κρέας.

Ο υπουργός σημειώνει: «Δεν αρκεί, αλλά δεν είναι το μόνο που κάνουμε για τον εξορθολογισμό της αγοράς αγροτικών προϊόντων και για την προστασία του καταναλωτή. Δεν ρίχνουμε “μπαταριές στον αέρα”, δουλεύουμε με βάση έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι ένα σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει η άμεση έκδοση του ηλεκτρονικού τιμολόγιου, η εγκατάσταση scanner στα τελωνεία και κυρίως η δημιουργία μιας αυτόνομα λειτουργούσας υπηρεσίας ελέγχων σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στις πύλες εισόδου-εξόδου των προϊόντων (λιμάνια - τελωνεία - παράνομες αγορές). Επειδή κάποιοι παραξενεύτηκαν, ίσως, με τους πολλούς ελέγχους που γίνονται το τελευταίο διάστημα, έλεγχοι που έχουν όπως ξέρετε απτά αποτελέσματα, θέλω να ξεκαθαρίσω προς κάθε κατεύθυνση: οι έλεγχοι, η αποκάλυψη των παρανομιών, όχι μόνον θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν. Κι ας έχουμε ελλείψεις στελέχωσης».

 

Προς κατάργηση ο φόρος για το κρασί

Ενώ για την προαναγγελθείσα από τον πρωθυπουργό κατάργηση του ΕΦΚ στο κρασί τονίζει:

«Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας, επιβάλαμε πράγματι έναν φόρο στο κρασί ο οποίος δημιούργησε προβλήματα, χωρίς μάλιστα να αποδώσει. Γι’ αυτό θα τον καταργήσουμε. Πρέπει να ξέρετε πάντως ότι το κρασί βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το στηρίξουμε. Αναφερθήκατε σε ένα πράγματι αρνητικό μέτρο. Δεν είναι ίσως της παρούσης, αλλά θα μπορούσα να σας απαριθμήσω πολλά άλλα θετικά μέτρα και δράσεις που εφαρμόζουμε για την υποστήριξη και του κρασιού και του αμπελιού».

 

Γιαούρτι και φέτα στις προτεραιότητες

Στην ίδια συνέντευξη έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γιαούρτι και την προστασία της φέτας, λέγοντας:

«Η ονομασία “ελληνικό γιαούρτι” αναφέρεται στο γιαούρτι που παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ελληνική θέση, αυτήν τη μάχη δίνουμε βήμα βήμα. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουμε σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της τσεχικής νομοθεσίας που επιτρέπει την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού και ελληνικού τύπου γιαουρτιού στην Τσεχία και θα αναδείξουμε εκ νέου το θέμα στο Συμβούλιο Γεωργίας της Ε.Ε. του Οκτωβρίου. Όπως ξέρετε, έχουμε συστήσει την Ομάδα Εργασίας με σκοπό τον συντονισμό των συλλογικών φορέων της παραγωγής του ελληνικού γιαουρτιού καθώς και των παραγωγών της πρώτης ύλης, προκειμένου να προετοιμαστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου υποβολής αίτησης για καταχώριση της ονομασίας “Ελληνικό Γιαούρτι” ως Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)».

Σε ό,τι αφορά τώρα τη φέτα υποστήριξε: «Στην ευρωπαϊκή αγορά δεν υπάρχει θέμα απομιμήσεων. Το πρόβλημα υπάρχει στις τρίτες χώρες όπου μέχρι σήμερα επικρατεί κυριολεκτικά μια απολύτως ανεξέλεγκτη κατάσταση. Οι διμερείς συμφωνίες που προωθεί η Ε.Ε. με τρίτες χώρες επιχειρούν να διευθετήσουν το θέμα, όμως όχι πάντα με επάρκεια. Στις συμφωνίες με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, συμφωνίες που είχαν κλείσει επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, η προστασία ήταν πλημμελής. Καταφέραμε να δεσμευτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αναθεώρηση των συμφωνιών αυτών πριν από τη λήξη της μεταβατικής 5ετίας, με στόχο την πλήρη κατάργηση της χρήσης του όρου φέτα στα λευκά τυριά τους. Για την αγορά της Ιαπωνίας τη μάχη την κερδίσαμε. Η προστασία του ονόματος φέτα είναι άμεση και πλήρης. Έρχονται κι άλλες μάχες, με κορυφαία αυτή της συμφωνίας με ΗΠΑ, τη γνωστή ως TTIP».

 

Όχι στους δήθεν παραγωγούς

Τέλος για τις επιδοτήσεις και τις αδικίες που υπάρχουν μεταξύ παραγωγών, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «οι επιλογές που προηγήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν πράγματι οδηγήσει σε μεγάλες στρεβλώσεις αλλά και αδικίες μεταξύ ομοειδών παραγωγών λόγω της ανισοκατανομής των δικαιωμάτων και λόγω της διατήρησης των λεγόμενων “ιστορικών δικαιωμάτων”. Να μην σας κουράζω με τεχνικές λεπτομέρειες, η ουσία είναι όμως ότι την αδικία αυτή την υφίστανται ως επί το πλείστον νεοεισερχόμενοι αγρότες, οι οποίοι για το ίδιο μέγεθος εκμετάλλευσης παίρνουν πολύ μικρότερες ενισχύσεις από όσους είχαν κατοχυρώσει ιστορικά δικαιώματα. Έχουμε πολλές φορές το παράδοξο, να επιδοτούμε πλουσιοπάροχα “δήθεν παραγωγούς” ή παραγωγούς “του καναπέ” και να αφήνουμε χωρίς στήριξη άλλους ενεργούς και νέους αγρότες. Αυτούς δηλαδή που πρέπει να ενισχύσουμε κατά κύριο λόγο.

Πρέπει να γίνουν αλλαγές και εμείς δεν θα περιμένουμε την τροποποίηση της ΚΑΠ, δηλαδή μετά το 2020, για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Την περίοδο αυτή εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες, σε συνεννόηση πάντα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να αλλάξουμε το σύστημα της κατανομής των δικαιωμάτων και να οδηγηθούμε σε άμεση σύγκλιση των ενισχύσεων στο εσωτερικό κάθε κλάδου παραγωγής.

Βεβαίως, η αλλαγή του μοντέλου, ενός μοντέλου όπως είπα, άδικου, αντιαναπτυξιακού και αδιαφανούς, δεν θα γίνει απότομα και χωρίς τον αναγκαίο διάλογο γιατί ήδη ο κάθε αγρότης έχει προγραμματίσει τη ζωή του και έχει αναλάβει πιθανές δεσμεύσεις και ρίσκα. Όμως στο τέλος της ημέρας θα άρουμε τις αδικίες και θα ενισχύουμε τον νέο, ενεργό και δραστήριο αγρότη. Θέλουμε ανάπτυξη και μάλιστα δίκαιη ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|10|2017 18:13

Με σεβασμό στο κοινό της Μυτιλήνης, η εταιρεία που εκπροσωπεί τη δημοφιλή ερμηνεύτρια Ελεονώρα Ζουγανέλη ανακοίνωσε την πραγματοποίηση της συναυλίας της -που είχε διακοπεί λόγω βροχής τον Ιούλιο- την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 20:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Παρακαλούνται όσοι έχουν εισιτήριο από την συναυλία να προσέρχονται στο Δημοτικό Θέατρο έως την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, ώρες: 9:00-14:00, προκειμένου να καταχωρηθούν στο πλάνο των θέσεων του θεάτρου. Δυστυχώς, οι προσκλήσεις που είχαν διατεθεί δεν θα ισχύσουν γι’ αυτήν την παράσταση λόγω περιορισμένου χώρου.

Είναι μια από τις πιο σημαντικές φωνές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής. Μετράει αρκετά χρόνια έντονης και πολύ σημαντικής παρουσίας στα μουσικά πράγματα. Είναι η φωνή που έχει συνδεθεί αναπόσπαστα με κάθε μας συναίσθημα, με στιγμές μας γεμάτες χαρά, αλλά και λύπη, αγάπη, πάθος και έρωτα. Είναι η φωνή που μας αντιπροσωπεύει, που μιλάει για εμάς, που λέει αυτά που θέλουμε να πούμε! Η φωνή που ακολουθούμε και αγαπάμε να ακούμε!

Μια ερμηνεύτρια που μπορεί, στο χρονικό πλαίσιο μιας ζωντανής εμφάνισης, να μας ταξιδέψει και να μας κάνει συμπρωταγωνιστές στα όνειρα της. Να μας αγγίξει με μια στιβαρή λαϊκή ερμηνεία, αλλά και να μας συγκινήσει με την ευαισθησία μιας μπαλάντας. Να μας σηκώσει όρθιους για χορό και να μας ξεσηκώσει σε ένα ξέφρενο πάρτι.

 

«Love Tour»

Όλα αυτά θα συμβούν με το «LOVE TOUR». Γιατί υπάρχει πολλή αγάπη. Και όπου υπάρχει αγάπη, γίνονται υπέροχα πράγματα, όπως λέει και η ίδια. Για τις συναυλίες της έχει ετοιμάσει ένα διαφορετικό από άλλες χρονιές πρόγραμμα, ένα μεγάλο πάρτι. Ένα πρόγραμμα γεμάτο επιτυχίες, αγαπημένα τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, αλλά και επιλογές της ίδιας από όλο το φάσμα της μουσικής. Τραγούδια που την εκφράζουν και τα κάνει δικά της, με το συναίσθημα και την ερμηνεία της. Όσα χωράνε στην καρδιά της και θέλει να μοιραστεί μαζί μας!

Υπεύθυνος για τις ενορχηστρώσεις των τραγουδιών είναι ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας.

Μαζί της επί σκηνής σε αυτές τις εμφανίσεις, οι εξαιρετικοί συνεργάτες μουσικοί: Bαχάν Γκαλστιάν - κλαρίνο, φλογέρα, ντουντούκ και ζουρνάς, Μιχάλης Καπηλίδης - Τύμπανα και κρουστά, Παρασκευάς Κίτσος - ακουστικό και ηλεκτρικό μπάσο, Δημήτρης Μπαρμπαγάλας - ακουστική, κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, Γιάννης Οικονομίδης - Τρομπέτα, κρουστά και πιάνο, Νίκος Πασσαλίδης - Μπουζούκι, λαούτο, ούτι και ακουστική κιθάρα.

Υπεύθυνοι ήχου είναι οι: Brian Coon και Δημήτρης Σαμαράς, ενώ τον σχεδιασμό φώτων έχει αναλάβει ο Phil Hills.

Κατηγορία Οικονομία
- 11|10|2017 17:40

Τη στρατηγική, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας παρουσίασαν στη Λάρισα τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου σε περίπου 200 εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και φορέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών έμφαση δόθηκε στο ρόλο και τις προοπτικές του αγροτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τράπεζας, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της οικονομίας. Ταυτόχρονα, τόσο ο κ. Χαντζηνικολάου όσο και ο κ. Μεγάλου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 1% ή και το 1,5% για το 2017.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε ότι «η χώρα, το τραπεζικό σύστημα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εισέλθει σε περίοδο ομαλοποίησης με θετικές προοπτικές για το μέλλον, καθώς παρατηρείται βελτίωση των οικονομικών δεικτών και λαμβάνονται θετικά μηνύματα από τους διεθνείς επενδυτές. Οι εξελίξεις αυτές, μαζί με την άρση της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που βλέπουν τις ευκαιρίες και έχουν διάθεση να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Γνωρίζουμε όμως καλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η παρατεταμένη ύφεση και η βίαιη αποδιάρθρωση μεγάλων τμημάτων της οικονομίας, η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη ζήτηση και τα μειωμένα εισοδήματα, οι συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών αλλά και οι χρόνιες παθογένειες όπως η γραφειοκρατία έχουν τραυματίσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και αποθαρρύνουν την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος».

 

Κατηγορία Πολιτισμός
- 11|10|2017 17:15

Σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τη Λιλή Λαμπρέλλη στο βιβλιοπωλείο «Book and Art» στα Λαδάδικα με ένα σεμινάριο σήμερα στις 7 το απόγευμα και βιβλιοπαρουσίαση αύριο στις 8 το βράδυ.

Το σημερινό σεμινάριο αφορά εκπαιδευτικούς αλλά και όσους ελκύει η προφορική λογοτεχνία. Αφορά τη θεωρητική και πρακτική προσέγγιση της τέχνης της αφήγησης, με βάση μια χριστουγεννιάτικη παράδοση. Και η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

Για πρώτη φορά

Αύριο Πέμπτη θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου της, «Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης». Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Ζορμπάς, και η Λιλή Λαμπρέλλη. Τα λαϊκά παραμύθια -κεντρικά στοιχεία σύμπραξης της ατομικής ανάγκης με την κοινωνική συνείδηση- έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια πάψει να δημιουργούνται. Οι άνθρωποι από τη μια ανακάλυψαν άλλους τρόπους έκφρασης τόσο της ατομικής τους ταυτότητας, όσο και της κοινωνικής τους συνείδησης, και από την άλλη έχουν αφεθεί σε τρόπους ψυχαγωγίας όπου κυριαρχεί η εικόνα.

Τα λαϊκά παραμύθια έτσι όπως από στόμα σε στόμα κυκλοφορούσαν και ανανεώνονταν έχουν πλέον θεωρηθεί κομβικά σημεία των λαϊκών πολιτισμών και μέσα από αυτά μπορεί κανείς να διαπιστώσει τι ένωνε και τι διαφοροποιούσε τις πληθυσμιακές ομάδες από εποχή σε εποχή και από περιοχή σε περιοχή. Αλλά ενώ το λαϊκό παραμύθι ως είδος έχει πλέον θεωρηθεί κάτι με μουσειακή αξία, η αφήγησή του διανύει μια όχι μόνο νέα περίοδο αναζωογόνησης αλλά και αποτελεί έναν τρόπο κατάθεσης ατομικών και ομαδικών συναισθημάτων και ιδεών.

Η αφήγηση μιας ιστορίας για να υπάρξει προϋποθέτει την ύπαρξη δύο ανθρώπων -αυτού που αφηγείται και αυτού που ακούει. Σχέση που αποκτά θεμελιώδεις διαστάσεις ακόμα και σήμερα. Όλοι μας μπορούμε να ανατρέξουμε στην προσωπική μας μνήμη και να θυμηθούμε τι μας συνέδεε με τον άνθρωπο που μας έλεγε μια ιστορία ή με εκείνον που εμείς του αφηγηθήκαμε μια άλλη. Αυτό το περιεχόμενο θέλησε να καταγράψει η Λίλη Λαμπρέλλη με την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίο «Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης».

 

Η αξία της αφήγησης

Η συγκεκριμένη αφηγήτρια και συγγραφέας έχει και στο παρελθόν γράψει βιβλία που στηρίχτηκαν στον τρόπο που μια αφήγηση αξίζει να υλοποιείται στις μέρες μας, αλλά και την αξία που η πράξη της αφήγησης προσφέρει, επίσης στις μέρες μας. Με αυτό όμως το νέο της βιβλίο κάνει κάτι εντελώς πρωτότυπο. Επιχειρεί την καταγραφή των αξιών που η πράξη της αφήγησης εμπεριέχει. Με την έξυπνη δομή ενός, ας πούμε, λεξικού αφηγηματικών προβληματισμών, φωτίζει άλλοτε σκέψεις που έχουν μείνει στο σκοτάδι κι άλλοτε επιβεβαιώνει άλλες που ίσως οδεύουν προς αφανισμό.

Έτσι, λοιπόν, ανάμεσα στα λήμματα του Α και συγκεκριμένα στο «Αφηγητής», διαβάζουμε πως όλοι μας είμαστε εν τέλει αφηγητές, καθώς όλοι μας έχουμε μια προσωπική αντίληψη του κόσμου που μας περιβάλλει και του εαυτού μας και πως όλο αυτό είναι μια εσωτερική, προσωπική αφήγηση.

 

 

 

Κατηγορία Κοινωνία
- 11|10|2017 17:04

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών, που οργάνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Παράρτημα Λέσβος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Η συμμετοχή του κόσμου επιβεβαίωσε την αναγκαιότητά πραγματοποίησης του σεναρίου, αφού το ενδιαφέρον ήταν έντονο. Οι άνθρωποι του Εμπορικού Συλλόγου μάλιστα, στη λήξη του, δήλωναν πανευτυχείς για την τεράστια αποδοχή που είχε η πρωτοβουλία τους.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία εκτός της θεωρητικής να πραγματοποιήσουν και πρακτική εξάσκηση στην παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς και σε μεθόδους καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης σε προπλάσματα. Ήταν τέτοια η συμμετοχή του κόσμου, ειδικά στο πρακτικό κομμάτι της εξάσκησης, που ξεπεράστηκε κατά πολύ η προβλεπόμενη ώρα λήξης του σεμιναρίου.

Πρόθεση του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης είναι ανάλογα σεμινάρια να συνεχιστούν και στο μέλλον, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες για όλους.

 

 

Κατηγορία Αστυνομία
- 11|10|2017 16:02

Καταγγελία για βιασμό υπέβαλλε χθες το πρωί ένα ανήλικο κορίτσι, συνοδευόμενο από τους γονείς του, με την Αστυνομία να προχωρά άμεσα στην προσαγωγή υπόπτων! Πληροφορίες αναφέρουν πως το κορίτσι έπεσε θύμα βιασμού στην περιοχή στου «Καλαμάρη» με την Αστυνομία να επιβεβαιώνει στο «Ε» την σχετική καταγγελία που έχει αναστατώσει την κοινότητα των Ρομά στη Μυτιλήνη. Καθώς οι ύποπτοι που κρατά η Αστυνομία, ήταν Ρομά που βρίσκονταν σε καθημερινή επαφή με το κορίτσι.

Να σημειωθεί ότι το κορίτσι μεταφέρθηκε χθες και στο «Βοστάνειο» νοσοκομείο της Μυτιλήνης για να περάσει από ιατροδικαστική εξέταση. 

 

 

 

Κατηγορία Περιφέρεια
- 11|10|2017 15:58

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευμένη από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Γιώργο Πλακωτάρη και τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη και Χρύσανθο Αργυρίου, επισκέφθηκε χθες το Κάστρο της Μυτιλήνης όπου εκτελείται το έργο «Στερέωση και αποκατάσταση των τμημάτων του βορειοανατολικού περιβόλου Κάστρου».

Το έργο, που είναι το μεγαλύτερο αναστηλωτικό έργο που εκτελείται στο Βόρειο Αιγαίο, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στις 800.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Στο έργο απασχολούνται τέσσερις εργαζόμενοι ως επιστημονικό προσωπικό και εννέα εργατοτεχνίτες. Και η πορεία υλοποίησής του είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2019.

Οι εργασίες

Οι εργασίες τώρα υλοποιούνται σε μήκος 400 μέτρων και ύψος 12 μέτρων και κατά τις εργασίες τόσο των επιχωματώσεων όσο και της μορφολογικής εξέτασης του τείχους, διαπιστώθηκε ότι αυτό επιδιορθώθηκε μετά τον σεισμό τους τέλους του 18ου αιώνα που έπληξε τη Λέσβο.

Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου υλοποιούνται καινοτόμες δράσεις ως προς την αναστήλωση του τείχους, όπως τοποθέτηση τεχνητών λίθων στη θεμελίωσή του, ειδικά ενέματα για την αποκατάσταση της εσωτερικής και εξωτερικής όψης αυτού, ενώ προβλέπεται και η αποκατάσταση των πολεμίστρων, καθώς και της ανώτερης επιφάνειας του τείχους με τον περίδρομο (διάδρομος γύρω από τα τείχη), ο οποίος και θα είναι επισκέψιμος.

Πριν την ολοκλήρωση του έργου και πιο συγκεκριμένα στις 30-31 Οκτωβρίου 2018,  προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα «οχυρώσεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο Αιγαίο». Τα πρακτικά του συνεδρίου αυτού, όπως επίσης και αναλυτικός δίγλωσσος οδηγός (ελληνικά, αγγλικά), θα εκδοθούν με χρηματοδότηση από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. 

Η δυνατότητα και για την Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου βρίσκεται σταθερά αρωγός σε έργα πολιτισμού που αποτελούν έναν σημαντικό πυρήνα τουριστικής επισκεψιμότητας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ανάμεσα στα οποία το Κάστρο της Μυτιλήνης έχει σημαντική θέση», δήλωσε με την ολοκλήρωση της επίσκεψης η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και συνέχισε: «Η αναστήλωση και η ανάδειξή του αποτελούν ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Μυτιλήνης στο οποίο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανταποκρίνεται με χρηματοδοτήσεις που προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους του Επιχειρησιακού της Προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτής της ανάδειξης υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα να ενταχθεί στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Ε. Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το έργο αποκατάστασης του Κάτω Κάστρου Μυτιλήνης, προκειμένου το πολύμορφο μεσαιωνικό Κάστρο της πόλης να αντιμετωπιστεί πλέον ως ενιαίο σύνολο».

 

 

Κατηγορία Παντός καιρού
- 11|10|2017 15:41

«Μη δίδου παιδίω μάχαιραν και απαιδεύτω δυναστείαν». Πλούταρχος.

 

Ήρθαν με τα παιδιάστικα παραμύθια τους, τις αυταπάτες και τις φαντασιώσεις τους, τις ιδεοληψίες τους, τα νεοσταλινικά και τα λατινοαμερικάνικα πρότυπά τους, με τις υψωμένες γροθιές και τις επαναστατικές φιγούρες τους, ξέθαψαν τους βρικόλακες του διχασμού με τα «ή αυτοί ή εμείς» και με τους « Γερανοτσολιάδες» και τους « Μερκελιστές», πέταξαν στη θάλασσα ό, τι είχε- μέχρι το Γενάρη του 2015- επιτευχθεί με τις οδυνηρές στερήσεις του λαού και οδήγησαν τη χώρα στο έσχατο σημείο του εξευτελισμού και της αναξιοπιστίας. Και μόνο με το φόβο ότι θα οδηγηθούν στο « Γουδί», γύρισαν, την τελευταία στιγμή, το « τιμόνι» όλο «δεξιά» (360 μοίρες κατά την τσίπρια έκφραση!) και η χώρα γλύτωσε την καταβαράθρωσή της στα Τάρταρα της χρεοκοπίας και του Grexit.

-Πόσο μας κόστισαν οι επαναστατικές φιγούρες της « μαθητοπαρέας» του Τσίπρα» και της κολεγιάς τους με τους «Ψεκασμένους» του… «ανεξάρτητου» Καμένου;

86 -100 δις- πρόσθετα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού- και επιπλέον: υποθήκευση ολόκληρης της δημόσιας περιουσία για 99 χρόνια στους δανειστές μας!

Και ο « σοφός» λαός τους …αντάμειψε με την επανεκλογή τους το Σεπτέμβρη του 2015, μαγεμένος-και πάλι- από ένα, ακόμα, παραμύθι, εκείνο του «παράλληλου προγράμματος»!

Ο «σοφός» λαός, λένε, τιμώρησε κι αυτή τη φορά το «Παλιό» και έδωσε « άλλη μια ευκαιρία» στο «Νέο», για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, την οποίαν προκάλεσαν με την πολιτική τους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ!

Για δεύτερη φορά,δυστυχώς, ο «σοφός» λαός έμεινε ανεξεταστέος στην… προπαίδεια: οι «Παλιοί» που κυβερνούσαν 40 χρόνια συσσώρευσαν χρέη- ας πούμε χονδρικά- 300 δις. Και όλα αυτά τα δις δεν ήταν, βεβαίως, ό λ α ούτε «πεταμένα» ούτε «κλεμμένα» λεφτά. Με αυτά έγιναν χιλιάδες δρόμοι και γέφυρες, νοσοκομεία, σχολεία και μουσεία, Μετρό και Ολυμπιακοί Αγώνες, έργα πολιτισμού και έργα που εξυπηρέτησαν κοινωνικές ανάγκες και άλλαξαν τη ζωή των κατοίκων και την εικόνα της χώρας.

 Οι «Νέοι» του ΣΥΡΙΖΑ( συμπεριλαμβανομένων και των… «Νέων» που μετακόμισαν από το «Παλιό» ΠΑΣΟΚ και των «Νέων» των ΑΝΕΛ που αποχώρησαν από την «Παλιά» Ν.Δ.), μέσα σε δυο χρόνια επιβάρυναν τη χώρα και τον ελληνικό λαό με 100 δις και- ποιος μπορεί να λογαριάσει- πόσα δις προστίθενται επιπλέον από το «ξεπούλημα» της ιδιωτικής και της Δημόσιας Περιουσίας. Και όλα αυτά τα δις είναι σκέτη… φύρα από την «Πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση». Τσάμπα Χρέος από «τσάμπα μάγκες»!

Η μεγαλύτερη, όμως, ζημιά που έχουν προκαλέσει οι ντόπιοι «Μαδούροι» είναι η αλλοίωση που επέφεραν στα ηθικά χαρακτηριστικά του λαού μας. Με τα «παραμύθια» τους υπνώτισαν ένα μεγάλο μέρος του λαού και κατάφεραν να μετατρέψουν Έλληνες πολίτες από έλλογα όντα, σε μια «μάζα» οπαδών με αδρανοποιημένη λογική, που φαντασιώνονταν εξωπραγματικούς παραδείσους και αφιονίζονταν εναντίον των «εχθρών»-ντόπιων και ξένων- που τους στερούσαν, δήθεν, την παραδείσια ευτυχία τους.

Και μετά το πολιτικό «ρεσάλτο» τους στην κυβερνητική εξουσία, με τις «γενναίες διαπραγματεύσεις» και τα δημοψηφίσματά τους και στη συνέχεια, από τα «μολών λαβέ» στο « πάρτα όλα», με τα νεοφιλελεύθερα καμώματά τους, τη διακωμώδηση των « κόκκινων γραμμών» και την γελοιοποίηση της «αριστερής» πολιτικής κατέστρεψαν και το τελευταίο απόθεμα πίστης του λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς και την όποια αισιοδοξία του για την ανάταξη της χώρας. Κανείς, πλέον, δεν πιστεύει κανέναν και κανείς δεν ελπίζει ότι μπορεί να αλλάξει τίποτα. Και εάν τολμήσει κανείς να προβάλει κάποιο όραμα για την αναγέννηση της χώρας αντιμετωπίζεται και αυτός ως ένας, ακόμα, λαοπλάνος ή -στην καλύτερη περίπτωση- ως γραφικός!

Μέσα στην «κοσμοχαλασιά», τη σύγχυση και την ιδεολογική θολούρα, στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια που βιώνει ο κόσμος, ο αμοραλισμός και ο ατομικισμός κυριαρχεί στην πιο θηριώδη μορφή του: και « ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

 Και ο πατριωτισμός, σημαία από πλαστικό, όπως και τα « τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα»! Για ποιο δημόσιο αγαθό να νοιαστεί κανείς και για ποιο δημόσιο συμφέρον; Ποιο νόμο και θεσμό της Πολιτείας να σεβαστεί, όταν κινδυνεύει να βρεθεί στους πέντε δρόμους « ανέστιος και πένης» αυτός και τα παιδιά του, περιφρονημένος ή και κυνηγημένος από την ίδια την Πολιτεία;

Έτσι φτάσαμε να βιώνουμε καταστάσεις γενικευμένης ανομίας. Να απαξιώνεται η δημοκρατική μας οργάνωση και λειτουργία. Ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας να έχει αποστασιοποιηθεί από την πολιτική ζωή. Και ένα ποσοστό της νεολαίας μας να περιθωριοποιείται ή να « παίρνει των ομματιών του» και να μεταναστεύει.

Στον τόπο όπου κάποτε το «μέτρο» και ο « λόγος» μεγαλούργησαν με τα θαυμαστά έργα της Τέχνης και του λογισμού, όπου το «αιέν αριστεύειν» ανέβαζε τους ανθρώπους στο βάθρο του ήρωα και του ημίθεου, σήμερα « μεγαλουργεί» η ασυναρτησία και ο παραλογισμός.

Σήμερα, επισήμως, « στιγματίζεται» η «ΑΡΙΣΤΕΙΑ» και δοξάζεται η απαιδευσία!

Ως πότε, όμως, αυτός ο λαός θα σέρνεται σ΄ αυτή τη «χαμοζωή»;

 

Κατηγορία Πρόσφυγες
- 11|10|2017 15:25

Σε λίγους μήνες θα έκλεινε τα έξι η Eman, το προσφυγόπουλο από τη Συρία που ξεψύχησε στη Μόρια το πρωί της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό θανάτου, που το «Ε» αποκλειστικά δημοσίευσε χτες στο emprosnet.gr , η Eman γεννήθηκε 1η Ιανουαρίου 2012 και οι δικοί της διαπίστωσαν το θάνατό της 9:35 πμ την Κυριακή. Δεν ξέρουμε ποιοι ζυγίζουν τις πολιτικές προεκτάσεις του εν λόγω θανάτου, ένα όμως καθίσταται σαφές, ότι προς το παρόν είναι «απροσδιόριστη η αιτία θανάτου. Εν αναμονή τοξικολογικής και ιστολογικής διερεύνησης».

Κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανεπισήμως διαρρέουν ότι το κορίτσι είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο, ενώ διάφορα άλλα σενάρια που σχετίζονται με τις πολεμικές συνθήκες της Συρίας έχουν δημοσιοποιηθεί στο διαδίκτυο. Η ιατροδικαστική διάγνωση ωστόσο είναι σαφής.

Μετά από μήνες

Λέγεται επίσης ότι την περασμένη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, όταν είχε πάει η μητέρα με το κορίτσι στο Νοσοκομείο, οι γιατροί του «Βοστάνειου» έκλεισαν ραντεβού για την περίπτωση του παιδιού στις 10 του μηνός, δηλαδή για χτες. Επίσημα πάντως το Νοσοκομείο επιμένει ότι ο ιατροδικαστής θα κρίνει, παρά το γεγονός ότι έχει διαρρεύσει ότι το 5χρονο προσφυγόπουλο παρουσίαζε πρόβλημα νευροχειρουργικής φύσης. Και όταν ο τελευταίος αναφέρει «Εν αναμονή τοξικολογικής και ιστολογικής διερεύνησης» θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι διαδικασία που θα διαρκέσει μήνες, και ενδεχομένως τότε το συμβάν δεν θα απασχολεί την επικαιρότητα.

Και από κει κι έπειτα ξεκινούν τα ερωτήματα, που προκύπτουν από το χτεσινό μας ρεπορτάζ.


Το πιστοποιητικό θανάτου

 

Τα ερωτήματα

Εφόσον είχε γίνει επίσκεψη στο Νοσοκομείο και είχε διαπιστωθεί ζήτημα -όποιας φύσης- γιατί το παιδί μαζί με την πολυμελή οικογένειά του επέστρεψε στη σκηνή; Δεν ρωτάμε -ποια- καν το αυτονόητο, «τι γυρεύουν 6 παιδιά και μια έγκυος σε μια σκηνή», αφού ο πήχης έχει πέσει προ πολλού… Ποια οργάνωση και με ποια δικαιοδοσία αρνήθηκε να δώσει κουβέρτες στην οικογένεια το βράδυ του Σαββάτου, που ξημέρωσε την απώλεια του κοριτσιού; Μέχρι χτες το απόγευμα κανένας αρμόδιος ή επίσημα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν επικοινώνησε ή δεν ανακοίνωσε τι συμβαίνει. Και βέβαια οι πιέσεις πρέπει να γίνουν εντονότερες: Υπάρχει σχεδιασμός ή πλάνο για το χειμώνα και την τύχη 5.000 ανθρώπων; Οι αρμόδιοι θα συνεχίσουν να ενοχλούνται με τα -αποκλεισμένα από τον καταυλισμό της Μόριας- ΜΜΕ ή θα στρέψουν το βλέμμα τους άνωθεν και σε προϊσταμένους τους;

Η κηδεία… που δεν έγινε

Δεν έφτανε η στενοχώρια των γονιών, είχαν και για κάποιο λόγο ανεξήγητο να αντιμετωπίσουν πρωτοφανή βιασύνη για την ταφή του παιδιού τους. Κι ενώ γίνονταν προσπάθεια να γίνει θρησκευτική κηδεία (janava), ο κύριος, που έχει χρηστεί «υπεύθυνος» (σ.σ. από τον Δήμο;) για την ταφή προσφύγων, έσπευσε να θάψει το άψυχο σώμα του κοριτσιού, χωρίς τη μητέρα του, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν στο «Ε». Χωρίς να προλάβει, καν, η μητέρα του να το αγκαλιάσει… Ή όπως μας έλεγαν χτες οικείοι της: «Γλίτωσε από τον Isis, τους βομβαρδισμούς στη Συρία και ήρθε στη Λέσβο για να χάσει ένα παιδί και να μην προλάβει να το αγκαλιάσει πριν το κηδέψει.»

Κατηγορία Διαδρομές
- 11|10|2017 14:38

 

 

Το ποτάμι, ο Σεληνούντας, από τα δυτικά προς τα Ανατολικά έρχεται και ενώνεται με τον Κήτειο ποταμό, τον Ilica deresi, και μετά με κοινή διαδρομή βρίσκουν τον Κάικο! Στον Κήτειο οι Τούρκοι έφτιαξαν μια λίμνη, την Kestel, με ένα ακόμα φράγμα, ανατολικά της ακρόπολης! Απόλυτη εκμετάλλευση του νερού! Κοιμηθήκαμε λοιπόν σ’ ένα πολυτελές ξενοδοχείο, στην ΒΑ γωνιά της πόλης, στο Pergama boutique hotel. To μονόκλινο 50 Ε την βραδιά, χαριστικά! Και εδώ αρχίζει η Ιστορία! Βρισκόμαστε στον Ρωμέικο Μαχαλά, στο πάλαι ποτέ υπέροχο Αρρεναγωγείο (Ημιγυμνάσιο,Δημοτικό και νηπιαγωγείο) της Ελληνικής κοινότητας (που τα έχτισε και τα συντηρούσε η ίδια με επιτροπές, με εράνους και προσφορές), ένα πολυεπίπεδο συγκρότημα από κόκκινη ντόπια πέτρα, τούβλο, τόξα και λαξευτές παραστάδες και γρηπίδες, με μεγάλη αυλή στην οποία δεσπόζει αρχαία λάρνακα-βρύση, που βρέθηκε «σε Ελληνικό κτήμα, ανατολικά της ακροπόλεως, και αφού πήρε το Τουρκικό Δημόσιο το περιεχόμενο, η λάρνακα κατά παράκληση δωρήθηκε στο Ελληνικό σχολείο».*

Στην είσοδο, μια άλλη υπέροχη κρήνη, του 1876 (μόνο αυτό μένει), έχει πελεκημένη την Ελληνική επιγραφή! Όπως και οι Τουρκικές επιγραφές της Μυτιλήνης, παρατράγουδα της παραφροσύνης του 1922! Μετά το σχολείο, ένα οικόπεδο φιλοξενούσε το Ελληνικό Νοσοκομείο, τον Ευαγγελισμό, ή τα Σπιτάλια, που το έχτισε το 1865 η Φιλανθρωπική Αδελφότητα, σε μια έκταση 1200 περίπου τ.μ. Κάτω από το μακρύ σοκάκι που ακολουθούμε, βρισκόταν η Μητρόπολη της Περγάμου, η Ζωοδόχος Πηγή!

Δυστυχώς έχουμε μόνο την μακέτα της στην Εστία της Νέας Σμύρνης (έργο του Γ.Ν.Τσολίσου) και μερικές φωτογραφίες από εκδηλώσεις της Ελληνικής κοινότητας! Σε μια έκταση 1400 τμ η τρίκλιτη βασιλική, με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και περιστύλιο στην πρόσοψη, με δάπεδα στρωμένα με λευκές πλάκες, έργο του 1836 (στην θέση άλλης μικρότερης), αναφέρεται μόνο για την ιστορία! Εκεί τώρα είναι χτισμένο ένα κτήριο (σχολείο;) με την προτομή του Κεμάλ μπροστά! Το 1914 αποθηκεύτηκαν εκεί φάρμακα του Τουρκικού στρατού! Αν και το 1919 καλλωπίστηκε και επιδιορθώθηκε, μετά το 1922 ξεθεμελιώθηκε, για να εξαλειφθεί ένα τόπος βαρβαρότητας και ανείπωτου πόνου! Από εκεί έβγαζαν και αφάνιζαν τα θύματα της μανίας του σπαραγμού της Μικρασιατικής τραγωδίας! Είχαν καταφύγει μήπως και γλιτώσουν από την λαίλαπα που δεν λογάριαζε τίποτα, σ’ αυτό το μακελειό! Οι πτυχές αυτής της μαύρης Ιστορίας είναι πολύ σκοτεινές! Μαζί εξαφανίστηκε και η άλλη εκκλησία, επάνω από το σοκάκι, των Αγίων Θεοδώρων, μαζί με το Ελληνικό και το Αρμενικό νεκροταφείο. Ένας τοίχος 75 μέτρων ήταν το ανάλημμα της εκκλησίας, (5 στρέμματα) τώρα σκεπασμένο με σπίτια! Βλέπετε δεν υπήρχε ανάγκη τζαμιών στην πόλη!

 

*Ένα από τα βοηθήματα και ο χάρτης είναι το υπέροχο Βιβλίο Περγαμηνά του Γ. Νεστ. Τσολίσου, Αθήνα 1984

 

Επάνω από τον Σεληνούντα ο Ελληνικός μαχαλάς και το μακρύ σοκάκι...

 

...με το Ελληνικό Αρένων...

 

...με την αρχαία λάρνακα - βρύση...

 

...αλλά και την βρύση με την σβησμένη επιγραφή...

 

...όπως αυτής στην Μυτιλήνη-κοινή πρακτική...

 

...το Pergama hotel, υψηλών προδιαγραφών...

 

...παραδίπλα το οικόπεδο του Ελληνικού νοσοκομείου...

 

...και πιο κάτω υπήρχε η ξεθεμελιωμένη Μητρόπολη...

 

...της Ελληνικής Κοινότητας...

 

...με τους σημερινούς κατοίκους.

Κατηγορία Παιδεία
- 11|10|2017 14:35

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με Γεωπάρκα από όλη την Ευρώπη οργανώνουν ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών δράσεις ευαισθητοποίησης για τις φυσικές καταστροφές την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017.

Το Μουσείο, συμμετέχοντας ενεργά στην ευρωπαϊκή αυτή καμπάνια ευαισθητοποίησης, θα υλοποιήσει ειδική εκπαιδευτική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης για το σεισμικό κίνδυνο για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που περιλαμβάνει προσομοίωση καταστροφικών σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Στόχος της δράσης είναι οι μαθητές να λάβουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα που αφορούν στο σεισμικό κίνδυνο και κυρίως να βιώσουν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς απ’ όλο τον κόσμο ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην περίπτωση ενός σεισμού και να ανακουφίσουν το συναισθηματικό τους βάρος.

 

Κατά τη διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθούν:

- Παρουσίαση και διάλεξη με θέμα «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας: Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς» - Συζήτηση για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς.

- Ενημέρωση για τον σεισμικό κίνδυνο και τη σεισμική ιστορία της Λέσβου στην περιοδική έκθεση αντιμετώπισης του σεισμικού κινδύνου.

- Διανομή του ειδικού εντύπου που έχει εκδώσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

- Παρακολούθηση λειτουργίας του σεισμολογικού σταθμού Σιγρίου - Ενημέρωση για το διαδραστικό χάρτη ενεργού σεισμικότητας της Ελλάδας.

- Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τους σεισμούς για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο να αμβλύνει το συναισθηματικό φορτίο των παιδιών και να τα βοηθήσει να ανταπεξέλθουν σε περίπτωση σοβαρού σεισμικού κινδύνου.

- Βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης μεγάλων καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τους σεισμούς για ενηλίκους.

 

Στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου

Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνειά της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική του τράπεζα είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές αλλά και τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς. Η συμμετοχή των σχολείων είναι δωρεάν.

 

Σελίδα 1 από 2
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top