Λεσβιακή ελαιοπαραγωγή και εργαστήριο ποιότητας ελαιολάδου

25/08/2015 - 15:20

Πριν από μερικά χρόνια εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα τρία εργαστήρια ελαιολάδου, εξοπλισμένα με όργανα απόλυτης ακριβείας για τον έλεγχο της ποιότητος του προϊόντος, κυρίως ως προς την αγνότητά του και τον καθορισμό όλων των αναλυτικών του δεικτών.

Πριν από μερικά χρόνια εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα τρία εργαστήρια ελαιολάδου, εξοπλισμένα με όργανα απόλυτης ακριβείας για τον έλεγχο της ποιότητος του προϊόντος, κυρίως ως προς την αγνότητά του και τον καθορισμό όλων των αναλυτικών του δεικτών.

Ένα από αυτά χορηγήθηκε στη Λέσβο και εγκαταστάθηκε στις κτηριακές εγκαταστάσεις του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Λέσβου.

Τα άλλα δύο κατανεμήθηκαν στο Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων και στο Σταθμό Γεωργικής Έρευνας Καλαμάτας.

Η δαπάνη αγοράς του εξοπλισμού τους καταβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόκειται για μηχανήματα και όργανα προηγμένης τεχνολογίας, που αποδίδουν αποτελέσματα δεικτών ανάλυσης απόλυτης ακρίβειας αλλά και την πιθανή πρόσμιξη ιχνών εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων, από ανθρώπινες επεμβάσεις εναντίον παθολογικών περιπτώσεων.

Η τοποθέτηση σε Ερευνητικά Ιδρύματα ήταν μια απόλυτα σωστή απόφαση, για το λόγο ότι τα όποια αποτελέσματα δεν είναι δυνατό να ερμηνευθούν από τους υπεύθυνους Χημικούς των εργαστηρίων, αλλά από τους τοπικούς Γεωτεχνικούς, που κατευθύνουν τις ανθρώπινες επεμβάσεις.

Η επιλογή αυτή έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, όταν τα Ιδρύματα τοποθέτησής τους διαθέτουν Πειραματικούς Συλλογής Ποικιλιών από ελληνικές και ξένες ποικιλίες, που μπορούν να αξιολογηθούν μεταξύ τους και να επιλεγούν οι καλύτερες.

Στον αποστελεχωμένο Σταθμό Έρευνας Λέσβου έχουν εγκατασταθεί 40 ποικιλίες, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι ανταγωνιστικές για τη Λέσβο «Κορωνιά» Κρήτης και Πελοποννήσου, η «Ψιλολιά» Κερκύρας και άλλες ιταλικές και ισπανικές ποικιλίες. Πρώτο λοιπόν μέλημα του Εργαστηρίου Λέσβου στη δίχρονη λειτουργία του, θα έπρεπε να είναι η αξιολόγηση των λεσβιακών ποικιλιών «Κολοβής» και «Αδραμυτινής» έναντι των ανταγωνιστικών της, για να επιβεβαιωθεί επίσημα η υπεροχή τους σε αναλυτικά κριτήρια γνησιότητας, όταν είναι γνωστό ότι τα περισσότερα λεσβιακά ελαιόλαδα πωλούνται χύμα σε Ιταλία και Ισπανία, για να χρησιμοποιηθούν ως διορθωτικά των υποβαθμισμένων ελαιολάδων τους. Η αξιολόγηση αυτών των ελαιολάδων και οι αναλυτικοί τους δείκτες θα μπορούσε να προβληθεί από τους Λέσβιους τυποποιητές με τις όποιες συσκευασίες τους για ενημέρωση των καταναλωτών.

Πέρα από τα παραπάνω, υπάρχει στη Λέσβο επιδοτούμενο πρόγραμμα ελαιώνων παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου, όπου ισχύουν ορισμένοι περιορισμοί στις ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως λιπάνσεων, καταπολέμησης ασθενειών και χημικής καταπολέμησης ζιζανίων, που παραβιάζονται.

Ο έλεγχος αυτών των επεμβάσεων δεν είναι και τόσο εύκολος (και από ποιους;) στους ελαιώνες και κατά συνέπεια ο ρόλος αυτός μετατίθεται στο εργαστήριο ποιότητας ελαιολάδου, με τη λήψη δειγμάτων πιστοποίησης με έκδοση πιστοποιητικού ποσότητας και ποιότητας ελαιολάδου σε ελαιουργεία ή ιδιωτικές αποθήκες ελαιοπαραγωγών με διατήρηση των δειγμάτων (μαρτύρων) μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων.

Δυστυχώς, η αποστελέχωση του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας, που παρέμεινε σήμερα με προϊσταμένη μία κοπέλα, απόφοιτη της Σχολής Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου και η χρηματοδοτική εγκατάλειψη του ελαιώνα του Ιδρύματος εκτάσεως 95 στρεμμάτων, που απέδιδε στη διετία 12-14 τόνους ελαιολάδου και 2 τόνους επιτραπέζιας ελιάς, έχει μεταβληθεί σε βοσκότοπο, όπου εξαιτίας μερικών πτώσεων της περίφραξης, εισέρχονται και εξέρχονται ελεύθερα κοπάδια ζώων.

Για την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, επείγει η στελέχωση του Ιδρύματος με ένα έως δύο γεωτεχνικούς και δύο γεωργοτεχνίτες εκ των οποίων ο ένας απόφοιτος Τεχνολογικής Σχολής και η μετατροπή του αγροκτήματος σε πρότυπο ελαιόφυτο, όπως το είχε υποσχεθεί ο προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ταυτσάρης. Με τη στελέχωση αυτή και την αξιοποίηση του πειραματικού των 40 ποικιλιών θα αξιοποιηθεί καλύτερα το εργαστήριο ποιότητας του ελαιολάδου.

Πριν μερικές μέρες, μαζί με τον Λέσβιο βουλευτή, κ. Ζερδελή, επισκεφθήκαμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του πάλαι Σταθμού Γεωργικής Έρευνας, αντικρίζοντας μια απαράδεκτη εικόνα του εγκαταλειμμένου ελαιώνα, εξαιτίας της μηδενικής χρηματοδότησης για τη συντήρησή του.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι ομάδα ιδιωτών ελαιοπαραγωγών, ενδιαφέρεται για μίσθωσή του, όταν το ακίνητο προσφέρεται για να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο εφαρμογής επιδεικτικών μεθόδων ενημέρωσης των Λέσβιων ελαιοπαραγωγών. Όμως, μια τέτοια απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, θα αποτελούσε εμπαιγμό των ελαιοπαραγωγών και δεν θα μπορούσε ποτέ να αντικαταστήσει την ευδόκιμη 20ετή προσφορά του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας.

Τα υφιστάμενα προβλήματα καταγράφηκαν από τον βουλευτή κ. Ζερδελή και αναμένονταν να μεταφερθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου το τελευταίο να δρομολογήσει μια λογική και ουσιαστική απόφαση για το μέλλον αυτού του Ιδρύματος και την προστασία της λεσβιακής ελαιοπαραγωγής.

ΥΓ. Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις με την παραίτηση της κυβέρνησης και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ασφαλώς και θα παγώσουν τις όποιες αποφάσεις, αλλά το θέμα επείγει να αντιμετωπιστεί.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey