
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δύο έρευνες είναι σε εξέλιξη στη Λήμνο και τρεις (ναι, καλά διαβάσατε, τρεις) στη Λέσβο. Υπομονή μέχρι τέλος της βδομάδας και ό,τι μάθουμε, θα σας το... σφυρίξουμε!
Δύο έρευνες είναι σε εξέλιξη στη Λήμνο και τρεις (ναι, καλά διαβάσατε, τρεις) στη Λέσβο. Υπομονή μέχρι τέλος της βδομάδας και ό,τι μάθουμε, θα σας το... σφυρίξουμε!
Μέχρι τότε, ας αναλύσουμε κάποια ποιοτικά στοιχεία των δημοτικών συνδυασμών, που μετά βεβαιότητας αποτυπώθηκαν ή θα αποτυπωθούν και στις δημοσκοπήσεις.
Ξεκινάμε από τη Λέσβο. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, με αλφαβητική σειρά των επικεφαλής αναλύουμε προφανή πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, περισσότερο σε τεχνικό επίπεδο, για να αποφύγουμε όσο μπορούμε τον υποκειμενισμό.
Τι εννοούμε τεχνικό επίπεδο και όχι πολιτικό; Ένα παράδειγμα. Το να είναι όλοι οι υποψήφιοι ενός συνδυασμού από ένα κόμμα μόνον, πολιτικά κάποιος μπορεί να το θεωρεί θετικό. Όμως είναι προφανές ότι εκλογικά περιορίζει την εμβέλεια του συνδυασμού. Πάμε λοιπόν.
Γαληνός. Στα «υπέρ», ότι ξεκίνησε να προετοιμάζεται νωρίτερα από όλους. Αυτό απεικονίζεται τόσο σε κάποιους ισχυρούς παράγοντες από ευρύ πολιτικό φάσμα που είχε την πολυτέλεια να τους επιλέξει για το συνδυασμό του και όχι να τον... επιλέξουν, αλλά και ότι πρόλαβε να στελεχώσει ικανοποιητικά τα τοπικά ψηφοδέλτια αρκετών χωριών πριν οι άλλοι ξεκινήσουν καν.
Ένα δεύτερο «υπέρ» είναι η πολιτική πείρα και η μεγαλύτερη σχετικά αρχική αναγνωρισιμότητα έναντι των ανθυποψηφίων του.
Στα αδύνατα σημεία, η απουσία ισχυρού κομματικού μηχανισμού πίσω του, αλλά και η αντίστροφη πλευρά του βασικού πλεονεκτήματος. Ότι ξεκινώντας πρώτος, συνήθως δέχεσαι και τις περισσότερες επιθέσεις από όλους τους άλλους.
Γεωργούλας. Στα «υπέρ», πρώτον ότι ξεκίνησε κι αυτός σχετικά νωρίς και έκανε συστηματική δουλειά επικοινωνίας με τον κόσμο. Επίσης, κατάφερε να έχει το μεγαλύτερο, τουλάχιστον σε αριθμό υποψηφίων, ψηφοδέλτιο.
Στα «κατά», η περιορισμένη αρχική του αναγνωρισιμότητα και η σχετική έλλειψη εκλογικής πείρας, που σε ένα βαθμό εξισορροπήθηκε από την παρουσία κοντά του έμπειρων στελεχών από το βασικό χώρο που τον στηρίζει (ΣΥΡΙΖΑ). Ένα δεύτερο μειονέκτημα, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων του ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο.
Ξύδας. Στα «υπέρ», ότι έχει την επίσημη στήριξη δύο κομμάτων, τής Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που αποτυπώθηκε στην ευρύτητα του ψηφοδελτίου.
Στα «κατά», πρώτον ότι ξεκίνησε αργά και δεύτερον ότι μη έχοντας ο ίδιος εκλογική πείρα, αναγκαστικά στηρίχθηκε σε παράγοντες των δύο κομμάτων που τον στηρίζουν, που δεν είναι βέβαιο ότι κατά τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου δεν υπερεκτίμησαν την ανάγκη τήρησης ισορροπιών.
Κουρτζής. Στα «υπέρ», ότι φαίνεται να είναι ο συνδυασμός με τις λιγότερες κομματικές εξαρτήσεις, που ουσιαστικά συγκροτήθηκε από τα κάτω.
Στα «κατά», η εκλογική απειρία και η έλλειψη κάποιου υποστηρικτικού μηχανισμού, που αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι έμειναν αρκετά κενά στο ψηφοδέλτιο, ιδιαίτερα στα χωριά.
Τσιριγώτη. Στα «υπέρ», το νεανικό πρόσωπο της υποψήφιας και η πληρότητα του συνδυασμού με μεγάλο αριθμό υποψηφίων.
Στα «κατά», η μονοκομματική προέλευση (Κ.Κ.Ε.) της συντριπτικής πλειοψηφίας όσων συμμετέχουν στο συνδυασμό.