Η σπαρτιατική κρυπτεία και ο νεοφασισμός

15/10/2013 - 15:29

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα από τη σύλληψη των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής, βγήκαν στην επιφάνεια οι αναφορές που είχε κάνει ο Ηλίας Κασιδιάρης σε ένα σκοτεινό και δολοφονικό έθιμο της Αρχαίας Σπάρτης, την κρυπτεία.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα από τη σύλληψη των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής, βγήκαν στην επιφάνεια οι αναφορές που είχε κάνει ο Ηλίας Κασιδιάρης σε ένα σκοτεινό και δολοφονικό έθιμο της Αρχαίας Σπάρτης, την κρυπτεία. Οι ιστορικοί ερευνητές μάς δίνουν την πληροφορία ότι οι Σπαρτιάτες, εντάσσοντας την κρυπτεία ως δοκιμασία ενηλικίωσης των νεαρών Σπαρτιατών στο πλαίσιο της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης, επιτύγχαναν ταυτόχρονα δύο σκοπούς.

Πρώτον, τον έλεγχο του υπερπληθυσμού των ειλώτων και δεύτερον, την εξολόθρευση των ικανοτέρων και εν δυνάμει αρχηγών τους σε ενδεχόμενη εξέγερση. Ανατρέχοντας στην αρχαία ελληνική γραμματεία, βρίσκουμε δύο πηγές για τη σπαρτιατική κρυπτεία. Η μία είναι ένα απόσπασμα από τους «Νόμους» του Πλάτωνα και η άλλη, το κεφάλαιο 28 από το «Λυκούργο» του Πλούταρχου.

Ο Πλούταρχος μας πληροφορεί ότι η κρυπτεία ήταν μέρος της στρατιωτικής εκπαίδευσης των ικανότερων από τους νέους της Σπάρτης, που κρύβονταν στην ύπαιθρο με ελαφρύ οπλισμό και ελάχιστη τροφή και τα βράδια έβγαιναν από τις κρυψώνες τους και δολοφονούσαν όποιον είλωτα έβρισκαν μπροστά τους. Κατά προτίμηση δε, τους πιο δυνατούς και θαρραλέους. Συγκεκριμένα ο Πλούταρχος γράφει: « Νύκτωρ δε κατιόντες εις τας οδούς των ειλώτων τον αλισκόμενον απέσφαττον. Πολλάκις δε και τους αγρούς επιπορευόμενοι τους ρωμαλεωτάτους και κρατίστους αυτών ανήρουν.»

Διαβάζοντας εφημερίδα, υπήρχε μια είδηση από αυτές που περνούν στα ψιλά, ότι έγινε μια ημερίδα στις 4/7/2013 στο αμφιθέατρο της ΓΑΔΑ, όπου κλήθηκαν να την παρακολουθήσουν οι αστυνομικοί της Ομάδας Δέλτα και της Δίας. Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, κ. Μπαλτάκος, που τους μίλησε για την αγωγή των Σπαρτιατών και για το νέο του βιβλίο. Τι δουλειά έχει ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης να κάνει ιδεολογικά σεμινάρια σε εκατοντάδες άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ένα ζητούμενο.

Ας θυμηθούμε τι προανήγγειλε ο κ. Μπαλτάκος, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, σε συζήτηση με δημοσιογράφους στη Βουλή: «Είναι απευκταίο, αλλά όχι απίθανο, το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να υποχρεωθεί να κυβερνήσει με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής.» Ουσιαστικά μίλησε για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Χρυσής Αυγής. Αυτά, πριν πιάσει τη Ν.Δ το υποκριτικό αντιναζιστικό της μένος και πριν απειληθεί ο κ. Σαμαράς από τους Ευρωπαίους με απόλυση αν δεν αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή ως νεοναζιστικό μόρφωμα. Φανταστείτε το Ευρωκοινοβούλιο με τους δικούς μας ουγκάνους (μην το αλλάξεις, κύριε διορθωτή) που δεν μπορούν να βάλουν τρεις λέξεις στη σειρά, να βρίζουν και να απειλούν Ευρωπαίους βουλευτές.

Ο κ. Μπαλτάκος έχει εκδώσει δύο βιβλία με τίτλους «Το τέλος του Εφιάλτη» και «Ερμοκοπίδες», που παραδόξως και τα δύο επικεντρώνονται στο θεσμό της Αρχαίας Σπάρτης, την κρυπτεία. Αυτό ακριβώς ενώνει τον κ. Μπαλτάκο με τον Ηλία Κασιδιάρη, η κρυπτεία. Ο Ηλίας Κασιδιάρης, ένας από τους ιδεολογικούς καθοδηγητές της Χρυσής Αυγής, σε εκδήλωσή της στις Θερμοπύλες το 2008 - τότε η Χρυσή Αυγή ήταν ένα πολύ μικρό κόμμα - ξεκάθαρα αναφέρθηκε στο θεσμό της κρυπτείας, προσδιορίζοντας τον εχθρό και προαναγγέλλοντας τα τάγματα εφόδου.

Έλεγε τότε: «Και αναμένουμε τη στιγμή της μεγάλης αντεπίθεσης, βαδίζοντας στα χνάρια της αρχαίας κρυπτείας, που έπληττε αθόρυβα, μέσα στο απόλυτο σκότος και τη σιωπή, τους εσωτερικούς εχθρούς της πόλεως.» Η διαφορά ήταν ότι η κρυπτεία της Χρυσής Αυγής δε θα εξολόθρευε «δυνατούς και θαρραλέους είλωτες» όπως γράφει ο Πλούταρχος, αλλά στην αρχή αδύναμους και ανίσχυρους μετανάστες και αργότερα αριστερούς, αποποιούμενη επισήμως κάθε ευθύνη.

Όλους τους μαχαιροβγάλτες, μηδέ εξαιρουμένου και του Ρουπακιά, φονιά του Παύλου Φύσσα, οι πολιτικοί τους καθοδηγητές έκαναν πως δεν τους ήξεραν και ότι καμμία σχέση δεν είχαν με το κόμμα τους. Με αυτήν τη λογική και ο Ηλίας Κασιδιάρης, όταν ρωτήθηκε από τον ανακριτή για τις αναφορές του στην κρυπτεία και στην οπλική φάλαγγα, απολογούμενος μίλησε για συμβολικές αναφορές, αποκρύπτοντας την ιδεολογία τους και την πρακτική τους. Πολύ «λίγοι», αλλά άκρως επικίνδυνοι.

ΥΓ. 1 Γ. Μιχελάκης (Ν.Δ.): «Με κοινό υποψήφιο όλα τα κόμματα απέναντι από τη Χρυσή Αυγή.»
- Και τι είπαμε ότι θα ψηφίσει αυτός ο κοινός υποψήφιος όταν έρθουν τα νέα μέτρα;

ΥΓ. 2 Σωτ. Χατζηγάκης (Ν.Δ.): «Σήμερα τα σταγονίδια έχουν γίνει πλημμυρίδα.»
- Και μπήκαν μέχρι του Μαξίμου.

ΥΓ. 3 Ζήτησαν να παρακολουθήσουν την κυριακάτικη λειτουργία στον Κορυδαλλό ο Μιχαλολιάκος και ο Παππάς.
- Ναι, και έψαλαν το «Χίτλερ ημών».

ΥΓ. 4 Οικονομικά από το Χάρβαρντ: «Έβγαλες το δημοτικό, έβγαλες το γυμνάσιο και το λύκειο, έβγαλες και το πανεπιστήμιο. Και τώρα για να βρεις δουλειά, πρέπει να βγάλεις διαβατήριο.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey