Αδειανά πουκάμισα

27/08/2014 - 14:03

Στις 17 Ιουλίου τού 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε με ψήφισμά του τις κυρώσεις τής Κομισιόν κατά της Ρωσίας.

Στις 17 Ιουλίου τού 2014, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε με ψήφισμά του τις κυρώσεις τής Κομισιόν κατά της Ρωσίας. Από τους 21 ευρωβουλευτές που έστειλε η χώρα μας στο Ευρωκοινοβούλιο, οι εννέα, πέντε τής Ν.Δ. (Κεφαλογιάννης Μανώλης, Σπυράκη Μαρία, Βόζεμπεργκ Ελίζα, Κύρτσος Γιώργος, Ζαγοράκης Θεόδωρος), δύο του ΠΑΣΟΚ (Καϊλή Εύα, Ανδρουλάκης Νικόλαος) και οι δύο του Ποταμιού (Γραμματικάκης Γεώργιος, Κύρκος Μιχάλης), τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων.

Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας ήταν το εμπάργκο της Ρωσίας στα προϊόντα των χωρών που ψήφισαν τις κυρώσεις εναντίον της. Μια σειρά από ελληνικά προϊόντα αποκλείστηκαν από τη ρωσική αγορά, με μεγαλύτερες συνέπειες στα ροδάκινα, που το 50% της ετήσιας παραγωγής μας απορροφάται από τη συγκεκριμένη αγορά.

Μόλις ανακοινώθηκε το ρωσικό εμπάργκο, άρχισε ο πανικός και ξαφνικά οι κυβερνώντες ανακάλυψαν ότι η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο να μείνει χωρίς αγοραστές για τα φρούτα της και, το χειρότερο, να υποκατασταθεί ως πελάτης από την Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Χιλή και την Αργεντινή. Οι ίδιοι με την ψήφο τους (καμμία συναίσθηση της ευθύνης τους) έφεραν τα πάνω κάτω και η κατάσταση δείχνει να μη συμμαζεύεται.

Η ελληνική κυβέρνηση μόνο αμέτοχη δεν ήταν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφού η προετοιμασία και επεξεργασία των κυρώσεων ξεκίνησε ενόσω είχαμε την προεδρία τής Ε.Ε.. Αυτό η Ρωσία το γνώριζε, όπως γνωρίζει πολύ καλά τις σχέσεις μεταξύ των κρατών, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων της Ε.Ε., δηλαδή ποιος είναι με ποιον. Για τη σημερινή κυβέρνηση δεν υπάρχει αυτό που λέμε «εθνική εμπορική στρατηγική».

Η βιομηχανία έχει απαξιωθεί με την αποβιομηχανοποίηση της χώρας τα προηγούμενα χρόνια, η παραγωγή απαξιώνεται συνειδητά, οι εξαγωγές καταρρέουν και έχει αποθεωθεί το ξεπούλημα των πάντων (μεταρρύθμιση το αποκαλούν), και το μόνο που βλέπουν είναι η σωτηρία της χώρας από τον τουρισμό.

Το ότι στον τουρισμό έχουμε την αποθέωση της μαύρης εργασίας και της φοροδιαφυγής δεν τους ενδιαφέρει καθόλου. Αυτοί μετράν εκατομμύρια τουριστών και ονειρεύονται ανάπτυξη. Δεκάρα δε δίνουν για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Όσο για τις αποζημιώσεις, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία (όλες χώρες εκτός μνημονίου) απαίτησαν να αποζημιωθούν οι θιγόμενοι αγροτικοί κλάδοι τους.

Η χώρα μας, για μια ακόμα φορά απούσα, έχει εκχωρήσει την εκπροσώπησή της στη Γερμανία, που δεν πλήττεται από το ρωσικό εμπάργκο, αλλά δεν έχει και χρόνο να ασχοληθεί με την αποικία της.
Το ερώτημα, έστω και ρητορικό, είναι το γιατί οι παραπάνω Έλληνες βουλευτές ψήφισαν αυτή την απόφαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα μετά τον εξοστρακισμό τους από την Ε.Ε., βρήκαν πολύτιμο χώρο στη ρωσική αγορά, που τώρα τούς κλείνει την πόρτα.

Τι έχουν να πουν για αυτό;
Για τους ευρωβουλευτές τής Ν.Δ. δεν μπαίνει κανένα ερώτημα, αφού κατ’ αυτούς η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει αλλιώς από το να υπακούει στις γερμανικές αποφάσεις, επειδή «ανήκει στην Ε.Ε.». Λες και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις δεν αντικατοπτρίζουν τα εθνικά εμπορικά συμφέροντα των επί μέρους κρατών. Για την Εύα Καϊλή (τι να πει κανείς) αντιπαρέρχομαι το ερώτημα, αλλά για το φιλόδοξο νεαρό Ν. Ανδρουλάκη, που παριστάνει τον καλό ΠΑΣΟΚο των παλαιών εποχών, αντίπαλο στην αρχηγία τού ΠΑΣΟΚ του καμμένου Βενιζέλου, το «γιατί» μπαίνει επιτακτικά.

Για τους δύο ευρωβουλευτές του Ποταμιού, τον καθηγητή ερευνητή Μ. Γραμματικάκη και τον υιό του Λεωνίδα Κύρκου Μιχάλη, υπάρχει μια απορία. Το μελέτησαν το ζήτημα;

Το ανάλυσαν; Οι ίδιοι, όχι το νεαρό κόμμα τους, που δε διαθέτει επιτροπές να τους συμβουλέψουν για τέτοια σοβαρά θέματα, εκτός και αν αρκεί η άποψη του αρχηγού Σταύρου και η γνώμη των χορηγών του κόμματος.

Αλλά τι να περιμένει κανείς από πολιτευτές που υποτάσσονται σε ένα κατασκεύασμα του συστήματος με προκαθορισμένο ρόλο και χρόνο; Ούτε η Κόμη τη Βερενίκης, ούτε η ιστορία της οικογένειάς τους τούς διασώζει. Και δεν είναι και νέοι για να πεις ότι θα μάθουν.
 
ΥΓ. 1 Φωτεινή Πιπιλή (βουλευτής Ν.Δ.): «Αντί για “χρόνια πολλά” για το τριήμερο της Παναγίας, το μόνο που ακούγαμε ήταν υβρεολόγιο εναντίον αυτών που ψήφισαν τον ΕΝΦΙΑ».
- Τι θέλετε να πείτε, ότι ήταν της Παναγίας και ακούγατε… Παναγίες;
ΥΓ. 2 Ευάγγελος Βενιζέλος (πρόεδρος ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος κυβέρνησης): «Αναβάλλεται κατά ένα μήνα η καταβολή της πρώτης δόσης για τον ΕΝΦΙΑ».
- Τώρα μας υποχρεώσατε.

ΥΓ. 3 Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (υπουργός Ναυτιλίας): «Σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις για τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια πλοίων».
- Όταν λέτε «σύντομα», εννοείται ότι θα τελειώσει πρώτα η τουριστική σαιζόν;
ΥΓ. 4 Οικονομικά από το Χάρβαρντ: «Αν 1,5 δισεκατομμύριο Κινέζοι μάθουν να βουτάνε ψωμί σε ελληνικό λάδι, ξεχρεώσαμε! Θα σωθούμε από μια παπάρα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey