Βοήθα, Παναγιά μου, το Άγιο Πνεύμα προκαλεί πανικό

16/07/2014 - 14:05

Την προηγούμενη Πέμπτη, η δεύτερη απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να ξαναβγεί στις αγορές στέφθηκε από πλήρη αποτυχία.

Την προηγούμενη Πέμπτη, η δεύτερη απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να ξαναβγεί στις αγορές στέφθηκε από πλήρη αποτυχία.

Η Ελλάδα ζήτησε τρία δισεκατομμύρια ευρώ (αυτά γράφηκαν στα βιβλία προσφορών), πήρε 1,5 (τα μισά) και αυτά με το ζόρι, παρ’ όλο που το επιτόκιο δανεισμού έφτασε στο 3,5%, πολύ υψηλό για τα σημερινά δεδομένα, το οποίο φυσικά θα το πληρώσουμε εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Το Υπουργείο Οικονομικών μάς διαβεβαίωνε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι έχει εξασφαλίσει τόσο την υπερκάλυψη της έκδοσης, όσο και το δανεισμό του Δημοσίου με το καλύτερο δυνατό επιτόκιο, αλλά, παρ’ όλα αυτά, είχαμε «Βατερλό».

Η κυβέρνηση ισχυρίσθηκε ότι ευθύνεται το κλίμα που επικράτησε στις αγορές της Ευρώπης τη συγκεκριμένη μέρα, με μια τράπεζα της Βουλγαρίας που βάρεσε κανόνι και μια άλλη της Ευρωζώνης, την πορτογαλική Banco Espírito Santo, ή ελληνιστί «Το Άγιο Πνεύμα», που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Λίγους μήνες πριν ξεσπάσει η κρίση στην Πορτογαλία, στα τέλη τού 2010, η παραπάνω Τράπεζα είχε χαρακτηρισθεί, κατόπιν συνεχών αναβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ως «η καλύτερη εμπορική τράπεζα της Πορτογαλίας», έχοντας διεισδύσει μέσω τραπεζικών εργασιών σε 23 χώρες ανοίγοντας αντίστοιχα υποκαταστήματα. Σήμερα, μετά από συνεχείς ελέγχους, διαφαίνεται ότι έκρυβε τα χρέη της, επτά δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω «δημιουργικής λογιστικής», σε διάφορες θυγατρικές της εταιρείες.

Η αναστάτωση της προηγούμενης Πέμπτης κράτησε ένα 24ωρο, επανήλθε μια απότομη ηρεμία και το πρόβλημα φάνηκε ότι ξεπεράστηκε. Για κάποιον που γνωρίζει οικονομικά, είναι γνωστό ότι ούτε η αιφνίδια καταιγίδα, αλλά ούτε η απότομη ηρεμία είναι καλοί οιωνοί.

Όπως του είναι επίσης γνωστό ότι μια δυσάρεστη κατάσταση στο χαρτοφυλάκιο μιας τράπεζας, έχει επιπτώσεις και στις υπόλοιπες, όσες καθησυχαστικές δηλώσεις και αν κάνουν οι διάφοροι «εμπειρογνώμονες» ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι θωρακισμένες για τα χειρότερα σενάρια.

Όλα αυτά δείχνουν ότι η οικονομική κρίση στην Ευρώπη συνολικά είναι παρούσα και ότι η νοοτροπία της αγέλης χαρακτηρίζει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτι που εντέχνως προσπαθούν να το αποκρύψουν.

Οι δε κυβερνητικές αναφορές ότι οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία, είναι τουλάχιστον για γέλια. Όλες αυτές οι απόπειρες «εξόδου στις αγορές» που κάνει η χώρα μας, είναι απόλυτα προστατευμένες, για αυτό και πανάκριβες. Αυτό το διασφαλίζουν οι ανάδοχοι της έκδοσης, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν η Bank of America Merrill Lynch, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Citi, η JP Morgan, η Morgan Stanley, η Nomura, η HSBC και η BNP Paribas.

Το ερώτημα είναι ευρύτερο και πέρα από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις καθοδηγούμενες ούτως ή άλλως κινήσεις της από την Τρόικα.

Βρισκόμαστε στις αρχές μιας τραπεζικής δίνης στην Ευρώπη;
Γιατί αν ισχύει αυτό, τότε οι επιπτώσεις στη δική μας οικονομία που είναι στην εντατική και διασωληνωμένη, θα είναι τραγικές. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Είναι φανερό πια σε όλους ότι η οικονομική, αλλά και η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, παρά τους εξωραϊσμούς και την πλύση εγκεφάλου από τα συστημικά Μ.Μ.Ε., είναι στα επίπεδα του «Βοήθα, Παναγία μου».

Τα μηνύματα που έρχονται γενικά από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., είναι πολύ άσχημα και οι επόμενοι μήνες κρίσιμοι. Τα οικονομικά στοιχεία όλων των χωρών της Ευρωζώνης, πλην της Γερμανίας, είναι από μέτρια στο Βορρά μέχρι τραγικά στο Νότο, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Εδώ πια δε μιλάμε για ελληνικά εσωτερικά προβλήματα τύπου έλλειμμα, χρέος, μνημόνια κ.λπ., αλλά για κάτι μεγαλύτερο, που μπορεί να σαρώσει την Ευρωζώνη.
Κάτι μεγαλύτερο από την κρίση τού 2008.

ΥΓ. 1 Γεράσιμος Γιακουμάτος (υφυπουργός Ανάπτυξης): «Η κοροϊδία και το παπατζιλίκι έχουν όρια».
- Τι είναι αυτό; Αυτοκριτική;
ΥΓ. 2 Κώστας Τριαντάφυλλος (βουλευτής ΠΑΣΟΚ): «Το ΠΑΣΟΚ δεν τρομοκρατείται».
- Σωστά, μόνο τρομοκρατεί.

ΥΓ. 3 Γιώργος Βουλγαράκης (πρώην βουλευτής τής Ν.Δ.): «Η Ν.Δ., ως πρώην μεγάλο κόμμα, δεν έχει μάθει να συμπεριφέρεται ως μικρό».
- Σιγά - σιγά συνηθίζει.
ΥΓ. 4 Οικονομικά από το Χάρβαρντ: «Άκου θράσος, οι ναυτεργάτες να ζητάνε δεδουλευμένα τέτοιες εποχές. Με κάτι τέτοια βουλιάξαμε τον τόπο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey