12 τρόποι για να χτίσετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

09/05/2012 - 14:08

Η αυτοεκτίμηση είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό μιας επιτυχημένης και ευτυχισμένης ζωής. Μπορεί κάποιος να είναι ευλογημένος με εξυπνάδα και ικανότητες, αλλά αν δε διαθέτει αυτοεκτίμηση, είναι πολύ πιθανόν να συναντά δυσκολίες στο σχολείο, στην επαγγελματική του επιτυχία και στις σχέσεις του.

Η αυτοεκτίμηση είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό μιας επιτυχημένης και ευτυχισμένης ζωής. Μπορεί κάποιος να είναι ευλογημένος με εξυπνάδα και ικανότητες, αλλά αν δε διαθέτει αυτοεκτίμηση, είναι πολύ πιθανόν να συναντά δυσκολίες στο σχολείο, στην επαγγελματική του επιτυχία και στις σχέσεις του.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι η βάση για τη δημιουργία θετικής εικόνας του εαυτού. Από τότε, ανοίγει έναν «τραπεζικό λογαριασμό αυτοεκτίμησης», στον οποίο το παιδί θα καταθέσει πολλά θετικά πράγματα για το ίδιο. Στα χρόνια και τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, αυτός ο «λογαριασμός» θα εξισορροπήσει τις αναπόφευκτες αρνητικές εμπειρίες. Ως γονείς, δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλα όσα βλέπει το παιδί μας, όσα ακούει και σκέφτεται, τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία της εικόνας του εαυτού του.

Πώς τροφοδοτούμε, λοιπόν, τον τραπεζικό λογαριασμό του παιδιού μας; Πώς μπορούμε εμείς, ως γονείς, να χτίσουμε την αυτοπεποίθησή του; Σας προτείνω μερικούς τρόπους:

Δείξτε αγάπη και στοργή στο παιδί σας. Όλες οι συναναστροφές μας με τα παιδιά, ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία, θα πρέπει να πραγματοποιούνται με αγάπη και στοργή, διότι τότε το παιδί αποκτά το υποσυνείδητο συναίσθημα ότι αξίζει την εκτίμηση και την αγάπη των άλλων.

Δώστε σημασία στην κρίση ή στην αίσθησή του. Ακούστε πώς νιώθει, εάν φοβάται, γιατί αρνείται να πάει κάπου.

Να το επιβραβεύετε όσο πιο συχνά μπορείτε, χωρίς όμως υπερβολές. Πείτε, «είμαι πολύ υπερήφανος/-η για σένα. Είσαι ξεχωριστός/-ή. Μου αρέσει πολύ αυτό που έκανες», και όχι «ό,τι κάνεις, είναι πάντα επιτυχημένο». Το παιδί θα αποκτήσει υπερτροφικό «εγώ», κάτι που θα επηρεάσει τις σχέσεις του με τους φίλους του, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή του.

Θέστε στο παιδί σας στόχους, τους οποίους μπορεί να επιτύχει, όπως να ντύνεται μόνο του ή να πάρει ένα καλό βαθμό σε κάποιο διαγώνισμα. Καθώς το παιδί εργάζεται να φτάσει στο στόχο, να το βοηθάτε, να επιβραβεύετε την προσπάθειά του και να τονίζετε την εικόνα του ως νικητή.

Να κρίνετε την πράξη και όχι το άτομο. Όταν το παιδί κάνει κάτι κακό, να του λέτε, «εσύ είσαι τόσο καλό παιδί, δε θα έπρεπε να είχες κάνει κάτι τέτοιο», και όχι «είσαι παλιόπαιδο».

Επιβεβαιώστε τα αισθήματά του. Να ελέγχετε τα συναισθήματά του, όπως αν προσβληθεί από ένα αρνητικό σχόλιο ενός φίλου ή δασκάλου, πείτε του, «πληγώθηκες από αυτό που σου είπε ο τάδε» ή «πληγώθηκες από το γεγονός πως ο τάδε δε σε συμπαθεί». Μόνο όταν το παιδί νιώσει επιβεβαίωση των συναισθημάτων του θα ανοιχτεί σε σας, στηρίζοντας την αυτοεκτίμησή του με την απαρίθμηση αυτών που το συμπαθούν και με τα καλά λόγια που έχουν πει για εκείνο.

Να είστε υπερήφανοι για το παιδί σας. Πρέπει να θυμόμαστε θετικά επιχειρήματα και να τα επαναλαμβάνουμε σε τακτική βάση, μπροστά σε σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, όπως ο παππούς και η γιαγιά, οι φίλοι και οι καθηγητές του.

Δεν πρέπει ποτέ να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά, λέγοντας, «γιατί να μην είσαι σαν τον/την τάδε;». Όταν λεχθεί κάτι τέτοιο από κάποιον τρίτο, βεβαιώστε το πως είναι μοναδικό και ιδιαίτερο με τον τρόπο του.

Στην αρχή του σχολικού έτους, μιλήστε με τους δασκάλους του, επισημαίνοντάς τους ποιες είναι οι ικανότητες του παιδιού σας και να συνεχίσει να χτίζει πάνω σε αυτές τις ικανότητες.

Πείτε στο παιδί σας τακτικά ότι ακόμη κι όταν έχει κάποια αποτυχία ή κάνει κάτι λάθος, «για μένα είσαι κάτι ξεχωριστό, θα σε αγαπώ πάντα ό,τι και αν γίνει!».

Φροντίστε και τη δική σας αυτοεκτίμηση. Πρέπει να δείτε τον εαυτό σας θετικά. Οι γονείς που δεν έχουν αυτοεκτίμηση, δυσκολεύονται να μεγαλώσουν παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση. Ένας καλός, θετικό γονιός είναι αυτός που ξέρει ότι δεν είναι τέλειος, αλλά αναγνωρίζει την αξία του, προσπαθώντας πάντα να βελτιωθεί και να ωριμάσει.

Η αυτοεκτίμηση που οδηγεί στην αυτοπεποίθηση, έχει την ικανότητα να οδηγήσει τον άνθρωπο, είτε παιδί είτε ενήλικα, σε πλήρη έλεγχο της επιτυχίας, της ευτυχίας και της ανάπτυξης της συναισθηματικής ωριμότητας και ευτυχίας, στο ταξίδι της ζωής του!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey